ИКЕМ - Индустриален клъстер "Електромобили" | Вторник, 24.05.2022 |

Български  English


Spark EV: Електрическата звезда на Chevrolet на Автомобилното изложение в Женева
Публикувано на: 14-02-2013
Spark EV: Електрическата звезда на Chevrolet на Автомобилното изложение в Женева

     •     Електрическата версия на малкия автомобил Spark ще се предлага на определени пазари в Европа

     •     Електрическият мотор има мощност от 130 к.с. и въртящ момент от 542 Нм

     •     Високотехнологичната батерия позволява бърз заряд с постоянен ток за 20 минути

     •     Два конфигурируеми LCD екрана осигуряват подобрена комуникационна свързаност

След глобалния дебют на електрическия автомобил Spark EV в Лос Анджелис миналата година, задвижваният изцяло от батерия мини автомобил на Chevrolet ще бъде представен на европейската публика за първи път на Автомобилното изложение в Женева. Автомобилът ще се предлага на определени европейски пазари от 2014 година.

Очаква се Chevrolet Spark EV да постави нови стандарти за динамика по отношение на градските електрически автомобили. Той се задвижва с помощта на най-авангардния електромотор и акумулаторна система, конструирани и произвеждани някога от General Motors.

"Spark EV е автомобил с нулеви емисии, който доставя истинско удоволствие от шофирането и освен това притежава интелигентна система за комуникационна свързаност. Ние вярваме че той ще постави нови стандарти в някои от най-технологичните пазари," отбелязва Сюзан Дохърти, президент и управляващ директор на Chevrolet и Cadillac Europe. "Също като Volt, този пъргав, захранван от акумулаторна батерия автомобил, е ярък пример за експертния опит на Chevrolet по отношение на интелигентните решения за градска мобилност."

Авангардната система за задвижване дава възможност за динамични стартове от място и конкурентен пробег

Ускорението наподобяващо това на спортен автомобил и равномерният и наличен още при потегляне въртящ момент от 542 Нм превръщат Spark EV в малък автомобил, който доставя истинско удоволствие от шофирането. Сърцето на системата за задвижване на Spark EV е конструираният от GM електрически мотор с постоянни магнити. Той разполага с мощност от 130 к.с. (100 кВт) и осигурява ускорение на автомобила от нула до 100 км/ч за 8.5 секунди.  

Spark EV ще бъде оборудван с литиево-йонна акумулаторна система с капацитет от над 20 кВтч, която функционира с помощта на активна система за течно охлаждане и отопление. Благодарение на високотехнологичните решения при този акумулаторен пакет, се очаква Spark EV да достига един от най-добрите в класа електрически пробези. Акумулаторният пакет е конструиран така че да осигурява възможност за зареждане както с променлив ток (AC), така и за бърз заряд с постоянен ток (DC).  

Зареждането с постоянен ток позволява достигане да 80 процента от капацитета на батерията за около 20 минути. Освен това акумулаторната система дава възможност за извършване на множество подобни заряди дневно. Зареждането с променлив ток изисква между 6 и 8 часа, при използване на стандартна битова мрежа с напрежение от 230 волта. Зарядното устройство се предлага стандартно с автомобила.

Комуникационната свързаност прави шофирането по-лесно и приятно

Стилистиката на Spark EV е с остри линии и експресивен характер. Сред най-отличаващите се елементи в интериора на автомобила е инструменталният панел, монтиран над кормилната колонка, включващ единия от два седем инчови пълноцветни LCD екрана. Другият дисплей е разположен на централната конзола и служи като интерфейс за инфоразвлекателната система, контрола на климатичната система и данните свързани с енергийната ефективност.

Spark EV ще се предлага със системата Chevrolet MyLink включваща радио свързаност стандартно – тя позволява създаване на връзка със съвместими смартфони към радиото, с помощта на touch screen с висока резолюция. Chevrolet MyLink ще функционира с определен брой приложения, които ще позволяват на потребителите да използват своите смартфони и да слушат различни световни радиостанции чрез интернет. Камера за обратно виждане ще осигурява помощ при включване на задна предавка на автомобила.

