ИКЕМ - Индустриален клъстер "Електромобили" | Понеделник, 24.06.2024 |

Български  English


Българска куриерска компания увеличава броя на екологичните коли в България
Публикувано на: 08-05-2013
Българска куриерска компания увеличава броя на екологичните коли в България

В България електромобилите са толкова малко, че изглежда късмет да ги видиш по улиците. Въпреки стимулите, с които държавата през последните години се опитва да увеличи употребата им, само една-единствена поръчка, на една компания, ще увеличи броя им с почти 10%. Поръчката е за 20 електромобила, а компанията е куриерската "Спиди", чиито служители скоро ще разнасят пратки в големите градове с иновативните моторни превозни средства.

От "Спиди" вече са направили поръчката за Renault Kangoo, Zero Emission и първите превозни средства ще пристигнат на изложението "Автомобилен салон София 2013", което ще се проведе от 14 до 23 юни. Общата инвестиция в новите коли ще е около 1.5 млн. лв. "Тъй като държавата не участва със субсидии, финансирането е по стандартен финансов лизинг", обясни Светослава Дичева, директор "Продажби и маркетинг" в куриерската компания.

Скъпо, но с перспектива

Плановете са инвестицията в новите коли да се изплати за около пет години. Разходите за поддръжка и особено за гориво на този вид превозни средства са значително по-ниски, но ефектът от реалната им употреба ще се види в рамките на една година, когато завърши цял цикъл сезони, поясниха от "Спиди". Куриерска компания ще спести пари и от гориво, и от възможностите за безплатно паркиране на електроколите. Към края на януари в България са регистрирани едва 232 екологични коли по данни на Индустриален клъстер "Електромобили" (ИКЕМ), а високата им цена е основна пречка пред по-широкото им използване, смятат от организацията. Очакванията на клъстера обаче са цените да стават все по-ниски, а новите модели – все по-достъпни.

България има обща стратегия за подкрепа в използването на повече електромобили и хибридни коли, но по доста причини употребата им е силно ограничена. Електромобилите са освободени от местни такси, имат безплатни винетки и право на безплатно паркиране. През октомври правителството гласува всяко физическо или юридическо лице да получава 5 хил. лв. субсидия за покупка на първия си електромобил, и 2500 лв. за хибриден. На практика обаче подобно облекчение има почти нулев ефект, тъй като една електрическа кола струва около 60-70 хил. лв. (ако не се плаща допълнително за втори комплект батерии) и под 10% субсидия дори не доближава цената до тази на обикновен автомобил на фосилно гориво. Освен това в случая на "Спиди" и на други компании, които смятат да използват повече електромобили, помощта ще е за първата кола, което още повече намалява ефекта на държавната подкрепа.

Грижа за колата

Сериозна пречка пред развитието на този вид транспорт е и липсата на зарядни станции. По тази причина куриерската фирма ще използва новите коли само в няколко големи града и на близки разстояния около тях. "Тепърва предстои мрежата от зарядни станции да се развива и докато тя стане факт, решихме първоначално да използваме собствени стационарни станции, разположени в базите на "Спиди", където автомобилите ще се зареждат извън работния им график", коментира Дичева. По информация на ИКЕМ в България има общо 21 зарядни станции – в София са 13, в Стара Загора са 5, по една има в Пловдив, Добрич и Исперих

При нормални климатични условия Renault Kangoo ZE има 130-150 км пробег. Изборът на точно този модел е направен след анализ, който е показал, че за момента ще е най-подходящият за "Спиди", казаха от компанията. Дичева обясни, че за съжаление останалите производители засега не предлагат лекотоварни решения. За поддръжката на новите коли от "Рено" подготвят част от сервизната си мрежа. Дичева коментира, че според "Спиди" бъдещето на градския превоз на хора и товари е в електромобилите - както заради чувствително по-ниските разходи, така и с оглед опазване на околната среда.

"В тази връзка считаме, че електромобилите имат място в големите градове в България. Наясно сме, че в момента това е мисионерска стъпка, но сме убедени, че все някой трябва да постави началото. Решихме това да е "Спиди", добави още тя.

Източник: Capital.bg
Изпрати новина Изпрати твоя новина свързана с електромобилите и ние ще я публикуваме.
Стани част от екипиа на ИКЕМ!


Добави в Svejo

Коментари (0)
 • Напиши коментар • Последно от актуално
  ПРЕЗЕНТАЦИИ НА СОЛАРНИ АВТОМОБИЛИ

  ПРЕЗЕНТАЦИИ НА СОЛАРНИ АВТОМОБИЛИ

  18-04-2024

  ИКЕМ е координатор на проект: ПРЕЗЕНТАЦИИ НА СОЛАРНИ АВТОМОБИЛИ

  ERASMUS+  2023oще ...  Състояние на електрическата мобилност в България – Март 2024г.

  Състояние на електрическата мобилност в България – Март 2024г.

  18-03-2024

  Очаква се 2024 г. да бъде година на напредък за развитието на зарядна инфраструктура за електр oще ...  Проект по Еrasmus+ с участие на ИКЕМ

  Проект по Еrasmus+ с участие на ИКЕМ

  31-01-2024

  Проектът събира усилията на своите участници по темата за соларните електомобили.

  oще ...  Честит 14-ти рожден ден на ИКЕМ!

  Честит 14-ти рожден ден на ИКЕМ!

  25-11-2023


  Като браншова организация в сектор "Електрическа мобилност", ИКЕМ работи за oще ...

  Виж всичко от актуално
   
  Продукти
  Комплектна система за задвижване на електромобили

  Комплектна система за задвижване на електромобили


  Системата за електрозадвижване обхваща гама с три основни типоразмера на ел. мощност със съответните компоненти - електромотор и контролер.    ‎ oще ...  Виж всички продукти


  Анкета с продължение...
  Какъв автомобил бихте закупили?


    Чист електромобил с литиево-йонни батерии
    Електромобил с удължен пробег
    Обикновен бензинов или дизелов автомобил
  Гласове:


  Кой уби електрическата кола? (видео)


  Календар - събития
  Юни 2024
  Нед Пон Вто Сря Чет Пет Съб
        
        
  ИКЕМ във Facebook
  Индустриален клъстер "Електромобили" - Учредители:


  ИНСТИТУТ ЗА ЕВРОПЕЙСКИ ЦЕННОСТИ БСК - Петрич Ди-вен Транспортна Електроника Стратекс Екита Ванико ВиДжиЕф


  evi
  ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
  Европейски фонд
  за регионално развитие
  Инвестираме във вашето бъдеще
  evi
  evi
  ОПЕРАТИВНА ПРОГРАМА
  „Развитие на конкурентоспособността
  на българската икономика” 2007-2013
  www.opcompetitiveness.bg

  Интернет страницата е създадена с финансовата подкрепа на ЕФРР, в рамките на проект „Развитие на Индустриален Клъстер Електромобили” по ДБФП К-02-2/28.09.2011 г.