ИКЕМ - Индустриален клъстер "Електромобили" | Сряда, 20.09.2017 |

Български  English


България е първата страна в Европа с електробус с ултракондензатори
Публикувано на: 26-01-2016
България е първата страна в Европа с електробус с ултракондензатори

Тенденцията на нарастване на населението в големите градове неизбежно е свързана с нарастване на транспортните пътнико потоци. Броя на автомобилите непрекъснато нараства, а мащабните задръствания стават ежедневие и бич за съвременния делови човек. Скоростта на движение в пик час за големите мегаполиси често пада до 5 км/час, каквато е средната скорост на пешеходец. В същото време нараства и количеството на вредните газове изхвърлено от милионите автомобили. Екологичните проблеми на планетата започнаха да се усещат все по осезаемо.

Решаването на тези проблеми в последните години се свързва с повишаване на ролята на обществения транспорт. Той става по-редовен, по-бърз, а вече осигурява и необходимия комфорт при пътуване. За да се отговори на изискванията за екологичност усилията бяха насочени към развитие на електрическия обществен транспорт – метрополитен, трамваен и тролейбусен транспорт. По-широкото приложение на този транспорт се затруднява от значителните инвестиции необходими за неговото изграждане. В търсенето на алтернатива се стигна до появата на единно ново транспортно средство – електрически автобус или т.н. електробус. Той съчетава големите предимство на автобуса ( да се движи по свободно избран маршрут без да има нужда от изграждането на скъпоструващите релсов път и контактна мрежа) и на  тролейбуса който има много по-екологично, икономично  и безшумно електрическо задвижване.

На 19-ти май 2014 г., със съдействието на Столична oбщина  стартира  експлоатацията на първия електробус в България и първия електробус с ултракондензаторна технология в Европа.

Електробусът е плод на сътрудничеството между израелско-българската компания „Чериът моторс“ АД (Chariot Motors), Хайгър, вторият по големина производител на автобуси в Китай и Аоуей, световният лидер в производството на ултракондензатори.

Модерното превозно средство на Chariot Motors беше тествано в продължение на повече от една година в рамките на  "Столичен електротранспорт" ЕАД, като и двете компании са част от Националната браншова камара за електрическа мобилност - ИКЕМ.

Наскоро Кметът на Белград Синиша Мали подписа договор за доставка на пет нови нископодови несъчленени автобуси с електрическо задвижване.

Експерименталното движение бе по маршрут на тролейбус № 11 от депо Дружба до пл. Сточна гара с дължина от 11,2 km. Електробусът бе добре приет от Столичен електротранспорт като технология , а също така и от пътниците на градския транспорт.

Той е ново поколение електрически автобус, който за разлика от познатите електробуси се задвижва от ултракондензаторна технология, а не от батерии. Използването на ултракондензатор вместо батерии е най-подходящата технология на захранване за електробуси в градски условия.

Това беше доказано по-рано през тази година, при представянето на Chariot e-bus на търговското изложение за електробуси ElekBu 2015 в Берлин, Германия. Там ултракондензаторният електробус  бе разпознат като най-обещаващата технология за електрически автобуси в градски условия от водещия немски институт в обследване на електробуси – BELICON, Германия.

Политики на европейски градове за въвеждане  на електрически автобуси

Екологични аспекти

Излагането на човешкия организъм на замърсители от автомобилния и градски транспорт имат пряко въздействие върху човешкото здраве. Щетите върху човешкото здраве от един дизелов автобус са около € 1 300 на година, включващо болнични разходи, лекарства, както и непреки икономически щети - като намаляване производителността на труда.

Количеството на емисиите от газове на един дизелов автобус допринася за повече от 5 пропуснати работни дни годишно.

 

Положително въздействие на електробусите върху качеството на въздуха в локална градска среда

При експлоатация на дизелови и метанови (CNG) автобуси се отделят следните газове:

•  Фини прахови частици (PM);

•  Въглероден оксид (CO);

•  Азотни оксиди (NOx);

• Неметанови летливи органични съединения (NMVOC).

Нито един от гореизброените замърсители на въздуха не се отделя пряко и локално от експлоатацията на електробуси, което не води до замърсяване на градската среда.

Производството на електроенергията използвана за захранването на електробуси е свързано с отделянето на емисии на газове и прахови замърсители в електроцентралите, където тази електрическа енергия се произвежда.

Трябва да се отбележи, че тези нива са по-ниски в сравнение с емисиите, които биха се отделили при директното изгаряне на горива при дизелови автобуси и автобуси на метан.

