ИКЕМ - Индустриален клъстер "Електромобили" | Четвъртък, 28.10.2021 |

Български  English


Керамичен акумулатор
Публикувано на: 10-11-2016
Керамичен акумулатор

Керамичен акумулатор

(Иновационна система за съхраняване на енергия)

Заявка за Български Патент № 112332/07.07.2016 г.

Област на техниката

Изобретението се отнася до керамичен акумулатор и ще намери приложение в автомобилната промишленост и енергетиката.

Предшестващо състояние на техниката

Известен е нискотемпературен литиев акумулатор,състоящ се от корпус, в който са разположени литиеви елементи, свързани към електронно устройство за регулиране на температурата в акумулатора. Недостатък на нискотемпературния литиев акумулатор е поддържането на ниска температура за избягване на бързото износване на литиевите елементи.

Известен е бързозаряден акумулатор, състоящ се от корпус с разположени в него литиеви елементи свързани към електронно устройство за регулиране на волтажа при зареждане и работа на акумулатора. Недостатък на бързозарядния акумулатор е, че при бързото зареждане се намалява живота на литиевите елементи.

Освен това недостатък на известните литиеви акумулатори е, че не са екологично чисти поради употребата на смес от химикали, в която са поставени литиевите елементи.

 

Керамичният акумулатор се състои (фиг.1) от корпус [1]с 2 зони, в зона 1 са разположени керамични елементи [2],електрически свързани помежду си и състоящи се от 2 вида слоеве [3] и [4]. В зона 2 е разположена батерия [5], а между двете зони е разположена електронно механична система [6], регулираща температурата в акумулатора.

Керамичния акумулатор ще намери приложение в автомобилната промишленост и енергетиката.

Задачата на изобретението е да се създаде керамичен акумулатор, работещ при висока температура, който да има дълъг живот на работа и да е екологично чист.Задачата се решава, като е създаден керамичен акумулатор, състоящ се от корпус с 2 зони, в 1-ва зона са поместени керамични елементи (фиг. 2 и 3) свързани помежду си контактно в отделни модули, а последните са свързани електрически в цялостен пакет, докато в зона 2 е разположена батерия, като връзката между двете зони се осъществява от електронно механична система, регулираща температурата в акумулатора.Керамичните елементи са изработени от различен вид екологични керамични слоеве.

Предимство на керамичния акумулатор е неговата екологичност, поради употребата на керамични елементи, за които не се изисква поставянето им в смес от химикали и други вредни емисии.

Освен това предимството на акумулатора е увеличаване времето на живот поради употребата на керамични елементи.

Друго предимство е използването на топлината получена при работа на акумулатора за поддържане на електрическите показатели на керамичните елементи, като висока диелектрична константа, ниски диелектрични загуби, високо пробивно напрежение.Предимството на акумулатора е и високия му пусков ток, висок капацитет и експресно зареждане поради използването на керамичните елементи.

Керамичните елементи са изработени от различен вид екологични керамични слоеве и междинни керамични слоеве.Керамичната маса на керамични слоеве може да бъде бариево-титанатна керамика или стронциево титанатна керамика. Междинният слой между тях може да бъде бисмутов титанат в съотношение бисмут/титан 12/1.

Керамичните елементи, свързани в отделни модули респективно цялостен пакет, са изработени от различен вид екологични керамични слоеве и междинни керамични слоеве (фиг.2 и 3).Масата на керамичните кондензаторни слоеве може да бъде бариево-титанатна керамика или стронциево титанатна керамика.Междинният йонно проводящ слой между тях може да бъде бисмутов титанат в съотношение бисмут/титан 12/1.

Свързани помежду си керамични модули, представляващи отделни пакети имат следните характеристики:

● температурен коефициент на капацитета  (0÷250)±2x10-5 oC;

● диелектрична константа, εr(max)=8000÷11000;

● специфично обемно съпротивление, ρv=1011÷1012;

● пробивно напрежение  19 kV/mm.

 

Отделните пакети в зависимост от предназначението на акумулатора са поместени в многогнездови корундови матрици фиг. 4 с различен брой клетки.

Генерираната топлинна енергия от батерията и керамичните елементи увеличава капацитета на акумулатора.Съхранението на топлинната енергия в керамичния акумулатор се осъществява в корпус 1 чрез взаимно свързване на двете температурни зони 1 и 2 със специална електронно механична система 6.Генерираната топлинна енергия от керамичните елементи в зона1 се допълва от генерираната топлинна енергия от батерията 5 в зона 2, като се пренася в зона 1 чрез топлинния поток Q с цел увеличаване капацитета на керамичните елементи2и същевременно охлаждане на батерията 5 в зона 2. Електронно механичната система 6 служи за управление и регулиране на температурата в 2-те зони. Регулирането на температурата в акумулатора става чрез вътрешната употреба на генерираната топлинна енергия от керамичните елементи 2 и добавената енергия от батерията 5.

