ИКЕМ - Индустриален клъстер "Електромобили" | Петък, 30.09.2022 |

Български  English


БАН отбеляза своята 143-та годишнина
Публикувано на: 12-10-2012
БАН отбеляза своята 143-та годишнина

С Тържествено честване Българската академия на науките отбеляза своята 143-та годишнина.
Официални гости на тържеството бяха министърът на образованието, младежта и науката проф. Сергей Игнатов, съветникът на президента на Република България по въпросите на образованието Анна – Мари Виламовска, кметът на София Йорданка Фандъкова, председателят на парламентарната комисия по образованието, науката и въпросите на децата, младежта и спорта Огнян Стоичков, народни представители и ректори на университети.

От името на правителството на Република България поздравление направи министърът на образованието, младежта и науката проф. Сергей Игнатов.
“БАН не е просто научен център, а една от водещите научни организации в Европа със световно присъствие”, каза в началото на своето изказване проф. Игнатов. Той подчерта, че правителството ще подкрепя реформите, които БАН е започнала през 2009-та година, но заяви категорично, че дори в днешния тържествен ден не може да обещае по-голям бюджет за Академията. Проф. Сергей Игнатов предпочете да излезе от празничните думи в написаното му слово и извън протокола се обърна към българските учени с отчет за направените до този момент усилия, от страна на правителството, за подобряване на финансовото положение на БАН за следващия програмен период, в рамките на  “Европа2020”. Той съобщи,че преди броени дни в Люксембург са били договорени нови, по-добри, условия за заплащане по европейските проекти за периода 2014-2020 год. В това число  100 % преки разходи, заплащане на 25 % режийни по всеки проект, плащане по 8000 евро на учен, за година, при участие в проекти по оперативните програми. Министър Игнатов говОри и за проекта за нова Оперативна програма за “Наука, образование и интелигентен растеж”. Българската академия е водеща и за Фонда за научни изследвания, каза още проф. Сергей Игнатов.

“Когато празнува най-старата научна институция в една държава, празникът е за цялата държава. Когато тази институция е създадена преди да я има самата държава и над 14 десетилетия е градена със завета, че успешна държавност има само просветеният народ, тогава тя е истински темел и стожер на духовността, тя е храм на знанието. ”, това каза в приветственото си слово председателят на Общото събрание на БАН проф. Никола Малиновски.

От името на ръководството на БАН слово произнесе проф. Евгений Николов, заместник председател и изпълняващ длъжността председател на БАН.
В приветствието си той каза :“Възникнала в бурната епоха на Възраждането, в годините на националното пробуждане и борба за независимост, Българската академия на науките е уникално българско явление. Още с основаването си като Българско книжовно дружество тя става динамичен организъм, пулсиращ с нуждите на времето…….. Чрез изследователския и експертен потенциал на Академията  нашата държава има завиден ресурс, поставен в служба на обществото, който може да осъществява огромна по своя обем и разнообразие изследователска, развойна и иновационна дейност. Нека го подкрепим – с работа, с идеи, с финансиране и разбиране. Защото подкрепата към него означава подкрепа за бъдещето на България, България на една просперираща нация, която притежава знанието на света и е част от неговия устрем напред.”

Тържественото слово беше отредено на академик Георги Марков, който обаче още с встъпителните си думи обясни,че за 143-тата годишнина на БАН е озаглавил изказването си  “Непразнично слово”.
".....През изтеклите 23 години през коридорите на властта преминаха множество интелектуалци, но тяхната дума не бе решаваща.
Радостта от възстановената автономия на Академията не продължи дълго, защото наред с безпрекословното изискване „пари срещу реформи” чрез лоста на държавните субсидии то прерасна в  „пари срещу автономия”. На субсидиите се гледа като на харчене, а не като на инвестиции. Колкото и да нарастват собствените средства държавата не трябва да абдикира или да се ограничава върху потребностите си от „оперативен характер”. В последна сметка не всичко се продава и купува като стока. Всъщност нашата Академия е съществувала и без държава, но държавата ни и днес не може без нея...

