ИКЕМ - Индустриален клъстер "Електромобили" | Четвъртък, 25.04.2024 |

Български  English


Не се страхувайте от студа – Opel осигурява безопасността ви на сняг и лед
Публикувано на: 03-12-2012




Не се страхувайте от студа – Opel осигурява безопасността ви на сняг и лед

•     Зимните условия не са проблем за Opel Ampera, Mokka и компания

•     Изобилието от електронни системи на Opel за подпомагане и повишаване на комфорта на водача осигуряват спокойно и сигурно пътуване през зимата

•     Системата за двойно предаване гарантира отлично сцепление с пътя, а системата на светлините AFL+ отлична видимост за водача

Рюселсхайм. Първите мразовити нощи вече са факт, а в някои региони на Европа паднаха и снегове. Крайно време е водачите да се подготвят за зимните метеорологични предизвикателства и движението по пътищата в зимни условия. Tова не е никакъв проблем при автомобилите Opel, при които модерни технологии и електронни системи за подпомагане на водача гарантират, че водачът ще се радва на безопасно и много по-удобно шофиране в условия на намалена видимост, тъмнина, заледена и заснежена пътна настилка. Някои от тези системи са например, системата за двойно предаване с напълно автоматично управление, адаптивната система на предните светлини AFL+, отоплението на волана и отоплението на пътническото отделение. В този смисъл всички автомобили, дело на производителя от Рюселсхайм, са отлично подготвени за предизвикателствата на предстоящите зимни месеци, включително и електромобила Opel Ampera, носител на титлата “Кола на годината 2012”.

Движение на електричество през зимата с Opel Ampera

Eлектрическите автомобили са изправени пред особено големи изпитания при движение при зимни условия, тъй като резките промени и ниските температури могат да се отразят сериозно върху мощността и капацитета на акумулаторните батерии. Поради това комплектът акумулаторни клетки при Ampera се поддържа в оптимален температурен режим от модерна система с течно охлаждане, която непрекъснато следи и поддържа температурата им в граници, които гарантират оптимални функционални показатели, издръжливост и дълъг експлоатационен живот. Циркулиращата в системата охладителна течност преминава през последователност от вътрешни топлообменни елементи и ребра в акумулаторните модули. При студено време, акумулаторните клетки се подгряват предварително при зареждане, за да се осигури достигане на пълния им работен капацитет. Този процес допринася и за едно допълнително предимство – захранваното по електрически път и включено в серийното оборудване на модела отопление на купето дава възможност автомобила винаги да бъде аклиматизиран оптимално още преди водачът и пътниците да се качат в него. По този начин водачът и автомобилът могат да работят максимално удобно и в оптимален режим независимо и без ограничения наложени от температурните и метеорологичните условия.

Безопасно пътуване с двойно предаване, ESPPlus и система за контрол на сцеплението с пътя

В условия на заледена пътна настилка, технологията на ходовата част и задвижването играят ключова роля. Активната система за двойно предаване с напълно автоматично управление (AWD) е особено ефикасна при движение по заледени и заснежени пътни участъци. Тя например гарантира, че новият малък SUV-модел Mokka ще може да се справи без проблеми с пътищата през зимата. При нормални условия  - например при движение по суха асфалтова пътна настилка, автомобилът се задвижват единствено от предните колела, с което се осигурява нисък разход на гориво. В същото време въртящият момент може да бъде преразпределен мигновено и напълно автоматично при необходимост, като може да варира между отношение 100:0 (предни:задни колела) дo 50:50 при движение в дълбок сняг например. Когато сцеплението го изисква, електронно управляваният разпределител на въртящия момент плавно и напълно автоматично пренасочва тягата от колелата на предния към тези на задния мост и обратно, като по този начин работата на системата за двойно предаване AWD се адаптира оптимално към актуалните условия на пътя. Системата се задейства напълно автоматично в рамките на част от секундата в момента, в който установи загуба на сцепление в някое от колелата на предния мост. Това гарантира винаги оптимален контакт с настилката. В момента, в който подкрепата на задните колела не е необходима, системата автоматично се изключва, за да допринесе за икономията на гориво.

