ИКЕМ - Индустриален клъстер "Електромобили" | Неделя, 24.09.2017 |

Български  English


Илия Левков: Възможно е след 10 години у нас да има над 100 хил. електромобилa
Публикувано на: 05-04-2012
Илия Левков: Възможно е след 10 години у нас да има над 100 хил. електромобилa

С председателя на Индустриален клъстер „Електромобили" разговаряме за перспективите за електромобилите у нас и за възможните начини за насърчаване на покупката им у нас и в Европа.

- Г-н Левков, към момента колко приблизително са електромобилите в страната и кои модели са предпочитани?

В София до момента има продадени 7 нови електромобила, марки Mitsubishi и Citroen. Общият брой на електрическите превозни средства в страната е около 1000, като повечето са китайско производство. Най-много електромобили има в Бургас и по Черноморието.

Повечето от електромобилите у нас са произведени с бензинов двигател, а впоследствие той е заменен с електрически. Имам предвид, че е извършена конверсия, при която традиционният автомобил е преобразуван в електрически.

- Какви са основните неща, които трябва да имат предвид потенциалните купувачи на електромобили?

Както знаем, повечето електромобили имат сравнително кратък пробег с едно зареждане - около 100-150 км. Но поддръжката им е евтина, а и основните предимства на електромобила са, че е безшумен и екологично чист. Когато електромобили се използват например за зареждане със стоки на магазини в сравнително големи градове, т.е. имат пробег на ден от около 50 км, те стават по-изгодни за използване от автомобилите с течни горива.

От друга страна, оригиналните електромобили от европейски марки са скъпи. Тяхната цена е с около 50% по-висока спрямо същата марка и клас бензинов автомобил. Зареждането на батериите им при обикновени условия трае няколко часа. Ускореното зареждане за 20-30 минути е възможно, но от много по-скъпи съоръжения.

Но пък електромобилът може да се използва от частни лица за придвижване из града и основно до работа и обратно. При такива случаи според правени в Европа проучвания средно на ден се изминават около 38 км. Което означава, че електрическото возило може да се зарежда веднъж на 3 дни, дори на седмица, ако се използва по-малко.

- А как би могло да се насърчи закупуването на електромобили според Вас, като се имат предвид високата им цена и все още малкият пробег?

Би могло да се започне с промяна на законодателството, като се даде дефиниция на това какво е електромобил. Така той може да получи право да се движи в бус-ленти, да паркира безплатно в синя зона и други.

Би трябвало също да се даде възможност да се поставят достатъчно зарядни станции на публични места. За да съм съвсем конкретен - когато индикаторът покаже, че е останал малко заряд и батерията трябва скоро да се зареди, наблизо трябва да има зарядна станция.

Има и друг вид стимули, които са директни и се прилагат в някои европейски страни. Например в Англия държавата дава 6000 паунда, с които се намалява стойността на електромобила при закупуването му. В Германия и Франция тази сума е 5000 евро.

Ще дам и друг пример – в Холандия се стимулира се покупката на електрически велосипеди. Там те струват 2000-3000 евро, а у нас ги има и под 1000 евро. Но сега за Холандия – при закупуване на електрически велосипед, неговата цена се приспада от данъците в рамките на три години.

Все пак и на сегашния етап електромобилът е приложим при градски условия. Бих казал, че той може да се използва от общините за намаляване на разходите им при превоз на хора и товари на къси разстояния при социален патронаж и други.

- Значи смятате, че у нас като начало електромобилите ще са по-полезни и повече ще се използват от бизнеса и общините?

Да, категорично е така, в света също е така. Започва се първо от бизнеса, например куриерския и логистичния. Търговските вериги също са ползватели на този вид автомобили. Смятам, че за куриерските фирми в градска среда – където постоянно се спира и тръгва - ще е много по-изгодно да ползват електромобили.

- А какво е мнението Ви за хибридните автомобили, които ползват както бензинов, така и електрически двигател?

При новия вид хибрид – Chevrolet Volt и Opel Ampera - има бензинов двигател, който се включва по време на движение и зарежда електрическата батерия. Така пробегът на електромобила значително се увеличава, но цената на тези автомобили е изключително висока, поне за нашите условия.

В момента един нов електромобил от марките Mitsubishi, Citroen и Peugeot, струва около 35 хил. евро, което за българския стандарт е много висока цена, и затова неконкурентна. А хибридният автомобил е още по-скъп.

Затова у нас трябва стратегически да се прецени дали ще ползваме в градски условия изцяло електрически автомобили или хибриди.

А има и временно, така да се каже междинно решение, което ние вече прилагаме. Махаме бензиновия двигател на обикновен автомобил и монтираме на негово място електрически двигател, като осигуряваме и батерии, които може да са с различна мощност.

- И какви са преките ползи от тази процедура за една фирма да кажем?

Като имаме предвид нашите условия, бих казал, че като начало ще има икономии поради спирането на кражбите на гориво и на резервни части за автомобили.

