ИКЕМ - Индустриален клъстер "Електромобили" | Събота, 27.07.2024 |

Български  English


ИКЕМ поиска работна среща с г-жа Анна Янева, Заместник-министър на икономиката и енергетиката
Публикувано на: 24-03-2014




ИКЕМ поиска работна среща с г-жа Анна Янева, Заместник-министър на икономиката и енергетиката

ИКЕМ поиска работна среща с г-жа Анна Янева, Заместник-министър на икономиката и енергетиката, на която в експертен порядък да изложи своите виждания за Електрическата мобилност в България. Пътят на сътрудничеството е най-прекият път за постигане на високи икономически резултати.

Електрическата мобилност се обособи като самостоятелен нов бранш в българската икономика.
ИКЕМ е национална браншова организация, единствена по рода си в сферата на електрическата мобилност, която обединява и защитава членовете си и работи по всички направления в сектора, вкл. индустриално развитие, стратегически разработки, технологично развитие, промяна в нормативната база, висше и професионално образование и обучение, стандартизация, връзка с централната и местни власти, и др.


Необходимостта от реиндустриализация на България е безспорна. Икономическото ни бъдеще принадлежи на иновациите, устойчивите работни места и образованието. Очакванията са при добро управление развитието на електрическата мобилност да бъде една от ключовите технологии за осигуряване на заетост и растеж през следващите десетилетия.

Някои държави, както и значителен брой европейски столици и по-големи градове в Европа, приеха и специални програми за насърчаване и ускорено навлизане на електрически превозни средства. Тези програми включват освен данъчни стимули и специални улеснения, и бонуси за движение и паркиране на ЕПС, както и такива за изграждане на обслужващата зарядна инфраструктура.


Ето няколко основни направления, които са важни за бранш "Електрическа мобилност":

1. Необходима е подкрепата на МИЕ за предложенията на ИКЕМ към  УО на Оперативна програма "Региони в растеж" 2014-2020, за да бъдат включени регламентиращи текстове, като:

• В Инвестиционен приоритет 2 на Приоритетна ос 1 „Устойчиво и интегрирано градско развитие“, да се регламентира, че :

„Да се обособят места за изграждане на зарядна инфраструктура /зарядни станции/ на публични места, както и на паркингите, които да бъдат приоритетно проектирани и изграждани“.

Това предложение може да се добави към действията за подобряване на градската околна среда, обновяване на градовете, възстановяване и почистване на терените за вторично застрояване (включително зони за конверсия), и намаляване на замърсяването на въздуха и насърчаване на мерки за намаляване на шума.

• В Инвестиционен приоритет 5 на Приоритетна ос 1 „Устойчиво и интегрирано градско развитие“,  да се регламентира, че :

„Заложените допустими дейности ще се допълнят с предвиждане на финансови средства за закупуване на електрически автобуси“.

Това предложение може да се добави към действията за насърчаване на нисковъглеродни стратегии за всички типове територии, и особено градските райони, включително насърчаване на устойчива мултимодална градска мобилност и смекчаване на съответните адаптационни мерки.


2. Необходимост от целево подпомагане на българското производство на ЕПС, възли и детайли за тях, както и за изграждане на национална зарядна инфраструктура за ЕПС.

Развитието на производството в бранш "Електрическа мобилност" ще бъде важен аспект на икономиката ни. Икономическата логика за насърчаване на това производство произтича от конкурентните предимства на страната ни, както и от опита и традициите, които имаме в направлението. Също така, това производство ще даде тласък за развитието и на други свързани сектори, като ИКТ, “умните” мрежи и други.


3. Стимулиране на българските общини  за ускоряване на Електрическата мобилност.

В Европа водещи по отношение ускоряване навлизането на Електрическата мобилност са общините. Общините се нуждаят от стимули за развитие на масовия градски транспорт с електрически автобуси, зарядна мрежа за зареждане на електрически превозни средства, както и от стимули при въвеждането на облекчения за собствениците на ЕПС.


4. Стимулиране на потребителите на ЕПС за период 2014 – 2020г.

Световна и европейска практика е за определен период от време потребителите на ЕПС да бъдат стимулирани. Те са склонни да купуват електрически превозни средства ако им се оказва помощ. Произвеждани в малки серии, електрическите превозни средства са временно по-скъпи от тези, които работят с течно гориво.


