ИКЕМ - Индустриален клъстер "Електромобили" | Сряда, 29.09.2021 |

Български  English


ИКЕМ поиска работна среща с г-жа Анна Янева, Заместник-министър на икономиката и енергетиката
Публикувано на: 24-03-2014
ИКЕМ поиска работна среща с г-жа Анна Янева, Заместник-министър на икономиката и енергетиката

ИКЕМ поиска работна среща с г-жа Анна Янева, Заместник-министър на икономиката и енергетиката, на която в експертен порядък да изложи своите виждания за Електрическата мобилност в България. Пътят на сътрудничеството е най-прекият път за постигане на високи икономически резултати.

Електрическата мобилност се обособи като самостоятелен нов бранш в българската икономика.
ИКЕМ е национална браншова организация, единствена по рода си в сферата на електрическата мобилност, която обединява и защитава членовете си и работи по всички направления в сектора, вкл. индустриално развитие, стратегически разработки, технологично развитие, промяна в нормативната база, висше и професионално образование и обучение, стандартизация, връзка с централната и местни власти, и др.


Необходимостта от реиндустриализация на България е безспорна. Икономическото ни бъдеще принадлежи на иновациите, устойчивите работни места и образованието. Очакванията са при добро управление развитието на електрическата мобилност да бъде една от ключовите технологии за осигуряване на заетост и растеж през следващите десетилетия.

Някои държави, както и значителен брой европейски столици и по-големи градове в Европа, приеха и специални програми за насърчаване и ускорено навлизане на електрически превозни средства. Тези програми включват освен данъчни стимули и специални улеснения, и бонуси за движение и паркиране на ЕПС, както и такива за изграждане на обслужващата зарядна инфраструктура.


Ето няколко основни направления, които са важни за бранш "Електрическа мобилност":

1. Необходима е подкрепата на МИЕ за предложенията на ИКЕМ към  УО на Оперативна програма "Региони в растеж" 2014-2020, за да бъдат включени регламентиращи текстове, като:

• В Инвестиционен приоритет 2 на Приоритетна ос 1 „Устойчиво и интегрирано градско развитие“, да се регламентира, че :

„Да се обособят места за изграждане на зарядна инфраструктура /зарядни станции/ на публични места, както и на паркингите, които да бъдат приоритетно проектирани и изграждани“.

Това предложение може да се добави към действията за подобряване на градската околна среда, обновяване на градовете, възстановяване и почистване на терените за вторично застрояване (включително зони за конверсия), и намаляване на замърсяването на въздуха и насърчаване на мерки за намаляване на шума.

• В Инвестиционен приоритет 5 на Приоритетна ос 1 „Устойчиво и интегрирано градско развитие“,  да се регламентира, че :

„Заложените допустими дейности ще се допълнят с предвиждане на финансови средства за закупуване на електрически автобуси“.

Това предложение може да се добави към действията за насърчаване на нисковъглеродни стратегии за всички типове територии, и особено градските райони, включително насърчаване на устойчива мултимодална градска мобилност и смекчаване на съответните адаптационни мерки.


2. Необходимост от целево подпомагане на българското производство на ЕПС, възли и детайли за тях, както и за изграждане на национална зарядна инфраструктура за ЕПС.

Развитието на производството в бранш "Електрическа мобилност" ще бъде важен аспект на икономиката ни. Икономическата логика за насърчаване на това производство произтича от конкурентните предимства на страната ни, както и от опита и традициите, които имаме в направлението. Също така, това производство ще даде тласък за развитието и на други свързани сектори, като ИКТ, “умните” мрежи и други.


3. Стимулиране на българските общини  за ускоряване на Електрическата мобилност.

В Европа водещи по отношение ускоряване навлизането на Електрическата мобилност са общините. Общините се нуждаят от стимули за развитие на масовия градски транспорт с електрически автобуси, зарядна мрежа за зареждане на електрически превозни средства, както и от стимули при въвеждането на облекчения за собствениците на ЕПС.


4. Стимулиране на потребителите на ЕПС за период 2014 – 2020г.

Световна и европейска практика е за определен период от време потребителите на ЕПС да бъдат стимулирани. Те са склонни да купуват електрически превозни средства ако им се оказва помощ. Произвеждани в малки серии, електрическите превозни средства са временно по-скъпи от тези, които работят с течно гориво.


5. Значително подобрение на процеса по сертифициране на нови или конверсирани ЕПС.

Решаването на този въпрос касае не само ЕПС но и процесът на трансформация на различни видове специализирани превозни средства като линейки, маршрутки, автобуси, ремаркета. Без решение на този въпрос целият индустриален процес в сферата на иновативните технологии и прилагането им, на практика, е блокиран. Към момента всички такива изпитания и сертифициране не могат да се извършат на територията на Р. България и се използват акредитирани лаборатории в Европа.


