ИКЕМ - Индустриален клъстер "Електромобили" | Четвъртък, 28.03.2024 |

Български  English


ИКЕМ поиска работна среща с г-жа Анна Янева, Заместник-министър на икономиката и енергетиката
Публикувано на: 24-03-2014




ИКЕМ поиска работна среща с г-жа Анна Янева, Заместник-министър на икономиката и енергетиката

ИКЕМ поиска работна среща с г-жа Анна Янева, Заместник-министър на икономиката и енергетиката, на която в експертен порядък да изложи своите виждания за Електрическата мобилност в България. Пътят на сътрудничеството е най-прекият път за постигане на високи икономически резултати.

Електрическата мобилност се обособи като самостоятелен нов бранш в българската икономика.
ИКЕМ е национална браншова организация, единствена по рода си в сферата на електрическата мобилност, която обединява и защитава членовете си и работи по всички направления в сектора, вкл. индустриално развитие, стратегически разработки, технологично развитие, промяна в нормативната база, висше и професионално образование и обучение, стандартизация, връзка с централната и местни власти, и др.


Необходимостта от реиндустриализация на България е безспорна. Икономическото ни бъдеще принадлежи на иновациите, устойчивите работни места и образованието. Очакванията са при добро управление развитието на електрическата мобилност да бъде една от ключовите технологии за осигуряване на заетост и растеж през следващите десетилетия.

Някои държави, както и значителен брой европейски столици и по-големи градове в Европа, приеха и специални програми за насърчаване и ускорено навлизане на електрически превозни средства. Тези програми включват освен данъчни стимули и специални улеснения, и бонуси за движение и паркиране на ЕПС, както и такива за изграждане на обслужващата зарядна инфраструктура.


Ето няколко основни направления, които са важни за бранш "Електрическа мобилност":

1. Необходима е подкрепата на МИЕ за предложенията на ИКЕМ към  УО на Оперативна програма "Региони в растеж" 2014-2020, за да бъдат включени регламентиращи текстове, като:

• В Инвестиционен приоритет 2 на Приоритетна ос 1 „Устойчиво и интегрирано градско развитие“, да се регламентира, че :

„Да се обособят места за изграждане на зарядна инфраструктура /зарядни станции/ на публични места, както и на паркингите, които да бъдат приоритетно проектирани и изграждани“.

Това предложение може да се добави към действията за подобряване на градската околна среда, обновяване на градовете, възстановяване и почистване на терените за вторично застрояване (включително зони за конверсия), и намаляване на замърсяването на въздуха и насърчаване на мерки за намаляване на шума.

• В Инвестиционен приоритет 5 на Приоритетна ос 1 „Устойчиво и интегрирано градско развитие“,  да се регламентира, че :

„Заложените допустими дейности ще се допълнят с предвиждане на финансови средства за закупуване на електрически автобуси“.

Това предложение може да се добави към действията за насърчаване на нисковъглеродни стратегии за всички типове територии, и особено градските райони, включително насърчаване на устойчива мултимодална градска мобилност и смекчаване на съответните адаптационни мерки.


2. Необходимост от целево подпомагане на българското производство на ЕПС, възли и детайли за тях, както и за изграждане на национална зарядна инфраструктура за ЕПС.

Развитието на производството в бранш "Електрическа мобилност" ще бъде важен аспект на икономиката ни. Икономическата логика за насърчаване на това производство произтича от конкурентните предимства на страната ни, както и от опита и традициите, които имаме в направлението. Също така, това производство ще даде тласък за развитието и на други свързани сектори, като ИКТ, “умните” мрежи и други.


3. Стимулиране на българските общини  за ускоряване на Електрическата мобилност.

В Европа водещи по отношение ускоряване навлизането на Електрическата мобилност са общините. Общините се нуждаят от стимули за развитие на масовия градски транспорт с електрически автобуси, зарядна мрежа за зареждане на електрически превозни средства, както и от стимули при въвеждането на облекчения за собствениците на ЕПС.


4. Стимулиране на потребителите на ЕПС за период 2014 – 2020г.

