ИКЕМ - Индустриален клъстер "Електромобили" | Петък, 26.04.2024 |

Български  English


Зарядните станции и Балканите
Публикувано на: 19-02-2015




Зарядните станции и Балканите

Едно от най-големите предизвикателства пред електрическите  автомобили е постоянната тревога, че батерията може да свърши преди следващата станция за зареждане.

Основателят на Tesla Илон Мъск обещава да реши това за шофьорите на Tesla със своята мрежа Supercharger, която вече се простира в САЩ и Канада, Азия и Океания и постепенно се разпростира в европейските страни, пише техническият сайт Digjitale.

Най-близката станция до нас е тази в Любляна, Словения, а най-близкият сервизен център е във Виена. Един поглед върху картата на мрежата в Западна Европа може да покаже сегашното ѝ състояние. При поглед върху картата и бъдещите планове, мрежата Supercharger на Tesla явно цели Турция да бъде следващият голям пазар за електромобилите.

Плановете са за станция за зареждане в Хърватия и Словения, а после по две в Сърбия и България и накрая една в Истанбул. Така ще бъде завършен пътят на шофиране с Tesla през Европа до Турция.

 

За 2016 г. компанията планира също така да отвори станция за зареждане в Скопие и още няколко станции в региона, с което да позволи електрическото пътуване на Балканите. Това със сигурност означава, че повече компании ще се присъединят към тази инвестиция, за да популяризират електрическото каране в нашия регион.

 

Как работят станциите за бърз заряд

Бързозарядните станции доставят от 50 до 120 кВт постоянен ток директно в акумулатора. Работата с тези зарядни не е сложна, подобна е на работата с обикновен стенен конектор. Просто включваш, изчакваш 30 минути и имаш достатъчно енергия, за да стигнеш следващата станция.

Tesla на Балканите

Миналата година собственикът на автомобил Tesla Саша Цветойевич, предприемач от здравния сектор, мобилните телекомуникации и първия собственик на Tesla в Хърватия, обиколи Балканите. Целта му беше да покаже, че бъдещето е на електрическите коли и да подчертае възможностите на колата и едновременно с това липсата на инфраструктура за поддръжка на такъв тип електрически коли, особено в южните балкански страни.

Хърватия има станции за зареждане на електромобили в градовете Копривница и Биоград. Това подчертава желанието на страната да насърчи по-чисти форми за придвижване. Станцията за зареждане бе изцяло финансирана по европрограмата „Интелигентна енергия“ и е само една от мерките, предприети от Биоград за устойчиво бъдеще. Станцията в Копривница допълва наскоро започналата програма за споделяне на коли, която включва шест електромобила и два хибрида. Системата за споделяне на коли бе установена като част от финансирания от Европейския съюз проект Civitas Dyn@mo.

В други страни също има изследвания в тази посока. Македония също е част от проекта Civitas Dyn@mo. Нейната цел е да подкрепи инфраструктурата за зелен транспорт чрез средства от ЕС и местното правителство.

В Сърбия, Албания, Косово, Босна и Херцеговина и Черна гора няма движение по този въпрос засега.

 

България  може да е регионален първенец, имайки над 10 станции за зареждане на електромобили в София, както и други градове, като Добрич, Стара Загора, Пловдив.

ИКЕМ като Националната браншова камара за Електрическа мобилност, заедно с частни компании са се заели със създаването на нужната електрическа инфраструктура за електрическите коли.

ИКЕМ разработи и вече е в производство и продажба българска зарядна колонка за ускорен заряд - 32А. Колонката е част от стартиралата национална заярдна инфраструктура на ИКЕМ АД. Колонката може да се види и на предстоящото изложение MachTech&InnoTech от 11 до 13 март тази година.

Страната цели да има 10% електромобили до 2020 г., Със заповед на Министерство на икономиката е създадена и междуведомствена работна група за изработката на Национален план за електрическа мобилност на България до 2020г. Предстои работната група да започне работа.

Румъния също има прогрес по отношение на инфраструктурата за електромобили от 2010 г. В момента в страната се изпълняват проекти като e-Mobility Romania, които целят да увеличат употребата на електромобили и инфраструктурата им за зареждане.

Гърция цели да инсталира станции за зареждане от енергийния доставчик PPC. Някои от планираните места ще бъдат гръцкото Министерство на околната среда, енергетиката и климатичните промени, близо до енергийните регулатори и централата на PPC. Инсталирането на станциите е част от финансирания от ЕС проект Greek eMotion, който цели да подготви основата за масовото използване на електромобили в Европа.

 

По материал на investor.bg




Изпрати новина Изпрати твоя новина свързана с електромобилите и ние ще я публикуваме.
Стани част от екипиа на ИКЕМ!






