ИКЕМ - Индустриален клъстер "Електромобили" | Понеделник, 25.09.2017 |

Български  English


Имат ли бъдеще електромобилите?
Публикувано на: 23-07-2010
EL_Auto1 Само включвате в контакта!

Кога ще стане реалност масовото производство на електромобили?
Електрическите автомобили в Европа, доколкото ги има, са рядкост. По пътищата на Германия например, в момента са общо само 1400 коли с електрозадвижване. Въпреки това, според плана на немското правителство от 2020 г., техният брой трябва да нарасне до един милион, а от 2030 - до 5 млн.  Това означава, че след няколко десетилетия, всяка пета кола в Германия ще бъде електрическа.
Много германци днес с радост биха се преместил зад волана на електромобил, тъй като в сравнение с бензиновите и дизелови автомобили, електрическите консумират четири пъти по-малко енергия. Ето защо, тяхната издръжка е много по-евтина.
Ако се използва ток за зареждане на батериите от възобновяеми енергийни източници като слънчеви панели, ветрени генератори и др., електрическите автомобили реално не замърсяват околната среда.

Томи Енгел, специалист по електромобили и ръководител на немското общество за слънчева енергия смята, че това колко бързо ще продължи развитието на мощните електродвигатели и батерии, ще определи и  успеха на автомобилната промишленост в бъдеще. Във всеки случай, това е много амбициозен план. Един милион електрически коли до 2020 г.? Въз основа на сегашната ситуация, става ясно, че това е амбициозна задача. Поне дотолкова, доколкото нищо на този свят не е сигурно.

EngelТоми Енгел отбелязва, че през последните месеци, електромобилите са станали много популярна тема за обсъждане, особено като се има предвид, че за нея не се говори повече от десет години.

„Много автомобилни производители правят изключително противоречиви изявления. Уж  казват, че тази технология не е приоритет, а след това изведнъж се обявяват за водещи експерти в тази област, които притежават най-модерните тенденции”, казва той. Томи Енгел е сигурен, че все пак трябва да мине много време, докато най-големите фирми ще развиват някаква ясна стратегия по този въпрос.


Евтините батерии - ключът към успеха
  Енгел  посочва, че бъдещето на електрическите превозни средства, зависи от развитието и въвеждането в производството на евтини и ефективни батерии. "Батерии човечеството използва успешно в продължение на десетилетия. Но за да започне масово производство на ефективни за електромобилите батерии, все още се изискват много усилия, сериозна ангажираност и стратегически подход."
В обозримо бъдеще, батерията ще се превърне в ядрото на мобилността. Батерията захранва различните типове двигатели, както и цялата електроника на борда. Той вярва, че учените, дизайнери и политиците трябва да отделят по-голямо внимание на развитието на новите технологии в тази област.
EL_Auto2
Азиатските производители на автомобили
Според Енгел, азиатски корпорации (предимно японски, но в последните години и все повече китайски), отделят повече ресурси и внимание, отколкото европейските им колеги. И преди всичко това се отнася до създаването на нови и мощни батерии. Такива компании като китайската  (BYD) вече са с много по-голям опит в тази област.
Много от утвърдените сега производители не придават голямо значение на това, да проектират и се специализират в производството на компактни и евтини електрически автомобили.
На сцената идват съвсем нови участници, които може да създадат и произвеждат годишно хиляди или дори десетки хиляди електромобили  през следващите години, казват експертите.
  Енгел отбелязва нарастващата популярност на електромобилите  в Китай,  които по темп на продажби вече изпреварват бензиновите модели. Да се получи обаче същият ефект в Германия, според експерта, няма да бъде така лесно.


Какво могат да помогнат политиците?
При разработването на електрически превозни средства следва да се установи определена правна рамка. Експертът отбелязва, че много полезни и в същото време "банални" мерки могат да се вземат на политическо, а дори и на общинско ниво. Пример са холандските градове Ротердам и Утрехт, където властите са решили да се създаде мрежа от услуги за електромобилите.
Освен това, те възнамеряват да използват електрокари за доставка на стоки до центъра на града в нощните часове. В крайна сметка, тези машини са тихи и не будят гражданите. Това ще облекчи трафика в пиковите часове.
"Това е много проста мярка, която не изисква сериозни инвестиции” - подчертава Енгел.  Въвеждане на тези правила би създало допълнителни възможности за по-интензивно използване на електрическите превозни средства.
Мобилно съхраняване на енергията
Експертът посочва и друго голямо предимство на електрическите превозни средства. За разлика от традиционните автомобили с двигатели с вътрешно горене, те са оборудвани с батерии, които временно мотат да съхраняват енергията, произведена през нощта. По това време на деня потреблението на енергия е намалено, а излишъкът на енергия може да се съхранява в батериите на електрическите превозни средства. През нощта тази енергия може да бъде реализирана.
В бъдеще, убеден е Томи Енгел, капацитет на батериите само ще нараства, така че електрическите автомобили могат действително да допринесат за по-ефективно използване на електроенергията.
Дава ли кризата нови възможности за електромобилите?
Фердинанд Дуденхефер, най-известният в Германия електромобилен експерт смята, че настоящата криза в автоотрасъла на Германия ще отвори нови възможности за разработването на електрически превозни средства. Хибридните и електрическите автомобили ще се развиват постепенно. „Очаквайте драматичен напредък в тази област” - предвижда експерта. В бъдеще Германия ще продължи да бъде един от водещите играчи на автомобилния пазар.
 

