ИКЕМ - Индустриален клъстер "Електромобили" | Петък, 26.04.2024 |

Български  English


Прогноза-2013.БГ: студ за чистата енергия, жега за електромобилите и учението
Публикувано на: 08-01-2013




Прогноза-2013.БГ: студ за чистата енергия, жега за електромобилите и учението

Хладина ще доминира бизнес-климата у нас,, когато става дума за производството на чиста енергия, през 2013 година. За сметка на това електромобилите ще бъдат горещ сегмент, и то далеч не само по отношение на новите модели на пазара. Подем ще има и в сферата на обучението, касаещо чистите технологии. Природозащитниците се готвят да отстояват безопасната енергетика, което в случая значи енергетика без ядрени мощности, и защитата на рибните запаси.

Накратко това е предвещанието за годината, в чиито първи дни повечето от нас мислят за референдума за ядрената енергетика.

Референдумът за ядрената енергетика

ще определи дали в бъдеще нашата страна ще инвестира в нови атомни централи, или ще сложи край на новите ядрени разработки, за да даде път за повече чиста енергия. Еколозите се надяват на положителен изход – обществото да отхвърли плановете за бъдещи АЕЦ. Важно е да се покаже колко безперспективна е ядрената енергия, казват от Грийнпийс в началото на 2013.

Алтернативна енергия обаче няма да има скоро – поне не повече от тази, която е налична в момента, защото производството на чиста енергия е в застой.

Към 2012 в България има около 680 мегавата ветроенергийни мощности, инсталирани и работещи, над 800 мегавата фотоволтаични мощности и около 50 мегавата електроцентрали на биомаса. Нови проекти обаче няма.

Нулеви мощности са планирани за 2013 в графите за електроенергия от вятър, слънце или биомаса, а даже и за годините след нея. Изминалата 2012 донесе тежък удар за производителите на вятърна и соларна енергия в България. Затова браншовите организации у нас – Българската ветроенергийна асоциация (БГВЕА) и Българската фотоволтаична асоциация (БФА) – едва скриват песимизма си за новата година.

Очаква се около средата на 2013 да стане ясно ще останат или ще се премахнат наложените през септември 2012 цени за достъп до електроразпределителната мрежа, наложени на ВЕИ производителите от ДКЕВР. Европейските институции в момента проверяват законността на тази мярка. Възможно е новата година да донесе официална процедура срещу България за нарушение на европейските директиви.

Независимо от изхода на евро-проучването, ако таксите не бъдат премахнати, това може да доведе до фалит за множество малки предприятия. Може да се очаква и известна форма на “консолидация” на пазара, ако малките играчи успеят да намерят купувачи за своите ВЕИ проекти, или – ако се случат най-мрачните прогнози на специалистите – ако банките се окажат собственици на множество ВЕИ инсталации.

Активизиране на връзките бизнес-образование в сферата на чистите технологии очакват от Cleantech България. Бизнесът все повече общува с академичните среди и това може да даде шанс на много млади и иновативни българи.

Самите технически ВУЗ също се насочват все повече към чистите технологии. Може да се очаква през 2013 това да доведе до интересно развитие в сектора.

За разлика от хладния климат при ВЕИ, жега ще има при електромобилите.

По оценка на Индустриален клъстер „Електромобили“ към края на 2012 у нас има около 1200 движещи се електрически превозни средства. Това включва както коли, така и скутери, триколки и автобуси. Електрическите возила ще станат 2000-3000 до края на 2013 година, прогнозират от клъстера.

Все повече градове имат зарядни колонки за електромобили. Таз тенденция ще продължи.

Очакват се поне два пилотни проекта за приложение на електрически автобуси в масовия градски транспорт. Този път столицата няма да даде пример, както мнозина биха очаквали. Електрически автобуси се очаква да возят пътниците в Божурище и Брезник. Вторият град е мястото, където китайската мега-компания за батерии и електрически превозни средства BYD планира да строи завод за електрически автобуси.

Очаква се през тази година да станат факт и дългоочакваните финансови стимули за закупуване на електромобил.