Присъстващите и гостите на Тържественото честване по повод 143-тата годишнина от създаването на БАН почетоха с едноминутно мълчание паметта на акад. Стефан Додунеков.

В рамките на Тържаственото честване във фоайето на БАН бяха открити две изложби - "Иновации в културната индустрия на София" и "Изложба на научната периодика на БАН".
Изпрати новина Изпрати твоя новина свързана с електромобилите и ние ще я публикуваме.
Стани част от екипиа на ИКЕМ!


Добави в Svejo

Коментари (0)
 • Напиши коментар • Последно от актуално
  Регистрираните ППС и ЕПС в България към 1 юли 2022 г.

  Регистрираните ППС и ЕПС в България към 1 юли 2022 г.

  19-07-2022

  Информация за регистрираните пътни превозни средства и електрически превозни средства в Българoще ...  ИКЕМ проведе редовното си Общо събрание

  ИКЕМ проведе редовното си Общо събрание

  28-06-2022

  Домакин на събитието беше Стопански факултет към Софийския университет „Св. Климент oще ...  В Пловдив се учреди общинско транспортно дружество - “Екобус”

  В Пловдив се учреди общинско транспортно дружество - “Екобус”

  26-05-2022

  Общинският съвет на Пловдив прие с 36 гласа предложението на кмета Здравко Димитров за учредяв oще ...  ИКЕМ АД подписа договор за създаване на Трансгранична мрежа за електромобилност с Гърция

  ИКЕМ АД подписа договор за създаване на Трансгранична мрежа за електромобилност с Гърция

  09-05-2022

  Първите консултации ще се проведат в периода 06 - 09 май 2022 в градовете: Петрич, Кулата, Сан oще ...

  Виж всичко от актуално
   
  Продукти
  Зарядна станция - MAR-CSM-T2

  Зарядна станция - MAR-CSM-T2


  Ново поколение умна зарядна колонка за ускорен заряд на ЕПС! Проектирана и разработена изцяло в България, съвместно с ИКЕМ! oще ...  Домашна зарядна колонка от серията VAL-HP2

  Домашна зарядна колонка от серията VAL-HP2


  Идеалният избор за ДОМА или ОФИСА! Ускорено зареждане на Електромобил или зареждаем (Plug-in) хибрид! oще ...  Електрически велосипед Liberty MaxDrive

  Електрически велосипед Liberty MaxDrive


  Изследвайте града с елегантност и стил. Eljoy Liberty – интелигентен избор за търсещите комфорт и независимост. oще ...  Електрически велосипед Allrounder

  Електрически велосипед Allrounder


  Най-важното и отличително предимство на Eljoy Allrounder е свободата на избор, която предоставя. oще ...  Електрически велосипед Liberty

  Електрически велосипед Liberty


  Eljoy Liberty е електрически велосипед, създаден с подчертан акцент към хармоничния дизайн и комфорт на каране. oще ...  Виж всички продукти


  Анкета с продължение...
  Какъв автомобил бихте закупили?


    Чист електромобил с литиево-йонни батерии
    Електромобил с удължен пробег
    Обикновен бензинов или дизелов автомобил
  Гласове:


  Кой уби електрическата кола? (видео)


  Календар - събития
  Септември 2022
  Нед Пон Вто Сря Чет Пет Съб
      
   
  ИКЕМ във Facebook
  Индустриален клъстер "Електромобили" - Учредители:


  ИНСТИТУТ ЗА ЕВРОПЕЙСКИ ЦЕННОСТИ БСК - Петрич Ди-вен Транспортна Електроника Стратекс Екита Ванико ВиДжиЕф


  evi
  ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
  Европейски фонд
  за регионално развитие
  Инвестираме във вашето бъдеще
  evi
  evi
  ОПЕРАТИВНА ПРОГРАМА
  „Развитие на конкурентоспособността
  на българската икономика” 2007-2013
  www.opcompetitiveness.bg

  Интернет страницата е създадена с финансовата подкрепа на ЕФРР, в рамките на проект „Развитие на Индустриален Клъстер Електромобили” по ДБФП К-02-2/28.09.2011 г.