ИКЕМ - Индустриален клъстер "Електромобили" | Сряда, 20.09.2017 |

Български  English


ИКЕМ обявява номинации за годишните си награди - Кубратов меч
Публикувано на: 29-02-2016
ИКЕМ обявява номинации за годишните си награди - Кубратов меч

Стартира набирането на номинации за годишния конкурс „Кубратов меч“ за принос за развитието на електрическата мобилност в България през 2015г.

Конкурсът се провежда за пета поредна година, а наградата „Кубратов меч“ се връчва за принос в насърчаването и популяризирането на електрическата мобилност в България.

Национална браншова организация ИКЕМ приканва всички, които следят процесите на електромобилността в България, имат пряк досег с резултатите от работата на фирми, експерти и научни звена, да подадат своите номинации.


ЗАЩО „КУБРАТОВ МЕЧ“?
Дълга е историята ни. Българският род е устоял на превратностите на времето, преминал през величие и падение. Великият Кан Кубрат оставя завет - „Да не изоставяте съвместното живеене, да запазите съединението помежду си и това, което е под ваша власт“. Минава много време и заветът на Кубрат става любим девиз на много европейци, а след 1878 г. той се завърна в България чрез герба на Белгия  „L'Union fait la force“ ("Съединението прави силата").  Този завет ние трябва да помним!

България продължава да пише своята история – вече като пълноправен член на Европейския съюз, и като такава тя направи своя принос, заедно с още осем други държави-членки, подписвайки съвместна декларация през 2010 г. и поставяйки електромобилите в центъра на процеса за развитие на устойчивата мобилност в Европа.

През 2009 г. стартира и Индустриален клъстер „Електромобили“. Вече седма година ИКЕМ е индустриалната организация в България, която активно работи за съвременна и интелигентна електрическа мобилност. Това е ясен сигнал към потенциалните инвеститори и цялото общество и заявка за активно участие в индустриалното развитие за устойчива нисковъглеродна икономика.
Българската индустрия е част от глобалната световна икономика и конкурентоспособността е условие за успех. Създаването, развитието и устойчивостта на една нова индустрия, каквато е интелигентната електрическа мобилност, изисква обединяване на  ресурси, мощности и потенциал.

Защото „Съединението прави силата“!

Ето защо през 2012 г. членовете на ИКЕМ учредиха националната награда "Кубратов меч" - за принос в развитието на електрическата мобилност на България.

 

ЗА НАГРАДИТЕ

Отличието „Кубратов меч” се състои от ювелирно изработено изделие и диплом на ИКЕМ.


 
2012 г.
Първата награда „Кубратов меч“ за постижения през 2011 г. бе връчена на 29.02.2012 г. в рамките на инициативата на Българската стопанска камара „Дни на българската индустрия“, по време на специализираната изложба „Transport & Logistics“ в Интер Експо Център - София.
Първият носител на тази награда е фирма „Ди Вен” ООД от гр. Лом, член на ИКЕМ. Наградата бе присъдена на дружеството за реализираното производство на български лекотоварен електромобил „Пони-1”, проектиран за работа в обособени пространства.


 

На този първи по рода си форум с отличия бяха удостоени и „Транспортна електроника 91” ООД, Консорциум „Зелена енергия“ в лицето на фирма „БИЕС“ ЕООД, ВТУ „Тодор Каблешков” и „Фул Чарджър България”.
В следващите години наградите добиваха популярност и се утвърдиха като признание за постигнати професионални резултати в новия бранш „Електрическата мобилност“.


2013 г.
През 2013 г. голямата награда "Кубратов меч" за цялостен принос в електрическата мобилност в Република България получи Русенския технически университет „Ангел Кънчев“.

Награда за принос в бизнеса с ЕПС бе връчена на фирма „Еко Мобилити“ ЕООД, а наградата за български продукт получи "ИКЕМ" АД, за създаването на първата българска зарядна колонка, работеща в мрежа.


2014 г.
През 2014 г. „Кубратов меч” за цялостен принос получи "Транспортна Електроника 91" ООД от гр. Пловдив за конверсия на лек автомобил „Ситроен Берлинго“.


