ИКЕМ - Индустриален клъстер "Електромобили" | Четвъртък, 25.07.2024 |

Български  English


ССЕМ - Секторен съвет за електрическа мобилност към МОН и ИКЕМСекторният съвет за електрическа мобилност към МОН и ИКЕМ (ССЕМ) е създаден на 24.04.2019 г., със заповед на Министъра на образованието и науката.

- Първите стъпки са през 2012 г.
- През 2014 г. в партньорство с НАПОО бяха приети държавните образователни изисквания: „Електрически моторни превозни средства“ и „Техник на електрически превозни средства“.
- На 19 декември 2018 г. беше подписано споразумение между МОН и ИКЕМ за създаване на секторен съвет за профасионално образование и обучение към МОН.
- На 24.04.2019 г. със заповед RD 09-1166 на министър Красимир Вълчев, към МОН се създаде секторен съвет за електрическа мобилност (ССЕМ).

В момента в ССЕМ участват - МОН, ИКЕМ, Бъргарска ктопанска камара, професионални гимназии от цялата страна, технически университети, Военна академия „Г.С.Раковски“, Джуниър Ачийвмънт - България, Българско ядрено общество и други.

ЦЕЛИ:
1. Подобряване на уменията и квалификациите, новите професии и специалности, система за проследяване на реализацията на обучаемите, актуализиране на държавните образователни стандарти по професии в сектора на електрическата мобилност, нови учебни програми и програми в сектора на електрическата мобилност.
2. Подобряване на качеството на учебния процес, квалификация и преквалификация на учители, установяване на партньорства - бизнес училища (практики, дуално обучение, обучение на ментори), кариерно ориентиране и дейности за промоция.
3. Съвместно участие във формите на европейско сътрудничество, включително партньорства за дейности по международни проекти, създаване на партньорска мрежа и център за високи постижения, организация на регионални компетентни центрове.


ПОСТИГАНИ РЕЗУЛТАТИ:

1. Първите български учебници на български език по електрическа мобилност;

2. Паралелки ЕПС в множество професионални гимназии със стотици ученици;

3. Частични магистратури в Русенски университет – Ангел Кънчев и ВТУ Тодор Каблешков – София;

4. Завършени квалификационни курсове на повече от 20 преподаватели по специалности за ЕПС;

5. Готовност в няколко ЦПО Центрове за професионално обучение за провеждане на курсове за почасово обучение - ЕПС техник и ЕПС монтьор;

6. С писмо№ 61-6 от 08.01.2018 г. се въведоха нови кодове за длъжности в областта на електрическата мобилност, включени в група 7412, с образователно квалификационно ниво 2, а длъжностите за техници са включени в група 3113  „Електрически инженери“, с образователно квалификационно ниво 3;

7. Повечеот 30 целеви посещения в професионални гимназии за мотивация, демонстрация на EV, разговори с ученици, родители и местната общност;

8. Завършил успешно проект с Европейския консултативен център за инвестиции в България относно състоянието и параметрите за развитие на електрическата мобилност в България и региона и за създаване на специализиран учебен център.

Този модел е отворен за всяка професионална гимназия, университет, бизнес компания, неправителствени организации и други организации, които припознават електрическата мобилност за свой приоритет и търсят начин за устойчиво и последователно развитие на персонала в сектора.


Повече информация можете да намерите на страницата на ССЕМ във Facebook, както и на уебсайта на ИКЕМ.

Участници в образователния модел на ИКЕМ:

МОН, ИКЕМ, НАПОО, Българска Стопанска Камара, Военна академия „Г. С. Раковски“, Джуниър Ачийвмънт България, ПГ ПО МЕХАНОЕЛЕКТРОТЕХНИКА И ЕЛЕКТРОНИКА - Бургас,  ПГ по транспорт и аграрни технологии „Н. Вапцаров“ - Хасково, Професионална техническа гимназия - гр. Варна, ПГМТТ "Н.Й.ВАПЦАРОВ" - Стара Загора, ПГ по Ядрена Енергетика "Игор Курчатов" - Козлодуй, ПГ "Велизар Пеев" - Своге, ПГ по Транспорт и Енергетика "Хенри Форд" - София, ПГ по МСС - Гоце Делчев, Русенски университет „Ангел Кънчев“, Висше транспортно училище „Тодор Каблешков“, Професионална гимназия по транспорт - Бургас, ПГПСТТ "Н.Й.ВАПЦАРОВ" - Ямбол, ОБРАЗОВАНИЕ БЪЛГАРИЯ 2030 - София, ПГ по Електроника и Енергетика - Банско, "ЧЕЗ БЪЛГАРИЯ" ЕАД, ПГ по Компютърно Програмиране и Иновации - Бургас, ПГ по Подемно, Строителна и Транспортна Техника - София, ПГ ПО МЕХАНОЕЛЕКТРОТЕХНИКА "ЮРИЙ ГАГАРИН" - Петрич

 

Българското Ядрено Дружество се включва, като представител на направление - "Ядрена енергетика", част от дейността на ССЕМ.
 

Документи

Заповед за създаване на ССЕМ

Правилник за дейността на ССЕМ

 

Протоколи от заседания

Учредителен протокол - 20.02.2019 г.

Протокол - 08.05.2019 г.

Протокол - 17.07.2019 г.

Протокол - 14.10.2019 г.
 
Продукти
Комплектна система за задвижване на електромобили

Комплектна система за задвижване на електромобили


Системата за електрозадвижване обхваща гама с три основни типоразмера на ел. мощност със съответните компоненти - електромотор и контролер.    ‎ oще ...Виж всички продукти


Анкета с продължение...
Какъв автомобил бихте закупили?


  Чист електромобил с литиево-йонни батерии
  Електромобил с удължен пробег
  Обикновен бензинов или дизелов автомобил
Гласове:


Кой уби електрическата кола? (видео)


Календар - събития
Юли 2024
Нед Пон Вто Сря Чет Пет Съб
 
   
ИКЕМ във Facebook

Индустриален клъстер "Електромобили" - Учредители:


ИНСТИТУТ ЗА ЕВРОПЕЙСКИ ЦЕННОСТИ БСК -  Петрич Ди-вен Транспортна Електроника Стратекс Екита Ванико ВиДжиЕф


evi
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Европейски фонд
за регионално развитие
Инвестираме във вашето бъдеще
evi
evi
ОПЕРАТИВНА ПРОГРАМА
„Развитие на конкурентоспособността
на българската икономика” 2007-2013
www.opcompetitiveness.bg

Интернет страницата е създадена с финансовата подкрепа на ЕФРР, в рамките на проект „Развитие на Индустриален Клъстер Електромобили” по ДБФП К-02-2/28.09.2011 г.