ИКЕМ - Индустриален клъстер "Електромобили" | Събота, 13.08.2022 |

Български  English


Прогноза-2013.БГ: студ за чистата енергия, жега за електромобилите и учението
Публикувано на: 08-01-2013
Прогноза-2013.БГ: студ за чистата енергия, жега за електромобилите и учението

Хладина ще доминира бизнес-климата у нас,, когато става дума за производството на чиста енергия, през 2013 година. За сметка на това електромобилите ще бъдат горещ сегмент, и то далеч не само по отношение на новите модели на пазара. Подем ще има и в сферата на обучението, касаещо чистите технологии. Природозащитниците се готвят да отстояват безопасната енергетика, което в случая значи енергетика без ядрени мощности, и защитата на рибните запаси.

Накратко това е предвещанието за годината, в чиито първи дни повечето от нас мислят за референдума за ядрената енергетика.

Референдумът за ядрената енергетика

ще определи дали в бъдеще нашата страна ще инвестира в нови атомни централи, или ще сложи край на новите ядрени разработки, за да даде път за повече чиста енергия. Еколозите се надяват на положителен изход – обществото да отхвърли плановете за бъдещи АЕЦ. Важно е да се покаже колко безперспективна е ядрената енергия, казват от Грийнпийс в началото на 2013.

Алтернативна енергия обаче няма да има скоро – поне не повече от тази, която е налична в момента, защото производството на чиста енергия е в застой.

Към 2012 в България има около 680 мегавата ветроенергийни мощности, инсталирани и работещи, над 800 мегавата фотоволтаични мощности и около 50 мегавата електроцентрали на биомаса. Нови проекти обаче няма.

Нулеви мощности са планирани за 2013 в графите за електроенергия от вятър, слънце или биомаса, а даже и за годините след нея. Изминалата 2012 донесе тежък удар за производителите на вятърна и соларна енергия в България. Затова браншовите организации у нас – Българската ветроенергийна асоциация (БГВЕА) и Българската фотоволтаична асоциация (БФА) – едва скриват песимизма си за новата година.

Очаква се около средата на 2013 да стане ясно ще останат или ще се премахнат наложените през септември 2012 цени за достъп до електроразпределителната мрежа, наложени на ВЕИ производителите от ДКЕВР. Европейските институции в момента проверяват законността на тази мярка. Възможно е новата година да донесе официална процедура срещу България за нарушение на европейските директиви.

Независимо от изхода на евро-проучването, ако таксите не бъдат премахнати, това може да доведе до фалит за множество малки предприятия. Може да се очаква и известна форма на “консолидация” на пазара, ако малките играчи успеят да намерят купувачи за своите ВЕИ проекти, или – ако се случат най-мрачните прогнози на специалистите – ако банките се окажат собственици на множество ВЕИ инсталации.

Активизиране на връзките бизнес-образование в сферата на чистите технологии очакват от Cleantech България. Бизнесът все повече общува с академичните среди и това може да даде шанс на много млади и иновативни българи.

Самите технически ВУЗ също се насочват все повече към чистите технологии. Може да се очаква през 2013 това да доведе до интересно развитие в сектора.

За разлика от хладния климат при ВЕИ, жега ще има при електромобилите.

По оценка на Индустриален клъстер „Електромобили“ към края на 2012 у нас има около 1200 движещи се електрически превозни средства. Това включва както коли, така и скутери, триколки и автобуси. Електрическите возила ще станат 2000-3000 до края на 2013 година, прогнозират от клъстера.

Все повече градове имат зарядни колонки за електромобили. Таз тенденция ще продължи.

Очакват се поне два пилотни проекта за приложение на електрически автобуси в масовия градски транспорт. Този път столицата няма да даде пример, както мнозина биха очаквали. Електрически автобуси се очаква да возят пътниците в Божурище и Брезник. Вторият град е мястото, където китайската мега-компания за батерии и електрически превозни средства BYD планира да строи завод за електрически автобуси.

Очаква се през тази година да станат факт и дългоочакваните финансови стимули за закупуване на електромобил.

Конверсираните електромобили ще са една съществена част от електрическите коли в страната през 2013 година. Изобретателността на българина, неговото масово хоби „направи си сам“, провокираната инженерна мисъл и стремежът към спестяване на пари навярно ще подтикнат мнозина да се насочат към преобразуване на вече съществуващите коли в електрически. Процесът ще бъде много сериозен, вещаят от ИКЕМ, и допускат, че делът на конверсираните електромобили може да надскочи 50%.

