ИКЕМ - Индустриален клъстер "Електромобили" | Понеделник, 24.06.2024 |

Български  English


Илия Левков: Възможно е след 10 години у нас да има над 100 хил. електромобилa
Публикувано на: 05-04-2012
Илия Левков: Възможно е след 10 години у нас да има над 100 хил. електромобилa

С председателя на Индустриален клъстер „Електромобили" разговаряме за перспективите за електромобилите у нас и за възможните начини за насърчаване на покупката им у нас и в Европа.

- Г-н Левков, към момента колко приблизително са електромобилите в страната и кои модели са предпочитани?

В София до момента има продадени 7 нови електромобила, марки Mitsubishi и Citroen. Общият брой на електрическите превозни средства в страната е около 1000, като повечето са китайско производство. Най-много електромобили има в Бургас и по Черноморието.

Повечето от електромобилите у нас са произведени с бензинов двигател, а впоследствие той е заменен с електрически. Имам предвид, че е извършена конверсия, при която традиционният автомобил е преобразуван в електрически.

- Какви са основните неща, които трябва да имат предвид потенциалните купувачи на електромобили?

Както знаем, повечето електромобили имат сравнително кратък пробег с едно зареждане - около 100-150 км. Но поддръжката им е евтина, а и основните предимства на електромобила са, че е безшумен и екологично чист. Когато електромобили се използват например за зареждане със стоки на магазини в сравнително големи градове, т.е. имат пробег на ден от около 50 км, те стават по-изгодни за използване от автомобилите с течни горива.

От друга страна, оригиналните електромобили от европейски марки са скъпи. Тяхната цена е с около 50% по-висока спрямо същата марка и клас бензинов автомобил. Зареждането на батериите им при обикновени условия трае няколко часа. Ускореното зареждане за 20-30 минути е възможно, но от много по-скъпи съоръжения.

Но пък електромобилът може да се използва от частни лица за придвижване из града и основно до работа и обратно. При такива случаи според правени в Европа проучвания средно на ден се изминават около 38 км. Което означава, че електрическото возило може да се зарежда веднъж на 3 дни, дори на седмица, ако се използва по-малко.

- А как би могло да се насърчи закупуването на електромобили според Вас, като се имат предвид високата им цена и все още малкият пробег?

Би могло да се започне с промяна на законодателството, като се даде дефиниция на това какво е електромобил. Така той може да получи право да се движи в бус-ленти, да паркира безплатно в синя зона и други.

Би трябвало също да се даде възможност да се поставят достатъчно зарядни станции на публични места. За да съм съвсем конкретен - когато индикаторът покаже, че е останал малко заряд и батерията трябва скоро да се зареди, наблизо трябва да има зарядна станция.

Има и друг вид стимули, които са директни и се прилагат в някои европейски страни. Например в Англия държавата дава 6000 паунда, с които се намалява стойността на електромобила при закупуването му. В Германия и Франция тази сума е 5000 евро.

Ще дам и друг пример – в Холандия се стимулира се покупката на електрически велосипеди. Там те струват 2000-3000 евро, а у нас ги има и под 1000 евро. Но сега за Холандия – при закупуване на електрически велосипед, неговата цена се приспада от данъците в рамките на три години.

Все пак и на сегашния етап електромобилът е приложим при градски условия. Бих казал, че той може да се използва от общините за намаляване на разходите им при превоз на хора и товари на къси разстояния при социален патронаж и други.

- Значи смятате, че у нас като начало електромобилите ще са по-полезни и повече ще се използват от бизнеса и общините?

Да, категорично е така, в света също е така. Започва се първо от бизнеса, например куриерския и логистичния. Търговските вериги също са ползватели на този вид автомобили. Смятам, че за куриерските фирми в градска среда – където постоянно се спира и тръгва - ще е много по-изгодно да ползват електромобили.

- А какво е мнението Ви за хибридните автомобили, които ползват както бензинов, така и електрически двигател?

При новия вид хибрид – Chevrolet Volt и Opel Ampera - има бензинов двигател, който се включва по време на движение и зарежда електрическата батерия. Така пробегът на електромобила значително се увеличава, но цената на тези автомобили е изключително висока, поне за нашите условия.

