ИКЕМ - Индустриален клъстер "Електромобили" | Понеделник, 25.01.2021 |

Български  English


България е първата страна в Европа с електробус с ултракондензатори
Публикувано на: 26-01-2016
България е първата страна в Европа с електробус с ултракондензатори

Тенденцията на нарастване на населението в големите градове неизбежно е свързана с нарастване на транспортните пътнико потоци. Броя на автомобилите непрекъснато нараства, а мащабните задръствания стават ежедневие и бич за съвременния делови човек. Скоростта на движение в пик час за големите мегаполиси често пада до 5 км/час, каквато е средната скорост на пешеходец. В същото време нараства и количеството на вредните газове изхвърлено от милионите автомобили. Екологичните проблеми на планетата започнаха да се усещат все по осезаемо.

Решаването на тези проблеми в последните години се свързва с повишаване на ролята на обществения транспорт. Той става по-редовен, по-бърз, а вече осигурява и необходимия комфорт при пътуване. За да се отговори на изискванията за екологичност усилията бяха насочени към развитие на електрическия обществен транспорт – метрополитен, трамваен и тролейбусен транспорт. По-широкото приложение на този транспорт се затруднява от значителните инвестиции необходими за неговото изграждане. В търсенето на алтернатива се стигна до появата на единно ново транспортно средство – електрически автобус или т.н. електробус. Той съчетава големите предимство на автобуса ( да се движи по свободно избран маршрут без да има нужда от изграждането на скъпоструващите релсов път и контактна мрежа) и на  тролейбуса който има много по-екологично, икономично  и безшумно електрическо задвижване.

На 19-ти май 2014 г., със съдействието на Столична oбщина  стартира  експлоатацията на първия електробус в България и първия електробус с ултракондензаторна технология в Европа.

Електробусът е плод на сътрудничеството между израелско-българската компания „Чериът моторс“ АД (Chariot Motors), Хайгър, вторият по големина производител на автобуси в Китай и Аоуей, световният лидер в производството на ултракондензатори.

Модерното превозно средство на Chariot Motors беше тествано в продължение на повече от една година в рамките на  "Столичен електротранспорт" ЕАД, като и двете компании са част от Националната браншова камара за електрическа мобилност - ИКЕМ.

Наскоро Кметът на Белград Синиша Мали подписа договор за доставка на пет нови нископодови несъчленени автобуси с електрическо задвижване.

Експерименталното движение бе по маршрут на тролейбус № 11 от депо Дружба до пл. Сточна гара с дължина от 11,2 km. Електробусът бе добре приет от Столичен електротранспорт като технология , а също така и от пътниците на градския транспорт.

Той е ново поколение електрически автобус, който за разлика от познатите електробуси се задвижва от ултракондензаторна технология, а не от батерии. Използването на ултракондензатор вместо батерии е най-подходящата технология на захранване за електробуси в градски условия.

Това беше доказано по-рано през тази година, при представянето на Chariot e-bus на търговското изложение за електробуси ElekBu 2015 в Берлин, Германия. Там ултракондензаторният електробус  бе разпознат като най-обещаващата технология за електрически автобуси в градски условия от водещия немски институт в обследване на електробуси – BELICON, Германия.

Политики на европейски градове за въвеждане  на електрически автобуси

Екологични аспекти

Излагането на човешкия организъм на замърсители от автомобилния и градски транспорт имат пряко въздействие върху човешкото здраве. Щетите върху човешкото здраве от един дизелов автобус са около € 1 300 на година, включващо болнични разходи, лекарства, както и непреки икономически щети - като намаляване производителността на труда.

Количеството на емисиите от газове на един дизелов автобус допринася за повече от 5 пропуснати работни дни годишно.

 

Положително въздействие на електробусите върху качеството на въздуха в локална градска среда

При експлоатация на дизелови и метанови (CNG) автобуси се отделят следните газове:

•  Фини прахови частици (PM);

•  Въглероден оксид (CO);

•  Азотни оксиди (NOx);

• Неметанови летливи органични съединения (NMVOC).

