ИКЕМ - Индустриален клъстер "Електромобили" | Петък, 29.03.2024 |

Български  English


Имат ли бъдеще електромобилите?
Публикувано на: 23-07-2010




EL_Auto1 Само включвате в контакта!

Кога ще стане реалност масовото производство на електромобили?
Електрическите автомобили в Европа, доколкото ги има, са рядкост. По пътищата на Германия например, в момента са общо само 1400 коли с електрозадвижване. Въпреки това, според плана на немското правителство от 2020 г., техният брой трябва да нарасне до един милион, а от 2030 - до 5 млн.  Това означава, че след няколко десетилетия, всяка пета кола в Германия ще бъде електрическа.
Много германци днес с радост биха се преместил зад волана на електромобил, тъй като в сравнение с бензиновите и дизелови автомобили, електрическите консумират четири пъти по-малко енергия. Ето защо, тяхната издръжка е много по-евтина.
Ако се използва ток за зареждане на батериите от възобновяеми енергийни източници като слънчеви панели, ветрени генератори и др., електрическите автомобили реално не замърсяват околната среда.

Томи Енгел, специалист по електромобили и ръководител на немското общество за слънчева енергия смята, че това колко бързо ще продължи развитието на мощните електродвигатели и батерии, ще определи и  успеха на автомобилната промишленост в бъдеще. Във всеки случай, това е много амбициозен план. Един милион електрически коли до 2020 г.? Въз основа на сегашната ситуация, става ясно, че това е амбициозна задача. Поне дотолкова, доколкото нищо на този свят не е сигурно.

EngelТоми Енгел отбелязва, че през последните месеци, електромобилите са станали много популярна тема за обсъждане, особено като се има предвид, че за нея не се говори повече от десет години.

„Много автомобилни производители правят изключително противоречиви изявления. Уж  казват, че тази технология не е приоритет, а след това изведнъж се обявяват за водещи експерти в тази област, които притежават най-модерните тенденции”, казва той. Томи Енгел е сигурен, че все пак трябва да мине много време, докато най-големите фирми ще развиват някаква ясна стратегия по този въпрос.


Евтините батерии - ключът към успеха
  Енгел  посочва, че бъдещето на електрическите превозни средства, зависи от развитието и въвеждането в производството на евтини и ефективни батерии. "Батерии човечеството използва успешно в продължение на десетилетия. Но за да започне масово производство на ефективни за електромобилите батерии, все още се изискват много усилия, сериозна ангажираност и стратегически подход."
В обозримо бъдеще, батерията ще се превърне в ядрото на мобилността. Батерията захранва различните типове двигатели, както и цялата електроника на борда. Той вярва, че учените, дизайнери и политиците трябва да отделят по-голямо внимание на развитието на новите технологии в тази област.
EL_Auto2
Азиатските производители на автомобили
Според Енгел, азиатски корпорации (предимно японски, но в последните години и все повече китайски), отделят повече ресурси и внимание, отколкото европейските им колеги. И преди всичко това се отнася до създаването на нови и мощни батерии. Такива компании като китайската  (BYD) вече са с много по-голям опит в тази област.
Много от утвърдените сега производители не придават голямо значение на това, да проектират и се специализират в производството на компактни и евтини електрически автомобили.
На сцената идват съвсем нови участници, които може да създадат и произвеждат годишно хиляди или дори десетки хиляди електромобили  през следващите години, казват експертите.
  Енгел отбелязва нарастващата популярност на електромобилите  в Китай,  които по темп на продажби вече изпреварват бензиновите модели. Да се получи обаче същият ефект в Германия, според експерта, няма да бъде така лесно.