Световна и европейска практика е за определен период от време потребителите на ЕПС да бъдат стимулирани. Те са склонни да купуват електрически превозни средства ако им се оказва помощ. Произвеждани в малки серии, електрическите превозни средства са временно по-скъпи от тези, които работят с течно гориво.


5. Значително подобрение на процеса по сертифициране на нови или конверсирани ЕПС.

Решаването на този въпрос касае не само ЕПС но и процесът на трансформация на различни видове специализирани превозни средства като линейки, маршрутки, автобуси, ремаркета. Без решение на този въпрос целият индустриален процес в сферата на иновативните технологии и прилагането им, на практика, е блокиран. Към момента всички такива изпитания и сертифициране не могат да се извършат на територията на Р. България и се използват акредитирани лаборатории в Европа.


В  заключение, секторът „Електрическа мобилност“ за производство, търговия и поддръжка на електрически превозни средства има потенциал да се превърне в един от ключовите фактори за развитие на т. нар. иновативна икономика (или икономика базирана на знанието) в България. Това се дължи на факта, че тя включва в себе си няколко отделни подсектора, всеки от които ще бъде подпомогнат от очакваното увеличение на пазарното търсене на ЕПС.

В допълнение, развитието на електромобилната индустрия и насърчаването на тяхното използване ще допринесе и за балансирано и устойчиво развитие с ниска зависимост от доставка на енергийни ресурси. Силен аргумент за подпомагане развитието на този нов сектор в българската икономика е и потенциала за откриване на нови работни места, при това за високвалифицирани кадри с по-високи нива на заплащане, предвид високата добавена стойност в сектора.

 

Вижте конкретните предложения на ИКЕМ


 




Изпрати новина Изпрати твоя новина свързана с електромобилите и ние ще я публикуваме.
Стани част от екипиа на ИКЕМ!






Добави в Svejo

Коментари (0)




  • Напиши коментар







  • Последно от актуално




    Състояние на електрическата мобилност в България – Март 2024г.

    Състояние на електрическата мобилност в България – Март 2024г.

    18-03-2024

    Очаква се 2024 г. да бъде година на напредък за развитието на зарядна инфраструктура за електрoще ...



    Проект по  Еrasmus+ с участие на ИКЕМ

    Проект по Еrasmus+ с участие на ИКЕМ

    31-01-2024

    Проектът събира усилията на своите участници по темата за соларните електомобили.

    oще ...



    Честит 14-ти рожден ден на ИКЕМ!

    Честит 14-ти рожден ден на ИКЕМ!

    25-11-2023


    Като браншова организация в сектор "Електрическа мобилност", ИКЕМ работи за oще ...



    ПОКАНА - WorkShop

    ПОКАНА - WorkShop

    15-11-2023

    oще ...





    Виж всичко от актуално




     
    Продукти




    Комплектна система за задвижване на електромобили

    Комплектна система за задвижване на електромобили


    Системата за електрозадвижване обхваща гама с три основни типоразмера на ел. мощност със съответните компоненти - електромотор и контролер.    ‎ oще ...



    Виж всички продукти


    Анкета с продължение...




    Какъв автомобил бихте закупили?


      Чист електромобил с литиево-йонни батерии
      Електромобил с удължен пробег
      Обикновен бензинов или дизелов автомобил
    Гласове:


    Кой уби електрическата кола? (видео)


    Календар - събития




    Март 2024
    Нед Пон Вто Сря Чет Пет Съб
         
          
    ИКЕМ във Facebook








    Индустриален клъстер "Електромобили" - Учредители:


    ИНСТИТУТ ЗА ЕВРОПЕЙСКИ ЦЕННОСТИ БСК -  Петрич Ди-вен Транспортна Електроника Стратекс Екита Ванико ВиДжиЕф


    evi
    ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
    Европейски фонд
    за регионално развитие
    Инвестираме във вашето бъдеще
    evi
    evi
    ОПЕРАТИВНА ПРОГРАМА
    „Развитие на конкурентоспособността
    на българската икономика” 2007-2013
    www.opcompetitiveness.bg

    Интернет страницата е създадена с финансовата подкрепа на ЕФРР, в рамките на проект „Развитие на Индустриален Клъстер Електромобили” по ДБФП К-02-2/28.09.2011 г.