Конверсираните електромобили ще са една съществена част от електрическите коли в страната през 2013 година. Изобретателността на българина, неговото масово хоби „направи си сам“, провокираната инженерна мисъл и стремежът към спестяване на пари навярно ще подтикнат мнозина да се насочат към преобразуване на вече съществуващите коли в електрически. Процесът ще бъде много сериозен, вещаят от ИКЕМ, и допускат, че делът на конверсираните електромобили може да надскочи 50%.

Що се касае до опазването на околната среда, борбата с отпадъците и проблемите със златодобива навярно ще продължат да бъдат на дневен ред. Но на фокус тази година ще бъде и друг голям въпрос – този за рибарската политика, която генерално се преразглежда на всеки 10 години на глобално ниво. Тазгодишното преразглеждане ще е ключово за спасяването на някои рибни видове, които са на изчезване заради прекомерния улов. Активистите на Грийнпийс у нас се готвят за борба на местно ниво.

Изборите са събитието, което всички в сектора очакват с особено вълнение. Тази нишка леко, но настойчиво пронизва всички прогнози за 2013 година. Природозащитниците очакват изборите, за да узнаят дали ще има радикални промени в политиките по екологията и дали има надежда да постигнат исканията си. Доставчиците на ВЕИ електроенергия очакват изборите, за да възродят (или, в по-мрачния сценарий, окончателно да погребат) надеждите си, че възобновяемата енергия отново ще получи голямо внимание и благоприятно отношение за своето развитие.

Източник: GreenTech




Изпрати новина Изпрати твоя новина свързана с електромобилите и ние ще я публикуваме.
Стани част от екипиа на ИКЕМ!






Добави в Svejo

Коментари (0)




  • Напиши коментар







  • Последно от актуално




    ПРЕЗЕНТАЦИИ НА СОЛАРНИ АВТОМОБИЛИ

    ПРЕЗЕНТАЦИИ НА СОЛАРНИ АВТОМОБИЛИ

    18-04-2024

    ИКЕМ е координатор на проект: ПРЕЗЕНТАЦИИ НА СОЛАРНИ АВТОМОБИЛИ

    ERASMUS+  2023oще ...



    Състояние на електрическата мобилност в България – Март 2024г.

    Състояние на електрическата мобилност в България – Март 2024г.

    18-03-2024

    Очаква се 2024 г. да бъде година на напредък за развитието на зарядна инфраструктура за електр oще ...



    Проект по  Еrasmus+ с участие на ИКЕМ

    Проект по Еrasmus+ с участие на ИКЕМ

    31-01-2024

    Проектът събира усилията на своите участници по темата за соларните електомобили.

    oще ...



    Честит 14-ти рожден ден на ИКЕМ!

    Честит 14-ти рожден ден на ИКЕМ!

    25-11-2023


    Като браншова организация в сектор "Електрическа мобилност", ИКЕМ работи за oще ...





    Виж всичко от актуално




     
    Продукти




    Комплектна система за задвижване на електромобили

    Комплектна система за задвижване на електромобили


    Системата за електрозадвижване обхваща гама с три основни типоразмера на ел. мощност със съответните компоненти - електромотор и контролер.    ‎ oще ...



    Виж всички продукти


    Анкета с продължение...




    Какъв автомобил бихте закупили?


      Чист електромобил с литиево-йонни батерии
      Електромобил с удължен пробег
      Обикновен бензинов или дизелов автомобил
    Гласове:


    Кой уби електрическата кола? (видео)


    Календар - събития




    Април 2024
    Нед Пон Вто Сря Чет Пет Съб
     
        
    ИКЕМ във Facebook








    Индустриален клъстер "Електромобили" - Учредители:


    ИНСТИТУТ ЗА ЕВРОПЕЙСКИ ЦЕННОСТИ БСК -  Петрич Ди-вен Транспортна Електроника Стратекс Екита Ванико ВиДжиЕф


    evi
    ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
    Европейски фонд
    за регионално развитие
    Инвестираме във вашето бъдеще
    evi
    evi
    ОПЕРАТИВНА ПРОГРАМА
    „Развитие на конкурентоспособността
    на българската икономика” 2007-2013
    www.opcompetitiveness.bg

    Интернет страницата е създадена с финансовата подкрепа на ЕФРР, в рамките на проект „Развитие на Индустриален Клъстер Електромобили” по ДБФП К-02-2/28.09.2011 г.