Също толкова важно, особено при движение на мокра и хлъзгава настилка , е и електронната програма за стабилност ESP®Plus (Electronic Stability Program). В модела Mokka тя включва серийно и модерна система за контрол на сцеплението, която автоматично намалява подавания от двигателя въртящ момент и прилага целево спирачно усилие към колелата, за да предотврати забуксуването им на хлъзгав терен.

Пътуване с отлична видимост благодарение на системата на светлините AFL+, сензора за автоматично включване на чистачките и “интелигентното” огледало за задно виждане

Тъмните утрини и ранните залези са част от всекидневието на мнозина, които пътуват до и от работното си място през зимните месеци от годината. Когато върху предното стъкло се сипе сняг и силен дъжд, добрата видимост на водача придобива още по-голямо значение. Последното поколение на адаптивната система на предните светлини AFL+ (Adaptive Forward Lighting) се предлага като допълнително оборудване по желание за Mokka и други модели на марката. Тя включва серийно предни светлини с биксенонови осветителни тела и до 9 интелигентни функции, които се задействат автоматично в зависимост от условията на шофиране, като например, при движение в междуградски условия, режим за магистрални отсечки, градски режим на светлините, режим за осветяване на пешеходци, светлинната функция за тежки метеорологични условия, усилените дълги светлини, статичните светлини за осветяване на завоите на кръстовища, динамичната функция за осветяване на кривата на завоя, дневните светлини с LED-елементи и функцията за автоматично управление на дългите светлини HBA (High Beam Assist), която управлява превключването между къси и дълги така, че да осигури максимално осветяване на пътното платно без опасност от заслепяване на насрещно движещите се водачи. С всичко това системата AFL+ повишава значително безопасността на всички участници в движението и прави шофирането нощем и в тежки метеорологични условия значително по-леко за водача.

Огледалото за задно виждане с електрохроматично покритие против заслепяване предпазва зрението на водача от негативните отблясъци на светлините на движещите се отзад превозни средства. Функцията за автоматично включване на чистачките със сензор за дъжд дава отлична възможност за подобряване на видимостта при валеж. При температури под нулата, eлектрическото отопление на външните огледала осигурява ясна видимост назад независимо от метеорологичните условия.

Комфортно пътуване с отопление на седалките и волана и отопление на купето

За осигуряване на още по-добър комфорт при шофиране в зимни условия, клиентите могат да поръчат допълнително предлаганото отопление на волана, което затопля ръцета на водача в рамките на една минута. Предимство на системата е отоплението на целия венец на волана с особен акцент върху местата, където ръцете хващат най-често – в зоните около напречните спици. Удобството на водача и пътника до него се повишава допълнително от предлаганото допълнително при всички модели на марката Opel отопление на седалките. В зависимост от личните предпочитания по отношение на температурата, седалките и облегалките могат да бъдат загрявани на няколко степени. Отоплението на купето, което е налично в почти всички  модели на Opel, предлага пълен пакет функции и лекота на употреба. Например, то може лесно и директно да бъде включено с дистанционно управление, както и да даде възможност на потребителя да го препрограмира с помощта на таймер. По този начин водачът винаги ще влиза в една отлично затоплена кола. Допълнителните усилия и време, които обикновено изразходваме за изстъргването на леда, вече не се налагат, а видимостта през стъклата винаги остава на високо ниво. Вече не са нужни нито големите зимни палта, нито дебелите пухени якета, които впрочем намаляват и ефективността на предпазните колани. От приятната температура в купето е облагодетелстван и двигателят, като се понижава времето за достигането му до оптимална работна температура..

Шофирайте интелигентно! Няколко съвета преди да тръгнете на път

Множеството възможности за поръчка на комплекти оборудване на Opel осигуряват условия за максимално удобно и безопасно пътуване през зимните месеци. В същото време водачите и техните автомобили трябва да бъдат добре подготвени за предизвикателствата, пред които могат да ги изправят екстремните метеорологични условия. Нашият съвет към всички, които все още не са преминали на зимни гуми, е да го направят възможно най-скоро. Зимните гуми осигуряват много по-добро сцепление с настилката и дават възможност за по-къс спирачен път, не само на сняг, но и при ниски външни температури като цяло. Не забравяйте редовно да допълвате резервоара на почистващата система с препарат за работа на чистачките при минусови температури. Tой предотвратява замръзването на почистващите дюзи и тръбопроводи и дава възможност за винаги чисти предни и задни стъкла особено в критични ситуации с влошена видимост.

