ИКЕМ - Индустриален клъстер "Електромобили" | Събота, 18.05.2024 |

Български  English


Въглеродни емисии: сравнение между конвенционални автомобили с ДВГ и електрически автомобили
Публикувано на: 04-07-2014
Въглеродни емисии: сравнение между конвенционални автомобили с ДВГ и електрически автомобили

През последните две десетилетия темата за въглеродните емисии или т.нар въглероден отпечатък става все по-актуална. Това е провокирано от проблемите, които замърсяването на въздуха предизвиква и от не дотам обнадеждаващите прогнози за бъдещето.

Огромно влияние тук оказват превозните средства, особено в големите градове. Това накара много автомобилни концерни да се преориентират и  да започнат да произвеждат автомобили с алтернативни горива.

Безспорно най-голямо предимство за околната среда имат т.нар. чисти електромобили – задвижвани 100% от електричество. Накратко ЕМ имат няколко основни предимства пред конвенционалните автомобили с двигател с вътрешно горене:

•    Енергийна ефективност: електромобилите превръщат около 60% от електрическата енергия от мрежата в мощност за задвижване. За сравнение – за същата цел конвенционалните бензинови автомобили конвертират само около 20% от енергията под формата на бензин.  
•    Еко-съобразност: ЕМ не изхвърлят отпадъчни газове, но централите, произвеждащи това електричество, понякога също замърсяват околната среда. Това замърсяване би могло да се избегне чрез използване на електричество от АЕЦ, ВЕЦ, соларни панели и вятърни турбини.
•    Предимства при експлоатация: Електрическите мотори са тихи, ускоряват бързо и изискват по-малко поддръжка от ДВГ.
•    Намалена зависимост: Електричеството е широко достъпна енергия.

Въглеродни емисии от електрически автомобили
За да се оценят напълно предимствата на ЕМ и влиянието върху околната среда, трябва да се вземат предвид и въглеродните емисии както при производство на самите автомобили и техните компоненти, така и на електричеството, което ги захранва. Според редица проучвания и замервания производството на електрически автомобил генерира повече въглеродни емисии, отколкото на конвенционален автомобил. Това обаче се компенсира впоследствие, тъй като ДВГ автомобилите не престават да генерират емисии през целия си жизнен цикъл.


Ако ЕМ се зареждат само и единствено с електричество, произведено от ТЕЦ, тогава предимствата им пред ДВГ са спорни. Ето защо за намаляването на въглеродните емисии е необходим комплексен подход. В България има необходимите условия – на лице е достатъчен обем от енергия, чието производство остава минимален въглероден отпечатък – АЕЦ, ВЕЦ, соларни панели и др.

Според проучвания въглеродните емисии от електрически превозни средства са четири пъти по-големи в страни, където основният източник на производство на енергия са въглища.

Фиг. 1. Въглеродни емисии от ЕМ: вграмове CO2e/ км.

 

 

 

 

Нисковъглеродни

източници

 

Природен газ

 

Смесен източник

 

Нефт

 

Въглища

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Разликите в емисиите са значителни за всяка отделна страна. За да се оценят предимствата за климата при използването на ЕМ, трябва да се направи сравнение между емисиите от ЕМ и тези от бензинови и дизелови автомобили.

Емисиите при производство на конвенционални автомобили са с около 60% по-ниски от тези за ЕМ. При горенето на бензина количеството е около 2.31 кг CO2e на литър, а за самото производство  на бензина – 0.46 кг CO2e.  Високите CO2 показатели от производството на ЕМ се компенсират от липсата на такива през целия жизнен цикъл на електромобила, като в зависимост от източника на електричество въглеродният отпечатък може да намалее до 2 пъти. Затова жизнено важно е успоредно с навлизането на електрическата мобилност да се редуцира използването на неприродосъобразни източници на енергия.

