ИКЕМ - Индустриален клъстер "Електромобили" | Понеделник, 25.09.2017 |

Български  English


Зарядната инфраструктура - по общ модел
Публикувано на: 19-09-2011
Levkov_IKEMИлия Левков е роден през 1963 г. в Петрич. Завършил е УНСС, специалност "Организация и управление на промишленото производство". Работил е в централата на холдинг "Руен" и от 1991 г. се занимава с частен бизнес в областта на информационните технологии, обучението, консултирането. От единайсет години е председател на Стопанска камара - Петрич, от три години - на Регионалната стопанска камара в Благоевград, втора година е председател на УС на ИКЕМ. Специализирал е висш мениджмънт в Япония през 1998 г. Консултира различни компании по управление, човешки ресурси, структури.

Г-н Левков, разкажете за Индустриален клъстър "Електромобили"и за това как се роди идеята за неговото създаване?
- Индустриален клъстър "Електромобили" (ИКЕМ) е създаден преди почти две години (ноември 2009 г.). Идеята се роди при среща с мой колега в Пловдив, който беше конверсирал (преобразувал) най-пушещия автомобил "Вартбург" в електрически. В момента, в който се качихме на него, за мен стана ясно, че електрическите автомобили нямат алтернатива. Всъщност това не е мое хрумване, а глобална тенденция. Когато проучих какво са постигнали другите страни, си казах, че ние трябва да създадем в България някакво сдружение, организация, лидер, който да работи в тази посока, да подготвя подобен вид инициативи и малки производства, малки обединения с цел електромобилната индустрия да се случи и в България. Още повече че у нас прародителят на тази индустрия - производстството на електрокари, отдавна работи. Имаме необходимия потенциал, опит, кадри и активи. За мен, за нашите членове и всички, които подкрепят развитието на зелената индустрия, е повече от ясно, че разполагаме с огромен потенциал това да стане реалност у нас. При първите ни срещи всеки казваше, че това е бъдещето, но имаше и доста скептицизъм. Много наши потенциални членове – банки, институции, в началото ни гледаха като бели лястовици, но постепенно нещата се промениха. На този етап мога да кажа, че България не само не изостава, но е в челото на този процес. За мен клъстърът е една успешна идея и е вече стабилна организация с ясни цели и приоритети. Наши членове са БАН, висшите технически университети, общо трийсет членове – сериозни частни компании, които вярват, че електромобилната индустрия може да се случи у нас по един-единствен начин - като се обединим.

Всъщност тези компании са готови да експериментират в областта на електромобилите?
- Не само че са готови да експериментират, а още преди година и половина започнахме при доброволни условия да конверсираме няколко автомобила. Не мога да кажа, че всяка от започнатите конверсии бе успешна, но като резултат вече имаме конверсирани "Фиат Пунто" и "Ситроен МХ", а във Висшето транспортно училище "Т. Каблешков" - и конверсирано "Рено Канго" като лаборатория. Всичко това ни дава не само самочувствие и гордост, че можем да го правим, но и ни показва възможностите и как да преодолеем проблемите. Вече сме наясно какво целим чрез конверсията и с изграждането на зарядна инфраструктура, с промяната на законодателството и създаването на стандарти, в обучението, в европейските проекти и т.н.
 
Какво е бъдещето на електромобилите в България? Къде сме ние, къде е Европа, светът?
- Смело мога да кажа, че сме в челната десятка. Това, което ние сме организирали като възможности и проекти, не се различава в голяма степен от правеното в бившите социалистически страни. Естествено не можем да се сравняваме с Германия, с Франция или с Англия например, където електромобилите навлизат в големите градове. Ние направихме немалко заедно с Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, с останалите министерства и най-вече с нашите партньори общините, за да се случват нещата реално и тук. Факт е например, че в синята зона на София можете да паркирате безплатно електромобил. Факт е и междуведомствената работна група, в която ние също участваме.
В момента се коват промените в законодателството с цел българските участници в електромобилната индустрия да получат стимули. Заедно с наш партньор ще се опитаме да предоставим готов модел на общините, така че когато инвеститор пожелае да изгради зарядни съоръжения в едно населено място, да го прави по общ модел за цялата държава, да следва общ алгоритъм. Тоест нещата трябва да се подготвят, за да стартира електромобилната индустрия успешно, за да могат хората, купувайки си електромобил, да получат субсидия не от държавния бюджет, а примерно от фонд "Въглеродни емисии".
И още нещо - да имаме възможност да ползваме зарядната инфраструктура не само за пълнене на батериите, но и да отдаваме чрез нея ток в електроенергийната система на страната. Тоест чрез т.нар. интелигентни мрежи (smart grid)електромобилите могат да бъдат и балансьор в енергийната ни система. В тази връзка всички производители на електрическа енергия от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) биха могли да се включат в подобен вид инициативи, защото генерираната от тях зелена енергия ще може и да се потребявана зелено.
Изобщо няма алтернатива на електромобила като превозно средство, което би могло да ползва по зелен начин произведената електроенергия. Да, в началото може да бъде малко по-скъпо, но прогресът си има своята цена. Електромобилната индустрия ще генерира висока добавена стойност и добре платени работни места, ще стимулира много браншове от икономиката.

