ИКЕМ - Индустриален клъстер "Електромобили" | Четвъртък, 25.04.2024 |

Български  English


Интересни факти за електрическите превозни средства, които може би не знаете
Публикувано на: 12-03-2013




Интересни факти за електрическите превозни средства, които може би не знаете

Електрически задвижваните превозни средства са били разработвани още през средата на ХХ век, но поради все още неразвитите технологии те не са могли да се сравняват с тези, задвижвани от ДВГ. Още тогава основен проблем е била батерията и това е допринесло за временния застой в тяхното развитие. През последните 15 години, с напредването на технологиите и развитието на батериите, темата за електрически скутери и автомобили отново стана актуална. Един от първите производители в Европа е френската компания Peugeot, като първият им модел „Scoot'Elec” е пуснат на пазара още през 1995 година и все още има хора, който карат този вече остарял модел. Първоначалната идея на тези скутери била да се използват в големи халета за транспорт на леки товари, а предимството им пред бензиновите е, че не отделят никакви отработени газове.

Напоследък на пазара се появиха много производители като голяма част от тях са от Китай. Това се дължи на факта, че много от големите компании все още се страхуват да инвестират в разработването на електрически превозни средства и изчакват още няколко години когато ще се наложи внедряването на алтернативни методи. От друга страна Китай изостават на пазара със задвижвани от ДВГ возила спрямо САЩ, Япония, Германия и други страни, но за сметка на това в момента са водещ производител на хибридни и изцяло електрически превозни средства. Според статистика от 2006 година Китай е първата държава в света, в която електрическите скутери са повече от бензиновите, годишното производство възлиза на около 20 млн. В момента китайците влагат много в развитието на батериите, защото това е основното премеждие, което стои пред успеха на електрическите автомобили и скутери. Даже най-богатият човек на света Лорън Бъфет инвестира в китайската компания BYD, един от най-големите световни производители на акумулаторни батерии, като снабдява с тях фирми като Nokia и Apple, а съвместно с Daimler произвежда електрически автомобили.

В Европа електрическите скутери също станаха хит през последните няколко години, като основните производители са от Германия, Швейцария, Франция и Италия, където масово се карат скутери. В някои от държавите е приет закон, с който държавата стимулира потребителите на електрически скутери и колела, като ги освобождава от пътен данък или поема част от цената на скутера при покупка. В Германия също има сериозни инвестиции в тази сфера, като е започнато изграждането на инфраструктура за електрическите скутери, изграждат се обществени и частни станции за зареждане на батериите, осигуряват се места за паркиране и заключване на скутерите, много организации предимно екологични популяризират този вид превозно средство сред населението, на някои от общините безвъзмездно са предоставени скутери за служебно ползване. Този пример е последван и от Италия, Белгия, Франция и др.

Интересът към алтернативните превозни средства е породен и от редица проблеми станали актуални през последните години. Имайки предвид непрекъснато нарастващата цена на петрола и това, че той е невъзобновяем източник, който на практика е пред изчерпване, покачването на неговата цена ще се отрази осезаемо върху разходите ни. При това положение едва ли някой се съмнява, че електричеството е енергията на бъдещето. Особено когато става дума за транспортните средства, електричеството ни дава възможност пряко да участваме в опазването на природата. Използването на електрически превозни средства би решило до известна степен и проблема с глобалното затопляне и екологичните замърсявания. Електрическите скутери не отделят вредни емисии, което ги прави напълно екологични, а това е една от причините те да се освобождават от пътен данък. Настоящата финансова криза допринася още повече за решението на много хора да потърсят алтернативни варианти на техните автомобили и скутери.

Като цяло двуколесните превозни средства, каквито са скутерът и колелото, са предпочитани за използване в големите градове с цел да се избегне натоварения трафик по улиците и възможността да се паркира почти на всяко място. В повечето държави са осигурени отделни платна и алеи за тях и хората не се притесняват от движението. Използването на този вид транспорт би улеснило много хора, които често попадат в задръствания на път за работа, не могат да си намерят място за паркиране и са решили да намалят сметките си за транспорт. Като всяко едно нещо те си имат своите недостатъци, но предимствата им в крайна сметка са безспорни, така че в най-скоро време можем да очакваме те да станат много популярни. Скутерите се считат за градски превозни средства и сравнявани с колелото те са доста по-удобни, побират повече багаж, някои позволяват да се вози и още един пътник отзад и са по-сигурни на пътя. Най-важното за повечето хора е колко ще им струва транспортът и точно тук електрическият скутер няма конкуренти. Евтината поддръжка, ниският разход на електроенергия и нейната ниска цена са най-важните параметри интересуващи клиентите.

Източник: El-motive.com




Изпрати новина Изпрати твоя новина свързана с електромобилите и ние ще я публикуваме.
Стани част от екипиа на ИКЕМ!






Добави в Svejo

Коментари (0)




  • Напиши коментар







  • Последно от актуално




    ПРЕЗЕНТАЦИИ НА СОЛАРНИ АВТОМОБИЛИ

    ПРЕЗЕНТАЦИИ НА СОЛАРНИ АВТОМОБИЛИ

    18-04-2024

    ИКЕМ е координатор на проект: ПРЕЗЕНТАЦИИ НА СОЛАРНИ АВТОМОБИЛИ

    ERASMUS+  2023oще ...



    Състояние на електрическата мобилност в България – Март 2024г.

    Състояние на електрическата мобилност в България – Март 2024г.

    18-03-2024

    Очаква се 2024 г. да бъде година на напредък за развитието на зарядна инфраструктура за електр oще ...



    Проект по  Еrasmus+ с участие на ИКЕМ

    Проект по Еrasmus+ с участие на ИКЕМ

    31-01-2024

    Проектът събира усилията на своите участници по темата за соларните електомобили.

    oще ...



    Честит 14-ти рожден ден на ИКЕМ!

    Честит 14-ти рожден ден на ИКЕМ!

    25-11-2023


    Като браншова организация в сектор "Електрическа мобилност", ИКЕМ работи за oще ...





    Виж всичко от актуално




     
    Продукти




    Комплектна система за задвижване на електромобили

    Комплектна система за задвижване на електромобили


    Системата за електрозадвижване обхваща гама с три основни типоразмера на ел. мощност със съответните компоненти - електромотор и контролер.    ‎ oще ...



    Виж всички продукти


    Анкета с продължение...




    Какъв автомобил бихте закупили?


      Чист електромобил с литиево-йонни батерии
      Електромобил с удължен пробег
      Обикновен бензинов или дизелов автомобил
    Гласове:


    Кой уби електрическата кола? (видео)


    Календар - събития




    Април 2024
    Нед Пон Вто Сря Чет Пет Съб
     
        
    ИКЕМ във Facebook








    Индустриален клъстер "Електромобили" - Учредители:


    ИНСТИТУТ ЗА ЕВРОПЕЙСКИ ЦЕННОСТИ БСК -  Петрич Ди-вен Транспортна Електроника Стратекс Екита Ванико ВиДжиЕф


    evi
    ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
    Европейски фонд
    за регионално развитие
    Инвестираме във вашето бъдеще
    evi
    evi
    ОПЕРАТИВНА ПРОГРАМА
    „Развитие на конкурентоспособността
    на българската икономика” 2007-2013
    www.opcompetitiveness.bg

    Интернет страницата е създадена с финансовата подкрепа на ЕФРР, в рамките на проект „Развитие на Индустриален Клъстер Електромобили” по ДБФП К-02-2/28.09.2011 г.