ИКЕМ - Индустриален клъстер "Електромобили" | Събота, 18.05.2024 |

Български  English


Германските производители залагат на споделянето на коли
Публикувано на: 20-02-2014
Германските производители залагат на споделянето на коли

Германците, които някога бяха страстни почитатели на автомобилите, вече не купуват толкова много коли. Вместо това те ги споделят.

Страната се превърна в най-големия в света потребител на услугата за еднопосочно общо ползване на автомобили. Благодарение на предлаганата схема хората могат да открият превозно средство чрез смартфоните си, да го карат из града и да го оставят без да е необходимо да го връщат до централния пункт.

Тенденцията бе насърчена от мощната германска автомобилна индустрия, която първоначално пренебрегна споделянето на автомобили, но сега се включва в него. Някои компании залагат много на идеята не само за кратки пътувания в града, но и за по-дълги междуградски дистанции.

Това е резултат от промяна в културата на страната, изобретила автомобила. В нея някога колата бе определяна като "любимото дете" на германеца. Отличният градски транспорт, високите цени на бензина и силното движение за опазване на околната среда означават, че за много германци колата вече не е задължителен аксесоар или в най-лошия случай е скъпо задължение. Новите регистрации на автомобили са намалели до под 3 милиона миналата година, продължавайки спада, отчитан вече две десетилетия. Същевременно средната възраст на купувачите се е повишила над 52 години за първи път в сравнение със средна възраст от 46 години в средата на 90-те.

"Младите купувачи намаляват", посочи Фердинанд Дуденхьофер, който ръководи центъра за автомобилни проучвания към университета Дуйсбург-Есен.

Като резултат автомобилната промишленост прие споделянето на автомобили като начин да достигне до по-младото поколение, за което идеята да се притежава автомобил е остаряла като колекцията с музика на родителите им.

"Искам да плащам за нещата, когато ги използвам", посочи Мартин Бланкенщайн, който е 35-годишен консултант по мениджмънт и ползва няколко различни компании за споделяне на автомобили.

От десетилетия тези услуги имаха стационарен характер. Превозните средства можеха да бъдат взети от определено място и трябваше пак да бъдат върнати там. Преди шест години обаче споделянето на автомобили се насочи към нов подход като пусна първите предложения за еднопосочно пътуване. Тези гъвкави услуги се разпространиха в големите градове в Европа и Северна Америка благодарение на смартфоните и намериха изключително добър отзив в Германия, където са отчетени над половината от всички пътувания миналата година.

Като използват мобилно приложение, потребителите могат да намерят най-близка кола, да я наемат веднага, да я карат из града и да я оставят без да трябва да я връщат на мястото, откъдето са тръгнали.

Таксува се на минута. Двадесет минути обикновено струват 4-6 евро с горивото, застраховката и паркирането. Целодневно използване струва 39-59 евро за повечето гъвкави услуги за наемане на автомобил.

Това, което на редовно каращите автомобил би се сторило скъпа екстравагантност, може да се окаже привлекателно за хората, които рядко използват коли. Подкрепящите схемата отбелязват, че цената е около половината от това, което би ви струвало същото пътуване с такси.

По-рано тази седмица Daimler пусна нова опция на услугата си за наемане за кратко на автомобили Car2Go, която позволява на клиентите да вземат един от автомобилите Mercedes B-class от Берлин до Хамбург или в обратна посока. Направената стъпка бележи нова насока за схемата Car2Go, която досега предлагаше само двуместни автомобили Smart на своите 600 000 клиенти, за да се придвижват бързо в 25 града в Европа и Северна Америка.

Daimler следва примера на DriveNow, съвместна компания между конкурента BMW и фирмата за наемане на коли SIXT, която започна да предлага подобни услуги между Кьолн и Дюселдорф миналата година.

"Отговаряме на молбите на нашите клиенти, които посочват, че понякога имат нужда от по-големи автомобили, за да ги използват извън града", посочи Маркус Шпикерман, който ръководи Daimler Mobility Services GmbH, компанията оператор на Car2Go.

Успехът на споделянето на автомобили в Берлин и имиджът му на явление, определящо тенденция, привлякоха чуждестранни автомобилопроизводители като Citroen. Френската компания пусна в германската столица услугата си за споделяне на електрически автомобили Multicity.

В целия свят над 8,5 милиона еднопосочни пътувания са били регистрирани миналата година. Над 4,5 милиона от тях са били в Германия, а 2,2 милиона - над една четвърт от броя в световен мащаб - са били в Берлин, според Бено Бок от мозъчния тръст по транспортните въпроси InnoZ. Броят на продадените пътувания е достигнал 250 000 месечно миналата година спрямо около 40 000 във Вашингтон, а това е най-големият брой за САЩ.

