ИКЕМ - Индустриален клъстер "Електромобили" | Четвъртък, 25.04.2024 |

Български  English


Трансатлантическа кръгла маса за стандартизация - Брюксел на 28-29.11.2012г.
Публикувано на: 11-12-2012




Трансатлантическа кръгла маса за стандартизация - Брюксел на 28-29.11.2012г.

Представителят на Индустриален клъстер "Електромобили", инж. Стоян Спахиев взе участие в Трансатлантическа кръгла маса за стандартизация  на електромобилността - “Transatlantic eMobility Standardization Round Table”, проведена в Брюксел на 28-29.11.2012г.
 

На срещата бяха обсъдени тенденциите в развитието на електромобилите и съпъстващата ги инфраструктура в ЕС и САЩ. Очакванията са в САЩ до 2015 да се движат поне 1 милион електромобила, а в ЕС до 2030 всички МПС извършващи търговска дейност в градовете да са електромобили, а до 2050 и всички лични МПС използвани в градовете. Паралелно с увеличаването на броя ЕПС (Електрически Превозни Средства) ще се изгражда и зарядна инфраструктура, включително станции за бърз заряд с постоянен ток.

Използването на електромобили ще доведе до съществени подобрения за околната среда (намаляване на вредните емисии и отделения въглероден диоксид),  енергийна ефективност и намаляване на шума следствие от транспортна дейност.

Във връзка с увеличаването на броя електромобили ще трябва или капацитетът на електропреносната и електроразпределителни мрежи да бъде увеличен значително чрез инвестиции каквито за момента не се предвиждат или употребата на мрежата да бъде съобразена със свободния капацитет във всеки един момент. За целта ИКЕМ и неговите членове считат, че е целесъобразно:

1.    да се ускори въвеждането на SmartGrid и SmartCharging комуникационни, контролиращи и управляващи технологии – чрез които зареждането на електромобили (когато не е приоритетно) ще се извършва извън времето на пиково натоварване на мрежата или ще се ограничава максималната моментна консумация където има локални тесни места в мрежата.
2.    да се въведат повече ценови тарифи или енергийна борса, така че потребителите да имат допълнителни финансови стимули (освен сегашната разлика между дневна и нощна тарифа) да не зареждат приоритетно (т.е. да дадат възможност на зарядната станция и мрежата да определят подходящия момент за зареждане) и обратно – приоритетното зареждане да бъде със съответната надценка.

Зареждането на електромобили има потенциал да улесни мрежовите оператори и балансовите групи в присъединяването на ВЕИ (възобновяеми енергийни източници) и други генериращи мощности, тъй като ще осигури консуматори в периоди на „излишък” на енергия (напр. обусловени от климатичните условия - вятърна през нощта или слънчева на обяд). Също така според участници в SmartCharging работната група на CEN/CENELEC зарядните устройства могат да бъдат проектирани да адаптират параметрите си на зареждане така, че да спомагат за стабилизиране на мрежата при моментните (от 1 милисекунда до 1 минута) флуктуации характерни за ВЕИ зависими от климатичните условия. За оползотворяването на тези предимства спомагат отново точки 1 и 2.

В плановете на стандартизационните организации са застъпени и перспективните технологии за „обратен трансфер на енергия” с източник батерии на електромобили: Vehicle-to-Grid (разпределена система за съхранение на електроенергия, виртуална електроцентрала), Vehicle-to-Home (в случаи на природно бедствие или повреда на мрежата), Vehicle-to-Load (за отделни консуматори), Vehicle-to-Vehicle (за заряд на „закъсал” електромобил с изтощена батерия). От значение за мрежовите оператори и балансовите групи е случаят Vehicle-to-Grid. При него се максимизира приноса на електромобилите – в моментите на пиково натоварване вместо да се включват допълнителни мощности се използва съхранената в батериите енергия.

От значение е и разположението на електромобилите – в масовия случай паркирани в близост до консуматори, което намалява нуждата от допълнителен далекопроводен капацитет. От друга страна – в периодите с „излишък” свободният капацитет на батериите ще е по-голям (защото са използвани не само за придвижване, а и за захранване на мрежата в пиковите моменти). По данни на автомобилните производители след изчерпване на ресурса на батериите като част от електромобил те могат да прекарат още два пъти толкова време като част от стационарни устройства за енергийно съхранение (Battery-to-Grid) – продължавайки да изпълняват функциите описани по-горе – и едва след това им остава само да се рециклират (употребата на автомобилните батерии в устройства за енергийно съхранение може да се заложи като изискване на организациите за оползотворяване на излезли от употреба МПС и батерии).

