ИКЕМ - Индустриален клъстер "Електромобили" | Сряда, 28.09.2022 |

Български  English


Лихтенщайнската компания NanoFlowcell AG в конкуренция с Tesla
Публикувано на: 12-04-2014
Лихтенщайнската компания NanoFlowcell AG в конкуренция с Tesla

Възможно е скоро да се появи конкурент на Tesla Motors. Лихтенщайнската компания NanoFlowcell AG показа на  Женевския автосалон екпериментална суперкола под името QUANT e-Sportlimousine.

По думите на разработчиците, концепцията за задвижване на автомобила е резултат от последните изследвания в областта на квантовата химия и течните електролити. Новите акумулаторни клетки комбинират предимствата на горивните клетки и електрохимичните батерии. Течните електролити се отделят от пропусклива мембрана и така се получава необходимата за задвижване енергия.

Концептуалният автомобил се задвижва от четири електрически мотора, разположени във всяко колело. Общата операционна ефективност е 653 конски сили с максимална мощност от 925 конски сили (максимален въртящ момент - 2900 Nm). Колата е в състояние да достигне скорост от 100 км./ч. за 2,8 секунди. Максималната скорост е 380 километра в час. Пробегът на абтомобила след зареждане на двата резервоара с електролит е  400-600 километра.

Общата дължина на прототипа е 5257 mm, широчината - 2109 mm, височината - 1357 mm, а колесната база е 3198 mm. Теглото е 2300 килограма с два резервоара от по 200 литра с електролит.
 
Прототипът има четири места и две големи врати (повече от два метра всяка) които се отварят на принципа на "крило на чайка".
Принципът на работа на батерията е прост. Състои се от два течни електролита с противоположни заряди, които се намират в отделни резервоари . Електролитите (течност със суспендирани твърди частици в него, които играят ролята на катод и анод) се инжектират в акумулаторната клетка, където създават електрохимична реакция един с друг, за производството на електроенергия.

Акумолаторните кетки могат да имат различен дизайн. Принципът на работа е взаимодействието на метални йони в течности .


Основното предимство на този тип батерии е, че съхранението на натрупания заряд и силата на процеса на освобождаването му се извършва в две различни клетъчни системи. Отделянето на тези две функции прави батериите много по- трайни, отколкото конвенционалните им събратя. Така например, батериите Sandia издържат повече от 14 000 цикъла на зареждане / разреждане - еквивалентът на 20 години трудов стаж, което е недостижимо за модерните литиево- йонни батерии. Другото предимство на полутвърдите клетките е способността им за бързо презареждане. Необходимо е само да се отцеди отработеното "гориво" и да се налее нова течност.
 

Електролитния състав не е оповестен, но според разработчиците на NanoFlowcell, използваните вещества са нетоксични и напълно безвредни за околната среда. Propulsion NanoFlowcell е създаден в сътрудничество с Bosch. Лихтенщайнци ще отговарят за технологията, а германците - за нейното изпълнение в автомобилите. 

В Лихтенщайн планират разработката на прототипа преди края на годината, който ще бъде подходящ за движение по обществените пътища ще премине съответниото лицензиране през 2015 г.
Изпрати новина Изпрати твоя новина свързана с електромобилите и ние ще я публикуваме.
Стани част от екипиа на ИКЕМ!


Добави в Svejo

Коментари (1)
 • Напиши коментар


 • Коментaр от Електромобилист от: Електромобилист написан на 14/04/2014 16:26 PM

  Тук, в сравнение с оригиналната статия, липсват два важни елемента. Първия е наличието на суперкондензатор, който трябва да е голям, тежък и скъп, защото второто нещо е, че номиналната мощност на батерията е 30кW, т.е трябва сериозен енергиен бувер. Тук възниква и въпроса как батерия с номинална мощност 30кW ще захрани електродвигатели с номинална мощност 480кW?

  Последно от актуално
  Регистрираните ППС и ЕПС в България към 1 юли 2022 г.

  Регистрираните ППС и ЕПС в България към 1 юли 2022 г.

  19-07-2022

  Информация за регистрираните пътни превозни средства и електрически превозни средства в Българoще ...  ИКЕМ проведе редовното си Общо събрание

  ИКЕМ проведе редовното си Общо събрание

  28-06-2022

  Домакин на събитието беше Стопански факултет към Софийския университет „Св. Климент oще ...  В Пловдив се учреди общинско транспортно дружество - “Екобус”

  В Пловдив се учреди общинско транспортно дружество - “Екобус”

  26-05-2022

  Общинският съвет на Пловдив прие с 36 гласа предложението на кмета Здравко Димитров за учредяв oще ...  ИКЕМ АД подписа договор за създаване на Трансгранична мрежа за електромобилност с Гърция

  ИКЕМ АД подписа договор за създаване на Трансгранична мрежа за електромобилност с Гърция

  09-05-2022

  Първите консултации ще се проведат в периода 06 - 09 май 2022 в градовете: Петрич, Кулата, Сан oще ...

  Виж всичко от актуално
   
  Продукти
  Зарядна станция - MAR-CSM-T2

  Зарядна станция - MAR-CSM-T2


  Ново поколение умна зарядна колонка за ускорен заряд на ЕПС! Проектирана и разработена изцяло в България, съвместно с ИКЕМ! oще ...  Домашна зарядна колонка от серията VAL-HP2

  Домашна зарядна колонка от серията VAL-HP2


  Идеалният избор за ДОМА или ОФИСА! Ускорено зареждане на Електромобил или зареждаем (Plug-in) хибрид! oще ...  Електрически велосипед Liberty MaxDrive

  Електрически велосипед Liberty MaxDrive


  Изследвайте града с елегантност и стил. Eljoy Liberty – интелигентен избор за търсещите комфорт и независимост. oще ...  Електрически велосипед Allrounder

  Електрически велосипед Allrounder


  Най-важното и отличително предимство на Eljoy Allrounder е свободата на избор, която предоставя. oще ...  Електрически велосипед Liberty

  Електрически велосипед Liberty


  Eljoy Liberty е електрически велосипед, създаден с подчертан акцент към хармоничния дизайн и комфорт на каране. oще ...  Виж всички продукти


  Анкета с продължение...
  Какъв автомобил бихте закупили?


    Чист електромобил с литиево-йонни батерии
    Електромобил с удължен пробег
    Обикновен бензинов или дизелов автомобил
  Гласове:


  Кой уби електрическата кола? (видео)


  Календар - събития
  Септември 2022
  Нед Пон Вто Сря Чет Пет Съб
      
   
  ИКЕМ във Facebook
  Индустриален клъстер "Електромобили" - Учредители:


  ИНСТИТУТ ЗА ЕВРОПЕЙСКИ ЦЕННОСТИ БСК - Петрич Ди-вен Транспортна Електроника Стратекс Екита Ванико ВиДжиЕф


  evi
  ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
  Европейски фонд
  за регионално развитие
  Инвестираме във вашето бъдеще
  evi
  evi
  ОПЕРАТИВНА ПРОГРАМА
  „Развитие на конкурентоспособността
  на българската икономика” 2007-2013
  www.opcompetitiveness.bg

  Интернет страницата е създадена с финансовата подкрепа на ЕФРР, в рамките на проект „Развитие на Индустриален Клъстер Електромобили” по ДБФП К-02-2/28.09.2011 г.