ИКЕМ - Индустриален клъстер "Електромобили" | Петък, 17.08.2018 |

Български  English


ЕК обяви законодателното си предложение за директива относно инфраструктурата за алтернативни горива в транспорта
Публикувано на: 29-01-2013
ЕК обяви законодателното си предложение за директива относно инфраструктурата за алтернативни горива в транспорта

ЕК обяви законодателното си предложение за директива относно инфраструктурата за алтернативни горива в транспорта.

Предложението не е гласувано и в неговия краен вариант може да настъпят корекции:

http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/kallas/headlines/news/2013/01/clean-fuel-strategy_en.htm

http://europa.eu/rapid/press-release_MEMO-13-24_en.htm

 

Основните точки по отношение на електромобилността са:

-          щепсел: Commission has announced the use of the "Type 2" plug as the common standard for the whole of Europe.

-          ЕК иска да задължи страните членки до 2020 да осигурят определен брой публично-достъпни зарядни станции с този щепсел (за България – 7000 бр.)

-         National strategies - Member States should implement national frameworks – описано е каква информация и какви мерки е необходимо да се заложат в националните стратегии, дадени са примери за стимули (повечето от тях вече са включени в предложенията на ИКЕМ)

-          Общо за съюза – минимум 795000 зарядни станиции (дадена е и формулата, чрез която са получени бройките за отделните страни) до 2020, очаквани разходи – 8 милиарда (най-вероятно тук се включват и инсталационните разходи, не само стойността на оборудването), което прави ~10k EUR/станция.

 

По отношение на другите „алтернативни горива” мерките са следните:

-          водород – само за страните, в които в момента има планове за развитие на водородна мрежа (14 членки) се предлага изискване до 2020 да има водородни станции през 300км, очаквани разходи – 123 милиона

-          природен газ – LNG (втечнен) и CNG (“автомобилен метан”)

o        LNG воден транспорт – зарядни станции на всички основни TEN-T пристанища (до 2020 за морските, до 2025 за речните; общо 139 броя), очаквани разходи – 2.1 милиарда (наскоро имаше новина за ферибот на батерии за къси разстояния в Норвегия)

o        LNG тежкотоварни камиони пътуващи на дълги разстояния – зарядни станции през 400км на всички основни TEN-T пътища до 2020, очаквани разходи – 58 милиона

o        LNG железопътен транспорт – споменава се само мимоходом, повече се набляга на електрификацията

o        CNG автомобилен транспорт – зарядни станции през 150км в целия съюз до 2020, очаквани разходи – 160 милиона. България е отбелязана сред страните с очакван голям ръст на CNG.

-          биогорива – настоящите горива от първо поколение (които използват растения специално засяти за гориво) се ограничават до 5%, за повече от това трябва да се използват нови видове биогорива използващи отпадачни продукти от селското и горско стопанство, сметища и други, които да не натоварват допълнително земеделските земи и горите. Въпросното ограничение е предложено още през 2012 в измененията на Renewable Energy Directive. В новия пакет не са заложени допълнителни мерки.

-          LPG (“автогаз”) – оценката на ЕК е, че пазарът му е достатъчно развит и няма нужда от допълнителни мерки

Общите очаквани разходи за всички видове инфраструктура са 10.5 милиарда до 2020 – 8 за електростанции, 2 за LNG по пристанищата и останалите 0.5 за пътни LNG, CNG и водород.

Като цяло визията е за силна подкрепа на електромобилността и на природния газ (най-вече LNG), съответно за средни разстояния /автомобили и големи разстояния/ камиони и кораби. Отношението към водорода е неутрално (от страните, които към момента го развиват се изисква да осигурят смислено покритие и съвместимост; нищо повече), а настоящите биогорива от първо поколение се ограничават.

Разходи за нефт, които ще се спестят от прилагането на мерките, се очаква да нарастнат до 2.3 милиарда/година през 2030, а още 1 милиард/година се очаква да се спестят от намаляване на ценовите флуктуации заради подобрената сигурност на енергийните доставки. Отбелязани са и предимствата за индустрията, работните места, предимство в иновациите и глобализацията и т.н.

По отношение на българската национална стратегия бяха обявени няколко наказателни процедури заради забавено въвеждане на директиви на ЕК. Някои от процедурите са на последен етап преди въвеждането на глоби в размер на хиляди евро на ден. Забавянията косвено свързани с електромобилността (т.е. електромобилността спомага за преодоляване на забавянето и/или премахване на забавянето улеснява електромобилността) са при въвеждане на изисквяния относно:

-          трети енергиен либерализационен пакет – пазар на природен газ и електричество

-          новостроящите се сгради да са енергийно-неутрални (нулева нетна консумация)

-          чистота на въздуха

 

В средата на 2012г. ИКЕМ предложи в свое писмо до изпълнителната власт, да се стартира работа по създаване на „План за електрическа мобилност – България 2025“.