Шпикерман посочи, че новата междуградска услуга на Car2Go може да обхване и останалата част от Европа и Северна Америка през идните години. Като се има предвид, че очакванията са градското население в света да се увеличи с една до две трети към 2050 година, Daimler трябва да намери път да достигне до хората, на които традиционният начин на притежаване на автомобил не им харесва, посочи той.

Споделянето на автомобили е логична стъпка за нас, макар че може да изглежда алогична за производителите, допълни Бок.

Начинанието е рисковано. Някои експерти са на мнение, че то може да се отрази отрицателно на автомобилопроизводителите като покаже колко е лесно да се живее без собствен автомобил и без разходите за застраховка, ремонти и паркиране, които вървят заедно с колата.

Бланкенщайн, който живее в Берлин, отбеляза, че неотдавна е станал баща, но това не го е накарало да промени решението си и да си купи кола: "Запитах се от какво имаме нужда наистина като семейство?".

Засега автомобилопроизводителите може да нямат друга възможност освен да следват тенденцията. Много от тях не зная в каква посока се насочва пазарът, но те не желаят да бъдат в грешната посока, когато промяната се случи, посочи Курт Мьозер, историк, който е специализирал по въпроси на транспорта в Технологичния институт в Карлсруе.

Mercedes прави нещо съвсем парадоксално за бизнес модела си, предлагайки на хората коли, които не е необходимо те да притежават, допълни той. Това може да бъде доста опасно. От друга страна, когато тенденцията стане ясна, може пък да се окаже прекалено късно за приобщаване към нея, отбеляза Курт Мьозер.

*превод от английски: БТА
Изпрати новина Изпрати твоя новина свързана с електромобилите и ние ще я публикуваме.
Стани част от екипиа на ИКЕМ!


Добави в Svejo

Коментари (0)
 • Напиши коментар • Последно от актуално
  ПРЕЗЕНТАЦИИ НА СОЛАРНИ АВТОМОБИЛИ

  ПРЕЗЕНТАЦИИ НА СОЛАРНИ АВТОМОБИЛИ

  18-04-2024

  ИКЕМ е координатор на проект: ПРЕЗЕНТАЦИИ НА СОЛАРНИ АВТОМОБИЛИ

  ERASMUS+  2023oще ...  Състояние на електрическата мобилност в България – Март 2024г.

  Състояние на електрическата мобилност в България – Март 2024г.

  18-03-2024

  Очаква се 2024 г. да бъде година на напредък за развитието на зарядна инфраструктура за електр oще ...  Проект по Еrasmus+ с участие на ИКЕМ

  Проект по Еrasmus+ с участие на ИКЕМ

  31-01-2024

  Проектът събира усилията на своите участници по темата за соларните електомобили.

  oще ...  Честит 14-ти рожден ден на ИКЕМ!

  Честит 14-ти рожден ден на ИКЕМ!

  25-11-2023


  Като браншова организация в сектор "Електрическа мобилност", ИКЕМ работи за oще ...

  Виж всичко от актуално
   
  Продукти
  Комплектна система за задвижване на електромобили

  Комплектна система за задвижване на електромобили


  Системата за електрозадвижване обхваща гама с три основни типоразмера на ел. мощност със съответните компоненти - електромотор и контролер.    ‎ oще ...  Виж всички продукти


  Анкета с продължение...
  Какъв автомобил бихте закупили?


    Чист електромобил с литиево-йонни батерии
    Електромобил с удължен пробег
    Обикновен бензинов или дизелов автомобил
  Гласове:


  Кой уби електрическата кола? (видео)


  Календар - събития
  Май 2024
  Нед Пон Вто Сря Чет Пет Съб
     
   
  ИКЕМ във Facebook
  Индустриален клъстер "Електромобили" - Учредители:


  ИНСТИТУТ ЗА ЕВРОПЕЙСКИ ЦЕННОСТИ БСК - Петрич Ди-вен Транспортна Електроника Стратекс Екита Ванико ВиДжиЕф


  evi
  ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
  Европейски фонд
  за регионално развитие
  Инвестираме във вашето бъдеще
  evi
  evi
  ОПЕРАТИВНА ПРОГРАМА
  „Развитие на конкурентоспособността
  на българската икономика” 2007-2013
  www.opcompetitiveness.bg

  Интернет страницата е създадена с финансовата подкрепа на ЕФРР, в рамките на проект „Развитие на Индустриален Клъстер Електромобили” по ДБФП К-02-2/28.09.2011 г.