В момента един нов електромобил от марките Mitsubishi, Citroen и Peugeot, струва около 35 хил. евро, което за българския стандарт е много висока цена, и затова неконкурентна. А хибридният автомобил е още по-скъп.

Затова у нас трябва стратегически да се прецени дали ще ползваме в градски условия изцяло електрически автомобили или хибриди.

А има и временно, така да се каже междинно решение, което ние вече прилагаме. Махаме бензиновия двигател на обикновен автомобил и монтираме на негово място електрически двигател, като осигуряваме и батерии, които може да са с различна мощност.

- И какви са преките ползи от тази процедура за една фирма да кажем?

Като имаме предвид нашите условия, бих казал, че като начало ще има икономии поради спирането на кражбите на гориво и на резервни части за автомобили.

- Как върви поставянето на зарядни станции за електромобили в София и страната?

Някои хора очакват този процес да се задвижи от държавата. А аз смятам, че ролята на държавата е да създава благоприятни условия за развитието на инфраструктурата за електромобили, а не да монтира зарядни станции. Основната роля трябва да е на бизнеса.

В момента в София, въпреки законовите трудности, има изградени 11 зарядни станции на публични места, предимно в центъра на града.

Смятам, че би трябвало общината да налага високи глоби за водачи на бензинови автомобили, паркирали в близост до зарядни станции за електромобили, с което възпрепятстват ползването на станциите по предназначение.

Принос на нашия клъстер е законово да се въведе, че при извършване на покупки на автомобили от общините чрез обществени поръчки в периода 2012-2014 г. задължително от 2% до 8% от автомобилите да са електрически. Което е едно добро начало.

- Как виждате използването на електромобилите у нас, да кажем, през следващите 10 години?

Надявам се да не е прекалено оптимистично, но смятам, че е възможно в рамките на 10 години бензиновите двигатели на около 10% от автомобилите у нас да се заменят с електрически. Бих казал, че пазарът е готов да поеме годишно около 10-15 000 конверсирани автомобили (при които двигателят с вътрешно горене е заменен с електрически). Разбира се, трябва да има желаещи - основно фирми, но и граждани - които да търсят автомобили, движещи се с електричество.

При това целта ни е у нас да се произвеждат не само електрически двигатели, а и батерии, като и съответното сглобяване се извършва у нас.

Тук е мястото да спомена, че по американска поръчка в БАН се разработва батерия за електромобил, като се надявам да има резултати до края на годината. Всъщност въпросният вид батерия ще бъде временно решение (защото е оловна и е по-тежка), но пък ще е много по-евтина от литиево-йонните батерии, които се ползват от новите електромобили. БАН има и други разработки в тази област, но ако за тяхното развитие платят чужди компании, те ще ползват евентуалното научно откритие.

- Това наистина са оптимистични прогнози. В такъв случай, какво би накарало хората от чисто практична гледна точка да използват електромобилите?

Един от тези начини е бързата смяна на батериите. Ще дам пример с Дания. Там може да се купи, да кажем Renault, което струва около 28 хил. евро, но батерията за него не е на собственика на автомобила, а на фирма „Бетър Плейс“. Затова вместо батерията да се зарежда с часове, подмяната може да става на специални зарядни станции за минути.

Ако фирма „Бетър Плейс“ реши да инвестира на българския пазар и да предлага същата услуга, ние като организация ще я подкрепим. Защото това би била доста голяма инвестиция, тъй като една зарядна станция за бърз заряд струва около 50 хил. евро (т.е. около 10 пъти повече от обикновените), но пък зареждането трае само 15-30 мин.

- Все пак, икономическата криза ще забави ли увеличаването на електромобилите?

Първо, кризата освен отрицателни последствия, отваря и нови възможности. Електромобилите са нов, по-икономичен начин за придвижване. Крайно време е да преминем към по-икономично ползване на енергоизточниците. Както виждаме, петролът продължава да поскъпва, разходите за добива му ще продължават да растат.

А защо не погледнем малко по-напред в бъдещето, когато електроенергията за електромобилите ще идва основно от соларни панели, намиращи се на покривите на сградите.