 

Награди получиха и фирмите „Шрак Техник” ЕООД - София, за подобряването на елементната база за зарядни колонки и модул за слънчева енергия към тях, „Дженеръс Ауто“ ЕАД - София, като единствен вносител и популяризиране на пазара на електромобил с удължен пробег „Opel Ampera“, „Пасат България“ АД - гр. Царево, за инженеринг и изработка на корпус от стъклопласт за българска зарядна колонка за електромобили, ВТУ ”Тодор Каблешков“ – София, за изработката на прототип на българска голф количка.

                                 
                                  
2015 г.
През 2015 г., в четвъртото издание на наградите, голямата награда „Кубратов меч” за цялостен принос получи проф. д-р Енчо Попов за разработката и усвояването в производството на базов модел синхронен електромотор с постоянни магнити и течно охлаждане 75 кВт, 400В, патентован в България, ЕС и САЩ.
 


 

С диплом за принос в сферата на електрическата мобилност бяха отличени:
„Чериът Моторс” АД – гр. София, за реализация на модел с електрически автобус с ултра кондензатори, използван в градския транспорт на гр. София,  „Хайкад Инфотех“ ООД - гр. Пловдив, за реализиран модел на обучение със специализиран софтуер за проектиране, в партньорство с Русенски университет – „Ангел Кънчев“.

Диплом за български продукт за електрическата мобилност получиха:
 „Транспортна Електроника-91“ ООД – гр. Пловдив, за Система за електрическо задвижване на електромобили със синхронни електромотори с постоянни магнити 50 кВт/300В и 25 кВт/144В (системата е с готовност за серийно производство), „Шумен – Пътнически автотранспорт“ ООД за успешна конверсия на конвенционален дизелов автобус в електробус, „АТМ Център“ АД – София, за реализация на Модел за използване на малък градски електромобил „Yogomo“в туристическия бизнес, „Авто Ойл“ АД – София, за реализация на Модел за използване на малък градски електромобил „Yogomo“в туристическия бизнес.


Диплом за принос в сферата на Науката и образованието в електрическата мобилност получиха: проф. Иван Миленов - за разработване на оригинално електрическо задвижване за българска голф-количка, доц. Георги Червендинев - за създаване на иновативен дизайн на българска голф-количка, доц. д-р Иван Евтимов от Русенски университет ”Ангел Кънчев“ - за създаване на учебници по дисциплината „Електромобили”, изучавана от студентите ОКС „магистър” в Транспортния факултет на Русенския университет.
 

 

Номинациите за изминалата 2015г. може да се правят чрез попълване на съответна бланка от сайта на ИКЕМ, която да се изпрати на електронната поща на клъстера – office@emic-bg.org или директно ТУК.

Срокът за изпращане на номинациите е до 18 ч. на 20.03.2016 г.

След това комисия от експерти на ИКЕМ ще разгледа номинациите и ще определи наградените. Наградите ще бъдат връчени на официална церемония през м. Април 2016 г. в рамките на международното изложение MachTech & InnoTech 2016.
 

ИКЕМ
 
Изпрати новина Изпрати твоя новина свързана с електромобилите и ние ще я публикуваме.
Стани част от екипиа на ИКЕМ!


Добави в Svejo

Коментари (0)
 • Напиши коментар • Последно от актуално
  Новата учебна година започва с нови паралелки по електромобили

  Новата учебна година започва с нови паралелки по електромобили

  15-09-2017

  Професионални гимназии в градовете Своге, Варна и Гоце Делчев  откриха новата учебна 2017oще ...  ИКЕМ подписа меморандум за сътрудничество с WIFI България

  ИКЕМ подписа меморандум за сътрудничество с WIFI България

  13-09-2017

  Страните по меморандума се договориха да сътрудничат в сферата на професионалното образование oще ...  В Брюксел се обсъди методология за сравнение на цените на горивата

  В Брюксел се обсъди методология за сравнение на цените на горивата

  17-08-2017

  Срокът за представяне на позицията на България е кратък. Вашите писмени предложения с обосновк oще ...  БСК И ИКЕМ работят за нови учебни планове за електрическа мобилност

  БСК И ИКЕМ работят за нови учебни планове за електрическа мобилност

  16-08-2017

  На 15 август 2017 г. представители на Националната браншова организация за електрическа мобилн oще ...

