ИКЕМ - Индустриален клъстер "Електромобили" | Вторник, 24.05.2022 |

Български  English


ИКЕМ обявява номинации за годишните си награди - Кубратов меч
Публикувано на: 29-02-2016
ИКЕМ обявява номинации за годишните си награди - Кубратов меч

Стартира набирането на номинации за годишния конкурс „Кубратов меч“ за принос за развитието на електрическата мобилност в България през 2015г.

Конкурсът се провежда за пета поредна година, а наградата „Кубратов меч“ се връчва за принос в насърчаването и популяризирането на електрическата мобилност в България.

Национална браншова организация ИКЕМ приканва всички, които следят процесите на електромобилността в България, имат пряк досег с резултатите от работата на фирми, експерти и научни звена, да подадат своите номинации.


ЗАЩО „КУБРАТОВ МЕЧ“?
Дълга е историята ни. Българският род е устоял на превратностите на времето, преминал през величие и падение. Великият Кан Кубрат оставя завет - „Да не изоставяте съвместното живеене, да запазите съединението помежду си и това, което е под ваша власт“. Минава много време и заветът на Кубрат става любим девиз на много европейци, а след 1878 г. той се завърна в България чрез герба на Белгия  „L'Union fait la force“ ("Съединението прави силата").  Този завет ние трябва да помним!

България продължава да пише своята история – вече като пълноправен член на Европейския съюз, и като такава тя направи своя принос, заедно с още осем други държави-членки, подписвайки съвместна декларация през 2010 г. и поставяйки електромобилите в центъра на процеса за развитие на устойчивата мобилност в Европа.

През 2009 г. стартира и Индустриален клъстер „Електромобили“. Вече седма година ИКЕМ е индустриалната организация в България, която активно работи за съвременна и интелигентна електрическа мобилност. Това е ясен сигнал към потенциалните инвеститори и цялото общество и заявка за активно участие в индустриалното развитие за устойчива нисковъглеродна икономика.
Българската индустрия е част от глобалната световна икономика и конкурентоспособността е условие за успех. Създаването, развитието и устойчивостта на една нова индустрия, каквато е интелигентната електрическа мобилност, изисква обединяване на  ресурси, мощности и потенциал.

Защото „Съединението прави силата“!

Ето защо през 2012 г. членовете на ИКЕМ учредиха националната награда "Кубратов меч" - за принос в развитието на електрическата мобилност на България.

 

ЗА НАГРАДИТЕ

Отличието „Кубратов меч” се състои от ювелирно изработено изделие и диплом на ИКЕМ.


 
2012 г.
Първата награда „Кубратов меч“ за постижения през 2011 г. бе връчена на 29.02.2012 г. в рамките на инициативата на Българската стопанска камара „Дни на българската индустрия“, по време на специализираната изложба „Transport & Logistics“ в Интер Експо Център - София.
Първият носител на тази награда е фирма „Ди Вен” ООД от гр. Лом, член на ИКЕМ. Наградата бе присъдена на дружеството за реализираното производство на български лекотоварен електромобил „Пони-1”, проектиран за работа в обособени пространства.


 

На този първи по рода си форум с отличия бяха удостоени и „Транспортна електроника 91” ООД, Консорциум „Зелена енергия“ в лицето на фирма „БИЕС“ ЕООД, ВТУ „Тодор Каблешков” и „Фул Чарджър България”.
В следващите години наградите добиваха популярност и се утвърдиха като признание за постигнати професионални резултати в новия бранш „Електрическата мобилност“.


2013 г.
През 2013 г. голямата награда "Кубратов меч" за цялостен принос в електрическата мобилност в Република България получи Русенския технически университет „Ангел Кънчев“.

Награда за принос в бизнеса с ЕПС бе връчена на фирма „Еко Мобилити“ ЕООД, а наградата за български продукт получи "ИКЕМ" АД, за създаването на първата българска зарядна колонка, работеща в мрежа.


2014 г.
През 2014 г. „Кубратов меч” за цялостен принос получи "Транспортна Електроника 91" ООД от гр. Пловдив за конверсия на лек автомобил „Ситроен Берлинго“.


 

Награди получиха и фирмите „Шрак Техник” ЕООД - София, за подобряването на елементната база за зарядни колонки и модул за слънчева енергия към тях, „Дженеръс Ауто“ ЕАД - София, като единствен вносител и популяризиране на пазара на електромобил с удължен пробег „Opel Ampera“, „Пасат България“ АД - гр. Царево, за инженеринг и изработка на корпус от стъклопласт за българска зарядна колонка за електромобили, ВТУ ”Тодор Каблешков“ – София, за изработката на прототип на българска голф количка.

                                 
                                  
2015 г.
През 2015 г., в четвъртото издание на наградите, голямата награда „Кубратов меч” за цялостен принос получи проф. д-р Енчо Попов за разработката и усвояването в производството на базов модел синхронен електромотор с постоянни магнити и течно охлаждане 75 кВт, 400В, патентован в България, ЕС и САЩ.
 


 

С диплом за принос в сферата на електрическата мобилност бяха отличени:
„Чериът Моторс” АД – гр. София, за реализация на модел с електрически автобус с ултра кондензатори, използван в градския транспорт на гр. София,  „Хайкад Инфотех“ ООД - гр. Пловдив, за реализиран модел на обучение със специализиран софтуер за проектиране, в партньорство с Русенски университет – „Ангел Кънчев“.

