ИКЕМ - Индустриален клъстер "Електромобили" | Събота, 18.05.2024 |

Български  English


Spark EV: Електрическата звезда на Chevrolet на Автомобилното изложение в Женева
Публикувано на: 14-02-2013
Spark EV: Електрическата звезда на Chevrolet на Автомобилното изложение в Женева

     •     Електрическата версия на малкия автомобил Spark ще се предлага на определени пазари в Европа

     •     Електрическият мотор има мощност от 130 к.с. и въртящ момент от 542 Нм

     •     Високотехнологичната батерия позволява бърз заряд с постоянен ток за 20 минути

     •     Два конфигурируеми LCD екрана осигуряват подобрена комуникационна свързаност

След глобалния дебют на електрическия автомобил Spark EV в Лос Анджелис миналата година, задвижваният изцяло от батерия мини автомобил на Chevrolet ще бъде представен на европейската публика за първи път на Автомобилното изложение в Женева. Автомобилът ще се предлага на определени европейски пазари от 2014 година.

Очаква се Chevrolet Spark EV да постави нови стандарти за динамика по отношение на градските електрически автомобили. Той се задвижва с помощта на най-авангардния електромотор и акумулаторна система, конструирани и произвеждани някога от General Motors.

"Spark EV е автомобил с нулеви емисии, който доставя истинско удоволствие от шофирането и освен това притежава интелигентна система за комуникационна свързаност. Ние вярваме че той ще постави нови стандарти в някои от най-технологичните пазари," отбелязва Сюзан Дохърти, президент и управляващ директор на Chevrolet и Cadillac Europe. "Също като Volt, този пъргав, захранван от акумулаторна батерия автомобил, е ярък пример за експертния опит на Chevrolet по отношение на интелигентните решения за градска мобилност."

Авангардната система за задвижване дава възможност за динамични стартове от място и конкурентен пробег

Ускорението наподобяващо това на спортен автомобил и равномерният и наличен още при потегляне въртящ момент от 542 Нм превръщат Spark EV в малък автомобил, който доставя истинско удоволствие от шофирането. Сърцето на системата за задвижване на Spark EV е конструираният от GM електрически мотор с постоянни магнити. Той разполага с мощност от 130 к.с. (100 кВт) и осигурява ускорение на автомобила от нула до 100 км/ч за 8.5 секунди.  

Spark EV ще бъде оборудван с литиево-йонна акумулаторна система с капацитет от над 20 кВтч, която функционира с помощта на активна система за течно охлаждане и отопление. Благодарение на високотехнологичните решения при този акумулаторен пакет, се очаква Spark EV да достига един от най-добрите в класа електрически пробези. Акумулаторният пакет е конструиран така че да осигурява възможност за зареждане както с променлив ток (AC), така и за бърз заряд с постоянен ток (DC).  

Зареждането с постоянен ток позволява достигане да 80 процента от капацитета на батерията за около 20 минути. Освен това акумулаторната система дава възможност за извършване на множество подобни заряди дневно. Зареждането с променлив ток изисква между 6 и 8 часа, при използване на стандартна битова мрежа с напрежение от 230 волта. Зарядното устройство се предлага стандартно с автомобила.

Комуникационната свързаност прави шофирането по-лесно и приятно

Стилистиката на Spark EV е с остри линии и експресивен характер. Сред най-отличаващите се елементи в интериора на автомобила е инструменталният панел, монтиран над кормилната колонка, включващ единия от два седем инчови пълноцветни LCD екрана. Другият дисплей е разположен на централната конзола и служи като интерфейс за инфоразвлекателната система, контрола на климатичната система и данните свързани с енергийната ефективност.

Spark EV ще се предлага със системата Chevrolet MyLink включваща радио свързаност стандартно – тя позволява създаване на връзка със съвместими смартфони към радиото, с помощта на touch screen с висока резолюция. Chevrolet MyLink ще функционира с определен брой приложения, които ще позволяват на потребителите да използват своите смартфони и да слушат различни световни радиостанции чрез интернет. Камера за обратно виждане ще осигурява помощ при включване на задна предавка на автомобила.

В допълнение, потребителите на MyLink които използват съвместим iPhone* (като 4S) използващи iOS6 ще могат да използват Siri, авангардната система за асистенция, за да осъществят различни дейности, като същевременно с това не отделят поглед от пътя и ръцете от волана.

* Използването на Siri изисква достъп до интернет. Siri може да не се предлага на всички езици и навсякъде и неговите функции могат да варират в зависимост от мястото на използване.

Предварителни технически данни

media.gm.com
Изпрати новина Изпрати твоя новина свързана с електромобилите и ние ще я публикуваме.
Стани част от екипиа на ИКЕМ!


Добави в Svejo

Коментари (0)
 • Напиши коментар • Последно от актуално
  ПРЕЗЕНТАЦИИ НА СОЛАРНИ АВТОМОБИЛИ

  ПРЕЗЕНТАЦИИ НА СОЛАРНИ АВТОМОБИЛИ

  18-04-2024

  ИКЕМ е координатор на проект: ПРЕЗЕНТАЦИИ НА СОЛАРНИ АВТОМОБИЛИ

  ERASMUS+  2023oще ...  Състояние на електрическата мобилност в България – Март 2024г.

  Състояние на електрическата мобилност в България – Март 2024г.

  18-03-2024

  Очаква се 2024 г. да бъде година на напредък за развитието на зарядна инфраструктура за електр oще ...  Проект по Еrasmus+ с участие на ИКЕМ

  Проект по Еrasmus+ с участие на ИКЕМ

  31-01-2024

  Проектът събира усилията на своите участници по темата за соларните електомобили.

  oще ...  Честит 14-ти рожден ден на ИКЕМ!

  Честит 14-ти рожден ден на ИКЕМ!

  25-11-2023


  Като браншова организация в сектор "Електрическа мобилност", ИКЕМ работи за oще ...

  Виж всичко от актуално
   
  Продукти
  Комплектна система за задвижване на електромобили

  Комплектна система за задвижване на електромобили


  Системата за електрозадвижване обхваща гама с три основни типоразмера на ел. мощност със съответните компоненти - електромотор и контролер.    ‎ oще ...  Виж всички продукти


  Анкета с продължение...
  Какъв автомобил бихте закупили?


    Чист електромобил с литиево-йонни батерии
    Електромобил с удължен пробег
    Обикновен бензинов или дизелов автомобил
  Гласове:


  Кой уби електрическата кола? (видео)


  Календар - събития
  Май 2024
  Нед Пон Вто Сря Чет Пет Съб
     
   
  ИКЕМ във Facebook
  Индустриален клъстер "Електромобили" - Учредители:


  ИНСТИТУТ ЗА ЕВРОПЕЙСКИ ЦЕННОСТИ БСК - Петрич Ди-вен Транспортна Електроника Стратекс Екита Ванико ВиДжиЕф


  evi
  ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
  Европейски фонд
  за регионално развитие
  Инвестираме във вашето бъдеще
  evi
  evi
  ОПЕРАТИВНА ПРОГРАМА
  „Развитие на конкурентоспособността
  на българската икономика” 2007-2013
  www.opcompetitiveness.bg

  Интернет страницата е създадена с финансовата подкрепа на ЕФРР, в рамките на проект „Развитие на Индустриален Клъстер Електромобили” по ДБФП К-02-2/28.09.2011 г.