ИКЕМ - Индустриален клъстер "Електромобили" | Понеделник, 24.06.2024 |

Български  English


На Автосалон 2011 в София хибридите са по-убедителни
Публикувано на: 18-06-2011
2011_1504Как се представи Автомобилен салон София 2011 в „електрическата сфера”? Не особено ярко, но за това си има и съответното обяснение. Както стана ясно и от пресконференцията преди откриването на изложението, земетресението в Япония и катастрофата в АЕЦ Фукушима са затруднили цялото автомобилостроене в света, включително и това на машините с ток.

Продажбите тръгнаха успешно, каза на пресконференцията Стоян Желев, шеф на Пежо и на Асоциацията на автомобилните производители, вероятно имайки предвид световния пазар, но кризата в японското автомобилостроене (следствие от катастрофите) се отрази и на пазара, и на производството на електромобили. Според него обаче те са безалтернативни в средносрочен план, като в по-далечно бъдеще евентуално може да им се появи и конкуренция. От друга страна, по думите му за тяхното разпространение голяма е ролята на държавата и на общините, които трябва да дадат пример и подкрепа. На този етап обаче, пак по думите му, няма реални действия за промяна на нормативната база. За сметка на това Желев очаква цените на елмобилите бързо да паднат. 2011_1520

Тук веднага да посочим, че на изложбата хибридите и чистите елмобили се конкурираха за внимание. При това личеше, че хибридите имат вече завоювани пазарни позиции, докато елмобилите тепърва ще си ги извоюват.

Естествено Тойота, най-големият производител на автомобили в света и пионер при хибридите, демонстрира новите си разработки на Prius, а вече и на Auris HSD. Как тръгва през 90-те години и как стига до прилаганата днес в нейните модели философията Hybrid Synergy Drive е наистина цяла история за технологичното развитие в автомобилостроенето, която си заслужава отделно внимание. Тук да посочим само, че очевидно днес японците наблягат на хибридите, подготвяйки се в същото време да предложат и чисти електромобили. Да посочим само, че в показаните модели ДВГ са бензинови с почти 100 к.с., а електродвигателите са мощни по 60 кВт (82 к.с.). Разходът на гориво е сведен до 4 л на 100 км, замърсяването – до около 90 г/ км, цената – до 46,5 и 62,5 хил. лв.  

На изложението и Хонда демонстрира, че на този етап се съсредоточава върху хибридите. Компанията показа 3 модела в хибриден вариант – 2 с безстепенна скоростна кутия (Jazz и Insight) и един спортен (CR-Z) с 6-степенна скоростна кутия. Както обясни експертът на щанда, в първите два компютър решава с кой двигател ще се движи колата във всеки един момент. Не го попитахме, но вероятно критерий е някакъв оптимум между разход на гориво и скорост. В тези модели ДВГ е с 88 или 114 к.с., а този на електрическата машина – само 14 к.с. Последната се използва за три цели – като двигател (за скорости до 50 км/ч), като генератор за зареждане на акумулаторите при спиране и като маховик на ДВГ, на чието място се и намира. Това прави автомобилите изключително икономични в разхода на гориво, достатъчно екологични, и с цена между 37 и 58 хил. лв. От догодина, сподели експертът, Хонда щяла да предложи модела Jazz и в чисто електрически вариант. Тогава щяло да има данни и за пробега с едно зареждане на батериите, каквото сега за хибридите не се давало като показател. При цитираните хибриди батериите били никел-металхидридни, а за очаквания електрически вариант на Jazz не е известно, но вероятно – литиево-йонни.

2011_1521Renault, от своя страна, показва модел на електрическия Fluence и демонстрира макети на общо 4 чисто електрически модели – освен на Fluence, също на Twizy, Preview и Kangoo. Четирите електромобила имат мощност на двигателя си съответно: 70 кВт, 15 кВт, 44 кВт и 44 кВт, въртящ момент – 226 Нм, 57 Нм, 226 Нм и 226 Нм, максимална скорост  - 135 км/ч, 80 км/ч, 130 км/ч и 130 км/ч и пробег с едно зареждане – 185 км, 100 км, 170 км и 170 км. Батериите на Twizy се зареждат до 80 % за 3,5 ч, тези на Kangoo имат също само обикновено зареждане, но вече за 6-8 ч, докато Fluence и Preview имат освен това и вариант за бърза смяна на изтощената батерия, а Preview и трета възможност – за бързо зареждане за 30 мин. Kangoo се демонстрира в електрически вариант и за двата си подмодела – Maxi и Express.

