ИКЕМ - Индустриален клъстер "Електромобили" | Четвъртък, 28.03.2024 |

Български  English


Най-модерният електрически автобус е вече в София
Публикувано на: 16-05-2014




Най-модерният електрически автобус е вече в София

По покана на кмета на София, Йорданка Фандъкова, представители на ИКЕМ участваха в официалния старт на първия електрически автобус в София.

Революционен електрически автобус с ултракондензатори тръгва експериментално по тролейбусна линия 11 в столицата.

Електроавтобусът е плод на сътрудничеството между израелско-българската компания „Чериът моторс“ АД, Хайгър, вторият по големина производител на автобуси в Китай и Аоуей, световният лидер в производството на ултракондензатори.

Модерното превозно средство ще се експлоатира в рамките на  "Столичен електротранспорт" ЕАД, който е част от браншова камара "Електрическа мобилност" - ИКЕМ.

ИКЕМ е национална браншова организация, единствена по рода си в сферата на електрическата мобилност, която обединява и защитава членовете си и работи по всички направления в сектора, вкл. индустриално развитие, стратегически разработки, технологично развитие, промяна в нормативната база, висше и професионално образование и обучение, стандартизация, връзка с централната и местни власти, и др.

Най-съвременната технология, базирана на ултракондензатори, позволява на буса да улавя енергия при спиране и да я оползотворява в изминаването на немислими досега разстояния. Все още почти непозната за Европа, технологията, базирана на ултракондензатори, е тествана в Шанхай в продължение на седем години и е „навъртяла“ над 8 милиона км.

Саусан Хасон, първи секретар в посолството на Израел в България, която също присъстваше на представянето на новата придобивка за градския транспорт на София, заяви, че отношенията между Израел и България на политическо и стопанско ниво се подобряват с всеки изминал ден.

Цвика Цимерман, председател на съвета на директорите на „Чериът моторс“ АД, отбелязва: „Без съмнение, електробусите от най-ново поколение са бъдещето на обществения транспорт. Това е първият електробус по улиците на Европа, който не разчита на традиционните батерии и може да измине целия си маршрут с едно единствено зареждане за няколко минути, и аз съм убеден, че няма да е последният.

Пълният маршрут, по който ще се движи новият бус, е 23 км. Средната дневна консумация на енергия се очаква да достигне 0.95кВч/км. Резултатът е, че цената на енергията на километър е до 10 пъти по-ниска*.

Ултракондензаторът не съдържа токсични вещества и има 8-годишна гаранция от производителя, без оглед на изминато разстояние.

Поддръжка
Разходите за поддръжка на електрически бус са значително по-ниски, в сравнение с тези за дизелов автобус, тъй като електрическият бус е:
•    Без двигател с вътрешно горене.
•    Без скоростна кутия.
•    Без система за отработени газове и катализатор.
•    Без радиатори и система за охлаждане.
•    Без впръскваща система за горивото.
•    Без маслени, горивни и въздушни филтри.
•    Без ангренажни и задвижващи ремъци.
•    Без резервоар и впръскваща система за урея.

Замърсяване
•    При най-добри условия на изгаряне на дизеловото гориво се отделят 2.6 кг CO2 за 1 литър или около 2.2 кг CO2 на 1 км.
•    При производството на 1 kWh електрическа енергия се отделят 0.8 кг CO2 във въглищни електрически централи и 0.52 кг CO2 в газови електрически централи. В резултат, за пробег на електрическия автобус от 1 км се отделят 0.8 кг CO2 на мястото на производство на електрическата енергия. В случай на използване на електрическа енергия от възобновяеми енергийни източници тази стойност е 0.0 кг CO2
•    Електрическият бус не замърсява града, в който се движи – при неговата експлоатация  CO2 се отделя  на мястото на производство на електрическа енергия. Освен това, отделеното количество CO2  е до 1/3 от отделеното при дизелов автобус.
•    С експлоатация на електрически автобус се постигат значителни спестявания на енергийни ресурси.
•    Електрическият бус е 2.5 пъти по-малко енергийно интензивен по отношение на кВч/км спрямо дизеловия автобус и 3 пъти по-малко спрямо CNG автобус. 




Изпрати новина Изпрати твоя новина свързана с електромобилите и ние ще я публикуваме.
Стани част от екипиа на ИКЕМ!