Заговорихте за зарядната инфраструктура, какво според вас е бъдещето й в България и как ИКЕМ работи тя да се случи?
- То е настояще. Вече има достатъчно инициативи, включително и бизнес модели, както и готовност в наши членове да ги приложат веднага след като законодателството в тази посока се облекчи или по-скоро когато бъде създадено такова законодателство. Защото сега в нашето законодателство няма нито термина "зарядна станция", нито "зарядна инфраструктура", няма определение за електромобил. Не можем да търсим варианти за изграждане на зарядна инфраструктура, да търсим съответните стимули, каквито има по европейски програми (най-малкото за енергийна ефективност), а в същото време да получаваме тълкувание, според което една зарядна станция се приравнява като обект за изграждане на мол с целия следващ от това тежък процес на съгласуване.
До октомври е срокът, в който очакваме да бъдат съгласувани различни законодателни промени в тази област, да бъдат утвърдени стимулите.До края на този месец междуведомствената работна група, в чийто състав са представители на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, Министерството на околната среда и водите, Министерството на вътрешните работи, Министерството на регионалното развитие и благоустройството, Автомобилна администрация, Пътна полиция, кметовете на общините Бургас и Пловдив, от Асоциацията на техническата промишленост, от Асоциацията на автомобилните производители и още други членове, общо осемнайсет, сред които и ние, ще заседава отново. Мога да кажа, че ако продължим с темпото, с което в момента работим, България ще излезе напред, най-малкото по-напред от съседните страни на Балканите, а и в Европа.

По какви проекти работи ИКЕМ?
- Имаме няколко спечелени проекта, последният от тях е по програма "Учене през целия живот" (секторна програма на "Леонардо да Винчи"). За това партньоство бяхме избрани при много силна конкуренция сред сто и петдесет проекта от цяла Европа, с което много се гордеем. Проектът е във връзка с развитие на партньорска мрежа в областта на възобновяемите енергийни източници и създаване на европейска квалификационна рамка второ ниво за специалисти в областта на слънчевата енергетика. Зареждането на електромобилите с електроенергия от ВЕИ ги превръща в наистина зелени коли. А обмяната на умения, квалификации и опит чрез подобен род инициативи и проекти значително увеличава и добавената стойност на ИКЕМ.
На второ място, успяхме да защитим проект пред Изпълнителната агенция за малки и средни предприятия по програма "Конкурентоспособност" и сме пред подписване на договора за неговото финансиране. Очакваме и резултатите по един проект (програма "Интелигентна енергия - Европа") с голяма румънска компания и с община Бургас, който в момента се оценява. Работим по още няколко проекта, включително и по Седма рамкова програма (на европейско равнище), и се надявам някои от тях да станат факт до края на годината.

Какво сте планирали по повод Европейската седмица на мобилността 16-22 септември?
- Заедно с колегите от Българската асоциация по електрически превозни средства (БАЕПС) се включваме в деня за шоудемонстрации в София. В следобедните часове на този ден правим кратка презентация на тема "Електромобилите в България", раздаваме рекламни материали на наши членове, показваме елементи на зарядна инфраструктура.

 

www.sg.stroitelstvo.info

Изпрати новина Изпрати твоя новина свързана с електромобилите и ние ще я публикуваме.
Стани част от екипиа на ИКЕМ!


Добави в Svejo

Коментари (0)
 • Напиши коментар • Последно от актуално
  Новата учебна година започва с нови паралелки по електромобили

  Новата учебна година започва с нови паралелки по електромобили

  15-09-2017

  Професионални гимназии в градовете Своге, Варна и Гоце Делчев  откриха новата учебна 2017oще ...  ИКЕМ подписа меморандум за сътрудничество с WIFI България

  ИКЕМ подписа меморандум за сътрудничество с WIFI България

  13-09-2017

  Страните по меморандума се договориха да сътрудничат в сферата на професионалното образование oще ...  В Брюксел се обсъди методология за сравнение на цените на горивата

  В Брюксел се обсъди методология за сравнение на цените на горивата

  17-08-2017

  Срокът за представяне на позицията на България е кратък. Вашите писмени предложения с обосновк oще ...  БСК И ИКЕМ работят за нови учебни планове за електрическа мобилност

  БСК И ИКЕМ работят за нови учебни планове за електрическа мобилност

  16-08-2017

  На 15 август 2017 г. представители на Националната браншова организация за електрическа мобилн oще ...