Пежо и тук показва своя iOn, от който вече са продадени няколко бройки. За съжаление обаче в проспекта за модела някои технически данни са спестени. Набляга се предимно на неговата екологичност, на всички онези показатели, които гарантират сигурността и комфорта на пътниците, но данни за двигателя, за параметрите на ползвания ток, за консумираната електроенергия липсват. Показва се, че двигателят е отзад, батериите са между двете оси под пода, зареждането може да е бързо – до 30 мин. за 80 % от капацитета, или нормално – за 6 часа, и има възможност за трансформация в товарен вариант (махат се задните седалки и се получава товарен сектор с полезен обем от 1 м3). Някъде в текста може да намерите също, че автономността на електромобила може да достигне 150 км, батериите са литиево-йонни, а максималната скорост – 130 км/ч.
Пежо припомня, че е най-големият производител на електрически автомобили в света, пуснал на пазара 10 000 машини с модела 106 между 1995 и 2003 г. Компанията отбелязва също, че сега освен iOn предлага и лекотоварния Partner Origin с товарен капацитет от 3 м3, също 100% електрически. Освен тях Пежо също се готви да предложи до края на годината хибридни автомобили, между които и първия дизелов хибрид 3008 Hybrid4.

За съжаление други производители (марки) на електрически автомобили като Chevrolet, Opel, Grate Wall дават оскъдна или почти никаква информация за моделите си съответно Volt, Ampera (хибрид) и VolexC20EV, които впрочем демонстрираха на изложението, оправдавайки се с това, че тази година няма да ги внасят, а за догодина – един Господ знае!

 

Автор:  Начо  Халачев

Изпрати новина Изпрати твоя новина свързана с електромобилите и ние ще я публикуваме.
Стани част от екипиа на ИКЕМ!


Добави в Svejo

Коментари (0)
 • Напиши коментар • Последно от актуално
  ПРЕЗЕНТАЦИИ НА СОЛАРНИ АВТОМОБИЛИ

  ПРЕЗЕНТАЦИИ НА СОЛАРНИ АВТОМОБИЛИ

  18-04-2024

  ИКЕМ е координатор на проект: ПРЕЗЕНТАЦИИ НА СОЛАРНИ АВТОМОБИЛИ

  ERASMUS+  2023oще ...  Състояние на електрическата мобилност в България – Март 2024г.

  Състояние на електрическата мобилност в България – Март 2024г.

  18-03-2024

  Очаква се 2024 г. да бъде година на напредък за развитието на зарядна инфраструктура за електр oще ...  Проект по Еrasmus+ с участие на ИКЕМ

  Проект по Еrasmus+ с участие на ИКЕМ

  31-01-2024

  Проектът събира усилията на своите участници по темата за соларните електомобили.

  oще ...  Честит 14-ти рожден ден на ИКЕМ!

  Честит 14-ти рожден ден на ИКЕМ!

  25-11-2023


  Като браншова организация в сектор "Електрическа мобилност", ИКЕМ работи за oще ...

  Виж всичко от актуално
   
  Продукти
  Комплектна система за задвижване на електромобили

  Комплектна система за задвижване на електромобили


  Системата за електрозадвижване обхваща гама с три основни типоразмера на ел. мощност със съответните компоненти - електромотор и контролер.    ‎ oще ...  Виж всички продукти


  Анкета с продължение...
  Какъв автомобил бихте закупили?


    Чист електромобил с литиево-йонни батерии
    Електромобил с удължен пробег
    Обикновен бензинов или дизелов автомобил
  Гласове:


  Кой уби електрическата кола? (видео)


  Календар - събития
  Юни 2024
  Нед Пон Вто Сря Чет Пет Съб
        
        
  ИКЕМ във Facebook
  Индустриален клъстер "Електромобили" - Учредители:


  ИНСТИТУТ ЗА ЕВРОПЕЙСКИ ЦЕННОСТИ БСК - Петрич Ди-вен Транспортна Електроника Стратекс Екита Ванико ВиДжиЕф


  evi
  ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
  Европейски фонд
  за регионално развитие
  Инвестираме във вашето бъдеще
  evi
  evi
  ОПЕРАТИВНА ПРОГРАМА
  „Развитие на конкурентоспособността
  на българската икономика” 2007-2013
  www.opcompetitiveness.bg

  Интернет страницата е създадена с финансовата подкрепа на ЕФРР, в рамките на проект „Развитие на Индустриален Клъстер Електромобили” по ДБФП К-02-2/28.09.2011 г.