ИКЕМ - Индустриален клъстер "Електромобили" | Сряда, 28.09.2022 |

Български  English


Имат ли бъдеще електромобилите?
Публикувано на: 23-07-2010
EL_Auto1 Само включвате в контакта!

Кога ще стане реалност масовото производство на електромобили?
Електрическите автомобили в Европа, доколкото ги има, са рядкост. По пътищата на Германия например, в момента са общо само 1400 коли с електрозадвижване. Въпреки това, според плана на немското правителство от 2020 г., техният брой трябва да нарасне до един милион, а от 2030 - до 5 млн.  Това означава, че след няколко десетилетия, всяка пета кола в Германия ще бъде електрическа.
Много германци днес с радост биха се преместил зад волана на електромобил, тъй като в сравнение с бензиновите и дизелови автомобили, електрическите консумират четири пъти по-малко енергия. Ето защо, тяхната издръжка е много по-евтина.
Ако се използва ток за зареждане на батериите от възобновяеми енергийни източници като слънчеви панели, ветрени генератори и др., електрическите автомобили реално не замърсяват околната среда.

Томи Енгел, специалист по електромобили и ръководител на немското общество за слънчева енергия смята, че това колко бързо ще продължи развитието на мощните електродвигатели и батерии, ще определи и  успеха на автомобилната промишленост в бъдеще. Във всеки случай, това е много амбициозен план. Един милион електрически коли до 2020 г.? Въз основа на сегашната ситуация, става ясно, че това е амбициозна задача. Поне дотолкова, доколкото нищо на този свят не е сигурно.

EngelТоми Енгел отбелязва, че през последните месеци, електромобилите са станали много популярна тема за обсъждане, особено като се има предвид, че за нея не се говори повече от десет години.

„Много автомобилни производители правят изключително противоречиви изявления. Уж  казват, че тази технология не е приоритет, а след това изведнъж се обявяват за водещи експерти в тази област, които притежават най-модерните тенденции”, казва той. Томи Енгел е сигурен, че все пак трябва да мине много време, докато най-големите фирми ще развиват някаква ясна стратегия по този въпрос.


Евтините батерии - ключът към успеха
  Енгел  посочва, че бъдещето на електрическите превозни средства, зависи от развитието и въвеждането в производството на евтини и ефективни батерии. "Батерии човечеството използва успешно в продължение на десетилетия. Но за да започне масово производство на ефективни за електромобилите батерии, все още се изискват много усилия, сериозна ангажираност и стратегически подход."
В обозримо бъдеще, батерията ще се превърне в ядрото на мобилността. Батерията захранва различните типове двигатели, както и цялата електроника на борда. Той вярва, че учените, дизайнери и политиците трябва да отделят по-голямо внимание на развитието на новите технологии в тази област.
EL_Auto2
Азиатските производители на автомобили
Според Енгел, азиатски корпорации (предимно японски, но в последните години и все повече китайски), отделят повече ресурси и внимание, отколкото европейските им колеги. И преди всичко това се отнася до създаването на нови и мощни батерии. Такива компании като китайската  (BYD) вече са с много по-голям опит в тази област.
Много от утвърдените сега производители не придават голямо значение на това, да проектират и се специализират в производството на компактни и евтини електрически автомобили.
На сцената идват съвсем нови участници, които може да създадат и произвеждат годишно хиляди или дори десетки хиляди електромобили  през следващите години, казват експертите.
  Енгел отбелязва нарастващата популярност на електромобилите  в Китай,  които по темп на продажби вече изпреварват бензиновите модели. Да се получи обаче същият ефект в Германия, според експерта, няма да бъде така лесно.


Какво могат да помогнат политиците?
При разработването на електрически превозни средства следва да се установи определена правна рамка. Експертът отбелязва, че много полезни и в същото време "банални" мерки могат да се вземат на политическо, а дори и на общинско ниво. Пример са холандските градове Ротердам и Утрехт, където властите са решили да се създаде мрежа от услуги за електромобилите.
Освен това, те възнамеряват да използват електрокари за доставка на стоки до центъра на града в нощните часове. В крайна сметка, тези машини са тихи и не будят гражданите. Това ще облекчи трафика в пиковите часове.
"Това е много проста мярка, която не изисква сериозни инвестиции” - подчертава Енгел.  Въвеждане на тези правила би създало допълнителни възможности за по-интензивно използване на електрическите превозни средства.
Мобилно съхраняване на енергията
Експертът посочва и друго голямо предимство на електрическите превозни средства. За разлика от традиционните автомобили с двигатели с вътрешно горене, те са оборудвани с батерии, които временно мотат да съхраняват енергията, произведена през нощта. По това време на деня потреблението на енергия е намалено, а излишъкът на енергия може да се съхранява в батериите на електрическите превозни средства. През нощта тази енергия може да бъде реализирана.
В бъдеще, убеден е Томи Енгел, капацитет на батериите само ще нараства, така че електрическите автомобили могат действително да допринесат за по-ефективно използване на електроенергията.
Дава ли кризата нови възможности за електромобилите?
Фердинанд Дуденхефер, най-известният в Германия електромобилен експерт смята, че настоящата криза в автоотрасъла на Германия ще отвори нови възможности за разработването на електрически превозни средства. Хибридните и електрическите автомобили ще се развиват постепенно. „Очаквайте драматичен напредък в тази област” - предвижда експерта. В бъдеще Германия ще продължи да бъде един от водещите играчи на автомобилния пазар.
 