- Как върви поставянето на зарядни станции за електромобили в София и страната?

Някои хора очакват този процес да се задвижи от държавата. А аз смятам, че ролята на държавата е да създава благоприятни условия за развитието на инфраструктурата за електромобили, а не да монтира зарядни станции. Основната роля трябва да е на бизнеса.

В момента в София, въпреки законовите трудности, има изградени 11 зарядни станции на публични места, предимно в центъра на града.

Смятам, че би трябвало общината да налага високи глоби за водачи на бензинови автомобили, паркирали в близост до зарядни станции за електромобили, с което възпрепятстват ползването на станциите по предназначение.

Принос на нашия клъстер е законово да се въведе, че при извършване на покупки на автомобили от общините чрез обществени поръчки в периода 2012-2014 г. задължително от 2% до 8% от автомобилите да са електрически. Което е едно добро начало.

- Как виждате използването на електромобилите у нас, да кажем, през следващите 10 години?

Надявам се да не е прекалено оптимистично, но смятам, че е възможно в рамките на 10 години бензиновите двигатели на около 10% от автомобилите у нас да се заменят с електрически. Бих казал, че пазарът е готов да поеме годишно около 10-15 000 конверсирани автомобили (при които двигателят с вътрешно горене е заменен с електрически). Разбира се, трябва да има желаещи - основно фирми, но и граждани - които да търсят автомобили, движещи се с електричество.

При това целта ни е у нас да се произвеждат не само електрически двигатели, а и батерии, като и съответното сглобяване се извършва у нас.

Тук е мястото да спомена, че по американска поръчка в БАН се разработва батерия за електромобил, като се надявам да има резултати до края на годината. Всъщност въпросният вид батерия ще бъде временно решение (защото е оловна и е по-тежка), но пък ще е много по-евтина от литиево-йонните батерии, които се ползват от новите електромобили. БАН има и други разработки в тази област, но ако за тяхното развитие платят чужди компании, те ще ползват евентуалното научно откритие.

- Това наистина са оптимистични прогнози. В такъв случай, какво би накарало хората от чисто практична гледна точка да използват електромобилите?

Един от тези начини е бързата смяна на батериите. Ще дам пример с Дания. Там може да се купи, да кажем Renault, което струва около 28 хил. евро, но батерията за него не е на собственика на автомобила, а на фирма „Бетър Плейс“. Затова вместо батерията да се зарежда с часове, подмяната може да става на специални зарядни станции за минути.

Ако фирма „Бетър Плейс“ реши да инвестира на българския пазар и да предлага същата услуга, ние като организация ще я подкрепим. Защото това би била доста голяма инвестиция, тъй като една зарядна станция за бърз заряд струва около 50 хил. евро (т.е. около 10 пъти повече от обикновените), но пък зареждането трае само 15-30 мин.

- Все пак, икономическата криза ще забави ли увеличаването на електромобилите?

Първо, кризата освен отрицателни последствия, отваря и нови възможности. Електромобилите са нов, по-икономичен начин за придвижване. Крайно време е да преминем към по-икономично ползване на енергоизточниците. Както виждаме, петролът продължава да поскъпва, разходите за добива му ще продължават да растат.

А защо не погледнем малко по-напред в бъдещето, когато електроенергията за електромобилите ще идва основно от соларни панели, намиращи се на покривите на сградите.

Опитът на някои европейски страни сочи, че разходите ни за превоз в града ще бъдат по-малки при положение, че ползваме за придвижване електромобил почасово под наем.
 

investor.bg
Изпрати новина Изпрати твоя новина свързана с електромобилите и ние ще я публикуваме.
Стани част от екипиа на ИКЕМ!


Добави в Svejo

Коментари (2)
 • Напиши коментар


 • Коментaр от Електромобилист от: Електромобилист написан на 06/04/2012 10:36 AM

  100 хил. електромобила х 15 хил. за автомобил (възможно най-оптимистичния вариант) - 1,5 млрд. лева. Още поне толкова ще трябват за изграждане на зарядна инфраструктура и сервизна мрежа за поддържане на тези автомобили, а и изграждането на 10 хил. електромобила на година е сериозно начинание и изисква сериозна база, която също струва много пари. По най-груби сметки минимум 4-5 млрд. лева ще трябват за следващите 10 години за да се случи по-горе казаното. Въпросът е от къде ще дойдат?
  Коментaр от Атанас от: Атанас написан на 05/04/2012 22:30 PM

  Първо тока за ел.кола трябва да е от когенерация http://greentech-bg.net/?p=8053#more-8053 иначе екологичният ефект е минимален но при глупави закони - изкупна цена от 0.60лв. 20год. ел.колата е обречена.Има надежда с бълг.оловни или цинкови батерии ако се сменят и зареждат от фотоволтаици и учените вече говорят за 40% КПД при фотоволтаика като се улавят повече вълни на светлинният спектър т.е. небързайте като жабата да си слагате подкови.