Що се касае до опазването на околната среда, борбата с отпадъците и проблемите със златодобива навярно ще продължат да бъдат на дневен ред. Но на фокус тази година ще бъде и друг голям въпрос – този за рибарската политика, която генерално се преразглежда на всеки 10 години на глобално ниво. Тазгодишното преразглеждане ще е ключово за спасяването на някои рибни видове, които са на изчезване заради прекомерния улов. Активистите на Грийнпийс у нас се готвят за борба на местно ниво.

Изборите са събитието, което всички в сектора очакват с особено вълнение. Тази нишка леко, но настойчиво пронизва всички прогнози за 2013 година. Природозащитниците очакват изборите, за да узнаят дали ще има радикални промени в политиките по екологията и дали има надежда да постигнат исканията си. Доставчиците на ВЕИ електроенергия очакват изборите, за да възродят (или, в по-мрачния сценарий, окончателно да погребат) надеждите си, че възобновяемата енергия отново ще получи голямо внимание и благоприятно отношение за своето развитие.

Източник: GreenTech
Изпрати новина Изпрати твоя новина свързана с електромобилите и ние ще я публикуваме.
Стани част от екипиа на ИКЕМ!


Добави в Svejo

Коментари (0)
 • Напиши коментар • Последно от актуално
  Регистрираните ППС и ЕПС в България към 1 юли 2022 г.

  Регистрираните ППС и ЕПС в България към 1 юли 2022 г.

  19-07-2022

  Информация за регистрираните пътни превозни средства и електрически превозни средства в Българoще ...  ИКЕМ проведе редовното си Общо събрание

  ИКЕМ проведе редовното си Общо събрание

  28-06-2022

  Домакин на събитието беше Стопански факултет към Софийския университет „Св. Климент oще ...  В Пловдив се учреди общинско транспортно дружество - “Екобус”

  В Пловдив се учреди общинско транспортно дружество - “Екобус”

  26-05-2022

  Общинският съвет на Пловдив прие с 36 гласа предложението на кмета Здравко Димитров за учредяв oще ...  ИКЕМ АД подписа договор за създаване на Трансгранична мрежа за електромобилност с Гърция

  ИКЕМ АД подписа договор за създаване на Трансгранична мрежа за електромобилност с Гърция

  09-05-2022

  Първите консултации ще се проведат в периода 06 - 09 май 2022 в градовете: Петрич, Кулата, Сан oще ...

  Виж всичко от актуално
   
  Продукти
  Зарядна станция - MAR-CSM-T2

  Зарядна станция - MAR-CSM-T2


  Ново поколение умна зарядна колонка за ускорен заряд на ЕПС! Проектирана и разработена изцяло в България, съвместно с ИКЕМ! oще ...  Домашна зарядна колонка от серията VAL-HP2

  Домашна зарядна колонка от серията VAL-HP2


  Идеалният избор за ДОМА или ОФИСА! Ускорено зареждане на Електромобил или зареждаем (Plug-in) хибрид! oще ...  Електрически велосипед Liberty MaxDrive

  Електрически велосипед Liberty MaxDrive


  Изследвайте града с елегантност и стил. Eljoy Liberty – интелигентен избор за търсещите комфорт и независимост. oще ...  Електрически велосипед Allrounder

  Електрически велосипед Allrounder


  Най-важното и отличително предимство на Eljoy Allrounder е свободата на избор, която предоставя. oще ...  Електрически велосипед Liberty

  Електрически велосипед Liberty


  Eljoy Liberty е електрически велосипед, създаден с подчертан акцент към хармоничния дизайн и комфорт на каране. oще ...  Виж всички продукти


  Анкета с продължение...
  Какъв автомобил бихте закупили?


    Чист електромобил с литиево-йонни батерии
    Електромобил с удължен пробег
    Обикновен бензинов или дизелов автомобил
  Гласове:


  Кой уби електрическата кола? (видео)


  Календар - събития
  Август 2022
  Нед Пон Вто Сря Чет Пет Съб
   
     
  ИКЕМ във Facebook
  Индустриален клъстер "Електромобили" - Учредители:


  ИНСТИТУТ ЗА ЕВРОПЕЙСКИ ЦЕННОСТИ БСК - Петрич Ди-вен Транспортна Електроника Стратекс Екита Ванико ВиДжиЕф


  evi
  ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
  Европейски фонд
  за регионално развитие
  Инвестираме във вашето бъдеще
  evi
  evi
  ОПЕРАТИВНА ПРОГРАМА
  „Развитие на конкурентоспособността
  на българската икономика” 2007-2013
  www.opcompetitiveness.bg

  Интернет страницата е създадена с финансовата подкрепа на ЕФРР, в рамките на проект „Развитие на Индустриален Клъстер Електромобили” по ДБФП К-02-2/28.09.2011 г.