Добави в Svejo

Коментари (4)




  • Напиши коментар


  • Коментaр от Атанас от: Атанас написан на 20/02/2015 12:15 PM

    Според Межд.агенция по енергетиката: ''Светът се нуждае от $48 трилиона за посрещане на енергийните си нужди до 2035 г.'' - http://www.greentech.bg/archives/53031 Интересно е последното изречение - ''...за да се запази производството на енергия на днешните нива.'' Пак според същата агенция до 2035год. ще има 40% увеличение на потреблението на енергия в света. Темата е голяма и в края на доклада на Европейската комисия е дадена таблица за енерг.ефективност - http://ec.europa.eu/europe2020/pdf/energy2_bg.pdf РАЗХИЩЕНИЕТО Е ГОЛЯМО




    Коментaр от Атанас от: Атанас написан на 20/02/2015 12:15 PM

    Доклад на ООН - 'хранителните отпадъци струват на световната икономика около 750 млрд. долара годишно и водят до отделянето на 3,3 млрд. тона парникови газове годишно.' - http://www.greentech.bg/archives/45822 За сравнение парниковите газове в света годишно са 5-5,5 млрд.тона и парадокса е ,че над 55%(3,3млрд.) идват от разхищение ?!




    Коментaр от Атанас от: Атанас написан на 20/02/2015 12:09 PM

    Проучване, проведено от Международната агенция по енергетика - http://30dumi.eu/archives/78653 ако при сегашната консумация на електричество има опасност от режим на тока в ЕС какво следва ако повечето коли са електрически тъй като петрола свършва ?! оБЯСНИЛ СЪМ КАКВИ СА СТРАТЕГИИТЕ - https://www.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1436573383287558




    Коментaр от Атанас от: Атанас написан на 20/02/2015 12:06 PM

    Трябва да има зарядни станции но ако всички коли са електрически просто мрежата няма да издържи - http://www.greentech.bg/archives/27962 тоест няма как да се зареждат бързо ако ел.колите станат дори 40% Става въпрос за планирано зареждане т.е.включване и изключване на ел.коли









    Последно от актуално




    ПРЕЗЕНТАЦИИ НА СОЛАРНИ АВТОМОБИЛИ

    ПРЕЗЕНТАЦИИ НА СОЛАРНИ АВТОМОБИЛИ

    18-04-2024

    ИКЕМ е координатор на проект: ПРЕЗЕНТАЦИИ НА СОЛАРНИ АВТОМОБИЛИ

    ERASMUS+  2023oще ...



    Състояние на електрическата мобилност в България – Март 2024г.

    Състояние на електрическата мобилност в България – Март 2024г.

    18-03-2024

    Очаква се 2024 г. да бъде година на напредък за развитието на зарядна инфраструктура за електр oще ...



    Проект по  Еrasmus+ с участие на ИКЕМ

    Проект по Еrasmus+ с участие на ИКЕМ

    31-01-2024

    Проектът събира усилията на своите участници по темата за соларните електомобили.

    oще ...



    Честит 14-ти рожден ден на ИКЕМ!

    Честит 14-ти рожден ден на ИКЕМ!

    25-11-2023


    Като браншова организация в сектор "Електрическа мобилност", ИКЕМ работи за oще ...





    Виж всичко от актуално




     
    Продукти




    Комплектна система за задвижване на електромобили

    Комплектна система за задвижване на електромобили


    Системата за електрозадвижване обхваща гама с три основни типоразмера на ел. мощност със съответните компоненти - електромотор и контролер.    ‎ oще ...



    Виж всички продукти


    Анкета с продължение...




    Какъв автомобил бихте закупили?


      Чист електромобил с литиево-йонни батерии
      Електромобил с удължен пробег
      Обикновен бензинов или дизелов автомобил
    Гласове:


    Кой уби електрическата кола? (видео)


    Календар - събития




    Април 2024
    Нед Пон Вто Сря Чет Пет Съб
     
        
    ИКЕМ във Facebook








    Индустриален клъстер "Електромобили" - Учредители:


    ИНСТИТУТ ЗА ЕВРОПЕЙСКИ ЦЕННОСТИ БСК -  Петрич Ди-вен Транспортна Електроника Стратекс Екита Ванико ВиДжиЕф


    evi
    ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
    Европейски фонд
    за регионално развитие
    Инвестираме във вашето бъдеще
    evi
    evi
    ОПЕРАТИВНА ПРОГРАМА
    „Развитие на конкурентоспособността
    на българската икономика” 2007-2013
    www.opcompetitiveness.bg

    Интернет страницата е създадена с финансовата подкрепа на ЕФРР, в рамките на проект „Развитие на Индустриален Клъстер Електромобили” по ДБФП К-02-2/28.09.2011 г.