В  заключение, секторът „Електрическа мобилност“ за производство, търговия и поддръжка на електрически превозни средства има потенциал да се превърне в един от ключовите фактори за развитие на т. нар. иновативна икономика (или икономика базирана на знанието) в България. Това се дължи на факта, че тя включва в себе си няколко отделни подсектора, всеки от които ще бъде подпомогнат от очакваното увеличение на пазарното търсене на ЕПС.

В допълнение, развитието на електромобилната индустрия и насърчаването на тяхното използване ще допринесе и за балансирано и устойчиво развитие с ниска зависимост от доставка на енергийни ресурси. Силен аргумент за подпомагане развитието на този нов сектор в българската икономика е и потенциала за откриване на нови работни места, при това за високвалифицирани кадри с по-високи нива на заплащане, предвид високата добавена стойност в сектора.

 

Вижте конкретните предложения на ИКЕМ


 
Изпрати новина Изпрати твоя новина свързана с електромобилите и ние ще я публикуваме.
Стани част от екипиа на ИКЕМ!


Добави в Svejo

Коментари (0)
 • Напиши коментар • Последно от актуално
  Декларация на Европейския комитет по обществена политика на IEEE

  Декларация на Европейския комитет по обществена политика на IEEE

  08-09-2021

  Относно мащабното внедряване на инфраструктурата за електрически превозни средства (EV), като oще ...  Становище на ИКЕМ по предложение на Европейския парламент за разгръщане на алтернативните горива

  Становище на ИКЕМ по предложение на Европейския парламент за разгръщане на алтернативните горива

  05-08-2021

  Във връзка с изискването за подготовка и представяне на рамкова позиция на българската страна oще ...  ЕРП дружествата с общо становище по Плана за възстановяване и устойчивост

  ЕРП дружествата с общо становище по Плана за възстановяване и устойчивост

  03-08-2021

  Дружествата не са съгласни с това, че представените от тях аргументи в проведените дискусии не oще ...  Позиция на ИКЕМ относно развитие на ядрената енергетика в България

  Позиция на ИКЕМ относно развитие на ядрената енергетика в България

  28-07-2021

  ИКЕМ настоява за сериозен подход при дебатите в Народното събрание и се надяваме на отговорно oще ...

  Виж всичко от актуално
   
  Продукти
  Зарядна станция - MAR-CSM-T2

  Зарядна станция - MAR-CSM-T2


  Ново поколение умна зарядна колонка за ускорен заряд на ЕПС! Проектирана и разработена изцяло в България, съвместно с ИКЕМ! oще ...  Домашна зарядна колонка от серията VAL-HP2

  Домашна зарядна колонка от серията VAL-HP2


  Идеалният избор за ДОМА или ОФИСА! Ускорено зареждане на Електромобил или зареждаем (Plug-in) хибрид! oще ...  Електрически велосипед Liberty MaxDrive

  Електрически велосипед Liberty MaxDrive


  Изследвайте града с елегантност и стил. Eljoy Liberty – интелигентен избор за търсещите комфорт и независимост. oще ...  Електрически велосипед Allrounder

  Електрически велосипед Allrounder


  Най-важното и отличително предимство на Eljoy Allrounder е свободата на избор, която предоставя. oще ...  Електрически велосипед Liberty

  Електрически велосипед Liberty


  Eljoy Liberty е електрически велосипед, създаден с подчертан акцент към хармоничния дизайн и комфорт на каране. oще ...  Виж всички продукти


  Анкета с продължение...
  Какъв автомобил бихте закупили?


    Чист електромобил с литиево-йонни батерии
    Електромобил с удължен пробег
    Обикновен бензинов или дизелов автомобил
  Гласове:


  Кой уби електрическата кола? (видео)


  Календар - събития
  Септември 2021
  Нед Пон Вто Сря Чет Пет Съб
     
    
  ИКЕМ във Facebook
  Индустриален клъстер "Електромобили" - Учредители:


  ИНСТИТУТ ЗА ЕВРОПЕЙСКИ ЦЕННОСТИ БСК - Петрич Ди-вен Транспортна Електроника Стратекс Екита Ванико ВиДжиЕф


  evi
  ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
  Европейски фонд
  за регионално развитие
  Инвестираме във вашето бъдеще
  evi
  evi
  ОПЕРАТИВНА ПРОГРАМА
  „Развитие на конкурентоспособността
  на българската икономика” 2007-2013
  www.opcompetitiveness.bg

  Интернет страницата е създадена с финансовата подкрепа на ЕФРР, в рамките на проект „Развитие на Индустриален Клъстер Електромобили” по ДБФП К-02-2/28.09.2011 г.