 

Намаляване на емисиите на CO2 при експлоатация на Chariot e-bus при 50 000 km пробег за 1 година

Вид автобус

CO2 (тона)за автобус 

Спестявания на  CO2 от Чериът е-бус спрямо други превозни средства*

Чериът е-бус с УК

32,0

-

Електробус с батерии

40,0

26%

Тролейбус

42

31%

Дизелов автобус,Euro VI

74,6

57%

Метанов автобус (стандартEEV)

62,6

48%

 

Технологични и експлоатационни предимства  на ултракондензаторен Chariot e-bus

-  неограничен пробег в рамките на транспортната линия;

-  по-ниско тегло, водещо до по-голяма товароспособност;

-  изисква минимална инвестиция в инфраструктура (една до две зарядни станции на електробусна линия);

-  няма риск от експлозия при удар или бърз разряд;

-  ниските температури не оказват влияние на работата на ултракондензаторите, - 35°C до  50°C ;

-  няма нужда от затопляне на батерии;

-  чувствително по-дълъг живот от батерии, използвани за електробуси, с 8 г. пълна производствена гаранция;

-  възможност за рекуперация до 39% (средно 32,2%): нива, непостижими при батерии.

-  време на зареждане до 7-8 мин на последна спирка.


Консумирана електроенергия от Chariot e-bus спрямо други алтернативи

Приравнена консумацията на гориво в kWh еквивалент за 100  km за 12 метрови превозни средства

kWh/100 km.

Средният разход на енергия на 12 m Чериът e-бус е 1,1 kWh/km, измерено по време на работа по маршрута на тролейбус № 11 в София.

Това е най-ниската енергийна консумация, постигната от 12 m превозно средство в условия на градски транспорт.
 

Обща стойност на притежание за период от 12 г.  (Total Cost of Ownership)

 

Обща стойност на притежание на Chariot e-bus Модел за сравнение на покупка на няколко превозни средства

Графиката показва, че по-високата първоначална цена за Чериът e-бус  спрямо цената на дизелов автобус се възвръща в рамките на около 5 години. След този период експлоатацията  на Чериът e-бус реализира значителни спестявания.

Общата стойност на притежаване за тролейбус се различава, ако се отчита (горна схема) или не се отчита (долна схема) стойността на инвестиции на инфраструктурата.

Chariot e-bus, интегрална част от Умните градове

Chariot e-bus се зарежда с електрическа енергия от една или две зарядни станции, намиращи се на последните спирки по маршрута му, което от своя страна премахва нуждата от изграждане на инфраструктура по линията.

Като допълнителни предимства на ултракондензаторната технология пред електробусите, използващи батерии могат да се споменат значително по-дългия живот, безопасността, липсата на намалена вместимост и товароносимост, липсата на тонове химическо съдържание, характерно за батериите.

 

mbe-bg.com
Изпрати новина Изпрати твоя новина свързана с електромобилите и ние ще я публикуваме.
Стани част от екипиа на ИКЕМ!


Добави в Svejo

Коментари (2)
 • Напиши коментар


 • Коментaр от Атанас Шалапатов от: Атанас Шалапатов написан на 26/01/2016 18:12 PM

  Единственият проблем на ел.транспорта е зареждането - http://www.greentech.bg/archives/27962 Когато целият транспорт е електрифициран зареждането на ултракондензатори и батерии е голям проблем и трябва да се синхронизират зарежданията тоест ще има ЧАКАНЕ
  Коментaр от Атанас Шалапатов от: Атанас Шалапатов написан на 26/01/2016 18:05 PM

  Ултракондензаторите имат в десетки пъти по-голям живот от батериите като недостатъка им е ,че не може да задържат дълго(макс.до 1 час) електричеството поради което трябва зарядни станции. Основните стратегии в които трябва да се инвестира са топла вода от слънцето ,енерг.ефективност и ел.транспорт - https://www.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1436573383287558 за да се избегнат планетарните катастрофи

  Последно от актуално
  Новата учебна година започва с нови паралелки по електромобили

  Новата учебна година започва с нови паралелки по електромобили

  15-09-2017

  Професионални гимназии в градовете Своге, Варна и Гоце Делчев  откриха новата учебна 2017oще ...  ИКЕМ подписа меморандум за сътрудничество с WIFI България

  ИКЕМ подписа меморандум за сътрудничество с WIFI България

  13-09-2017

  Страните по меморандума се договориха да сътрудничат в сферата на професионалното образование oще ...  В Брюксел се обсъди методология за сравнение на цените на горивата

  В Брюксел се обсъди методология за сравнение на цените на горивата

  17-08-2017

  Срокът за представяне на позицията на България е кратък. Вашите писмени предложения с обосновк oще ...  БСК И ИКЕМ работят за нови учебни планове за електрическа мобилност

  БСК И ИКЕМ работят за нови учебни планове за електрическа мобилност

  16-08-2017

  На 15 август 2017 г. представители на Националната браншова организация за електрическа мобилн oще ...

