ИКЕМ - Индустриален клъстер "Електромобили" | Вторник, 19.09.2017 |

Български  English


Германските производители залагат на споделянето на коли
Публикувано на: 20-02-2014
Германските производители залагат на споделянето на коли

Германците, които някога бяха страстни почитатели на автомобилите, вече не купуват толкова много коли. Вместо това те ги споделят.

Страната се превърна в най-големия в света потребител на услугата за еднопосочно общо ползване на автомобили. Благодарение на предлаганата схема хората могат да открият превозно средство чрез смартфоните си, да го карат из града и да го оставят без да е необходимо да го връщат до централния пункт.

Тенденцията бе насърчена от мощната германска автомобилна индустрия, която първоначално пренебрегна споделянето на автомобили, но сега се включва в него. Някои компании залагат много на идеята не само за кратки пътувания в града, но и за по-дълги междуградски дистанции.

Това е резултат от промяна в културата на страната, изобретила автомобила. В нея някога колата бе определяна като "любимото дете" на германеца. Отличният градски транспорт, високите цени на бензина и силното движение за опазване на околната среда означават, че за много германци колата вече не е задължителен аксесоар или в най-лошия случай е скъпо задължение. Новите регистрации на автомобили са намалели до под 3 милиона миналата година, продължавайки спада, отчитан вече две десетилетия. Същевременно средната възраст на купувачите се е повишила над 52 години за първи път в сравнение със средна възраст от 46 години в средата на 90-те.

"Младите купувачи намаляват", посочи Фердинанд Дуденхьофер, който ръководи центъра за автомобилни проучвания към университета Дуйсбург-Есен.

Като резултат автомобилната промишленост прие споделянето на автомобили като начин да достигне до по-младото поколение, за което идеята да се притежава автомобил е остаряла като колекцията с музика на родителите им.

"Искам да плащам за нещата, когато ги използвам", посочи Мартин Бланкенщайн, който е 35-годишен консултант по мениджмънт и ползва няколко различни компании за споделяне на автомобили.

От десетилетия тези услуги имаха стационарен характер. Превозните средства можеха да бъдат взети от определено място и трябваше пак да бъдат върнати там. Преди шест години обаче споделянето на автомобили се насочи към нов подход като пусна първите предложения за еднопосочно пътуване. Тези гъвкави услуги се разпространиха в големите градове в Европа и Северна Америка благодарение на смартфоните и намериха изключително добър отзив в Германия, където са отчетени над половината от всички пътувания миналата година.

Като използват мобилно приложение, потребителите могат да намерят най-близка кола, да я наемат веднага, да я карат из града и да я оставят без да трябва да я връщат на мястото, откъдето са тръгнали.

Таксува се на минута. Двадесет минути обикновено струват 4-6 евро с горивото, застраховката и паркирането. Целодневно използване струва 39-59 евро за повечето гъвкави услуги за наемане на автомобил.

Това, което на редовно каращите автомобил би се сторило скъпа екстравагантност, може да се окаже привлекателно за хората, които рядко използват коли. Подкрепящите схемата отбелязват, че цената е около половината от това, което би ви струвало същото пътуване с такси.

По-рано тази седмица Daimler пусна нова опция на услугата си за наемане за кратко на автомобили Car2Go, която позволява на клиентите да вземат един от автомобилите Mercedes B-class от Берлин до Хамбург или в обратна посока. Направената стъпка бележи нова насока за схемата Car2Go, която досега предлагаше само двуместни автомобили Smart на своите 600 000 клиенти, за да се придвижват бързо в 25 града в Европа и Северна Америка.

Daimler следва примера на DriveNow, съвместна компания между конкурента BMW и фирмата за наемане на коли SIXT, която започна да предлага подобни услуги между Кьолн и Дюселдорф миналата година.