Вследствие на това се подобряват електричните характеристики, като висок капацитет, висок пусков ток и експресно зареждане 1 – 2 сек; голямо напречно сечение на захранващите проводници, специфичната енергия, специфичната мощност и др.
Изпрати новина Изпрати твоя новина свързана с електромобилите и ние ще я публикуваме.
Стани част от екипиа на ИКЕМ!


Добави в Svejo

Коментари (2)
 • Напиши коментар


 • Коментaр от Стойчо от: Стойчо написан на 25/05/2017 13:44 PM

  Написаното е толкова хубаво..........А нещо за цена примерно обикновен 65ач и такъв 65ач? Другари,търси се евтин захранващ елемент. Иначе сребърния или златен акумулатор и той ще държи бая време!
  Коментaр от Харлампи от: Харлампи написан на 10/11/2016 09:56 AM

  Характеристиките на този акумулатор по-добри ли са в сравнение с обикновен оловен акумулатор? Защо не се използва този принцип а литиево-йонни батерии за ел. колите?

  Последно от актуално
  Декларация на Европейския комитет по обществена политика на IEEE

  Декларация на Европейския комитет по обществена политика на IEEE

  08-09-2021

  Относно мащабното внедряване на инфраструктурата за електрически превозни средства (EV), като oще ...  Становище на ИКЕМ по предложение на Европейския парламент за разгръщане на алтернативните горива

  Становище на ИКЕМ по предложение на Европейския парламент за разгръщане на алтернативните горива

  05-08-2021

  Във връзка с изискването за подготовка и представяне на рамкова позиция на българската страна oще ...  ЕРП дружествата с общо становище по Плана за възстановяване и устойчивост

  ЕРП дружествата с общо становище по Плана за възстановяване и устойчивост

  03-08-2021

  Дружествата не са съгласни с това, че представените от тях аргументи в проведените дискусии не oще ...  Позиция на ИКЕМ относно развитие на ядрената енергетика в България

  Позиция на ИКЕМ относно развитие на ядрената енергетика в България

  28-07-2021

  ИКЕМ настоява за сериозен подход при дебатите в Народното събрание и се надяваме на отговорно oще ...

  Виж всичко от актуално
   
  Продукти
  Зарядна станция - MAR-CSM-T2

  Зарядна станция - MAR-CSM-T2


  Ново поколение умна зарядна колонка за ускорен заряд на ЕПС! Проектирана и разработена изцяло в България, съвместно с ИКЕМ! oще ...  Домашна зарядна колонка от серията VAL-HP2

  Домашна зарядна колонка от серията VAL-HP2


  Идеалният избор за ДОМА или ОФИСА! Ускорено зареждане на Електромобил или зареждаем (Plug-in) хибрид! oще ...  Електрически велосипед Liberty MaxDrive

  Електрически велосипед Liberty MaxDrive


  Изследвайте града с елегантност и стил. Eljoy Liberty – интелигентен избор за търсещите комфорт и независимост. oще ...  Електрически велосипед Allrounder

  Електрически велосипед Allrounder


  Най-важното и отличително предимство на Eljoy Allrounder е свободата на избор, която предоставя. oще ...  Електрически велосипед Liberty

  Електрически велосипед Liberty


  Eljoy Liberty е електрически велосипед, създаден с подчертан акцент към хармоничния дизайн и комфорт на каране. oще ...  Виж всички продукти


  Анкета с продължение...
  Какъв автомобил бихте закупили?


    Чист електромобил с литиево-йонни батерии
    Електромобил с удължен пробег
    Обикновен бензинов или дизелов автомобил
  Гласове:


  Кой уби електрическата кола? (видео)


  Календар - събития
  Октомври 2021
  Нед Пон Вто Сря Чет Пет Съб
       
        
  ИКЕМ във Facebook
  Индустриален клъстер "Електромобили" - Учредители:


  ИНСТИТУТ ЗА ЕВРОПЕЙСКИ ЦЕННОСТИ БСК - Петрич Ди-вен Транспортна Електроника Стратекс Екита Ванико ВиДжиЕф


  evi
  ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
  Европейски фонд
  за регионално развитие
  Инвестираме във вашето бъдеще
  evi
  evi
  ОПЕРАТИВНА ПРОГРАМА
  „Развитие на конкурентоспособността
  на българската икономика” 2007-2013
  www.opcompetitiveness.bg

  Интернет страницата е създадена с финансовата подкрепа на ЕФРР, в рамките на проект „Развитие на Индустриален Клъстер Електромобили” по ДБФП К-02-2/28.09.2011 г.