За да се избегнат забавяния и санкции свързани с бъдещите изисквания за зарядни станции, ИКЕМ е готов да съдейства на властите при изготвянето на националната стратегия и другите необходими законодателни и нормативни документи.

 

инж. Стоян Спахиев

ИКЕМ
Изпрати новина Изпрати твоя новина свързана с електромобилите и ние ще я публикуваме.
Стани част от екипиа на ИКЕМ!


Добави в Svejo

Коментари (0)
 • Напиши коментар • Последно от актуално
  Мейсън Мастърс ЕООД e най-новия член на ИКЕМ

  Мейсън Мастърс ЕООД e най-новия член на ИКЕМ

  02-08-2018

  Като част от общността на ИКЕМ Мейсън Мастърс ще работи с екипа в проектните направления и ще oще ...  ИКЕМ ще подпомага създаване на технологичен център за управляеми SCR модели

  ИКЕМ ще подпомага създаване на технологичен център за управляеми SCR модели

  02-08-2018

  На 31-07-2018 г. в офиса на ИКЕМ се проведе среща с инициативна група, за създаване на техноло oще ...  ИКЕМ взе участие в Шестата лятна академия за млади лидери на Софийския Форум за сигурност

  ИКЕМ взе участие в Шестата лятна академия за млади лидери на Софийския Форум за сигурност

  30-07-2018

  От 25-ти до 27-ми юли се проведе шестото издание на лятна академия за млади 2018, организирана oще ...  Българската компания НАТ 2004 стана член на ИКЕМ

  Българската компания НАТ 2004 стана член на ИКЕМ

  25-07-2018

  Фирма НАТ 2004 ООД от гр. Девин се присъедини към ИКЕМ.

  oще ...

  Виж всичко от актуално
   
  Анкета с продължение...
  Какъв автомобил бихте закупили?


    Чист електромобил с литиево-йонни батерии
    Електромобил с удължен пробег
    Обикновен бензинов или дизелов автомобил
  Гласове:

  Продукти
  Електрически велосипед Liberty MaxDrive

  Електрически велосипед Liberty MaxDrive


  Изследвайте града с елегантност и стил. Eljoy Liberty – интелигентен избор за търсещите комфорт и независимост. oще ...  Електрически велосипед Allrounder

  Електрически велосипед Allrounder


  Най-важното и отличително предимство на Eljoy Allrounder е свободата на избор, която предоставя. oще ...  Електрически велосипед Liberty

  Електрически велосипед Liberty


  Eljoy Liberty е електрически велосипед, създаден с подчертан акцент към хармоничния дизайн и комфорт на каране. oще ...  Зарядна станция - MAR-CSM-T2

  Зарядна станция - MAR-CSM-T2


  Ново поколение умна зарядна колонка за ускорен заряд на ЕПС! Проектирана и разработена изцяло в България, съвместно с ИКЕМ! oще ...  Домашна зарядна колонка от серията VAL-HP2

  Домашна зарядна колонка от серията VAL-HP2


  Идеалният избор за ДОМА или ОФИСА! Ускорено зареждане на Електромобил или зареждаем (Plug-in) хибрид!oще ...  Виж всички продукти  Кой уби електрическата кола? (видео)


  Календар - събития
  Август 2018
  Нед Пон Вто Сря Чет Пет Съб
     
   
  ИКЕМ във Facebook
  Индустриален клъстер "Електромобили" - Учредители:


  ИНСТИТУТ ЗА ЕВРОПЕЙСКИ ЦЕННОСТИ БСК - Петрич Ди-вен Транспортна Електроника Стратекс Екита Ванико ВиДжиЕф


  evi
  ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
  Европейски фонд
  за регионално развитие
  Инвестираме във вашето бъдеще
  evi
  evi
  ОПЕРАТИВНА ПРОГРАМА
  „Развитие на конкурентоспособността
  на българската икономика” 2007-2013
  www.opcompetitiveness.bg

  Интернет страницата е създадена с финансовата подкрепа на ЕФРР, в рамките на проект „Развитие на Индустриален Клъстер Електромобили” по ДБФП К-02-2/28.09.2011 г.