5. Значително подобрение на процеса по сертифициране на нови или конверсирани ЕПС.

Решаването на този въпрос касае не само ЕПС но и процесът на трансформация на различни видове специализирани превозни средства като линейки, маршрутки, автобуси, ремаркета. Без решение на този въпрос целият индустриален процес в сферата на иновативните технологии и прилагането им, на практика, е блокиран. Към момента всички такива изпитания и сертифициране не могат да се извършат на територията на Р. България и се използват акредитирани лаборатории в Европа.


В  заключение, секторът „Електрическа мобилност“ за производство, търговия и поддръжка на електрически превозни средства има потенциал да се превърне в един от ключовите фактори за развитие на т. нар. иновативна икономика (или икономика базирана на знанието) в България. Това се дължи на факта, че тя включва в себе си няколко отделни подсектора, всеки от които ще бъде подпомогнат от очакваното увеличение на пазарното търсене на ЕПС.

В допълнение, развитието на електромобилната индустрия и насърчаването на тяхното използване ще допринесе и за балансирано и устойчиво развитие с ниска зависимост от доставка на енергийни ресурси. Силен аргумент за подпомагане развитието на този нов сектор в българската икономика е и потенциала за откриване на нови работни места, при това за високвалифицирани кадри с по-високи нива на заплащане, предвид високата добавена стойност в сектора.

 

Вижте конкретните предложения на ИКЕМ


 




Изпрати новина Изпрати твоя новина свързана с електромобилите и ние ще я публикуваме.
Стани част от екипиа на ИКЕМ!






Добави в Svejo

Коментари (0)




  • Напиши коментар







  • Последно от актуално




    Иновации и свързване: Ден на цифровото и индустриално посредничество

    Иновации и свързване: Ден на цифровото и индустриално посредничество

    26-07-2024

    Иновации и свързване: Ден на цифровото и индустриално посредничество - 12 септември 2024 г.,oще ...



    ПРЕЗЕНТАЦИИ НА СОЛАРНИ АВТОМОБИЛИ

    ПРЕЗЕНТАЦИИ НА СОЛАРНИ АВТОМОБИЛИ

    18-04-2024

    ИКЕМ е координатор на проект: ПРЕЗЕНТАЦИИ НА СОЛАРНИ АВТОМОБИЛИ

    ERASMUS+  2023 oще ...



    Състояние на електрическата мобилност в България – Март 2024г.

    Състояние на електрическата мобилност в България – Март 2024г.

    18-03-2024

    Очаква се 2024 г. да бъде година на напредък за развитието на зарядна инфраструктура за електр oще ...



    Проект по  Еrasmus+ с участие на ИКЕМ

    Проект по Еrasmus+ с участие на ИКЕМ

    31-01-2024

    Проектът събира усилията на своите участници по темата за соларните електомобили.

    oще ...





    Виж всичко от актуално




     
    Продукти




    Комплектна система за задвижване на електромобили

    Комплектна система за задвижване на електромобили


    Системата за електрозадвижване обхваща гама с три основни типоразмера на ел. мощност със съответните компоненти - електромотор и контролер.    ‎ oще ...



    Виж всички продукти


    Анкета с продължение...




    Какъв автомобил бихте закупили?


      Чист електромобил с литиево-йонни батерии
      Електромобил с удължен пробег
      Обикновен бензинов или дизелов автомобил
    Гласове:


    Кой уби електрическата кола? (видео)


    Календар - събития




    Юли 2024
    Нед Пон Вто Сря Чет Пет Съб
     
       
    ИКЕМ във Facebook








    Индустриален клъстер "Електромобили" - Учредители:


    ИНСТИТУТ ЗА ЕВРОПЕЙСКИ ЦЕННОСТИ БСК -  Петрич Ди-вен Транспортна Електроника Стратекс Екита Ванико ВиДжиЕф


    evi
    ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
    Европейски фонд
    за регионално развитие
    Инвестираме във вашето бъдеще
    evi
    evi
    ОПЕРАТИВНА ПРОГРАМА
    „Развитие на конкурентоспособността
    на българската икономика” 2007-2013
    www.opcompetitiveness.bg

    Интернет страницата е създадена с финансовата подкрепа на ЕФРР, в рамките на проект „Развитие на Индустриален Клъстер Електромобили” по ДБФП К-02-2/28.09.2011 г.