ИКЕМ - Индустриален клъстер "Електромобили" | Събота, 27.07.2024 |

Български  English


Практики в електрическата мобилност
Публикувано на: 19-03-2014




Практики в електрическата мобилност

Някои държави от ЕС предлагат финансова премия за закупуването на електромобил,  както и освобождаване от данъци и такси. Само по себе си това не е достатъчно, защото освен високата цена на електромобила другият проблем е ниския му пробег. 

Затова държави като Естония, Холандия и Португалия инвестират в национална зарядна мрежа. В Естония мрежата от зарядни устройства е построена с парите, получени при продажбата на квоти за въглеродни емисии. Изградена е мрежа от 165 бързи зарядни станции. Правителството е закупило 500 електромобила, с които да даде пример за ползата и лесното използване на електромобил. 

В холандския град Ротердам общината е направила зарядни станции на няколко стълба от уличното осветление. Оказва се, че за преработката на стълбовете в зарядни станции се изискват много малко средства, а пък в Ротердам има 100 000 улична стълба.

Португалия си е поставила като основен приоритет изграждането на мрежа от зарядни станции. Съществуването на мрежа от зарядни колонки увеличава броя на потенциалните клиенти и е основна предпоставка за развитието на електромобилността.  Заплащането на електричеството от клиентите може да бъде на момента чрез банково плащане или пък с абонамент.

 

Американският производител “Tesla”, който произвежда изключително електромобили, се е заел собственоръчно с обезпечаването на клиентите си със зарядни станции. Построени са такива на главни пътища в САЩ, а сега разширяват мрежата си и в Западна Европа. Следващият етап при тях е разширяването на зарядните станции в станции за смяна на батерии. Разликата при тях е, че батерията си е собственост на клиента и той заплаща за смяната. Компанията предлага доживотно безплатно зареждане на своите клиенти.

Американската фирма “Better place” беше разработила в Израел, Дания и САЩ верига от станции за смяна на батериите. Батерията на електромобила е тяхна собственост и клиентът плаща абонаментна такса към тях. Те предлагаха и безплатно зарядно за дома или офиса на всеки свой клиент. Чрез смяната на батерията, която трае около 1 минута, се осигурява много по-спокойно пътуване, а самата смяна е много по-кратка от времето, необходимо за зареждане на конвенционален автомобил. “Better place” са опитаха да разширят мрежата си от станции за смяна на батерии и в Австралия и Китай, но поради необходимостта от голяма инвестиция те фалираха. Към момента този модел се оказва неуспешен.


Възможност за развитието на електромобилността е конверсията на автомобили. Цената й е в порядъка 10 000 - 20 000 лв.  При пробег от 100 000 км. разходите за гориво за автомобил със среден разход 10/100 км. са 26 000 лв. (2,60 лв. цена на горивото) , а за електромобил 3 000 лв. Тук допълнително трябва да се калкулират и разходите за годишно сервизно обслужване на традиционните автомобили. От тази сметка излиза, че за по-малко от 100 000 км. инвестицията в конверсия се възвръща, без да се смятат допълнителните преимущества като по-нисък данък (или никакъв), безплатно паркиране в синя зона и по-високия комфорт. Проблемът при конверсията е голямата първоначална инвестиция, която в повечето случаи надхвърля стойността на автомобила. Възможните изходи от ситуацията са: лизингово заплащане на конверсията, подпомагане от държавата или месечен абонамент за зарядни станции на принципа на мобилните оператори, в който е включена част от цената на конверсията.


В момента предлаганите електромобили в България са много малко. Освен липсата на зарядни станции липсва и представителство на голяма част от производителите на електромобили. Има много производители, които се занимават само с електромобили и поради това не са известни на нашия пазар. Предлаганите в момента електромобили на нашия пазар са много скъпи и въпреки по-ниските си експлоатационни разходи все още не са рентабилни в сравнение с конвенционалните автомобили.


Друга възможност за популяризиране на електромобилността е чрез car sharing. В големи европейски градове като Хамбург например Мерцедес е пуснал флотилия от електрически Smart. В момента в България няма никаква форма на car sharing, така че ако се пусне електрически, той не би имал никаква конкуренция. Може да се търси и партньорство с някой производител на електромобили, който по този начин да промотира производството си.

Възможност за българската икономика е и производството на компоненти или на цели електромобили. България е била световен лидер в производството на електрокари и все още има достатъчно специалисти в тази сфера. Производството на електромобили е нов сектор и все още не е зает изцяло от големите производители, което дава шанс на нови компании да се появят на пазара. Пример в това отношение е “Tesla”.


 




Изпрати новина Изпрати твоя новина свързана с електромобилите и ние ще я публикуваме.
Стани част от екипиа на ИКЕМ!






Добави в Svejo

Коментари (0)




  • Напиши коментар







  • Последно от актуално




    Иновации и свързване: Ден на цифровото и индустриално посредничество

    Иновации и свързване: Ден на цифровото и индустриално посредничество

    26-07-2024

    Иновации и свързване: Ден на цифровото и индустриално посредничество - 12 септември 2024 г.,oще ...



    ПРЕЗЕНТАЦИИ НА СОЛАРНИ АВТОМОБИЛИ

    ПРЕЗЕНТАЦИИ НА СОЛАРНИ АВТОМОБИЛИ

    18-04-2024

    ИКЕМ е координатор на проект: ПРЕЗЕНТАЦИИ НА СОЛАРНИ АВТОМОБИЛИ

    ERASMUS+  2023 oще ...



    Състояние на електрическата мобилност в България – Март 2024г.

    Състояние на електрическата мобилност в България – Март 2024г.

    18-03-2024

    Очаква се 2024 г. да бъде година на напредък за развитието на зарядна инфраструктура за електр oще ...



    Проект по  Еrasmus+ с участие на ИКЕМ

    Проект по Еrasmus+ с участие на ИКЕМ

    31-01-2024

    Проектът събира усилията на своите участници по темата за соларните електомобили.

    oще ...





    Виж всичко от актуално




     
    Продукти




    Комплектна система за задвижване на електромобили

    Комплектна система за задвижване на електромобили


    Системата за електрозадвижване обхваща гама с три основни типоразмера на ел. мощност със съответните компоненти - електромотор и контролер.    ‎ oще ...



    Виж всички продукти


    Анкета с продължение...




    Какъв автомобил бихте закупили?


      Чист електромобил с литиево-йонни батерии
      Електромобил с удължен пробег
      Обикновен бензинов или дизелов автомобил
    Гласове:


    Кой уби електрическата кола? (видео)


    Календар - събития




    Юли 2024
    Нед Пон Вто Сря Чет Пет Съб
     
       
    ИКЕМ във Facebook








    Индустриален клъстер "Електромобили" - Учредители:


    ИНСТИТУТ ЗА ЕВРОПЕЙСКИ ЦЕННОСТИ БСК -  Петрич Ди-вен Транспортна Електроника Стратекс Екита Ванико ВиДжиЕф


    evi
    ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
    Европейски фонд
    за регионално развитие
    Инвестираме във вашето бъдеще
    evi
    evi
    ОПЕРАТИВНА ПРОГРАМА
    „Развитие на конкурентоспособността
    на българската икономика” 2007-2013
    www.opcompetitiveness.bg

    Интернет страницата е създадена с финансовата подкрепа на ЕФРР, в рамките на проект „Развитие на Индустриален Клъстер Електромобили” по ДБФП К-02-2/28.09.2011 г.