Нито един от гореизброените замърсители на въздуха не се отделя пряко и локално от експлоатацията на електробуси, което не води до замърсяване на градската среда.

Производството на електроенергията използвана за захранването на електробуси е свързано с отделянето на емисии на газове и прахови замърсители в електроцентралите, където тази електрическа енергия се произвежда.

Трябва да се отбележи, че тези нива са по-ниски в сравнение с емисиите, които биха се отделили при директното изгаряне на горива при дизелови автобуси и автобуси на метан.

 

Намаляване на емисиите на CO2 при експлоатация на Chariot e-bus при 50 000 km пробег за 1 година

Вид автобус

CO2 (тона)за автобус 

Спестявания на  CO2 от Чериът е-бус спрямо други превозни средства*

Чериът е-бус с УК

32,0

-

Електробус с батерии

40,0

26%

Тролейбус

42

31%

Дизелов автобус,Euro VI

74,6

57%

Метанов автобус (стандартEEV)

62,6

48%

 

Технологични и експлоатационни предимства  на ултракондензаторен Chariot e-bus

-  неограничен пробег в рамките на транспортната линия;

-  по-ниско тегло, водещо до по-голяма товароспособност;

-  изисква минимална инвестиция в инфраструктура (една до две зарядни станции на електробусна линия);

-  няма риск от експлозия при удар или бърз разряд;

-  ниските температури не оказват влияние на работата на ултракондензаторите, - 35°C до  50°C ;

-  няма нужда от затопляне на батерии;

-  чувствително по-дълъг живот от батерии, използвани за електробуси, с 8 г. пълна производствена гаранция;

-  възможност за рекуперация до 39% (средно 32,2%): нива, непостижими при батерии.

-  време на зареждане до 7-8 мин на последна спирка.


Консумирана електроенергия от Chariot e-bus спрямо други алтернативи

Приравнена консумацията на гориво в kWh еквивалент за 100  km за 12 метрови превозни средства

kWh/100 km.

Средният разход на енергия на 12 m Чериът e-бус е 1,1 kWh/km, измерено по време на работа по маршрута на тролейбус № 11 в София.

Това е най-ниската енергийна консумация, постигната от 12 m превозно средство в условия на градски транспорт.
 

Обща стойност на притежание за период от 12 г.  (Total Cost of Ownership)

 

Обща стойност на притежание на Chariot e-bus Модел за сравнение на покупка на няколко превозни средства

Графиката показва, че по-високата първоначална цена за Чериът e-бус  спрямо цената на дизелов автобус се възвръща в рамките на около 5 години. След този период експлоатацията  на Чериът e-бус реализира значителни спестявания.

Общата стойност на притежаване за тролейбус се различава, ако се отчита (горна схема) или не се отчита (долна схема) стойността на инвестиции на инфраструктурата.

Chariot e-bus, интегрална част от Умните градове

Chariot e-bus се зарежда с електрическа енергия от една или две зарядни станции, намиращи се на последните спирки по маршрута му, което от своя страна премахва нуждата от изграждане на инфраструктура по линията.

Като допълнителни предимства на ултракондензаторната технология пред електробусите, използващи батерии могат да се споменат значително по-дългия живот, безопасността, липсата на намалена вместимост и товароносимост, липсата на тонове химическо съдържание, характерно за батериите.

 

mbe-bg.com
Изпрати новина Изпрати твоя новина свързана с електромобилите и ние ще я публикуваме.
Стани част от екипиа на ИКЕМ!