Диплом за български продукт за електрическата мобилност получиха:
 „Транспортна Електроника-91“ ООД – гр. Пловдив, за Система за електрическо задвижване на електромобили със синхронни електромотори с постоянни магнити 50 кВт/300В и 25 кВт/144В (системата е с готовност за серийно производство), „Шумен – Пътнически автотранспорт“ ООД за успешна конверсия на конвенционален дизелов автобус в електробус, „АТМ Център“ АД – София, за реализация на Модел за използване на малък градски електромобил „Yogomo“в туристическия бизнес, „Авто Ойл“ АД – София, за реализация на Модел за използване на малък градски електромобил „Yogomo“в туристическия бизнес.


Диплом за принос в сферата на Науката и образованието в електрическата мобилност получиха: проф. Иван Миленов - за разработване на оригинално електрическо задвижване за българска голф-количка, доц. Георги Червендинев - за създаване на иновативен дизайн на българска голф-количка, доц. д-р Иван Евтимов от Русенски университет ”Ангел Кънчев“ - за създаване на учебници по дисциплината „Електромобили”, изучавана от студентите ОКС „магистър” в Транспортния факултет на Русенския университет.
 

 

Номинациите за изминалата 2015г. може да се правят чрез попълване на съответна бланка от сайта на ИКЕМ, която да се изпрати на електронната поща на клъстера – office@emic-bg.org или директно ТУК.

Срокът за изпращане на номинациите е до 18 ч. на 20.03.2016 г.

След това комисия от експерти на ИКЕМ ще разгледа номинациите и ще определи наградените. Наградите ще бъдат връчени на официална церемония през м. Април 2016 г. в рамките на международното изложение MachTech & InnoTech 2016.
 

ИКЕМ
 
Изпрати новина Изпрати твоя новина свързана с електромобилите и ние ще я публикуваме.
Стани част от екипиа на ИКЕМ!


Добави в Svejo

Коментари (0)
 • Напиши коментар • Последно от актуално
  ИКЕМ АД подписа договор за създаване на Трансгранична мрежа за електромобилност с Гърция

  ИКЕМ АД подписа договор за създаване на Трансгранична мрежа за електромобилност с Гърция

  09-05-2022

  Първите консултации ще се проведат в периода 06 - 09 май 2022 в градовете: Петрич, Кулата, Санoще ...  М4МРегионален Информационен Ден

  М4МРегионален Информационен Ден

  05-05-2022

  На 10 май от 10:00 ч. ИКЕМ организира oн-лайн събитие –  oще ...  СТИМУЛИ И ЕЛЕКТРОМОБИЛИ

  СТИМУЛИ И ЕЛЕКТРОМОБИЛИ

  14-04-2022

  През януари 2022 г., Българската телеграфна агенция и Националната браншова организация за еле oще ...  Три големи клъстера подписаха меморандум за развитие на електрическата мобилност и възобновяемите енергийни източници

  Три големи клъстера подписаха меморандум за развитие на електрическата мобилност и възобновяемите енергийни източници

  31-03-2022

  На 30 март 2022г. в Българската стопанска камара се подписа тристранен меморандум за сътруднич oще ...

  Виж всичко от актуално
   
  Продукти
  Зарядна станция - MAR-CSM-T2

  Зарядна станция - MAR-CSM-T2


  Ново поколение умна зарядна колонка за ускорен заряд на ЕПС! Проектирана и разработена изцяло в България, съвместно с ИКЕМ! oще ...  Домашна зарядна колонка от серията VAL-HP2

  Домашна зарядна колонка от серията VAL-HP2


  Идеалният избор за ДОМА или ОФИСА! Ускорено зареждане на Електромобил или зареждаем (Plug-in) хибрид! oще ...  Електрически велосипед Liberty MaxDrive

  Електрически велосипед Liberty MaxDrive


  Изследвайте града с елегантност и стил. Eljoy Liberty – интелигентен избор за търсещите комфорт и независимост. oще ...  Електрически велосипед Allrounder

  Електрически велосипед Allrounder


  Най-важното и отличително предимство на Eljoy Allrounder е свободата на избор, която предоставя. oще ...  Електрически велосипед Liberty

  Електрически велосипед Liberty


  Eljoy Liberty е електрически велосипед, създаден с подчертан акцент към хармоничния дизайн и комфорт на каране. oще ...  Виж всички продукти


  Анкета с продължение...
  Какъв автомобил бихте закупили?


    Чист електромобил с литиево-йонни батерии
    Електромобил с удължен пробег
    Обикновен бензинов или дизелов автомобил
  Гласове:


  Кой уби електрическата кола? (видео)


  Календар - събития
  Май 2022
  Нед Пон Вто Сря Чет Пет Съб
      
  ИКЕМ във Facebook
  Индустриален клъстер "Електромобили" - Учредители:


  ИНСТИТУТ ЗА ЕВРОПЕЙСКИ ЦЕННОСТИ БСК - Петрич Ди-вен Транспортна Електроника Стратекс Екита Ванико ВиДжиЕф


  evi
  ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
  Европейски фонд
  за регионално развитие
  Инвестираме във вашето бъдеще
  evi
  evi
  ОПЕРАТИВНА ПРОГРАМА
  „Развитие на конкурентоспособността
  на българската икономика” 2007-2013
  www.opcompetitiveness.bg

  Интернет страницата е създадена с финансовата подкрепа на ЕФРР, в рамките на проект „Развитие на Индустриален Клъстер Електромобили” по ДБФП К-02-2/28.09.2011 г.