ИКЕМ - Индустриален клъстер "Електромобили" | Понеделник, 21.05.2018 |

Български  English


Китай - идеалeн пазар за електромобили
Публикувано на: 10-09-2011
China_TowerМного правителства предприемат активни мерки, с които да насърчат закупуването на електрически превозни средства. Безспорно Китай в това отношение е на първо място. Китай се превърна в идеалния пазар за електрически превозни средства.

Според последни данни, субсидиите в Китай за закупуване на електромобили са до 6 милиона юана ($ 6500). В Европа, класацията води Дания с данъчни облекчения до 30 800 евро, Великобритания, Франция и Испания до 6000 евро, Португалия 4500 евро. В Азия, субсидиите на Китай са на второ място след Япония. Тези субсидии възлизат на обща сума от 110 милиона евро.

Капацитетът на пазара в Китай е далеч от сравними европейски страни. Япония е държавата която подпомага и насърчава развитието на електрическите превозни средства в Китай. В този обмен се развиват нови технологии  и модели.  Електрически концептуален автомобил и Слънчев електрически автомобил, са разработени в сътрудничество с Tongji университет и на база на новия Passat и Touareg, като хибридни превозни средства.

china_carsЗадвижването на електромобила е с мотор, максималната мощност на който е 85 кВт / 115 к.с./, постоянната мощност от 50 кВт / 69 к.с./ и максимален въртящ момент от 270 Nm. По време на движение енергията от 26.5 киловатчаса, се съхранявана в литиево-йонни батерии, с тегло от 315 кг. От място до 100 км в час автомобилът достига само за 11,8 секунди, при максимален пробег от 150 км.

Използва се интегрирана система за задвижване с тегло от около 80 кг, включваща - мотор, трансмисия и диференциал. Консумацията на енергия се управлява чрез интегрирана система за задвижване с високо напрежение с импулсни инвертори. Инверторът има вграден DC / DC конвертор на 12V и зарядни устройства, които са част от интегрирания  задвижващ агрегат.

Изпълнителния вицепрезидент на Volkswagen в Китай,  Джан Суиксин каза, че Volkswagen е подписал меморандум с BYD, относно използваните батерии. Поради специфичния производствен  процес и рециклиране, които са основен източник на замърсяване, много мултинационални компании са приели да създадат съвместни предприятия и глобален подход за снабдяване с батерии. Това разбира се е в съответствие с фирмената политика и националната екологична концепция на всяка от страните.

С най-висока производителност е литиево-йонната батерия. Китай е държавата с най-много литий. Консервативните оценки са, че до 2050 г. ще се консумират 51% от запасите на литий. Това означава, че ако не се намери по-добра суровина за производството на батерии и акумулатори, това ще се превърне в проблем в бъдеще. Това включва и екологичните щети, причинени от минното дело за добива на лития.

Експертите заявяват, че електрическата кола има очевидни предимства. Добивът на ел. енергия обаче е тясно свързан с околната среда. Различните методи за производство на енергия имат различно въздействие върху нея. В Германия, електрическите автомобили използват предимно енергия, добита от вятърна енергия. Ако се повиши дела на използваната "чиста" енергия, с увеличаване на броя на електрическите автомобили ще се спомогне за подобряване на околната среда и климата. При използване на енергия от възобновяеми енергийни източници, емисиите на въглероден диоксид са само 5 гр. / км. Текущата енергийна ситуация в Китай обаче не способства електрическите автомобили да станат източник на ниски емисии на въглерод.

Разбира се, малко хора през 2010 г. ще се замислят сериозно за през 2050 г.. Две мрежи и три нефтохимически компании в Китай последователно насърчават изграждането на станции за зареждане в цялата страна. Създава се огромна верига, свързваща всички звена, участващи в производството на електрически автомобили.

Отказването от високо-замърсяващите производствени процеси, достигането на целта - "с ниска цена, висока възвръщаемост", изисква за партньори големи  мултинационални компании.

Китай става най-голямата държава на света, внедряваща електрическите автомобили и разбира се това не е случайно.

 

ИКЕМ

Изпрати новина Изпрати твоя новина свързана с електромобилите и ние ще я публикуваме.
Стани част от екипиа на ИКЕМ!