Добави в Svejo

Коментари (2)
 • Напиши коментар


 • Коментaр от Атанас Шалапатов от: Атанас Шалапатов написан на 26/01/2016 18:12 PM

  Единственият проблем на ел.транспорта е зареждането - http://www.greentech.bg/archives/27962 Когато целият транспорт е електрифициран зареждането на ултракондензатори и батерии е голям проблем и трябва да се синхронизират зарежданията тоест ще има ЧАКАНЕ
  Коментaр от Атанас Шалапатов от: Атанас Шалапатов написан на 26/01/2016 18:05 PM

  Ултракондензаторите имат в десетки пъти по-голям живот от батериите като недостатъка им е ,че не може да задържат дълго(макс.до 1 час) електричеството поради което трябва зарядни станции. Основните стратегии в които трябва да се инвестира са топла вода от слънцето ,енерг.ефективност и ел.транспорт - https://www.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1436573383287558 за да се избегнат планетарните катастрофи

  Последно от актуално
  Европейската комисия представи своята ''Стратегия за устойчива и интелигентна мобилност''

  Европейската комисия представи своята ''Стратегия за устойчива и интелигентна мобилност''

  09-12-2020

  Стратегията бе представена oще ...  ИКЕМ АД спечели проект BULCHARGE по програмата BOWI

  ИКЕМ АД спечели проект BULCHARGE по програмата BOWI

  07-12-2020

  oще ...  Предложения на ИКЕМ по Проект на Национален план за възстановяване и устойчивост 2021-2026 г.

  Предложения на ИКЕМ по Проект на Национален план за възстановяване и устойчивост 2021-2026 г.

  07-12-2020

  Чрез Българската стопанска камара (БСК), ИКЕМ внесе своите предложения по проекта на Национале oще ...  ИКЕМ навърши 11 години

  ИКЕМ навърши 11 години

  25-11-2020

  Преди 11 години беше началото. Група ентусиасти учредиха Индустриален клъстер „Електромо oще ...

  Виж всичко от актуално
   
  Продукти
  Зарядна станция - MAR-CSM-T2

  Зарядна станция - MAR-CSM-T2


  Ново поколение умна зарядна колонка за ускорен заряд на ЕПС! Проектирана и разработена изцяло в България, съвместно с ИКЕМ! oще ...  Домашна зарядна колонка от серията VAL-HP2

  Домашна зарядна колонка от серията VAL-HP2


  Идеалният избор за ДОМА или ОФИСА! Ускорено зареждане на Електромобил или зареждаем (Plug-in) хибрид! oще ...  Електрически велосипед Liberty MaxDrive

  Електрически велосипед Liberty MaxDrive


  Изследвайте града с елегантност и стил. Eljoy Liberty – интелигентен избор за търсещите комфорт и независимост. oще ...  Електрически велосипед Allrounder

  Електрически велосипед Allrounder


  Най-важното и отличително предимство на Eljoy Allrounder е свободата на избор, която предоставя. oще ...  Електрически велосипед Liberty

  Електрически велосипед Liberty


  Eljoy Liberty е електрически велосипед, създаден с подчертан акцент към хармоничния дизайн и комфорт на каране. oще ...  Виж всички продукти


  Анкета с продължение...
  Какъв автомобил бихте закупили?


    Чист електромобил с литиево-йонни батерии
    Електромобил с удължен пробег
    Обикновен бензинов или дизелов автомобил
  Гласове:


  Кой уби електрическата кола? (видео)


  Календар - събития
  Януари 2021
  Нед Пон Вто Сря Чет Пет Съб
       
        
  ИКЕМ във Facebook
  Индустриален клъстер "Електромобили" - Учредители:


  ИНСТИТУТ ЗА ЕВРОПЕЙСКИ ЦЕННОСТИ БСК - Петрич Ди-вен Транспортна Електроника Стратекс Екита Ванико ВиДжиЕф


  evi
  ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
  Европейски фонд
  за регионално развитие
  Инвестираме във вашето бъдеще
  evi
  evi
  ОПЕРАТИВНА ПРОГРАМА
  „Развитие на конкурентоспособността
  на българската икономика” 2007-2013
  www.opcompetitiveness.bg

  Интернет страницата е създадена с финансовата подкрепа на ЕФРР, в рамките на проект „Развитие на Индустриален Клъстер Електромобили” по ДБФП К-02-2/28.09.2011 г.