  Виж всичко от актуално
   
  Анкета с продължение...
  Какъв автомобил бихте закупили?


    Чист електромобил с литиево-йонни батерии
    Електромобил с удължен пробег
    Обикновен бензинов или дизелов автомобил
  Гласове:

  Продукти
  Станция за бърз заряд: Quick charge Advance system

  Станция за бърз заряд: Quick charge Advance system


  Зарядните станции за бърз заряд на Circontrol са най-бързият начин на зареждане на днешните електрически превозни средства.oще ...  Зарядна стантция: Charging post Urban Series

  Зарядна стантция: Charging post Urban Series


  Новата серия Urban Post може да бъде инсталирана на улици и междуградски пътища за дву- и четириколесни електрически превозни средства.oще ...  Зарядна станция: Wall Box Smart

  Зарядна станция: Wall Box Smart


  Зарядните станции за електромобили от серията WallBox Smart са проектирани за използване на открити и закрити паркинги при осигуряване на безопасно зареждане.oще ...  Зарядна станция: WallBox eHome Series

  Зарядна станция: WallBox eHome Series


  eHOME са зарядни станции за специално разработени за лесен монтаж на стена в открити и покрити паркинги и гаражи, а също така и за производитили и дистрибутори на електромобили.oще ...  Комплектна система за задвижване на електромобили

  Комплектна система за задвижване на електромобили


  Тези електрозадвижвания са подходящи за конверсия на автомобили с ДВГ в електромобили и за вграждане в новопроектирани електромобили и други видове електрически транспортни средства.oще ...  Електрически скутер MSG-D 1500 W

  Електрически скутер MSG-D 1500 W


  Електрически скутер - без шум, без изгорели газове! С електрическите скутери, изминавате над 50 км с едно зареждане, а средната цена за 100 км е едва 45-60 стотинки.oще ...  Електрически скутер MSG-Е 3000W

  Електрически скутер MSG-Е 3000W


  Електрически скутер - без шум, без изгорели газове! С електрическите скутери, изминавате над 50 км с едно зареждане, а средната цена за 100 км е едва 45-60 стотинки.oще ...  Електрически скутер MSG-B 3000W

  Електрически скутер MSG-B 3000W


  Електрически скутер - без шум, без изгорели газове! С електрическите скутери, изминавате над 50 км с едно зареждане, а средната цена за 100 км е едва 45-60 стотинки.oще ...  Електрически велосипед Longwise Green Panther

  Електрически велосипед Longwise Green Panther


  Електрически велосипед Longwise Green Panther притежава мощност от 250 W и изминава 45 км. в режим на подпомагане (PAS).oще ...  Електрически велосипед Longwise Fashion

  Електрически велосипед Longwise Fashion


  Електрически велосипед Longwise Fashion е снабден с лесно сваляема батерия, интелигентен LCD дисплей, USB изход за зареждане на телефон.oще ...  Сгъваем електрически велосипед

  Сгъваем електрически велосипед


  Сгъваемият електрически велосипед е компактно средство за борба с натоварения трафик и проблемите с паркирането в големите градове.oще ...

  Кой уби електрическата кола? (видео)


  Календар - събития
  Септември 2017
  Нед Пон Вто Сря Чет Пет Съб
       
  ИКЕМ във Facebook
  Индустриален клъстер "Електромобили" - Учредители:


  ИНСТИТУТ ЗА ЕВРОПЕЙСКИ ЦЕННОСТИ БСК - Петрич Ди-вен Транспортна Електроника Стратекс Екита Ванико ВиДжиЕф


  evi
  ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
  Европейски фонд
  за регионално развитие
  Инвестираме във вашето бъдеще
  evi
  evi
  ОПЕРАТИВНА ПРОГРАМА
  „Развитие на конкурентоспособността
  на българската икономика” 2007-2013
  www.opcompetitiveness.bg

  Интернет страницата е създадена с финансовата подкрепа на ЕФРР, в рамките на проект „Развитие на Индустриален Клъстер Електромобили” по ДБФП К-02-2/28.09.2011 г.