ИКЕМ - Индустриален клъстер "Електромобили" | Петък, 14.06.2024 |

Български  English


ИКЕМ АД - оторизиран представител на EBUSCO за България
Публикувано на: 12-08-2015
ИКЕМ АД - оторизиран представител на EBUSCO за България

Българското акционерно дружество ИКЕМ АД е оторизиран представител на 100% електрическите автобуси на EBUSCO - http://www.ebusco.eu.

Двете компании подписаха договор за представителство на територията на България. Холандската страна гарантира качеството на автобусите, тяхната обезпеченост с резервни части, както и технологичното им развитие.

Тенденцията на нарастване на населението в голeмите градове неизбежно е свързана с нарастване на броя на пътниците. Скоростта на движение в час пик често пада до 5 км/час, каквато е средната скорост на пешеходец. В същото време нараства и количеството на вредните газове, изхвърлено от хилядите автомобили. Екологичните проблеми започнаха да се усещат все по-силно.

До момента усилията бяха насочени към развитие на електрическия обществен транспорт – метрополитен, трамваен и тролейбусен транспорт. В търсенето на алтернатива се стигна до появата на едно ново транспортно средство – електрически автобус или т.н. електробус.

Той съчетава големите предимства на автобуса (да се движи по свободно избран маршрут без да има нужда от изграждането на скъпоструващите релсов път и контактна мрежа) и на  тролейбуса, който има много по-екологично, икономично  и безшумно електрическо задвижване.

Холандската фирма Ebusco BVе разположена в Хелмонд и е производител на изцяло електрически автобуси.

Автобусите са с дължина до12 м, разполагат с алуминиев корпус и батерия до 311 кВтч, достатъчна за 300 km шофиране с едно зареждане. Автобусите от различните модели могат да поберат повече от 90 пътници, вкл. пътници в инвалидна количка. Това е изключително тихо и комфортно превозно средство с "нулеви емисии", без CO2, NOX и други твърди частици.

Средният разход на автобуса е само 0,90 киловатчаса на километър и поради това разходите не надвишават около 8 евроцента на километър. За сравнение, дизелов автобус консумира 16 литра гориво на всеки 100 км. На стойност около € 100.  В същото време цената за един електрически автобус е почти сравнима с цената на нов дизелов.

EBUSCOпредоставя и USB връзка на различни места в автобуса за удобство на пътуващите, които позволяват зареждане на мобилни устройства.

Първите автобуси на EBUSCO вече стартираха на 7 април, 2015 г. в Ставангер, Норвегия.

ИКЕМ АД е българско акционерно дружество, като акционери в него са членове на Националната браншова организация за електрическа мобилност– ИКЕМ. Организацията работи за ускореното навлизане на електрическата мобилност в България, като обединява потенциала на всички свои членове.

Вече една година се движи и революционният електрически автобус на Чериът моторс АД с ултракондензатори, изпитван експериментално по тролейбусна линия 11 в столицата - http://www.emic-bg.org/news/item/964.

Електробусът е плод на сътрудничеството между израелско-българската компания Чериът моторс АД, Хайгър - вторият по големина производител на автобуси в Китай и Аоуей - световният лидер в производството на ултракондензатори.

Модерното превозно средство се експлоатира в рамките на  "Столичен електротранспорт" ЕАД, член на браншовата организация.
Изпрати новина Изпрати твоя новина свързана с електромобилите и ние ще я публикуваме.
Стани част от екипиа на ИКЕМ!


Добави в Svejo

Коментари (0)
 • Напиши коментар • Последно от актуално
  ПРЕЗЕНТАЦИИ НА СОЛАРНИ АВТОМОБИЛИ

  ПРЕЗЕНТАЦИИ НА СОЛАРНИ АВТОМОБИЛИ

  18-04-2024

  ИКЕМ е координатор на проект: ПРЕЗЕНТАЦИИ НА СОЛАРНИ АВТОМОБИЛИ

  ERASMUS+  2023oще ...  Състояние на електрическата мобилност в България – Март 2024г.

  Състояние на електрическата мобилност в България – Март 2024г.

  18-03-2024

  Очаква се 2024 г. да бъде година на напредък за развитието на зарядна инфраструктура за електр oще ...  Проект по Еrasmus+ с участие на ИКЕМ

  Проект по Еrasmus+ с участие на ИКЕМ

  31-01-2024

  Проектът събира усилията на своите участници по темата за соларните електомобили.

  oще ...  Честит 14-ти рожден ден на ИКЕМ!

  Честит 14-ти рожден ден на ИКЕМ!

  25-11-2023


  Като браншова организация в сектор "Електрическа мобилност", ИКЕМ работи за oще ...

  Виж всичко от актуално
   
  Продукти
  Комплектна система за задвижване на електромобили

  Комплектна система за задвижване на електромобили


  Системата за електрозадвижване обхваща гама с три основни типоразмера на ел. мощност със съответните компоненти - електромотор и контролер.    ‎ oще ...  Виж всички продукти


  Анкета с продължение...
  Какъв автомобил бихте закупили?


    Чист електромобил с литиево-йонни батерии
    Електромобил с удължен пробег
    Обикновен бензинов или дизелов автомобил
  Гласове:


  Кой уби електрическата кола? (видео)


  Календар - събития
  Юни 2024
  Нед Пон Вто Сря Чет Пет Съб
        
        
  ИКЕМ във Facebook
  Индустриален клъстер "Електромобили" - Учредители:


  ИНСТИТУТ ЗА ЕВРОПЕЙСКИ ЦЕННОСТИ БСК - Петрич Ди-вен Транспортна Електроника Стратекс Екита Ванико ВиДжиЕф


  evi
  ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
  Европейски фонд
  за регионално развитие
  Инвестираме във вашето бъдеще
  evi
  evi
  ОПЕРАТИВНА ПРОГРАМА
  „Развитие на конкурентоспособността
  на българската икономика” 2007-2013
  www.opcompetitiveness.bg

  Интернет страницата е създадена с финансовата подкрепа на ЕФРР, в рамките на проект „Развитие на Индустриален Клъстер Електромобили” по ДБФП К-02-2/28.09.2011 г.