ИКЕМ - Индустриален клъстер "Електромобили" | Вторник, 23.04.2024 |

Български  English


Практики в електрическата мобилност
Публикувано на: 19-03-2014




Практики в електрическата мобилност

Някои държави от ЕС предлагат финансова премия за закупуването на електромобил,  както и освобождаване от данъци и такси. Само по себе си това не е достатъчно, защото освен високата цена на електромобила другият проблем е ниския му пробег. 

Затова държави като Естония, Холандия и Португалия инвестират в национална зарядна мрежа. В Естония мрежата от зарядни устройства е построена с парите, получени при продажбата на квоти за въглеродни емисии. Изградена е мрежа от 165 бързи зарядни станции. Правителството е закупило 500 електромобила, с които да даде пример за ползата и лесното използване на електромобил. 

В холандския град Ротердам общината е направила зарядни станции на няколко стълба от уличното осветление. Оказва се, че за преработката на стълбовете в зарядни станции се изискват много малко средства, а пък в Ротердам има 100 000 улична стълба.

Португалия си е поставила като основен приоритет изграждането на мрежа от зарядни станции. Съществуването на мрежа от зарядни колонки увеличава броя на потенциалните клиенти и е основна предпоставка за развитието на електромобилността.  Заплащането на електричеството от клиентите може да бъде на момента чрез банково плащане или пък с абонамент.

 

Американският производител “Tesla”, който произвежда изключително електромобили, се е заел собственоръчно с обезпечаването на клиентите си със зарядни станции. Построени са такива на главни пътища в САЩ, а сега разширяват мрежата си и в Западна Европа. Следващият етап при тях е разширяването на зарядните станции в станции за смяна на батерии. Разликата при тях е, че батерията си е собственост на клиента и той заплаща за смяната. Компанията предлага доживотно безплатно зареждане на своите клиенти.

Американската фирма “Better place” беше разработила в Израел, Дания и САЩ верига от станции за смяна на батериите. Батерията на електромобила е тяхна собственост и клиентът плаща абонаментна такса към тях. Те предлагаха и безплатно зарядно за дома или офиса на всеки свой клиент. Чрез смяната на батерията, която трае около 1 минута, се осигурява много по-спокойно пътуване, а самата смяна е много по-кратка от времето, необходимо за зареждане на конвенционален автомобил. “Better place” са опитаха да разширят мрежата си от станции за смяна на батерии и в Австралия и Китай, но поради необходимостта от голяма инвестиция те фалираха. Към момента този модел се оказва неуспешен.


Възможност за развитието на електромобилността е конверсията на автомобили. Цената й е в порядъка 10 000 - 20 000 лв.  При пробег от 100 000 км. разходите за гориво за автомобил със среден разход 10/100 км. са 26 000 лв. (2,60 лв. цена на горивото) , а за електромобил 3 000 лв. Тук допълнително трябва да се калкулират и разходите за годишно сервизно обслужване на традиционните автомобили. От тази сметка излиза, че за по-малко от 100 000 км. инвестицията в конверсия се възвръща, без да се смятат допълнителните преимущества като по-нисък данък (или никакъв), безплатно паркиране в синя зона и по-високия комфорт. Проблемът при конверсията е голямата първоначална инвестиция, която в повечето случаи надхвърля стойността на автомобила. Възможните изходи от ситуацията са: лизингово заплащане на конверсията, подпомагане от държавата или месечен абонамент за зарядни станции на принципа на мобилните оператори, в който е включена част от цената на конверсията.


В момента предлаганите електромобили в България са много малко. Освен липсата на зарядни станции липсва и представителство на голяма част от производителите на електромобили. Има много производители, които се занимават само с електромобили и поради това не са известни на нашия пазар. Предлаганите в момента електромобили на нашия пазар са много скъпи и въпреки по-ниските си експлоатационни разходи все още не са рентабилни в сравнение с конвенционалните автомобили.


Друга възможност за популяризиране на електромобилността е чрез car sharing. В големи европейски градове като Хамбург например Мерцедес е пуснал флотилия от електрически Smart. В момента в България няма никаква форма на car sharing, така че ако се пусне електрически, той не би имал никаква конкуренция. Може да се търси и партньорство с някой производител на електромобили, който по този начин да промотира производството си.

Възможност за българската икономика е и производството на компоненти или на цели електромобили. България е била световен лидер в производството на електрокари и все още има достатъчно специалисти в тази сфера. Производството на електромобили е нов сектор и все още не е зает изцяло от големите производители, което дава шанс на нови компании да се появят на пазара. Пример в това отношение е “Tesla”.


 




Изпрати новина Изпрати твоя новина свързана с електромобилите и ние ще я публикуваме.
Стани част от екипиа на ИКЕМ!






Добави в Svejo

Коментари (0)




  • Напиши коментар







  • Последно от актуално




    ПРЕЗЕНТАЦИИ НА СОЛАРНИ АВТОМОБИЛИ

    ПРЕЗЕНТАЦИИ НА СОЛАРНИ АВТОМОБИЛИ

    18-04-2024

    ИКЕМ е координатор на проект: ПРЕЗЕНТАЦИИ НА СОЛАРНИ АВТОМОБИЛИ

    ERASMUS+  2023oще ...



    Състояние на електрическата мобилност в България – Март 2024г.

    Състояние на електрическата мобилност в България – Март 2024г.

    18-03-2024

    Очаква се 2024 г. да бъде година на напредък за развитието на зарядна инфраструктура за електр oще ...



    Проект по  Еrasmus+ с участие на ИКЕМ

    Проект по Еrasmus+ с участие на ИКЕМ

    31-01-2024

    Проектът събира усилията на своите участници по темата за соларните електомобили.

    oще ...



    Честит 14-ти рожден ден на ИКЕМ!

    Честит 14-ти рожден ден на ИКЕМ!

    25-11-2023


    Като браншова организация в сектор "Електрическа мобилност", ИКЕМ работи за oще ...





    Виж всичко от актуално




     
    Продукти




    Комплектна система за задвижване на електромобили

    Комплектна система за задвижване на електромобили


    Системата за електрозадвижване обхваща гама с три основни типоразмера на ел. мощност със съответните компоненти - електромотор и контролер.    ‎ oще ...



    Виж всички продукти


    Анкета с продължение...




    Какъв автомобил бихте закупили?


      Чист електромобил с литиево-йонни батерии
      Електромобил с удължен пробег
      Обикновен бензинов или дизелов автомобил
    Гласове:


    Кой уби електрическата кола? (видео)


    Календар - събития




    Април 2024
    Нед Пон Вто Сря Чет Пет Съб
     
        
    ИКЕМ във Facebook








    Индустриален клъстер "Електромобили" - Учредители:


    ИНСТИТУТ ЗА ЕВРОПЕЙСКИ ЦЕННОСТИ БСК -  Петрич Ди-вен Транспортна Електроника Стратекс Екита Ванико ВиДжиЕф


    evi
    ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
    Европейски фонд
    за регионално развитие
    Инвестираме във вашето бъдеще
    evi
    evi
    ОПЕРАТИВНА ПРОГРАМА
    „Развитие на конкурентоспособността
    на българската икономика” 2007-2013
    www.opcompetitiveness.bg

    Интернет страницата е създадена с финансовата подкрепа на ЕФРР, в рамките на проект „Развитие на Индустриален Клъстер Електромобили” по ДБФП К-02-2/28.09.2011 г.