  Последно от актуално
  Новата учебна година започва с нови паралелки по електромобили

  Новата учебна година започва с нови паралелки по електромобили

  15-09-2017

  Професионални гимназии в градовете Своге, Варна и Гоце Делчев  откриха новата учебна 2017oще ...  ИКЕМ подписа меморандум за сътрудничество с WIFI България

  ИКЕМ подписа меморандум за сътрудничество с WIFI България

  13-09-2017

  Страните по меморандума се договориха да сътрудничат в сферата на професионалното образование oще ...  В Брюксел се обсъди методология за сравнение на цените на горивата

  В Брюксел се обсъди методология за сравнение на цените на горивата

  17-08-2017

  Срокът за представяне на позицията на България е кратък. Вашите писмени предложения с обосновк oще ...  БСК И ИКЕМ работят за нови учебни планове за електрическа мобилност

  БСК И ИКЕМ работят за нови учебни планове за електрическа мобилност

  16-08-2017

  На 15 август 2017 г. представители на Националната браншова организация за електрическа мобилн oще ...

  Виж всичко от актуално
   
  Анкета с продължение...
  Какъв автомобил бихте закупили?


    Чист електромобил с литиево-йонни батерии
    Електромобил с удължен пробег
    Обикновен бензинов или дизелов автомобил
  Гласове:

  Продукти
  Станция за бърз заряд: Quick charge Advance system

  Станция за бърз заряд: Quick charge Advance system


  Зарядните станции за бърз заряд на Circontrol са най-бързият начин на зареждане на днешните електрически превозни средства.oще ...  Зарядна стантция: Charging post Urban Series

  Зарядна стантция: Charging post Urban Series


  Новата серия Urban Post може да бъде инсталирана на улици и междуградски пътища за дву- и четириколесни електрически превозни средства.oще ...  Зарядна станция: Wall Box Smart

  Зарядна станция: Wall Box Smart


  Зарядните станции за електромобили от серията WallBox Smart са проектирани за използване на открити и закрити паркинги при осигуряване на безопасно зареждане.oще ...  Зарядна станция: WallBox eHome Series

  Зарядна станция: WallBox eHome Series


  eHOME са зарядни станции за специално разработени за лесен монтаж на стена в открити и покрити паркинги и гаражи, а също така и за производитили и дистрибутори на електромобили.oще ...  Комплектна система за задвижване на електромобили

  Комплектна система за задвижване на електромобили


  Тези електрозадвижвания са подходящи за конверсия на автомобили с ДВГ в електромобили и за вграждане в новопроектирани електромобили и други видове електрически транспортни средства.oще ...  Електрически скутер MSG-D 1500 W

  Електрически скутер MSG-D 1500 W


  Електрически скутер - без шум, без изгорели газове! С електрическите скутери, изминавате над 50 км с едно зареждане, а средната цена за 100 км е едва 45-60 стотинки.oще ...  Електрически скутер MSG-Е 3000W

  Електрически скутер MSG-Е 3000W


  Електрически скутер - без шум, без изгорели газове! С електрическите скутери, изминавате над 50 км с едно зареждане, а средната цена за 100 км е едва 45-60 стотинки.oще ...  Електрически скутер MSG-B 3000W

  Електрически скутер MSG-B 3000W


  Електрически скутер - без шум, без изгорели газове! С електрическите скутери, изминавате над 50 км с едно зареждане, а средната цена за 100 км е едва 45-60 стотинки.oще ...  Електрически велосипед Longwise Green Panther

  Електрически велосипед Longwise Green Panther


  Електрически велосипед Longwise Green Panther притежава мощност от 250 W и изминава 45 км. в режим на подпомагане (PAS).oще ...  Електрически велосипед Longwise Fashion

  Електрически велосипед Longwise Fashion


  Електрически велосипед Longwise Fashion е снабден с лесно сваляема батерия, интелигентен LCD дисплей, USB изход за зареждане на телефон.oще ...  Сгъваем електрически велосипед

  Сгъваем електрически велосипед


  Сгъваемият електрически велосипед е компактно средство за борба с натоварения трафик и проблемите с паркирането в големите градове.oще ...

  Кой уби електрическата кола? (видео)


  Календар - събития
  Септември 2017
  Нед Пон Вто Сря Чет Пет Съб
       
  ИКЕМ във Facebook
  Индустриален клъстер "Електромобили" - Учредители:


  ИНСТИТУТ ЗА ЕВРОПЕЙСКИ ЦЕННОСТИ БСК - Петрич Ди-вен Транспортна Електроника Стратекс Екита Ванико ВиДжиЕф


  evi
  ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
  Европейски фонд
  за регионално развитие
  Инвестираме във вашето бъдеще
  evi
  evi
  ОПЕРАТИВНА ПРОГРАМА
  „Развитие на конкурентоспособността
  на българската икономика” 2007-2013
  www.opcompetitiveness.bg

  Интернет страницата е създадена с финансовата подкрепа на ЕФРР, в рамките на проект „Развитие на Индустриален Клъстер Електромобили” по ДБФП К-02-2/28.09.2011 г.