В Chevrolet Volt , обаче, смятат, че кризата открива не само нови перспективи за електрическите превозни средства, но и изправя производителите пред нови предизвикателства. Най-важният от тях - това е високата цена на електромобила. Известно е, че в момента хората не бързат да купуват нови коли, още повече пък скъпи. За информация, широко рекламираният сериен електрически автомобил от General Motors - Opel Ampera (предназначен за пазара в САЩ Chevrolet Volt) ще струва в Европа 40 хиляди евро. Серийното производство на модела е планирано за 2011 година.

Индустриален Клъстер „Електромобили”  /ИКЕМ/
www.emic-bg.org
Изпрати новина Изпрати твоя новина свързана с електромобилите и ние ще я публикуваме.
Стани част от екипиа на ИКЕМ!


Добави в Svejo

Коментари (0)
 • Напиши коментар • Последно от актуално
  Регистрираните ППС и ЕПС в България към 1 юли 2022 г.

  Регистрираните ППС и ЕПС в България към 1 юли 2022 г.

  19-07-2022

  Информация за регистрираните пътни превозни средства и електрически превозни средства в Българoще ...  ИКЕМ проведе редовното си Общо събрание

  ИКЕМ проведе редовното си Общо събрание

  28-06-2022

  Домакин на събитието беше Стопански факултет към Софийския университет „Св. Климент oще ...  В Пловдив се учреди общинско транспортно дружество - “Екобус”

  В Пловдив се учреди общинско транспортно дружество - “Екобус”

  26-05-2022

  Общинският съвет на Пловдив прие с 36 гласа предложението на кмета Здравко Димитров за учредяв oще ...  ИКЕМ АД подписа договор за създаване на Трансгранична мрежа за електромобилност с Гърция

  ИКЕМ АД подписа договор за създаване на Трансгранична мрежа за електромобилност с Гърция

  09-05-2022

  Първите консултации ще се проведат в периода 06 - 09 май 2022 в градовете: Петрич, Кулата, Сан oще ...

  Виж всичко от актуално
   
  Продукти
  Зарядна станция - MAR-CSM-T2

  Зарядна станция - MAR-CSM-T2


  Ново поколение умна зарядна колонка за ускорен заряд на ЕПС! Проектирана и разработена изцяло в България, съвместно с ИКЕМ! oще ...  Домашна зарядна колонка от серията VAL-HP2

  Домашна зарядна колонка от серията VAL-HP2


  Идеалният избор за ДОМА или ОФИСА! Ускорено зареждане на Електромобил или зареждаем (Plug-in) хибрид! oще ...  Електрически велосипед Liberty MaxDrive

  Електрически велосипед Liberty MaxDrive


  Изследвайте града с елегантност и стил. Eljoy Liberty – интелигентен избор за търсещите комфорт и независимост. oще ...  Електрически велосипед Allrounder

  Електрически велосипед Allrounder


  Най-важното и отличително предимство на Eljoy Allrounder е свободата на избор, която предоставя. oще ...  Електрически велосипед Liberty

  Електрически велосипед Liberty


  Eljoy Liberty е електрически велосипед, създаден с подчертан акцент към хармоничния дизайн и комфорт на каране. oще ...  Виж всички продукти


  Анкета с продължение...
  Какъв автомобил бихте закупили?


    Чист електромобил с литиево-йонни батерии
    Електромобил с удължен пробег
    Обикновен бензинов или дизелов автомобил
  Гласове:


  Кой уби електрическата кола? (видео)


  Календар - събития
  Септември 2022
  Нед Пон Вто Сря Чет Пет Съб
      
   
  ИКЕМ във Facebook
  Индустриален клъстер "Електромобили" - Учредители:


  ИНСТИТУТ ЗА ЕВРОПЕЙСКИ ЦЕННОСТИ БСК - Петрич Ди-вен Транспортна Електроника Стратекс Екита Ванико ВиДжиЕф


  evi
  ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
  Европейски фонд
  за регионално развитие
  Инвестираме във вашето бъдеще
  evi
  evi
  ОПЕРАТИВНА ПРОГРАМА
  „Развитие на конкурентоспособността
  на българската икономика” 2007-2013
  www.opcompetitiveness.bg

  Интернет страницата е създадена с финансовата подкрепа на ЕФРР, в рамките на проект „Развитие на Индустриален Клъстер Електромобили” по ДБФП К-02-2/28.09.2011 г.