"Отговаряме на молбите на нашите клиенти, които посочват, че понякога имат нужда от по-големи автомобили, за да ги използват извън града", посочи Маркус Шпикерман, който ръководи Daimler Mobility Services GmbH, компанията оператор на Car2Go.

Успехът на споделянето на автомобили в Берлин и имиджът му на явление, определящо тенденция, привлякоха чуждестранни автомобилопроизводители като Citroen. Френската компания пусна в германската столица услугата си за споделяне на електрически автомобили Multicity.

В целия свят над 8,5 милиона еднопосочни пътувания са били регистрирани миналата година. Над 4,5 милиона от тях са били в Германия, а 2,2 милиона - над една четвърт от броя в световен мащаб - са били в Берлин, според Бено Бок от мозъчния тръст по транспортните въпроси InnoZ. Броят на продадените пътувания е достигнал 250 000 месечно миналата година спрямо около 40 000 във Вашингтон, а това е най-големият брой за САЩ.

Шпикерман посочи, че новата междуградска услуга на Car2Go може да обхване и останалата част от Европа и Северна Америка през идните години. Като се има предвид, че очакванията са градското население в света да се увеличи с една до две трети към 2050 година, Daimler трябва да намери път да достигне до хората, на които традиционният начин на притежаване на автомобил не им харесва, посочи той.

Споделянето на автомобили е логична стъпка за нас, макар че може да изглежда алогична за производителите, допълни Бок.

Начинанието е рисковано. Някои експерти са на мнение, че то може да се отрази отрицателно на автомобилопроизводителите като покаже колко е лесно да се живее без собствен автомобил и без разходите за застраховка, ремонти и паркиране, които вървят заедно с колата.

Бланкенщайн, който живее в Берлин, отбеляза, че неотдавна е станал баща, но това не го е накарало да промени решението си и да си купи кола: "Запитах се от какво имаме нужда наистина като семейство?".

Засега автомобилопроизводителите може да нямат друга възможност освен да следват тенденцията. Много от тях не зная в каква посока се насочва пазарът, но те не желаят да бъдат в грешната посока, когато промяната се случи, посочи Курт Мьозер, историк, който е специализирал по въпроси на транспорта в Технологичния институт в Карлсруе.

Mercedes прави нещо съвсем парадоксално за бизнес модела си, предлагайки на хората коли, които не е необходимо те да притежават, допълни той. Това може да бъде доста опасно. От друга страна, когато тенденцията стане ясна, може пък да се окаже прекалено късно за приобщаване към нея, отбеляза Курт Мьозер.

*превод от английски: БТА
Изпрати новина Изпрати твоя новина свързана с електромобилите и ние ще я публикуваме.
Стани част от екипиа на ИКЕМ!


Добави в Svejo

Коментари (0)
 • Напиши коментар • Последно от актуално
  Новата учебна година започва с нови паралелки по електромобили

  Новата учебна година започва с нови паралелки по електромобили

  15-09-2017

  Професионални гимназии в градовете Своге, Варна и Гоце Делчев  откриха новата учебна 2017oще ...  ИКЕМ подписа меморандум за сътрудничество с WIFI България

  ИКЕМ подписа меморандум за сътрудничество с WIFI България

  13-09-2017

  Страните по меморандума се договориха да сътрудничат в сферата на професионалното образование oще ...  В Брюксел се обсъди методология за сравнение на цените на горивата

  В Брюксел се обсъди методология за сравнение на цените на горивата

  17-08-2017

  Срокът за представяне на позицията на България е кратък. Вашите писмени предложения с обосновк oще ...  БСК И ИКЕМ работят за нови учебни планове за електрическа мобилност

  БСК И ИКЕМ работят за нови учебни планове за електрическа мобилност

  16-08-2017

  На 15 август 2017 г. представители на Националната браншова организация за електрическа мобилн oще ...

  Виж всичко от актуално
   
  Анкета с продължение...
  Какъв автомобил бихте закупили?