Добави в Svejo

Коментари (5)




  • Напиши коментар


  • Коментaр от човек от: човек написан на 30/08/2019 17:23 PM

    Може ли да обясни някой как ще се отопляват ,а лятото охпаждат, докъде ще стигне батерията ,ако я използват за това??????




    Коментaр от батман от: батман написан на 20/12/2018 14:13 PM

    Интересно,дали шофьорите им ще станат....ватмани




    Коментaр от Атанас от: Атанас написан на 19/05/2014 19:40 PM

    Става въпрос за друга организация на транспорта генерално поради простата причина ,че свършва петрола и има 15-20год. технологично време за трансформацията на транспорта ,енергетиката и селското стопанство за функциониране без нефт - http://atanasio.blog.bg/drugi/2013/11/08/provokiran-sym-ot-filma-sviat-bez-neft-po-national-geographi.1202306 Бъдещето е в ел.влаковете за превоз на стоки и хора ,ел.влаковете и сега са най-евтиният и екологичен транспорт - естествено теснолинейки ,метро,тролеи,трамваи и т.н. защото автобус с батерии е лудост а за колите най-доброто е споделянето. Сега тировете взимат контейнери от пристанищата тоест по същата схема контейнери със стока се разнасят с ел.влак а от гарите се взимат с - http://www.ecars.bg/elektromobili/item/3501-elektricheski-kamion-18-tona-dostavki-brusa




    Коментaр от Aтанас от: Aтанас написан на 19/05/2014 19:37 PM

    кондензаторите имат потенциала милион пъти да се зареждат и разреждат но до колкото знам могат да задържат електричество за 15-20минути тоест как ще мине 23 км. с едно зареждане ?! - при фиксирани маршрути е по-лесно трамваи,тролеи и метро с директно захранване с ток и т.н. Трябва ''кръгла маса'' от учени и експерти с анализи и изчисления кой е най-добрият вариант а не на парче , и не съм много съгласен с кръгове като показаното тук - https://www.youtube.com/watch?v=4KxLFQDc6qA&list=PLFD4E354EA4AEF9F2




    Коментaр от Кала от: Кала написан на 09/11/2023 20:38 PM

    Къде са тези електробуси сега?









    Последно от актуално




    Състояние на електрическата мобилност в България – Март 2024г.

    Състояние на електрическата мобилност в България – Март 2024г.

    18-03-2024

    Очаква се 2024 г. да бъде година на напредък за развитието на зарядна инфраструктура за електрoще ...



    Проект по  Еrasmus+ с участие на ИКЕМ

    Проект по Еrasmus+ с участие на ИКЕМ

    31-01-2024

    Проектът събира усилията на своите участници по темата за соларните електомобили.

    oще ...



    Честит 14-ти рожден ден на ИКЕМ!

    Честит 14-ти рожден ден на ИКЕМ!

    25-11-2023


    Като браншова организация в сектор "Електрическа мобилност", ИКЕМ работи за oще ...



    ПОКАНА - WorkShop

    ПОКАНА - WorkShop

    15-11-2023

    oще ...





    Виж всичко от актуално




     
    Продукти




    Комплектна система за задвижване на електромобили

    Комплектна система за задвижване на електромобили


    Системата за електрозадвижване обхваща гама с три основни типоразмера на ел. мощност със съответните компоненти - електромотор и контролер.    ‎ oще ...



    Виж всички продукти


    Анкета с продължение...




    Какъв автомобил бихте закупили?


      Чист електромобил с литиево-йонни батерии
      Електромобил с удължен пробег
      Обикновен бензинов или дизелов автомобил
    Гласове:


    Кой уби електрическата кола? (видео)


    Календар - събития




    Март 2024
    Нед Пон Вто Сря Чет Пет Съб
         
          
    ИКЕМ във Facebook








    Индустриален клъстер "Електромобили" - Учредители:


    ИНСТИТУТ ЗА ЕВРОПЕЙСКИ ЦЕННОСТИ БСК -  Петрич Ди-вен Транспортна Електроника Стратекс Екита Ванико ВиДжиЕф


    evi
    ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
    Европейски фонд
    за регионално развитие
    Инвестираме във вашето бъдеще
    evi
    evi
    ОПЕРАТИВНА ПРОГРАМА
    „Развитие на конкурентоспособността
    на българската икономика” 2007-2013
    www.opcompetitiveness.bg

    Интернет страницата е създадена с финансовата подкрепа на ЕФРР, в рамките на проект „Развитие на Индустриален Клъстер Електромобили” по ДБФП К-02-2/28.09.2011 г.