ИКЕМ - Индустриален клъстер "Електромобили" | Петък, 29.03.2024 |

Български  English


OpEneR увеличава пробега на електромобилите
Публикувано на: 09-06-2011




Auto_1източник: Speed-Press
дата: 08.06.2011

Партньори на проекта са AVL List GmbH, испанският научен институт Centro Tecnológico de Automoción de Galicia (CTAG), немският Forschungszentrum Informatik Karlsruhe (FZI), френският автомобилен производител PSA и германските Robert Bosch GmbH, Robert Bosch Car Multimedia GmbH.

Започна нов Европейски изследователски проект OpEneR, съкратено от „Оптимална консумация на енергия и рекуперация, базирана на мрежа от системи“. Той ще разработва нови водачески стратегии и системи за подпомагане на водача, които значително ще повишат ефективността, пробега и безопасността на електрическите превозни средства. Това ще бъде постигнато чрез сливане на информацията от бордови и извънбордови източници. Ще се обърне по-специално внимание на оптималното взаимодействие между електрическото задвижване и системата за регенеративно спиране, подкрепена с информацията от радар, видео, сателитна навигация, системите автомобил – пътна инфраструктура и автомобил-автомобил.

Партньори на проекта са австрийската компания за разработка на електрически задвижващи агрегати AVL List GmbH, испанския научен институт Centro Tecnológico de Automocion de Galicia (CTAG), германския Forschungszentrum Informatik Karlsruhe (FZI), френския автомобилен производител PSA и германските Robert Bosch GmbH, Robert Bosch Car Multimedia GmbH. Това е Европейски проект, съфинансиран от Европейската комисия, дирекция Обща информация, общество и медия. Общият бюджет е 7,74 милиона евро, 4,4, от които са под формата на субсидия. Изпълнението на проекта е планирано за 3-годишен период и ще бъде воден от Бош.

Преминаването на превозните средства към електричество ще допринесе значително за последващо намаляване на CO2 емисиите. Въпреки това ограниченият пробег, високата цена на батериите и дългото време за зареждането им пречи за широкото им пазарно разпространение. OpEneR цели да отключи пазара за електрически превозни средства, като увеличи пробега, без да увеличава големината на батериите и по този начин да ограничи цените и времето за зареждане им.

OpEneR ще намали неприятното усещане за „неизвестност на пробега” при електрическите превозни средства, като показва по-ясно и предсказуемо оставащата енергия за пробег. Това ще става благодарение на високоиновативни алгоритми управляващи софтуера. Тези алгоритми ще сливат информация от различни източници като на борда така и извън него (съществуващи и нови) за да предоставят на водача навременна и ефективна насока чрез подобрени уреди на таблото. Това подобрено подпомагане ще позволи на водачите непрекъснато да адаптират своя маршрут и начин на каране с цел да постигнат най-добрата икономия и по-този начин най-дълъг пробег. Така те ще пристигат на избраната от тях дестинация толкова бързо и безопасно, колкото е практически възможно.

Системата OpEneR ще предоставя напреднало и напълно интегрирано подпомагане на водача, базирано на мрежова архитектура включваща например батерията, задвижващия агрегат, регенеративното спиране, адаптивния круиз контрол, информацията от 3D навигацията, както и системите автомобил – пътна инфраструктура и автомобил-автомобил даваща подобрена обратна връзка на таблото и head-up дисплея. Също така сложен и интегриран контролер за пътна безопасност с подобрено усещане за заобикалящата среда ще подобри безопасността.

За да се подсигури успеха на OpEneR, новите технологии ще се разработят на 3 етапа, така наречените OpEneR технологични нива. Резултатите ще бъдат демонстрирани в две напълно работещи електрически превозни средства, които ще бъдат тествани при реални експлоатационни условия. Технологиите разработени от OpEneR ще са съвместими и с други инициативи, като подобряване на батериите и ще могат да се прилагат при хибриди и превозни средства с удължен пробег, за да могат те по лесно да бъдат приети на пазара.




Изпрати новина Изпрати твоя новина свързана с електромобилите и ние ще я публикуваме.
Стани част от екипиа на ИКЕМ!






Добави в Svejo

Коментари (0)




  • Напиши коментар







  • Последно от актуално




    Състояние на електрическата мобилност в България – Март 2024г.

    Състояние на електрическата мобилност в България – Март 2024г.

    18-03-2024

    Очаква се 2024 г. да бъде година на напредък за развитието на зарядна инфраструктура за електрoще ...



    Проект по  Еrasmus+ с участие на ИКЕМ

    Проект по Еrasmus+ с участие на ИКЕМ

    31-01-2024

    Проектът събира усилията на своите участници по темата за соларните електомобили.

    oще ...



    Честит 14-ти рожден ден на ИКЕМ!

    Честит 14-ти рожден ден на ИКЕМ!

    25-11-2023


    Като браншова организация в сектор "Електрическа мобилност", ИКЕМ работи за oще ...



    ПОКАНА - WorkShop

    ПОКАНА - WorkShop

    15-11-2023

    oще ...





    Виж всичко от актуално




     
    Продукти




    Комплектна система за задвижване на електромобили

    Комплектна система за задвижване на електромобили


    Системата за електрозадвижване обхваща гама с три основни типоразмера на ел. мощност със съответните компоненти - електромотор и контролер.    ‎ oще ...



    Виж всички продукти


    Анкета с продължение...




    Какъв автомобил бихте закупили?


      Чист електромобил с литиево-йонни батерии
      Електромобил с удължен пробег
      Обикновен бензинов или дизелов автомобил
    Гласове:


    Кой уби електрическата кола? (видео)


    Календар - събития




    Март 2024
    Нед Пон Вто Сря Чет Пет Съб
         
          
    ИКЕМ във Facebook








    Индустриален клъстер "Електромобили" - Учредители:


    ИНСТИТУТ ЗА ЕВРОПЕЙСКИ ЦЕННОСТИ БСК -  Петрич Ди-вен Транспортна Електроника Стратекс Екита Ванико ВиДжиЕф


    evi
    ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
    Европейски фонд
    за регионално развитие
    Инвестираме във вашето бъдеще
    evi
    evi
    ОПЕРАТИВНА ПРОГРАМА
    „Развитие на конкурентоспособността
    на българската икономика” 2007-2013
    www.opcompetitiveness.bg

    Интернет страницата е създадена с финансовата подкрепа на ЕФРР, в рамките на проект „Развитие на Индустриален Клъстер Електромобили” по ДБФП К-02-2/28.09.2011 г.