  Виж всичко от актуално
   
  Анкета с продължение...
  Какъв автомобил бихте закупили?


    Чист електромобил с литиево-йонни батерии
    Електромобил с удължен пробег
    Обикновен бензинов или дизелов автомобил
  Гласове:

  Продукти
  Станция за бърз заряд: Quick charge Advance system

  Станция за бърз заряд: Quick charge Advance system


  Зарядните станции за бърз заряд на Circontrol са най-бързият начин на зареждане на днешните електрически превозни средства.oще ...  Зарядна стантция: Charging post Urban Series

  Зарядна стантция: Charging post Urban Series


  Новата серия Urban Post може да бъде инсталирана на улици и междуградски пътища за дву- и четириколесни електрически превозни средства.oще ...  Зарядна станция: Wall Box Smart

  Зарядна станция: Wall Box Smart


  Зарядните станции за електромобили от серията WallBox Smart са проектирани за използване на открити и закрити паркинги при осигуряване на безопасно зареждане.oще ...  Зарядна станция: WallBox eHome Series

  Зарядна станция: WallBox eHome Series


  eHOME са зарядни станции за специално разработени за лесен монтаж на стена в открити и покрити паркинги и гаражи, а също така и за производитили и дистрибутори на електромобили.oще ...  Комплектна система за задвижване на електромобили

  Комплектна система за задвижване на електромобили


  Тези електрозадвижвания са подходящи за конверсия на автомобили с ДВГ в електромобили и за вграждане в новопроектирани електромобили и други видове електрически транспортни средства.oще ...  Електрически скутер MSG-D 1500 W

  Електрически скутер MSG-D 1500 W


  Електрически скутер - без шум, без изгорели газове! С електрическите скутери, изминавате над 50 км с едно зареждане, а средната цена за 100 км е едва 45-60 стотинки.oще ...  Електрически скутер MSG-Е 3000W

  Електрически скутер MSG-Е 3000W


  Електрически скутер - без шум, без изгорели газове! С електрическите скутери, изминавате над 50 км с едно зареждане, а средната цена за 100 км е едва 45-60 стотинки.oще ...  Електрически скутер MSG-B 3000W

  Електрически скутер MSG-B 3000W


  Електрически скутер - без шум, без изгорели газове! С електрическите скутери, изминавате над 50 км с едно зареждане, а средната цена за 100 км е едва 45-60 стотинки.oще ...  Електрически велосипед Longwise Green Panther

  Електрически велосипед Longwise Green Panther


  Електрически велосипед Longwise Green Panther притежава мощност от 250 W и изминава 45 км. в режим на подпомагане (PAS).oще ...  Електрически велосипед Longwise Fashion

  Електрически велосипед Longwise Fashion


  Електрически велосипед Longwise Fashion е снабден с лесно сваляема батерия, интелигентен LCD дисплей, USB изход за зареждане на телефон.oще ...  Сгъваем електрически велосипед

  Сгъваем електрически велосипед


  Сгъваемият електрически велосипед е компактно средство за борба с натоварения трафик и проблемите с паркирането в големите градове.oще ...

  Кой уби електрическата кола? (видео)


  Календар - събития
  Септември 2017
  Нед Пон Вто Сря Чет Пет Съб
       
  ИКЕМ във Facebook
  Индустриален клъстер "Електромобили" - Учредители:


  ИНСТИТУТ ЗА ЕВРОПЕЙСКИ ЦЕННОСТИ БСК - Петрич Ди-вен Транспортна Електроника Стратекс Екита Ванико ВиДжиЕф


  evi
  ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
  Европейски фонд
  за регионално развитие
  Инвестираме във вашето бъдеще
  evi
  evi
  ОПЕРАТИВНА ПРОГРАМА
  „Развитие на конкурентоспособността
  на българската икономика” 2007-2013
  www.opcompetitiveness.bg

  Интернет страницата е създадена с финансовата подкрепа на ЕФРР, в рамките на проект „Развитие на Индустриален Клъстер Електромобили” по ДБФП К-02-2/28.09.2011 г.