ИКЕМ - Индустриален клъстер "Електромобили" | Четвъртък, 09.05.2024 |

Български  English


Екоавтомобили 2.0
Публикувано на: 23-08-2011




zx450y250_1133106Близо две години след като започна тестовете на електроавтомобилите Mini E, германският производител BMW Group представи нова линия екологични коли.

За разлика от малките си предшественици, 750 от които са поверени на шофьори от различни страни за проверка на качествата им, двата нови автомобила на BMW – i3 и i8, градски електромобил и спортен зареждащ се (plug-in) хибрид, ще карат по "нова писта".

Двата модела, чиито прототипи бяха показани за пръв път пред публика миналата седмица във Франкфурт, не са познатите от последните години електрически модификации на стандартните автомобили с двигатели с вътрешно горене. Електромобилът i3 ще бъде пуснат на пазара през есента на 2013 г., а хибридът i8 – през 2014 г., обявиха от компанията.

Електромобилът i3 е съвсем различно возило – за пръв път новото "гориво" - електричеството, е поставено в центъра на концепцията и това драстично променя нещата. Като начало двата автомобила са по-леки.

Електромобил от ново поколение и спортен хибрид

Както познатите вече електромобили, изисканият четириместен i3 е замислен като градска кола – той е изцяло с електрическо задвижване и с автономен пробег 150 километра. Новото е т.нар. LifeDrive архитектура, приложена и в хибрида i8 – купето (life - модулът) е почти изцяло от карбон (пластмаса с въглеродни влакна, CFRP – Carbon Fibre Reinforced Plastic), а ходовата част, където е разположена и батерията, е основно от алуминий.

Само карбонът смъква 250-350 килограма от теглото на колата, останалата част от "вталяването" на колата е поверена на алуминия. "Тази кола поставя началото на масовото производство на автомобили с каросерия от карбон. Това е революция в автомобилния дизайн", изтъкна директорът на BMWза развойната дейност Клаус Дрегер.

И двата модела са с напълно открит дизайн - прозрачен матиран таван и странични прозорци, започващи доста под линията, откъдето обикновено се очаква да започват.

Въпреки тежката литиево-йонна батерия благодарение на леките материали теглото на i3 e 1250 килограма, което удължава пробега на колата и я прави по-маневрена.

Батерията, която е солиден аналог на познатите от мобилните телефони и други устройства батерии, е разположена в ходовата част на колата, освобождавайки пространство за 200-литров багажник. Тук тя изпълнява и функцията на балансьор на автомобила, придавайки му нисък център на тежестта.
Обезопасена е с алуминиеви елементи при катастрофа. С устройство за бързо зареждане тя се зарежда до 80% за час. Батерията е изчислена да захранва колата през целия й живот и не се налага смяна, уточни Дрегер.

Eлектромоторът с мощност 170 конски сили и максимален въртящ момент 250 Нм (за разлика от двигателите с вътрешно горене електрическите могат да развият този максимум още при старта) е монтиран на задната ос. BMW i3 ускорява от 0 до 60 км/ч за около 4 секунди, а до 100 км за по-малко от 8 секунди.

Теглото на спортния хибрид BMW i8, също с четири места, е 1450 кг. Той е съчетание от двете задвижващи концепции. Предната му ос се задвижва от модификация на електромотора на i3, а задната - от мощен 3-цилиндров бензинов двигател с турбокомпресор с мощност 222 конски сили и въртящ момент до 300 Нм.

Хибридът достига максимална скорост 250 км/ч и може да измине до 35 километра само на електричество. Той ускорява от 0 до 100 км/ч за по-малко от 5 секунди, а средният разход на гориво е под 3 литра за 100 км.

Умна мобилност

Логично е, че заради изцяло прозрачните купета, когато колите не са в движение, бързо биха се превърнали в сауни в страна, южно от Германия. Това теоретично неудобство се елиминира с едно от многобройните специални софтуерни приложения за управление на автомобила – чрез смартфон от дистанция може да бъде настроена системата му за климатизация, както и да бъде регулирана температурата на батерията на i3, така че да е в оптимална кондиция за старта (което се отразява на разстоянието, което ще измине с едно зареждане).

Колата е снабдена с Proactive Front Protection – система за превенция на произшествията на пътя. Чрез вградена в нея камера се изчислява рискът от сблъсък, когато отпред има друга кола или пешеходец. Тя предупреждава водача със звуков сигнал, а в случай на риск за пешеходците, когато скоростта е до 60 км/ч, автоматично спира колата.

Друго улеснение е помощникът за паркиране – доста полезна система за градска кола като i3. При сложните маневри тя освобождава шофьора от многобройните смени на предавките, спирания и подавания на газ и ги изпълнява автоматично.