Добави в Svejo

Коментари (0)
 • Напиши коментар • Последно от актуално
  ИКЕМ УЧАСТВА В МЕЖДУНАРОДНА КОНФЕРЕНЦИЯ ЗА НОВАТА ЕВРОПЕЙСКА ОТБРАНИТЕЛНА ИДЕНТИЧНОСТ

  ИКЕМ УЧАСТВА В МЕЖДУНАРОДНА КОНФЕРЕНЦИЯ ЗА НОВАТА ЕВРОПЕЙСКА ОТБРАНИТЕЛНА ИДЕНТИЧНОСТ

  04-05-2018

  ИКЕМ и Софийски център за сигурност ще работят за връзката между сигурността, енергийната сигуoще ...  Споразумение за сътрудничество между ИКЕМ и ВА Г. С. Раковски

  Споразумение за сътрудничество между ИКЕМ и ВА Г. С. Раковски

  27-04-2018

  Общи теми за съвместна разработка са енергийната сигурност, кибер защита на електронни мрежи и oще ...  Проведе се първата за 2018г. среща на групата за образование по електрическа мобилност

  Проведе се първата за 2018г. среща на групата за образование по електрическа мобилност

  20-04-2018

  На срещата се обсъдиха, практическото обучение в професионалните гимнази и възможностите за въ oще ...  ИКЕМ се срещна с посланика на РБългария в Азербайджан, д-р Николай Янков

  ИКЕМ се срещна с посланика на РБългария в Азербайджан, д-р Николай Янков

  17-04-2018

  На срещата, посланик Янков се запозна oще ...

  Виж всичко от актуално
   
  Анкета с продължение...
  Какъв автомобил бихте закупили?


    Чист електромобил с литиево-йонни батерии
    Електромобил с удължен пробег
    Обикновен бензинов или дизелов автомобил
  Гласове:

  Продукти
  Електрически скутер Jonway MJS 5000 W

  Електрически скутер Jonway MJS 5000 W


  Електрически скутер Jonway MJS 5000 W с постояннотоков, безколекторен двигател, мощност: 5000 вата и максимален проблем до 80+5 км. oще ...  Електрически скутер MSG-D 1500 W

  Електрически скутер MSG-D 1500 W


  Електрически скутер MSG-D 1500 W с постояннотоков, безколекторен двигател, мощност: 1500 вата и максимален проблем до 60+5 км. oще ...  Електроскутер MLY- A 3000 W

  Електроскутер MLY- A 3000 W


  Електроскутер MLY- A 3000 W с постояннотоков, безколекторен двигател, мощност: 3000 вата и максимален проблем до 60+5 км. oще ...  Електрoскутер MLN 3000 W 48 V 40 Ah

  Електрoскутер MLN 3000 W 48 V 40 Ah


  Електрoскутер MLN 3000 W 48 V 40 Ah с постояннотоков, безколекторен двигател с мощност 3000 вата. Максимален пробег: 60 км, време за зареждане 5-6 часа. oще ...  Електрoскутер MSG-E 3000 W

  Електрoскутер MSG-E 3000 W


  Електрoскутер MSG-E 3000 W с постояннотоков, безколекторен двигател с мощност 3000 вата. Максимален пробег: 60 км, време за зареждане 5-6 часа. oще ...  Виж всички продукти  Кой уби електрическата кола? (видео)


  Календар - събития
  Май 2018
  Нед Пон Вто Сря Чет Пет Съб
    
    
  ИКЕМ във Facebook
  Индустриален клъстер "Електромобили" - Учредители:


  ИНСТИТУТ ЗА ЕВРОПЕЙСКИ ЦЕННОСТИ БСК - Петрич Ди-вен Транспортна Електроника Стратекс Екита Ванико ВиДжиЕф


  evi
  ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
  Европейски фонд
  за регионално развитие
  Инвестираме във вашето бъдеще
  evi
  evi
  ОПЕРАТИВНА ПРОГРАМА
  „Развитие на конкурентоспособността
  на българската икономика” 2007-2013
  www.opcompetitiveness.bg

  Интернет страницата е създадена с финансовата подкрепа на ЕФРР, в рамките на проект „Развитие на Индустриален Клъстер Електромобили” по ДБФП К-02-2/28.09.2011 г.