  Виж всичко от актуално
   
  Анкета с продължение...
  Какъв автомобил бихте закупили?


    Чист електромобил с литиево-йонни батерии
    Електромобил с удължен пробег
    Обикновен бензинов или дизелов автомобил
  Гласове:

  Продукти
  Станция за бърз заряд: Quick charge Advance system

  Станция за бърз заряд: Quick charge Advance system


  Зарядните станции за бърз заряд на Circontrol са най-бързият начин на зареждане на днешните електрически превозни средства.oще ...  Зарядна стантция: Charging post Urban Series

  Зарядна стантция: Charging post Urban Series


  Новата серия Urban Post може да бъде инсталирана на улици и междуградски пътища за дву- и четириколесни електрически превозни средства.oще ...  Зарядна станция: Wall Box Smart

  Зарядна станция: Wall Box Smart


  Зарядните станции за електромобили от серията WallBox Smart са проектирани за използване на открити и закрити паркинги при осигуряване на безопасно зареждане.oще ...  Зарядна станция: WallBox eHome Series

  Зарядна станция: WallBox eHome Series


  eHOME са зарядни станции за специално разработени за лесен монтаж на стена в открити и покрити паркинги и гаражи, а също така и за производитили и дистрибутори на електромобили.oще ...  Комплектна система за задвижване на електромобили

  Комплектна система за задвижване на електромобили


  Тези електрозадвижвания са подходящи за конверсия на автомобили с ДВГ в електромобили и за вграждане в новопроектирани електромобили и други видове електрически транспортни средства.oще ...  Електрически скутер MSG-D 1500 W

  Електрически скутер MSG-D 1500 W


  Електрически скутер - без шум, без изгорели газове! С електрическите скутери, изминавате над 50 км с едно зареждане, а средната цена за 100 км е едва 45-60 стотинки.oще ...  Електрически скутер MSG-Е 3000W

  Електрически скутер MSG-Е 3000W


  Електрически скутер - без шум, без изгорели газове! С електрическите скутери, изминавате над 50 км с едно зареждане, а средната цена за 100 км е едва 45-60 стотинки.oще ...  Електрически скутер MSG-B 3000W

  Електрически скутер MSG-B 3000W


  Електрически скутер - без шум, без изгорели газове! С електрическите скутери, изминавате над 50 км с едно зареждане, а средната цена за 100 км е едва 45-60 стотинки.oще ...  Електрически велосипед Longwise Green Panther

  Електрически велосипед Longwise Green Panther


  Електрически велосипед Longwise Green Panther притежава мощност от 250 W и изминава 45 км. в режим на подпомагане (PAS).oще ...  Електрически велосипед Longwise Fashion

  Електрически велосипед Longwise Fashion


  Електрически велосипед Longwise Fashion е снабден с лесно сваляема батерия, интелигентен LCD дисплей, USB изход за зареждане на телефон.oще ...  Сгъваем електрически велосипед

  Сгъваем електрически велосипед


  Сгъваемият електрически велосипед е компактно средство за борба с натоварения трафик и проблемите с паркирането в големите градове.oще ...

  Кой уби електрическата кола? (видео)


  Календар - събития
  Септември 2017
  Нед Пон Вто Сря Чет Пет Съб
       
  ИКЕМ във Facebook
  Индустриален клъстер "Електромобили" - Учредители:


  ИНСТИТУТ ЗА ЕВРОПЕЙСКИ ЦЕННОСТИ БСК - Петрич Ди-вен Транспортна Електроника Стратекс Екита Ванико ВиДжиЕф


  evi
  ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
  Европейски фонд
  за регионално развитие
  Инвестираме във вашето бъдеще
  evi
  evi
  ОПЕРАТИВНА ПРОГРАМА
  „Развитие на конкурентоспособността
  на българската икономика” 2007-2013
  www.opcompetitiveness.bg

  Интернет страницата е създадена с финансовата подкрепа на ЕФРР, в рамките на проект „Развитие на Индустриален Клъстер Електромобили” по ДБФП К-02-2/28.09.2011 г.