Екологични от фабриката

BMW Group оглавява за шеста поредна година класацията на "Дау Джоунс" за устойчива индустрия (Dow Jones Sustainability Index) в категорията автомобилостроене не случайно. От няколко години компанията например непрекъснато усъвършенства своята Efficient Dynamics - оптимизации, намаляващи въглеродните емисии на двигателите. Двата нови автомобила ще са "черешката" на екологичното производство на BMW.

На база енергийния микс на Европейския съюз (по данни от ЕС 25 – преди присъединяването на България и Румъния) компанията е изчислила, че дори да се зарежда с конвенционална електроенергия от въглищни централи за целия си жизнен цикъл, електромобилът i3 ще отделя с 1/3 по-малко емисии от стандартен автомобил в същия сегмент. Ако се зарежда с възобновяема енергия – от вятърни или хидроцентрали, емисиите ще са наполовина.

Малкият отпечатък на i3 и i8 ще се дължи до голяма степен на процеса на производството им. Около 80% от алуминия, вложен в двата модела, ще са или рециклирани, или произведени с възобновяема енергия. Карбонът идва от фабрика на компанията в градчето Моузес лейк в САЩ, което отдавна се захранва изцяло с хидроенергия. Четвърт от цялата пластмаса в колата пък ще е рециклирана или ще е с растителен произход, т.е. от възобновяеми ресурси.

И двата автомобила, както и бъдещите попълнения от суббранда i ще се произвеждат в специален завод в Лайпциг, който беше открит в началото на тази година. Компанията планира с оптимизации на производството да намали наполовина консумираната енергия, а с изграждане на вятърни паркове в района да си набавя 100% от електричеството от възобновяем източник. До 2013 г. в завода ще бъдат инвестирани 400 млн. евро и ще бъдат разкрити 800 нови работни места.

 

dnevnik.bg





Изпрати новина Изпрати твоя новина свързана с електромобилите и ние ще я публикуваме.
Стани част от екипиа на ИКЕМ!






Добави в Svejo

Коментари (0)




  • Напиши коментар







  • Последно от актуално




    ПРЕЗЕНТАЦИИ НА СОЛАРНИ АВТОМОБИЛИ

    ПРЕЗЕНТАЦИИ НА СОЛАРНИ АВТОМОБИЛИ

    18-04-2024

    ИКЕМ е координатор на проект: ПРЕЗЕНТАЦИИ НА СОЛАРНИ АВТОМОБИЛИ

    ERASMUS+  2023oще ...



    Състояние на електрическата мобилност в България – Март 2024г.

    Състояние на електрическата мобилност в България – Март 2024г.

    18-03-2024

    Очаква се 2024 г. да бъде година на напредък за развитието на зарядна инфраструктура за електр oще ...



    Проект по  Еrasmus+ с участие на ИКЕМ

    Проект по Еrasmus+ с участие на ИКЕМ

    31-01-2024

    Проектът събира усилията на своите участници по темата за соларните електомобили.

    oще ...



    Честит 14-ти рожден ден на ИКЕМ!

    Честит 14-ти рожден ден на ИКЕМ!

    25-11-2023


    Като браншова организация в сектор "Електрическа мобилност", ИКЕМ работи за oще ...





    Виж всичко от актуално




     
    Продукти




    Комплектна система за задвижване на електромобили

    Комплектна система за задвижване на електромобили


    Системата за електрозадвижване обхваща гама с три основни типоразмера на ел. мощност със съответните компоненти - електромотор и контролер.    ‎ oще ...



    Виж всички продукти


    Анкета с продължение...




    Какъв автомобил бихте закупили?


      Чист електромобил с литиево-йонни батерии
      Електромобил с удължен пробег
      Обикновен бензинов или дизелов автомобил
    Гласове:


    Кой уби електрическата кола? (видео)


    Календар - събития




    Май 2024
    Нед Пон Вто Сря Чет Пет Съб
       
     
    ИКЕМ във Facebook








    Индустриален клъстер "Електромобили" - Учредители:


    ИНСТИТУТ ЗА ЕВРОПЕЙСКИ ЦЕННОСТИ БСК -  Петрич Ди-вен Транспортна Електроника Стратекс Екита Ванико ВиДжиЕф


    evi
    ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
    Европейски фонд
    за регионално развитие
    Инвестираме във вашето бъдеще
    evi
    evi
    ОПЕРАТИВНА ПРОГРАМА
    „Развитие на конкурентоспособността
    на българската икономика” 2007-2013
    www.opcompetitiveness.bg

    Интернет страницата е създадена с финансовата подкрепа на ЕФРР, в рамките на проект „Развитие на Индустриален Клъстер Електромобили” по ДБФП К-02-2/28.09.2011 г.