В Chevrolet Volt , обаче, смятат, че кризата открива не само нови перспективи за електрическите превозни средства, но и изправя производителите пред нови предизвикателства. Най-важният от тях - това е високата цена на електромобила. Известно е, че в момента хората не бързат да купуват нови коли, още повече пък скъпи. За информация, широко рекламираният сериен електрически автомобил от General Motors - Opel Ampera (предназначен за пазара в САЩ Chevrolet Volt) ще струва в Европа 40 хиляди евро. Серийното производство на модела е планирано за 2011 година.

Индустриален Клъстер „Електромобили”  /ИКЕМ/
www.emic-bg.org
Изпрати новина Изпрати твоя новина свързана с електромобилите и ние ще я публикуваме.
Стани част от екипиа на ИКЕМ!


Добави в Svejo

Коментари (0)
 • Напиши коментар • Последно от актуално
  Новата учебна година започва с нови паралелки по електромобили

  Новата учебна година започва с нови паралелки по електромобили

  15-09-2017

  Професионални гимназии в градовете Своге, Варна и Гоце Делчев  откриха новата учебна 2017oще ...  ИКЕМ подписа меморандум за сътрудничество с WIFI България

  ИКЕМ подписа меморандум за сътрудничество с WIFI България

  13-09-2017

  Страните по меморандума се договориха да сътрудничат в сферата на професионалното образование oще ...  В Брюксел се обсъди методология за сравнение на цените на горивата

  В Брюксел се обсъди методология за сравнение на цените на горивата

  17-08-2017

  Срокът за представяне на позицията на България е кратък. Вашите писмени предложения с обосновк oще ...  БСК И ИКЕМ работят за нови учебни планове за електрическа мобилност

  БСК И ИКЕМ работят за нови учебни планове за електрическа мобилност

  16-08-2017

  На 15 август 2017 г. представители на Националната браншова организация за електрическа мобилн oще ...

  Виж всичко от актуално
   
  Анкета с продължение...
  Какъв автомобил бихте закупили?


    Чист електромобил с литиево-йонни батерии
    Електромобил с удължен пробег
    Обикновен бензинов или дизелов автомобил
  Гласове:

  Продукти
  Станция за бърз заряд: Quick charge Advance system

  Станция за бърз заряд: Quick charge Advance system


  Зарядните станции за бърз заряд на Circontrol са най-бързият начин на зареждане на днешните електрически превозни средства.oще ...  Зарядна стантция: Charging post Urban Series

  Зарядна стантция: Charging post Urban Series


  Новата серия Urban Post може да бъде инсталирана на улици и междуградски пътища за дву- и четириколесни електрически превозни средства.oще ...  Зарядна станция: Wall Box Smart

  Зарядна станция: Wall Box Smart


  Зарядните станции за електромобили от серията WallBox Smart са проектирани за използване на открити и закрити паркинги при осигуряване на безопасно зареждане.oще ...  Зарядна станция: WallBox eHome Series

  Зарядна станция: WallBox eHome Series


  eHOME са зарядни станции за специално разработени за лесен монтаж на стена в открити и покрити паркинги и гаражи, а също така и за производитили и дистрибутори на електромобили.oще ...  Комплектна система за задвижване на електромобили

  Комплектна система за задвижване на електромобили


  Тези електрозадвижвания са подходящи за конверсия на автомобили с ДВГ в електромобили и за вграждане в новопроектирани електромобили и други видове електрически транспортни средства.oще ...  Електрически скутер MSG-D 1500 W

  Електрически скутер MSG-D 1500 W


  Електрически скутер - без шум, без изгорели газове! С електрическите скутери, изминавате над 50 км с едно зареждане, а средната цена за 100 км е едва 45-60 стотинки.oще ...  Електрически скутер MSG-Е 3000W

  Електрически скутер MSG-Е 3000W


  Електрически скутер - без шум, без изгорели газове! С електрическите скутери, изминавате над 50 км с едно зареждане, а средната цена за 100 км е едва 45-60 стотинки.oще ...  Електрически скутер MSG-B 3000W

  Електрически скутер MSG-B 3000W


  Електрически скутер - без шум, без изгорели газове! С електрическите скутери, изминавате над 50 км с едно зареждане, а средната цена за 100 км е едва 45-60 стотинки.oще ...  Електрически велосипед Longwise Green Panther

  Електрически велосипед Longwise Green Panther


  Електрически велосипед Longwise Green Panther притежава мощност от 250 W и изминава 45 км. в режим на подпомагане (PAS).oще ...  Електрически велосипед Longwise Fashion

  Електрически велосипед Longwise Fashion


  Електрически велосипед Longwise Fashion е снабден с лесно сваляема батерия, интелигентен LCD дисплей, USB изход за зареждане на телефон.oще ...  Сгъваем електрически велосипед

  Сгъваем електрически велосипед


  Сгъваемият електрически велосипед е компактно средство за борба с натоварения трафик и проблемите с паркирането в големите градове.oще ...

  Кой уби електрическата кола? (видео)


  Календар - събития
  Септември 2017
  Нед Пон Вто Сря Чет Пет Съб
       
  ИКЕМ във Facebook
  Индустриален клъстер "Електромобили" - Учредители:


  ИНСТИТУТ ЗА ЕВРОПЕЙСКИ ЦЕННОСТИ БСК - Петрич Ди-вен Транспортна Електроника Стратекс Екита Ванико ВиДжиЕф


  evi
  ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
  Европейски фонд
  за регионално развитие
  Инвестираме във вашето бъдеще
  evi
  evi
  ОПЕРАТИВНА ПРОГРАМА
  „Развитие на конкурентоспособността
  на българската икономика” 2007-2013
  www.opcompetitiveness.bg

  Интернет страницата е създадена с финансовата подкрепа на ЕФРР, в рамките на проект „Развитие на Индустриален Клъстер Електромобили” по ДБФП К-02-2/28.09.2011 г.