ИКЕМ - Индустриален клъстер "Електромобили" | Неделя, 21.01.2018 |

Български  English


За бъдещето на зарядните станции
Публикувано на: 11-07-2011
Picture___Vessela_Sharankova_FullCharger_Bulgaria150 км с едно зареждане - такива са възможностите в момента на електромобилите. В София вече има три електромобила, като според данни на един от собствениците, за цял ден градско каране в столицата в рамките на 100 км. разходът на „гориво” възлиза на 2 лв. За бъдещето и за настоящите проблеми на зарядните станции EconomyNews.bg разговаря с управителя на FullCharger България Весела Шаранкова.

Г-жо Шаранкова, кога ще можем да стигаме до морето с едно зареждане на електромобила?

Весела Шаранкова: 2012-2013 г. е важен момент в развитието на този вид транспорт. Тогава се очаква масово производство на електромобили, което означава, че и технологиите ще напреднат значително. В момента производителите са съсредоточени в разработването на електромобили и инфраструктура за градски условия. Едва след това може да се говори за развитие на междуградска инфраструктура. В България вносителите на електромобили все още действат внимателно, защото пазарът е несигурен.

Имате ли вече монтирани зарядни станции?

В.Ш.Не, макар че има интерес към подобна инвестиция. Проблемът е, че няма законова рамка, която да ни позволи продажбата и монтажа на зарядни колонки. Клъстер „Електромобили”, част от които е и FullCharger България, задвижи процеса – отправени са предложения към отговорните инстанции как да бъдат третирани зарядните станции, както и да се даде определение за съоръжението „зарядна колонка”. Чакаме становище, като се надяваме силно то да излезе в рамките на месец-два. Получаваме шанс да се движим успоредно с другите държави, а не да догонваме. От друга страна, FullCharger опитва да изпревари събитията в България и първо да подсигури нужната инфраструктура, за да могат да дойдат и електромобилите след това. Всъщност, такава е практиката и в Европа и света. Ние вече можем да се похвалим с над 2000 зарядни точки в 117 града от 25 държави. У нас зарядните станции засега са само в София и са 3. Три са и регистрираните електромобили в България. 40-50 са конверсираните автомобили (обикновени коли, превърнати в електромобили). Предвиждам до 2-3 г. у нас 7-10% от автомобилите да бъдат на ток. Вярвам, че и страната ни няма как да остане встрани от тенденциите. В лондонското Сити, например, не се допускат други коли, освен електромобили. Амстердам е отличник с изключителна инфраструктура. На европейско ниво се предвижда до 2020 г. 50% от колите в градовете да са на ток, а до 2050 г. да има пълна забрана за движение в градски условия на автомобили с двигатели с вътрешно горене. Настройката е тази дата да се изтегли дори по-напред. Безспорни са предимствата на електромобилите, като най-съществени са нулевите вредни емиси, напълно безшумния им начин на работа и икономическите ползи от тях. Но това трябва да се осъзнае и на институционално ниво. Има много европейски примери за различни стимули под формата на еднократни помощи или отстъпки от данъци, когато се ползва електромобил. В САЩ пък бяха отпуснати $15 млн. безрезервна помощ за Coulomb Technologies – водещ производител на зарядни станции, за доизграждане на мрежата в страната. Така че е и въпрос на политика. Засега обаче електромобилът е лукс и заради цената си, която понякога е с 20-30% повече от тази на обикновените автомобили.

Кой проявява интерес към зарядните колонки?

В.Ш.Далновидните хора, без значение дали това са частни лица, или компании. Те разбират, че това не е инвестиция „сега и веднага”, но е инвестиция в бъдещето. Заинтересувани са бизнесмени, собственици на бизнес сгради, спедиторски фирми, таксиметрови компании, фирми с голям автопарк, търговци и др. Например, един от първите ни клиенти беше собственик на такси компания от Стара Загора, който планира да работи с електромобили и иска да инвестира и в зарядни колонки. На общинско ниво досега сме водили разговори с местните власти в Монтана, Лом, Русе, Добрич, а предстоят с Бургас, Варна, Стара Загора, Сливен и др. В София, както знаете, се предвижда такива колонки да се поставят преди всичко в Синята зона, на обществени паркинги, в моловете.

Може ли да се взимат зарядни колонки под наем?

В.Ш.Няма такава практика. Има различни варианти за закупуването на колонки, в зависимост от възможностите на клиента. Т.нар. хостове са малките ни партньори, които се задължават за 10 години да изградят минимум 20 точки за зареждане на електромобили. Пайнерите са следващо ниво на партньорство, които трябва да изградят 100 зарядни точки, също за 10 г. Накрая идват най-големите компании като Shell и OMW. Различни са и колонките. Първо ниво са колонки, които зареждат за 8 ч., второ ниво – за 4 ч.. Те са подходящи за обществени паркинги, молове. Разполагаме и с колонки за домашно ползване, които са второ ниво. Третото ниво са колонки, които могат напълно да заредят батерията само за 25 минути и са идеални за междуградски пътувания. Нашите зарядни колонки имат приложения за iPhone и SmartPhone, което позволява в реално време да се види къде има свободни зарядни колонки и съответно да се направи заявка, да се запази колонка при пристигането на електромобила. Така може предварително да се начертае маршрут и да се уточнят стоповете, които ще се направят.