    Чист електромобил с литиево-йонни батерии
    Електромобил с удължен пробег
    Обикновен бензинов или дизелов автомобил
  Гласове:

  Продукти
  Станция за бърз заряд: Quick charge Advance system

  Станция за бърз заряд: Quick charge Advance system


  Зарядните станции за бърз заряд на Circontrol са най-бързият начин на зареждане на днешните електрически превозни средства.oще ...  Зарядна стантция: Charging post Urban Series

  Зарядна стантция: Charging post Urban Series


  Новата серия Urban Post може да бъде инсталирана на улици и междуградски пътища за дву- и четириколесни електрически превозни средства.oще ...  Зарядна станция: Wall Box Smart

  Зарядна станция: Wall Box Smart


  Зарядните станции за електромобили от серията WallBox Smart са проектирани за използване на открити и закрити паркинги при осигуряване на безопасно зареждане.oще ...  Зарядна станция: WallBox eHome Series

  Зарядна станция: WallBox eHome Series


  eHOME са зарядни станции за специално разработени за лесен монтаж на стена в открити и покрити паркинги и гаражи, а също така и за производитили и дистрибутори на електромобили.oще ...  Комплектна система за задвижване на електромобили

  Комплектна система за задвижване на електромобили


  Тези електрозадвижвания са подходящи за конверсия на автомобили с ДВГ в електромобили и за вграждане в новопроектирани електромобили и други видове електрически транспортни средства.oще ...  Електрически скутер MSG-D 1500 W

  Електрически скутер MSG-D 1500 W


  Електрически скутер - без шум, без изгорели газове! С електрическите скутери, изминавате над 50 км с едно зареждане, а средната цена за 100 км е едва 45-60 стотинки.oще ...  Електрически скутер MSG-Е 3000W

  Електрически скутер MSG-Е 3000W


  Електрически скутер - без шум, без изгорели газове! С електрическите скутери, изминавате над 50 км с едно зареждане, а средната цена за 100 км е едва 45-60 стотинки.oще ...  Електрически скутер MSG-B 3000W

  Електрически скутер MSG-B 3000W


  Електрически скутер - без шум, без изгорели газове! С електрическите скутери, изминавате над 50 км с едно зареждане, а средната цена за 100 км е едва 45-60 стотинки.oще ...  Електрически велосипед Longwise Green Panther

  Електрически велосипед Longwise Green Panther


  Електрически велосипед Longwise Green Panther притежава мощност от 250 W и изминава 45 км. в режим на подпомагане (PAS).oще ...  Електрически велосипед Longwise Fashion

  Електрически велосипед Longwise Fashion


  Електрически велосипед Longwise Fashion е снабден с лесно сваляема батерия, интелигентен LCD дисплей, USB изход за зареждане на телефон.oще ...  Сгъваем електрически велосипед

  Сгъваем електрически велосипед


  Сгъваемият електрически велосипед е компактно средство за борба с натоварения трафик и проблемите с паркирането в големите градове.oще ...

  Кой уби електрическата кола? (видео)


  Календар - събития
  Септември 2017
  Нед Пон Вто Сря Чет Пет Съб
       
  ИКЕМ във Facebook
  Индустриален клъстер "Електромобили" - Учредители:


  ИНСТИТУТ ЗА ЕВРОПЕЙСКИ ЦЕННОСТИ БСК - Петрич Ди-вен Транспортна Електроника Стратекс Екита Ванико ВиДжиЕф


  evi
  ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
  Европейски фонд
  за регионално развитие
  Инвестираме във вашето бъдеще
  evi
  evi
  ОПЕРАТИВНА ПРОГРАМА
  „Развитие на конкурентоспособността
  на българската икономика” 2007-2013
  www.opcompetitiveness.bg

  Интернет страницата е създадена с финансовата подкрепа на ЕФРР, в рамките на проект „Развитие на Индустриален Клъстер Електромобили” по ДБФП К-02-2/28.09.2011 г.