ИКЕМ - Индустриален клъстер "Електромобили" | Събота, 25.06.2022 |

Български  English


Българската следа
Публикувано на: 28-05-2011
Utilitis_LevkovИлия Левков е магистър по икономика и управление. Специализира висш мениджмънт в Япония през 1998 г. Консултант е по управление и мениджмънт на компании от различни браншове. Председател е на управителния съвет на Индустриален клъстер „Електромобили" и на Регионална стопанска камара- Благоевград. Управляващ собственик е на „Левков" ЕООД.

 


Някои още помнят челното място на България в карното производство с „Балканкар" преди 20 години, Днес електромобилът В България с българско участие отново изглежда реалност.


Индустриален клъстер „Електромобили" (ИКЕМ) се фокусира върху няколко етапа на производство. Кои са те?
 
За нас е много важно българската индустрия да намери място в електромобилното производ-ство. Всички фирми, които про-извеждат агрегати, детайли, ноу-хау, кадри и т.н., да се обединят в ниския сегмент от пазара на електромобили. Нито една от големите автомобилни компании не прави конверсия - смяна на конвенционалния двигател с вътрешно горене с електрически такъв. Тук българската индустрия действително може да намери своето място и да създава този конверсиран индустриален модел, който да се разпространява в България. Това е първата част от нашата дейност. След като придобием определен набор от знания, умения и база данни, ще сме готови да го пригодим към купета, които ще закупим от автомобилни компании като „Фиат", „Дачиа" и др. Така можем да създадем изцяло нови електромобили. Третата стъпка е работата за чисто електрическите автомобили, които вече се показват от големите автомобилни компании. Бихме могли да осигуряваме техния сервиз и поддръжка, както и производството на определени детайли.


Това конверсиране случва ли се в момента у нас?
Да, но за съжаление в предимно „гаражен" вид. Ние от ИКЕМ искаме да стандартизираме този процес. Ще предоставим стандартите на наши подизпълнители, които да реализират тази промяна в автомобилите. Тогава можем да бъдем сигурни, че те ще се движат по нормалния начин, без риск от аварии.

 

Виждате ли възможност за производство и продажба на „направи си сам" конверсионни комплекти?
Действително такива самоделки и в момента се движат по пътищата на страната. Искрено се надявам те да не са чак толкова рискови, но трябва да бъдат регулирани. Неслучайно казах, че държавата трябва да създаде условия и регулации. Ние от ИКЕМ искаме точно този процес да бъде индустриализиран. Предварително да зададем как¬ви ще бъдат качествата, прин¬ципите и начините на конверси¬ране на един автомобил. Да не си позволяваме лукса, че някой „майстор" ще успее да направи тази подмяна. Рискът е голям и аз лично не го препоръчвам. Този процес трябва да бъде действително регулиран, още повече че такъв вид самоделки няма как да бъдат регистрирани според българското законодателство.

 

По калкулации на ИКЕМ колко би била покупната цена на електромобил българско производство?
За един конверсиран автомо- бил no груби изчисления приемаме като серийна цена 10 000 лв. без отстъпки и без дотации. На¬шата прогнозна цена за нов електромобил с купе от най-ниския сегмент с европейски сертифи¬кат е около 20 000-22 000 лв.

 

МОНБАТ и БАН работят съвместно по разработването на нов тип оловен акумулатор. Кога проектът ще види бял свят?
Много скоро, предполагам до края на годината. Тази акумулаторна батерия ще позволи повече цикли заряд от сега съществуващите. Така ще се увеличи множество пъти самият пробег на автомобила. Това е добро решение за ниския клас електромобили предвид по-ниската цена спрямо литиево- йонните батерии, които определят около 40% от стойността на превозното средство.

 

Важно ли е сътрудничеството между бизнеса и университетите за реализирането на професионални кадри в тази насока?
Определено, то вече е факт. В ИКЕМ членуват Висшето транс-портно училище и Техническият университет в София, Русенският, Бургаският, Габровският и Сливенският университети. Нашите експерти откликват на техни инициативи. Имаме много сериозен диалог. Дори проф.Иванов от Русенския университет е подготвил учебник на тема конверсия. Ние провокирахме този интерес миналата година и се надяваме през октомври да има магистратура на тази тема. Новите инженерни кадри имат потенциала да бъдат част от кадровата обезпеченост на целия процес на производство.

 

Трябва ли да има държавни преференции към производителите и потребителите на електромобили?
 
Задължително. Например за един електромобил в Щатите се по-лучава директен стимул от 7500 долара, който драстично намалява финансовия натиск. Имаме общо 12 предложения към правителството и общините - безбезплатно паркиране, липса на общински данък за прехвърляне на автомобила, 5 хиляди лева директен стимул за ползватели и т.н. Това ще бъдат временни мерки за определен период от време, за да се даде лек старт.


Има чужд интерес за производство на електромобили в Ловеч, Пловдив и Стара Загора. Считате ли външните фирми за конкуренция?