В допълнение, потребителите на MyLink които използват съвместим iPhone* (като 4S) използващи iOS6 ще могат да използват Siri, авангардната система за асистенция, за да осъществят различни дейности, като същевременно с това не отделят поглед от пътя и ръцете от волана.

* Използването на Siri изисква достъп до интернет. Siri може да не се предлага на всички езици и навсякъде и неговите функции могат да варират в зависимост от мястото на използване.

Предварителни технически данни

media.gm.com
Изпрати новина Изпрати твоя новина свързана с електромобилите и ние ще я публикуваме.
Стани част от екипиа на ИКЕМ!


Добави в Svejo

Коментари (0)
 • Напиши коментар • Последно от актуално
  ИКЕМ АД подписа договор за създаване на Трансгранична мрежа за електромобилност с Гърция

  ИКЕМ АД подписа договор за създаване на Трансгранична мрежа за електромобилност с Гърция

  09-05-2022

  Първите консултации ще се проведат в периода 06 - 09 май 2022 в градовете: Петрич, Кулата, Санoще ...  М4МРегионален Информационен Ден

  М4МРегионален Информационен Ден

  05-05-2022

  На 10 май от 10:00 ч. ИКЕМ организира oн-лайн събитие –  oще ...  СТИМУЛИ И ЕЛЕКТРОМОБИЛИ

  СТИМУЛИ И ЕЛЕКТРОМОБИЛИ

  14-04-2022

  През януари 2022 г., Българската телеграфна агенция и Националната браншова организация за еле oще ...  Три големи клъстера подписаха меморандум за развитие на електрическата мобилност и възобновяемите енергийни източници

  Три големи клъстера подписаха меморандум за развитие на електрическата мобилност и възобновяемите енергийни източници

  31-03-2022

  На 30 март 2022г. в Българската стопанска камара се подписа тристранен меморандум за сътруднич oще ...

  Виж всичко от актуално
   
  Продукти
  Зарядна станция - MAR-CSM-T2

  Зарядна станция - MAR-CSM-T2


  Ново поколение умна зарядна колонка за ускорен заряд на ЕПС! Проектирана и разработена изцяло в България, съвместно с ИКЕМ! oще ...  Домашна зарядна колонка от серията VAL-HP2

  Домашна зарядна колонка от серията VAL-HP2


  Идеалният избор за ДОМА или ОФИСА! Ускорено зареждане на Електромобил или зареждаем (Plug-in) хибрид! oще ...  Електрически велосипед Liberty MaxDrive

  Електрически велосипед Liberty MaxDrive


  Изследвайте града с елегантност и стил. Eljoy Liberty – интелигентен избор за търсещите комфорт и независимост. oще ...  Електрически велосипед Allrounder

  Електрически велосипед Allrounder


  Най-важното и отличително предимство на Eljoy Allrounder е свободата на избор, която предоставя. oще ...  Електрически велосипед Liberty

  Електрически велосипед Liberty


  Eljoy Liberty е електрически велосипед, създаден с подчертан акцент към хармоничния дизайн и комфорт на каране. oще ...  Виж всички продукти


  Анкета с продължение...
  Какъв автомобил бихте закупили?


    Чист електромобил с литиево-йонни батерии
    Електромобил с удължен пробег
    Обикновен бензинов или дизелов автомобил
  Гласове:


  Кой уби електрическата кола? (видео)


  Календар - събития
  Май 2022
  Нед Пон Вто Сря Чет Пет Съб
      
  ИКЕМ във Facebook
  Индустриален клъстер "Електромобили" - Учредители:


  ИНСТИТУТ ЗА ЕВРОПЕЙСКИ ЦЕННОСТИ БСК - Петрич Ди-вен Транспортна Електроника Стратекс Екита Ванико ВиДжиЕф


  evi
  ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
  Европейски фонд
  за регионално развитие
  Инвестираме във вашето бъдеще
  evi
  evi
  ОПЕРАТИВНА ПРОГРАМА
  „Развитие на конкурентоспособността
  на българската икономика” 2007-2013
  www.opcompetitiveness.bg

  Интернет страницата е създадена с финансовата подкрепа на ЕФРР, в рамките на проект „Развитие на Индустриален Клъстер Електромобили” по ДБФП К-02-2/28.09.2011 г.