Винаги предвиждайте няколко допълнителни минути за подготовка преди да потеглите в студените утрини. Ако през нощта е валяло, автомобилът трябва да бъде изцяло почистен от снега и леда, за да си гарантирате по-добра лична безопасност и сигурност за всички на пътя. По този начин ще предотвратите посипването на сняг от вашия автомобил върху движещите се отзад превозни средства и ще бъдете сигурни, че върху предното ви стъкло няма да се изсипе заслепяваща пелена от сняг при първото внезапно спиране. Стилът на шофиране като цяло следва да бъде съобразен с актуалните условия на пътя. С други думи – осигурете си по-добра видимост и по-голяма дистанция до останалите участници в движението. Избягвайте резки маневри в случаите, когато се движите на хлъзгава настилка. Когато заснежените пътища започнат да се заледяват, дори зимните гуми достигат до своя предел на възможностите и единственото решение остават веригите за сняг. Поставянето им трябва да бъде тренирано при по-благоприятни външни условия, за да не останете безпомощни на пътя при поредната стръмна височина.

www.opel.bg




Изпрати новина Изпрати твоя новина свързана с електромобилите и ние ще я публикуваме.
Стани част от екипиа на ИКЕМ!






Добави в Svejo

Коментари (0)




  • Напиши коментар







  • Последно от актуално




    ПРЕЗЕНТАЦИИ НА СОЛАРНИ АВТОМОБИЛИ

    ПРЕЗЕНТАЦИИ НА СОЛАРНИ АВТОМОБИЛИ

    18-04-2024

    ИКЕМ е координатор на проект: ПРЕЗЕНТАЦИИ НА СОЛАРНИ АВТОМОБИЛИ

    ERASMUS+  2023oще ...



    Състояние на електрическата мобилност в България – Март 2024г.

    Състояние на електрическата мобилност в България – Март 2024г.

    18-03-2024

    Очаква се 2024 г. да бъде година на напредък за развитието на зарядна инфраструктура за електр oще ...



    Проект по  Еrasmus+ с участие на ИКЕМ

    Проект по Еrasmus+ с участие на ИКЕМ

    31-01-2024

    Проектът събира усилията на своите участници по темата за соларните електомобили.

    oще ...



    Честит 14-ти рожден ден на ИКЕМ!

    Честит 14-ти рожден ден на ИКЕМ!

    25-11-2023


    Като браншова организация в сектор "Електрическа мобилност", ИКЕМ работи за oще ...





    Виж всичко от актуално




     
    Продукти




    Комплектна система за задвижване на електромобили

    Комплектна система за задвижване на електромобили


    Системата за електрозадвижване обхваща гама с три основни типоразмера на ел. мощност със съответните компоненти - електромотор и контролер.    ‎ oще ...



    Виж всички продукти


    Анкета с продължение...




    Какъв автомобил бихте закупили?


      Чист електромобил с литиево-йонни батерии
      Електромобил с удължен пробег
      Обикновен бензинов или дизелов автомобил
    Гласове:


    Кой уби електрическата кола? (видео)


    Календар - събития




    Април 2024
    Нед Пон Вто Сря Чет Пет Съб
     
        
    ИКЕМ във Facebook








    Индустриален клъстер "Електромобили" - Учредители:


    ИНСТИТУТ ЗА ЕВРОПЕЙСКИ ЦЕННОСТИ БСК -  Петрич Ди-вен Транспортна Електроника Стратекс Екита Ванико ВиДжиЕф


    evi
    ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
    Европейски фонд
    за регионално развитие
    Инвестираме във вашето бъдеще
    evi
    evi
    ОПЕРАТИВНА ПРОГРАМА
    „Развитие на конкурентоспособността
    на българската икономика” 2007-2013
    www.opcompetitiveness.bg

    Интернет страницата е създадена с финансовата подкрепа на ЕФРР, в рамките на проект „Развитие на Индустриален Клъстер Електромобили” по ДБФП К-02-2/28.09.2011 г.