Какво могат да помогнат политиците?
При разработването на електрически превозни средства следва да се установи определена правна рамка. Експертът отбелязва, че много полезни и в същото време "банални" мерки могат да се вземат на политическо, а дори и на общинско ниво. Пример са холандските градове Ротердам и Утрехт, където властите са решили да се създаде мрежа от услуги за електромобилите.
Освен това, те възнамеряват да използват електрокари за доставка на стоки до центъра на града в нощните часове. В крайна сметка, тези машини са тихи и не будят гражданите. Това ще облекчи трафика в пиковите часове.
"Това е много проста мярка, която не изисква сериозни инвестиции” - подчертава Енгел.  Въвеждане на тези правила би създало допълнителни възможности за по-интензивно използване на електрическите превозни средства.
Мобилно съхраняване на енергията
Експертът посочва и друго голямо предимство на електрическите превозни средства. За разлика от традиционните автомобили с двигатели с вътрешно горене, те са оборудвани с батерии, които временно мотат да съхраняват енергията, произведена през нощта. По това време на деня потреблението на енергия е намалено, а излишъкът на енергия може да се съхранява в батериите на електрическите превозни средства. През нощта тази енергия може да бъде реализирана.
В бъдеще, убеден е Томи Енгел, капацитет на батериите само ще нараства, така че електрическите автомобили могат действително да допринесат за по-ефективно използване на електроенергията.
Дава ли кризата нови възможности за електромобилите?
Фердинанд Дуденхефер, най-известният в Германия електромобилен експерт смята, че настоящата криза в автоотрасъла на Германия ще отвори нови възможности за разработването на електрически превозни средства. Хибридните и електрическите автомобили ще се развиват постепенно. „Очаквайте драматичен напредък в тази област” - предвижда експерта. В бъдеще Германия ще продължи да бъде един от водещите играчи на автомобилния пазар.
 

В Chevrolet Volt , обаче, смятат, че кризата открива не само нови перспективи за електрическите превозни средства, но и изправя производителите пред нови предизвикателства. Най-важният от тях - това е високата цена на електромобила. Известно е, че в момента хората не бързат да купуват нови коли, още повече пък скъпи. За информация, широко рекламираният сериен електрически автомобил от General Motors - Opel Ampera (предназначен за пазара в САЩ Chevrolet Volt) ще струва в Европа 40 хиляди евро. Серийното производство на модела е планирано за 2011 година.

Индустриален Клъстер „Електромобили”  /ИКЕМ/
www.emic-bg.org




Изпрати новина Изпрати твоя новина свързана с електромобилите и ние ще я публикуваме.
Стани част от екипиа на ИКЕМ!






Добави в Svejo

Коментари (0)




  • Напиши коментар







  • Последно от актуално




    Състояние на електрическата мобилност в България – Март 2024г.

    Състояние на електрическата мобилност в България – Март 2024г.

    18-03-2024

    Очаква се 2024 г. да бъде година на напредък за развитието на зарядна инфраструктура за електрoще ...



    Проект по  Еrasmus+ с участие на ИКЕМ

    Проект по Еrasmus+ с участие на ИКЕМ

    31-01-2024

    Проектът събира усилията на своите участници по темата за соларните електомобили.

    oще ...



    Честит 14-ти рожден ден на ИКЕМ!

    Честит 14-ти рожден ден на ИКЕМ!

    25-11-2023


    Като браншова организация в сектор "Електрическа мобилност", ИКЕМ работи за oще ...



    ПОКАНА - WorkShop

    ПОКАНА - WorkShop

    15-11-2023

    oще ...





    Виж всичко от актуално




     
    Продукти




    Комплектна система за задвижване на електромобили

    Комплектна система за задвижване на електромобили


    Системата за електрозадвижване обхваща гама с три основни типоразмера на ел. мощност със съответните компоненти - електромотор и контролер.    ‎ oще ...



    Виж всички продукти


    Анкета с продължение...




    Какъв автомобил бихте закупили?


      Чист електромобил с литиево-йонни батерии
      Електромобил с удължен пробег
      Обикновен бензинов или дизелов автомобил
    Гласове:


    Кой уби електрическата кола? (видео)


    Календар - събития




    Март 2024
    Нед Пон Вто Сря Чет Пет Съб
         
          
    ИКЕМ във Facebook








    Индустриален клъстер "Електромобили" - Учредители:


    ИНСТИТУТ ЗА ЕВРОПЕЙСКИ ЦЕННОСТИ БСК -  Петрич Ди-вен Транспортна Електроника Стратекс Екита Ванико ВиДжиЕф


    evi
    ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
    Европейски фонд
    за регионално развитие
    Инвестираме във вашето бъдеще
    evi
    evi
    ОПЕРАТИВНА ПРОГРАМА
    „Развитие на конкурентоспособността
    на българската икономика” 2007-2013
    www.opcompetitiveness.bg

    Интернет страницата е създадена с финансовата подкрепа на ЕФРР, в рамките на проект „Развитие на Индустриален Клъстер Електромобили” по ДБФП К-02-2/28.09.2011 г.