ИКЕМ - Индустриален клъстер "Електромобили" | Петък, 23.03.2018 |

Български  English


ИКЕМ АД - оторизиран представител на EBUSCO за България
Публикувано на: 12-08-2015
ИКЕМ АД - оторизиран представител на EBUSCO за България

Българското акционерно дружество ИКЕМ АД е оторизиран представител на 100% електрическите автобуси на EBUSCO - http://www.ebusco.eu.

Двете компании подписаха договор за представителство на територията на България. Холандската страна гарантира качеството на автобусите, тяхната обезпеченост с резервни части, както и технологичното им развитие.

Тенденцията на нарастване на населението в голeмите градове неизбежно е свързана с нарастване на броя на пътниците. Скоростта на движение в час пик често пада до 5 км/час, каквато е средната скорост на пешеходец. В същото време нараства и количеството на вредните газове, изхвърлено от хилядите автомобили. Екологичните проблеми започнаха да се усещат все по-силно.

До момента усилията бяха насочени към развитие на електрическия обществен транспорт – метрополитен, трамваен и тролейбусен транспорт. В търсенето на алтернатива се стигна до появата на едно ново транспортно средство – електрически автобус или т.н. електробус.

Той съчетава големите предимства на автобуса (да се движи по свободно избран маршрут без да има нужда от изграждането на скъпоструващите релсов път и контактна мрежа) и на  тролейбуса, който има много по-екологично, икономично  и безшумно електрическо задвижване.

Холандската фирма Ebusco BVе разположена в Хелмонд и е производител на изцяло електрически автобуси.

Автобусите са с дължина до12 м, разполагат с алуминиев корпус и батерия до 311 кВтч, достатъчна за 300 km шофиране с едно зареждане. Автобусите от различните модели могат да поберат повече от 90 пътници, вкл. пътници в инвалидна количка. Това е изключително тихо и комфортно превозно средство с "нулеви емисии", без CO2, NOX и други твърди частици.

Средният разход на автобуса е само 0,90 киловатчаса на километър и поради това разходите не надвишават около 8 евроцента на километър. За сравнение, дизелов автобус консумира 16 литра гориво на всеки 100 км. На стойност около € 100.  В същото време цената за един електрически автобус е почти сравнима с цената на нов дизелов.

EBUSCOпредоставя и USB връзка на различни места в автобуса за удобство на пътуващите, които позволяват зареждане на мобилни устройства.

Първите автобуси на EBUSCO вече стартираха на 7 април, 2015 г. в Ставангер, Норвегия.

ИКЕМ АД е българско акционерно дружество, като акционери в него са членове на Националната браншова организация за електрическа мобилност– ИКЕМ. Организацията работи за ускореното навлизане на електрическата мобилност в България, като обединява потенциала на всички свои членове.

Вече една година се движи и революционният електрически автобус на Чериът моторс АД с ултракондензатори, изпитван експериментално по тролейбусна линия 11 в столицата - http://www.emic-bg.org/news/item/964.

Електробусът е плод на сътрудничеството между израелско-българската компания Чериът моторс АД, Хайгър - вторият по големина производител на автобуси в Китай и Аоуей - световният лидер в производството на ултракондензатори.

Модерното превозно средство се експлоатира в рамките на  "Столичен електротранспорт" ЕАД, член на браншовата организация.
Изпрати новина Изпрати твоя новина свързана с електромобилите и ние ще я публикуваме.
Стани част от екипиа на ИКЕМ!


Добави в Svejo

Коментари (0)
 • Напиши коментар • Последно от актуално
  МОН подкрепя образователния модел на ИКЕМ

  МОН подкрепя образователния модел на ИКЕМ

  01-03-2018

  ИКЕМ участва в работна среща, организирана от дирекция „Професионално образование и обучoще ...  Община Козлодуй подписа меморандум с ИКЕМ

  Община Козлодуй подписа меморандум с ИКЕМ

  20-02-2018

  Козлодуй е шеснайсетата община, с която ИКЕМ подписва такова партньорско споразумение.

  oще ...  Сътрудничество между ИКЕМ и Военна академия Г. С. Раковски

  Сътрудничество между ИКЕМ и Военна академия Г. С. Раковски

  24-01-2018

  Гостуваха ген.-майор Груди Ангелов, Началник на Академията и полк. Димитър Ташков, Заместник-н oще ...  Нови длъжности за електрическата мобилност са включени в НКПД

  Нови длъжности за електрическата мобилност са включени в НКПД

  11-01-2018

  Усилената работа на ИКЕМ съвместно с Българската стопанска кам oще ...

  Виж всичко от актуално
   
  Анкета с продължение...
  Какъв автомобил бихте закупили?


    Чист електромобил с литиево-йонни батерии
    Електромобил с удължен пробег
    Обикновен бензинов или дизелов автомобил
  Гласове:

  Продукти
  Зарядна станция - MAR-CSM-T2

  Зарядна станция - MAR-CSM-T2


  Ново поколение умна зарядна колонка за ускорен заряд на ЕПС! Проектирана и разработена изцяло в България, съвместно с ИКЕМ! oще ...  Домашна зарядна колонка от серията VAL-HP2

  Домашна зарядна колонка от серията VAL-HP2


  Идеалният избор за ДОМА или ОФИСА! Ускорено зареждане на Електромобил или зареждаем (Plug-in) хибрид!oще ...  Електрически велосипед Tempo

  Електрически велосипед Tempo


  Eljoy Tempo е оборудван е с мотор Bafang 36V 250W монтиран в задната ос, с пет степени на асистенция,  Pedal Assist Sensor (PAS) и сензор за скорост.oще ...  Електрически велосипед Allrounder

  Електрически велосипед Allrounder


  Най-важното и отличително предимство на Eljoy Allrounder е свободата на избор, която предоставя.oще ...  Електрически велосипед HiFi

  Електрически велосипед HiFi


  Eljoy Hi Fi е вечатляващо оборудван, ориентиран предимно за градско придвижване – почувствайте истинското удоволствие от мобилността.oще ...  Виж всички продукти  Кой уби електрическата кола? (видео)


  Календар - събития
  Март 2018
  Нед Пон Вто Сря Чет Пет Съб
      
  ИКЕМ във Facebook
  Индустриален клъстер "Електромобили" - Учредители:


  ИНСТИТУТ ЗА ЕВРОПЕЙСКИ ЦЕННОСТИ БСК - Петрич Ди-вен Транспортна Електроника Стратекс Екита Ванико ВиДжиЕф


  evi
  ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
  Европейски фонд
  за регионално развитие
  Инвестираме във вашето бъдеще
  evi
  evi
  ОПЕРАТИВНА ПРОГРАМА
  „Развитие на конкурентоспособността
  на българската икономика” 2007-2013
  www.opcompetitiveness.bg

  Интернет страницата е създадена с финансовата подкрепа на ЕФРР, в рамките на проект „Развитие на Индустриален Клъстер Електромобили” по ДБФП К-02-2/28.09.2011 г.