Фиг. 2 – Сравнение на количеството CO2в кг. при ЕМ и ДВГ (за производство, зареждане и експлоатация)

 

Батерии
Един от спорните въпроси около предимствата на ЕМ в екологично отношение е свързан с батериите и възможността за рециклиране. ДВГ автомобилите използват оловни акумулатори, които са почти напълно рециклируеми. По-новите батерии за ЕМ (предимно литиево-йонни) са произведени от модерни материали, които подлежат на пълно рециклиране и освен това жизненият им цикъл често надвишава този на самата кола.

Заключение
Положителното влияние на електромобилите върху околната среда е безспорно, но навлизането на този вид алтернативни превозни средства е само компонент от комплексния подход за намаляване на въглеродните емисии.

В България има отлични условия за постигане на оптимални резултати чрез производство на електричество от ВЕИ и използването му за заряд на електрически автомобили. Резултатите от въвеждане на такава практика няма да закъснеят и това моментално би се отразило на нивото на CO2 и фините прахови частици.
 

 

Зорница Неделчева

ИКЕМ
Изпрати новина Изпрати твоя новина свързана с електромобилите и ние ще я публикуваме.
Стани част от екипиа на ИКЕМ!


Добави в Svejo

Коментари (0)
 • Напиши коментар • Последно от актуално
  ПРЕЗЕНТАЦИИ НА СОЛАРНИ АВТОМОБИЛИ

  ПРЕЗЕНТАЦИИ НА СОЛАРНИ АВТОМОБИЛИ

  18-04-2024

  ИКЕМ е координатор на проект: ПРЕЗЕНТАЦИИ НА СОЛАРНИ АВТОМОБИЛИ

  ERASMUS+  2023oще ...  Състояние на електрическата мобилност в България – Март 2024г.

  Състояние на електрическата мобилност в България – Март 2024г.

  18-03-2024

  Очаква се 2024 г. да бъде година на напредък за развитието на зарядна инфраструктура за електр oще ...  Проект по Еrasmus+ с участие на ИКЕМ

  Проект по Еrasmus+ с участие на ИКЕМ

  31-01-2024

  Проектът събира усилията на своите участници по темата за соларните електомобили.

  oще ...  Честит 14-ти рожден ден на ИКЕМ!

  Честит 14-ти рожден ден на ИКЕМ!

  25-11-2023


  Като браншова организация в сектор "Електрическа мобилност", ИКЕМ работи за oще ...

  Виж всичко от актуално
   
  Продукти
  Комплектна система за задвижване на електромобили

  Комплектна система за задвижване на електромобили


  Системата за електрозадвижване обхваща гама с три основни типоразмера на ел. мощност със съответните компоненти - електромотор и контролер.    ‎ oще ...  Виж всички продукти


  Анкета с продължение...
  Какъв автомобил бихте закупили?


    Чист електромобил с литиево-йонни батерии
    Електромобил с удължен пробег
    Обикновен бензинов или дизелов автомобил
  Гласове:


  Кой уби електрическата кола? (видео)


  Календар - събития
  Май 2024
  Нед Пон Вто Сря Чет Пет Съб
     
   
  ИКЕМ във Facebook
  Индустриален клъстер "Електромобили" - Учредители:


  ИНСТИТУТ ЗА ЕВРОПЕЙСКИ ЦЕННОСТИ БСК - Петрич Ди-вен Транспортна Електроника Стратекс Екита Ванико ВиДжиЕф


  evi
  ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
  Европейски фонд
  за регионално развитие
  Инвестираме във вашето бъдеще
  evi
  evi
  ОПЕРАТИВНА ПРОГРАМА
  „Развитие на конкурентоспособността
  на българската икономика” 2007-2013
  www.opcompetitiveness.bg

  Интернет страницата е създадена с финансовата подкрепа на ЕФРР, в рамките на проект „Развитие на Индустриален Клъстер Електромобили” по ДБФП К-02-2/28.09.2011 г.