Не, напротив, те са наши съмишленици. Искаме да поддържаме сериозни връзки с тях, защото и там трябва да намерим място за българската индустрия. Може да започнем от кадрите, инженерните знания и умения, доставчици на детайли за производство. Още повече че и сега има производители в България, които работят за чужди фирми. Тук е
е нуждае от наука, държавно и общинско подпомагане. Тези компании са добре дошли, защото това е бизнес и ние работим в една насока.

 

Борите се за България като производител на електромобили. А кога виждате България като потребител?
Тя и в момента е потребител - къде ръчна, къде специална изработка. Закупуването на трите официални електромобила на Peugeot са вече факт. Очакват се още 4 да бъдат внесени от Citroen. В Лом ИКЕМ вече произведе пет лекотоварни електромобила. Има още около 50 гаражни разработки. Моето желание беше до края на тази година да започне масово навлизане на електромобили, но дори самите компании не са съвсем готови. Малко по-бавно се случват нещата, предполагам заради икономическата криза.

 

Вие лично какъв пример давате?
Поръчал съм си електромобил и чакам всеки момент да се появи. Скоро ще конверсирам този, който карам в момента.

сп. ЮТИЛИТИС . МАЙ 2011

 
Изпрати новина Изпрати твоя новина свързана с електромобилите и ние ще я публикуваме.
Стани част от екипиа на ИКЕМ!


Добави в Svejo

Коментари (0)
 • Напиши коментар • Последно от актуално
  В Пловдив се учреди общинско транспортно дружество - “Екобус”

  В Пловдив се учреди общинско транспортно дружество - “Екобус”

  26-05-2022

  Общинският съвет на Пловдив прие с 36 гласа предложението на кмета Здравко Димитров за учредявoще ...  ИКЕМ АД подписа договор за създаване на Трансгранична мрежа за електромобилност с Гърция

  ИКЕМ АД подписа договор за създаване на Трансгранична мрежа за електромобилност с Гърция

  09-05-2022

  Първите консултации ще се проведат в периода 06 - 09 май 2022 в градовете: Петрич, Кулата, Сан oще ...  М4МРегионален Информационен Ден

  М4МРегионален Информационен Ден

  05-05-2022

  На 10 май от 10:00 ч. ИКЕМ организира oн-лайн събитие –  oще ...  СТИМУЛИ И ЕЛЕКТРОМОБИЛИ

  СТИМУЛИ И ЕЛЕКТРОМОБИЛИ

  14-04-2022

  През януари 2022 г., Българската телеграфна агенция и Националната браншова организация за еле oще ...

  Виж всичко от актуално
   
  Продукти
  Зарядна станция - MAR-CSM-T2

  Зарядна станция - MAR-CSM-T2


  Ново поколение умна зарядна колонка за ускорен заряд на ЕПС! Проектирана и разработена изцяло в България, съвместно с ИКЕМ! oще ...  Домашна зарядна колонка от серията VAL-HP2

  Домашна зарядна колонка от серията VAL-HP2


  Идеалният избор за ДОМА или ОФИСА! Ускорено зареждане на Електромобил или зареждаем (Plug-in) хибрид! oще ...  Електрически велосипед Liberty MaxDrive

  Електрически велосипед Liberty MaxDrive


  Изследвайте града с елегантност и стил. Eljoy Liberty – интелигентен избор за търсещите комфорт и независимост. oще ...  Електрически велосипед Allrounder

  Електрически велосипед Allrounder


  Най-важното и отличително предимство на Eljoy Allrounder е свободата на избор, която предоставя. oще ...  Електрически велосипед Liberty

  Електрически велосипед Liberty


  Eljoy Liberty е електрически велосипед, създаден с подчертан акцент към хармоничния дизайн и комфорт на каране. oще ...  Виж всички продукти


  Анкета с продължение...
  Какъв автомобил бихте закупили?


    Чист електромобил с литиево-йонни батерии
    Електромобил с удължен пробег
    Обикновен бензинов или дизелов автомобил
  Гласове:


  Кой уби електрическата кола? (видео)


  Календар - събития
  Юни 2022
  Нед Пон Вто Сря Чет Пет Съб
     
    
  ИКЕМ във Facebook
  Индустриален клъстер "Електромобили" - Учредители:


  ИНСТИТУТ ЗА ЕВРОПЕЙСКИ ЦЕННОСТИ БСК - Петрич Ди-вен Транспортна Електроника Стратекс Екита Ванико ВиДжиЕф


  evi
  ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
  Европейски фонд
  за регионално развитие
  Инвестираме във вашето бъдеще
  evi
  evi
  ОПЕРАТИВНА ПРОГРАМА
  „Развитие на конкурентоспособността
  на българската икономика” 2007-2013
  www.opcompetitiveness.bg

  Интернет страницата е създадена с финансовата подкрепа на ЕФРР, в рамките на проект „Развитие на Индустриален Клъстер Електромобили” по ДБФП К-02-2/28.09.2011 г.