ИКЕМ - Индустриален клъстер "Електромобили" | Понеделник, 15.04.2024 |

Български  English


Лихтенщайнската компания NanoFlowcell AG в конкуренция с Tesla
Публикувано на: 12-04-2014
Лихтенщайнската компания NanoFlowcell AG в конкуренция с Tesla

Възможно е скоро да се появи конкурент на Tesla Motors. Лихтенщайнската компания NanoFlowcell AG показа на  Женевския автосалон екпериментална суперкола под името QUANT e-Sportlimousine.

По думите на разработчиците, концепцията за задвижване на автомобила е резултат от последните изследвания в областта на квантовата химия и течните електролити. Новите акумулаторни клетки комбинират предимствата на горивните клетки и електрохимичните батерии. Течните електролити се отделят от пропусклива мембрана и така се получава необходимата за задвижване енергия.

Концептуалният автомобил се задвижва от четири електрически мотора, разположени във всяко колело. Общата операционна ефективност е 653 конски сили с максимална мощност от 925 конски сили (максимален въртящ момент - 2900 Nm). Колата е в състояние да достигне скорост от 100 км./ч. за 2,8 секунди. Максималната скорост е 380 километра в час. Пробегът на абтомобила след зареждане на двата резервоара с електролит е  400-600 километра.

Общата дължина на прототипа е 5257 mm, широчината - 2109 mm, височината - 1357 mm, а колесната база е 3198 mm. Теглото е 2300 килограма с два резервоара от по 200 литра с електролит.
 
Прототипът има четири места и две големи врати (повече от два метра всяка) които се отварят на принципа на "крило на чайка".
Принципът на работа на батерията е прост. Състои се от два течни електролита с противоположни заряди, които се намират в отделни резервоари . Електролитите (течност със суспендирани твърди частици в него, които играят ролята на катод и анод) се инжектират в акумулаторната клетка, където създават електрохимична реакция един с друг, за производството на електроенергия.

Акумолаторните кетки могат да имат различен дизайн. Принципът на работа е взаимодействието на метални йони в течности .


Основното предимство на този тип батерии е, че съхранението на натрупания заряд и силата на процеса на освобождаването му се извършва в две различни клетъчни системи. Отделянето на тези две функции прави батериите много по- трайни, отколкото конвенционалните им събратя. Така например, батериите Sandia издържат повече от 14 000 цикъла на зареждане / разреждане - еквивалентът на 20 години трудов стаж, което е недостижимо за модерните литиево- йонни батерии. Другото предимство на полутвърдите клетките е способността им за бързо презареждане. Необходимо е само да се отцеди отработеното "гориво" и да се налее нова течност.
 

Електролитния състав не е оповестен, но според разработчиците на NanoFlowcell, използваните вещества са нетоксични и напълно безвредни за околната среда. Propulsion NanoFlowcell е създаден в сътрудничество с Bosch. Лихтенщайнци ще отговарят за технологията, а германците - за нейното изпълнение в автомобилите. 

В Лихтенщайн планират разработката на прототипа преди края на годината, който ще бъде подходящ за движение по обществените пътища ще премине съответниото лицензиране през 2015 г.
Изпрати новина Изпрати твоя новина свързана с електромобилите и ние ще я публикуваме.
Стани част от екипиа на ИКЕМ!


Добави в Svejo

Коментари (1)
 • Напиши коментар


 • Коментaр от Електромобилист от: Електромобилист написан на 14/04/2014 16:26 PM

  Тук, в сравнение с оригиналната статия, липсват два важни елемента. Първия е наличието на суперкондензатор, който трябва да е голям, тежък и скъп, защото второто нещо е, че номиналната мощност на батерията е 30кW, т.е трябва сериозен енергиен бувер. Тук възниква и въпроса как батерия с номинална мощност 30кW ще захрани електродвигатели с номинална мощност 480кW?

  Последно от актуално
  Състояние на електрическата мобилност в България – Март 2024г.

  Състояние на електрическата мобилност в България – Март 2024г.

  18-03-2024

  Очаква се 2024 г. да бъде година на напредък за развитието на зарядна инфраструктура за електрoще ...  Проект по Еrasmus+ с участие на ИКЕМ

  Проект по Еrasmus+ с участие на ИКЕМ

  31-01-2024

  Проектът събира усилията на своите участници по темата за соларните електомобили.

  oще ...  Честит 14-ти рожден ден на ИКЕМ!

  Честит 14-ти рожден ден на ИКЕМ!

  25-11-2023


  Като браншова организация в сектор "Електрическа мобилност", ИКЕМ работи за oще ...  ПОКАНА - WorkShop

  ПОКАНА - WorkShop

  15-11-2023

  oще ...

  Виж всичко от актуално
   
  Продукти
  Комплектна система за задвижване на електромобили

  Комплектна система за задвижване на електромобили


  Системата за електрозадвижване обхваща гама с три основни типоразмера на ел. мощност със съответните компоненти - електромотор и контролер.    ‎ oще ...  Виж всички продукти


  Анкета с продължение...
  Какъв автомобил бихте закупили?


    Чист електромобил с литиево-йонни батерии
    Електромобил с удължен пробег
    Обикновен бензинов или дизелов автомобил
  Гласове:


  Кой уби електрическата кола? (видео)


  Календар - събития
  Април 2024
  Нед Пон Вто Сря Чет Пет Съб
   
      
  ИКЕМ във Facebook
  Индустриален клъстер "Електромобили" - Учредители:


  ИНСТИТУТ ЗА ЕВРОПЕЙСКИ ЦЕННОСТИ БСК - Петрич Ди-вен Транспортна Електроника Стратекс Екита Ванико ВиДжиЕф


  evi
  ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
  Европейски фонд
  за регионално развитие
  Инвестираме във вашето бъдеще
  evi
  evi
  ОПЕРАТИВНА ПРОГРАМА
  „Развитие на конкурентоспособността
  на българската икономика” 2007-2013
  www.opcompetitiveness.bg

  Интернет страницата е създадена с финансовата подкрепа на ЕФРР, в рамките на проект „Развитие на Индустриален Клъстер Електромобили” по ДБФП К-02-2/28.09.2011 г.