За приложението на Vehicle/Battery-to-Grid са необходими SmartGrid и SmartCharge, но поради ограничения брой цикли на заряд/разряд потребителите трябва да бъдат финансово компенсирани за употребата на батерията им като източник на енергия за мрежата:

3.    да се въведе в регулаторната рамка по-улеснена процедура осигуряваща възможността електроенергия да бъде „изкупувана” от крайни потребители на ниско напрежение, които са включили устройство за съхраняване на енергия.
4.    Тарифата за изкупуване на „съхранена енергия” трябва да бъде по-висока от тази за доставка в периодите с „излишък”. За компенсиране на загубите от преобразуване са необходими 30-40%, а допълнителна компенсация е необходима и за изразходването на ресурса на батерията (заряд/разряд). Сегашната разлика между нощна и дневна енергия е от този порядък, но следва да се изготвят подробни изчисления, които да остойностят ресурса „батерия” и „мрежовите ползи” (и съответно да определят има ли нужда от специална преференциална цена или не и оправдано ли е въвеждането й). При наличието на енергийна борса процесът на ценообразуване се автоматизира (независимо дали със или без преференциална надбавка) и става динамичен.

  

   София

11.12.2012г.


 
 




Изпрати новина Изпрати твоя новина свързана с електромобилите и ние ще я публикуваме.
Стани част от екипиа на ИКЕМ!






Добави в Svejo

Коментари (0)




  • Напиши коментар







  • Последно от актуално




    ПРЕЗЕНТАЦИИ НА СОЛАРНИ АВТОМОБИЛИ

    ПРЕЗЕНТАЦИИ НА СОЛАРНИ АВТОМОБИЛИ

    18-04-2024

    ИКЕМ е координатор на проект: ПРЕЗЕНТАЦИИ НА СОЛАРНИ АВТОМОБИЛИ

    ERASMUS+  2023oще ...



    Състояние на електрическата мобилност в България – Март 2024г.

    Състояние на електрическата мобилност в България – Март 2024г.

    18-03-2024

    Очаква се 2024 г. да бъде година на напредък за развитието на зарядна инфраструктура за електр oще ...



    Проект по  Еrasmus+ с участие на ИКЕМ

    Проект по Еrasmus+ с участие на ИКЕМ

    31-01-2024

    Проектът събира усилията на своите участници по темата за соларните електомобили.

    oще ...



    Честит 14-ти рожден ден на ИКЕМ!

    Честит 14-ти рожден ден на ИКЕМ!

    25-11-2023


    Като браншова организация в сектор "Електрическа мобилност", ИКЕМ работи за oще ...





    Виж всичко от актуално




     
    Продукти




    Комплектна система за задвижване на електромобили

    Комплектна система за задвижване на електромобили


    Системата за електрозадвижване обхваща гама с три основни типоразмера на ел. мощност със съответните компоненти - електромотор и контролер.    ‎ oще ...



    Виж всички продукти


    Анкета с продължение...




    Какъв автомобил бихте закупили?


      Чист електромобил с литиево-йонни батерии
      Електромобил с удължен пробег
      Обикновен бензинов или дизелов автомобил
    Гласове:


    Кой уби електрическата кола? (видео)


    Календар - събития




    Април 2024
    Нед Пон Вто Сря Чет Пет Съб
     
        
    ИКЕМ във Facebook








    Индустриален клъстер "Електромобили" - Учредители:


    ИНСТИТУТ ЗА ЕВРОПЕЙСКИ ЦЕННОСТИ БСК -  Петрич Ди-вен Транспортна Електроника Стратекс Екита Ванико ВиДжиЕф


    evi
    ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
    Европейски фонд
    за регионално развитие
    Инвестираме във вашето бъдеще
    evi
    evi
    ОПЕРАТИВНА ПРОГРАМА
    „Развитие на конкурентоспособността
    на българската икономика” 2007-2013
    www.opcompetitiveness.bg

    Интернет страницата е създадена с финансовата подкрепа на ЕФРР, в рамките на проект „Развитие на Индустриален Клъстер Електромобили” по ДБФП К-02-2/28.09.2011 г.