Миналата седмица получихте първа награда в конкурса „Най-зелените компании в България 2010“ в категория „Автоиндустрия, транспорт и телекомуникации“. Какво означава за Вас това отличие?

В.Ш.На първо място – голяма чест. И на церемонията казах, че приемам наградата от името на всички компании, които работят в тази област. Ние сме пионери и е трудно да пробиеш в напълно непознат сектор. Благодаря и на конкуренцията! 300 фирми, подали документи, и 30 номинирани, успехът за нас е огромен.

FullCharger България е пионер при въвеждането в експлоатация на мрежи от зарядни станции за електромобили в страната. Компанията е създадена през 2010 година и е част от международната компания FULLCHARGER International, чиято централа е в Париж. FullCharger България е член на Индустриален клъстер „Електромобили“ и активно работи за развитието на електромобилния транспорт в страната, създаването и изграждане на мрежа от предприемачи и производители, които да предоставят услуги и продукти за зареждане на електромобили.
Изпрати новина Изпрати твоя новина свързана с електромобилите и ние ще я публикуваме.
Стани част от екипиа на ИКЕМ!


Добави в Svejo

Коментари (0)
 • Напиши коментар • Последно от актуално
  Нови длъжности за електрическата мобилност са включени в НКПД

  Нови длъжности за електрическата мобилност са включени в НКПД

  11-01-2018

  Усилената работа на ИКЕМ съвместно с Българската стопанска камoще ...  Осми рожден ден на ИКЕМ

  Осми рожден ден на ИКЕМ

  25-11-2017

  Вече осма година ИКЕМ работи усилено и се радва на редица постижения в сферата на Електрическа oще ...  БУМ НА СПЕЦИАЛНОСТИТЕ СВЪРЗАНИ С ЕЛЕКТРОМОБИЛИ

  БУМ НА СПЕЦИАЛНОСТИТЕ СВЪРЗАНИ С ЕЛЕКТРОМОБИЛИ

  22-11-2017

  Над 106 лица успешно преминават етапите на обучение за сектор “Електромобили”. От oще ...  Уникални електрически автомобили - Melex

  Уникални електрически автомобили - Melex

  20-11-2017

  Винарната в Старосел ще ползва уникалните лекотоварни електрически автомобили - “MELEX&r oще ...

  Виж всичко от актуално
   
  Анкета с продължение...
  Какъв автомобил бихте закупили?


    Чист електромобил с литиево-йонни батерии
    Електромобил с удължен пробег
    Обикновен бензинов или дизелов автомобил
  Гласове:

  Продукти
  Зарядна станция - MAR-CSM-T2

  Зарядна станция - MAR-CSM-T2


  Ново поколение умна зарядна колонка за ускорен заряд на ЕПС! Проектирана и разработена изцяло в България, съвместно с ИКЕМ! oще ...  Домашна зарядна колонка от серията VAL-HP2

  Домашна зарядна колонка от серията VAL-HP2


  Идеалният избор за ДОМА или ОФИСА! Ускорено зареждане на Електромобил или зареждаем (Plug-in) хибрид!oще ...  Електрически велосипед Tempo

  Електрически велосипед Tempo


  Eljoy Tempo е оборудван е с мотор Bafang 36V 250W монтиран в задната ос, с пет степени на асистенция,  Pedal Assist Sensor (PAS) и сензор за скорост.oще ...  Електрически велосипед Allrounder

  Електрически велосипед Allrounder


  Най-важното и отличително предимство на Eljoy Allrounder е свободата на избор, която предоставя.oще ...  Електрически велосипед HiFi

  Електрически велосипед HiFi


  Eljoy Hi Fi е вечатляващо оборудван, ориентиран предимно за градско придвижване – почувствайте истинското удоволствие от мобилността.oще ...  Виж всички продукти  Кой уби електрическата кола? (видео)


  Календар - събития
  Януари 2018
  Нед Пон Вто Сря Чет Пет Съб
   
     
  ИКЕМ във Facebook
  Индустриален клъстер "Електромобили" - Учредители:


  ИНСТИТУТ ЗА ЕВРОПЕЙСКИ ЦЕННОСТИ БСК - Петрич Ди-вен Транспортна Електроника Стратекс Екита Ванико ВиДжиЕф


  evi
  ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
  Европейски фонд
  за регионално развитие
  Инвестираме във вашето бъдеще
  evi
  evi
  ОПЕРАТИВНА ПРОГРАМА
  „Развитие на конкурентоспособността
  на българската икономика” 2007-2013
  www.opcompetitiveness.bg

  Интернет страницата е създадена с финансовата подкрепа на ЕФРР, в рамките на проект „Развитие на Индустриален Клъстер Електромобили” по ДБФП К-02-2/28.09.2011 г.