Опитът на някои европейски страни сочи, че разходите ни за превоз в града ще бъдат по-малки при положение, че ползваме за придвижване електромобил почасово под наем.
 

investor.bg
Изпрати новина Изпрати твоя новина свързана с електромобилите и ние ще я публикуваме.
Стани част от екипиа на ИКЕМ!


Добави в Svejo

Коментари (2)
 • Напиши коментар


 • Коментaр от Електромобилист от: Електромобилист написан на 06/04/2012 10:36 AM

  100 хил. електромобила х 15 хил. за автомобил (възможно най-оптимистичния вариант) - 1,5 млрд. лева. Още поне толкова ще трябват за изграждане на зарядна инфраструктура и сервизна мрежа за поддържане на тези автомобили, а и изграждането на 10 хил. електромобила на година е сериозно начинание и изисква сериозна база, която също струва много пари. По най-груби сметки минимум 4-5 млрд. лева ще трябват за следващите 10 години за да се случи по-горе казаното. Въпросът е от къде ще дойдат?
  Коментaр от Атанас от: Атанас написан на 05/04/2012 22:30 PM

  Първо тока за ел.кола трябва да е от когенерация http://greentech-bg.net/?p=8053#more-8053 иначе екологичният ефект е минимален но при глупави закони - изкупна цена от 0.60лв. 20год. ел.колата е обречена.Има надежда с бълг.оловни или цинкови батерии ако се сменят и зареждат от фотоволтаици и учените вече говорят за 40% КПД при фотоволтаика като се улавят повече вълни на светлинният спектър т.е. небързайте като жабата да си слагате подкови.

  Последно от актуално
  ПРЕЗЕНТАЦИИ НА СОЛАРНИ АВТОМОБИЛИ

  ПРЕЗЕНТАЦИИ НА СОЛАРНИ АВТОМОБИЛИ

  18-04-2024

  ИКЕМ е координатор на проект: ПРЕЗЕНТАЦИИ НА СОЛАРНИ АВТОМОБИЛИ

  ERASMUS+  2023oще ...  Състояние на електрическата мобилност в България – Март 2024г.

  Състояние на електрическата мобилност в България – Март 2024г.

  18-03-2024

  Очаква се 2024 г. да бъде година на напредък за развитието на зарядна инфраструктура за електр oще ...  Проект по Еrasmus+ с участие на ИКЕМ

  Проект по Еrasmus+ с участие на ИКЕМ

  31-01-2024

  Проектът събира усилията на своите участници по темата за соларните електомобили.

  oще ...  Честит 14-ти рожден ден на ИКЕМ!

  Честит 14-ти рожден ден на ИКЕМ!

  25-11-2023


  Като браншова организация в сектор "Електрическа мобилност", ИКЕМ работи за oще ...

  Виж всичко от актуално
   
  Продукти
  Комплектна система за задвижване на електромобили

  Комплектна система за задвижване на електромобили


  Системата за електрозадвижване обхваща гама с три основни типоразмера на ел. мощност със съответните компоненти - електромотор и контролер.    ‎ oще ...  Виж всички продукти


  Анкета с продължение...
  Какъв автомобил бихте закупили?


    Чист електромобил с литиево-йонни батерии
    Електромобил с удължен пробег
    Обикновен бензинов или дизелов автомобил
  Гласове:


  Кой уби електрическата кола? (видео)


  Календар - събития
  Юни 2024
  Нед Пон Вто Сря Чет Пет Съб
        
        
  ИКЕМ във Facebook
  Индустриален клъстер "Електромобили" - Учредители:


  ИНСТИТУТ ЗА ЕВРОПЕЙСКИ ЦЕННОСТИ БСК - Петрич Ди-вен Транспортна Електроника Стратекс Екита Ванико ВиДжиЕф


  evi
  ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
  Европейски фонд
  за регионално развитие
  Инвестираме във вашето бъдеще
  evi
  evi
  ОПЕРАТИВНА ПРОГРАМА
  „Развитие на конкурентоспособността
  на българската икономика” 2007-2013
  www.opcompetitiveness.bg

  Интернет страницата е създадена с финансовата подкрепа на ЕФРР, в рамките на проект „Развитие на Индустриален Клъстер Електромобили” по ДБФП К-02-2/28.09.2011 г.