ИКЕМ - Индустриален клъстер "Електромобили" | Четвъртък, 28.03.2024 |

Български  English


Електромобили в гр. Монтана
Публикувано на: 29-04-2011




Montana_April_2011_2Български електромобил, зарядни станции за електромобили, безплатна услуга за комуникация в зарядната инфраструктура представи на 28 април в Монтана Индустриален клъстер „Електромобили” (ИКЕМ). Монтана бе домакин на първата регионална презентация от този род, защото държи на екологичното си развитие и има сключен договор с клъстера за взаимодействие в тази сфера.

В пресконференцията участваха кметът на Монтана Златко Живков, Юлиан Николов, директор в МИЕТ, Светлин Николов, председател на ОС-Монтана, Илия Левков, председател на ИКЕМ, Весела Шаранкова, изп. директор на FULLCHARGER България, Петър Копев, управител на „ШРАК ТЕХНИК” ЕООД, Жори Алексиев, шеф на „ДИ ВЕН” ООД. Пресконференцията бе водена от Начо Халачев, ПР и член на ИКЕМ.

Демонстрациите след това бяха направени на площада в центъра на Монтана пред много общинари от областта и региона. Присъстваха също шефът на Агенцията за енергийна ефективност Кольо Колев, главният секретар на Изпълнителната агенция за околната среда Филип Пенчев, председателят на Българския икономически форум Георги Табаков, кметове, членове на клъстера.

Лекотоварният електромобил „Пони” е оригинална разработка на фирма „ДИ ВЕН” ООД,
Montana_April_2011_1Лом, член на ИКЕМ. Заедно с батериите той тежи 920 кг, а може да носи около 1 тон товари. Предназначен е за градското стопанство и в зависимост от целите може да е с различни каросерии. Има 4 батерии по 12 волта и вградено зарядно устройство, благодарение на което може да се зарежда с ток от практически всеки контакт. Много маневрен е и е лесен за управление като резултат от вграденото хидравлично сервоуправление. Спирачната му система е хидравлична и въздейства на четирите колела. Електродвигателят му е 4,5 КВт и е оптимален за предназначението на машината. Както двигателят, така също батериите, гумите, електрониката и други възли в „Пони”-то са българско производство, подчерта при презентацията шефът на фирмата Жори Алексиев.

От своя страна FULLCHARGER България и SCHRACK TECHNIK, също активни членове на ИКЕМ, демонстрираха зарядни станции и перспективите за изграждане на зарядна инфраструктура в България.


FULLCHARGER България е пионер при въвеждането в експлоатация на мрежи от зарядни станции за електромобили в страната. Компанията е създадена през 2010 г. и е част от международната компания FULLCHARGER International, чиято централа е в Париж. FULLCHARGER оперира в държави от цяла Южна Европа в тясно партньорство с местните власти, с производителите на автомобили и с доставчиците на еленергия за изграждането на зарядна инфраструктура. Целта на компанията е да предостави на крайния потребител надеждна и оптимизирана мрежа от станции за презареждане на батерията на неговия електромобил.

FULLCHARGER International работи в тясно партньорство с 365 / Coulomb Technologies, водещ производител на зарядни станции, разработващ мрежовия софтуер, който днес е най-модерната технология от този тип в света, с над 1500 зарядни станции ChargePoint, монтирани в 120 града в 27 страни по света. Освен България плановете за развитие на мрежата на FULLCHARGER International включват Румъния, Русия, Украйна, Гърция и Кипър с намерение за инсталиране на над 4500 зарядни станции ChargePoint до края на 2011 г.

Фирма „ШРАК ТЕХНИК” ЕООД е дъщерно дружество на австрийския концерн Schrack Technik GmbH. От октомври 2009 г. фирмата предлага на българския пазар висококачествена електроапаратура за ниско напрежение – релета, контактори и моторни защити, миниатюрни автоматични прекъсвачи, дефектотокови защити, автоматични прекъсвачи с лят корпус, индустриални табла и шкафове, апартаментни разпределителни табла, структурнокабелни системи, осветителни тела и елементи за крайно електроразпределение. В крак с предизвикателствата на момента от края на 2010 г. Schrack Technik започна разработването на системни решения и в областта на т.нар. „зелена енергия” – фотоволтаични системи за битови и индустриални нужди. От края на 2010 и началото на 2011 г. широко навлезе на европейския пазар и друг успешен продукт на фирмата – станциите за зареждане на електромобили. Разработените от компанията са няколко варианта:

-електроколонки за обществени паркинги, изработени във варианти за монтаж на открито или закрито, различаващи се по начина за заплащане на консумираната еленергия: кеш, чрез ПОС-терминал, чрез предплатени карти и др.
-електроколонки за домашна употреба, изработвани в различни варианти според изискванията на собствениците на сградата.

Не случайно член на клъстера е и телекомуникационният оператор VIVACOM. Неговият интерес в сферата на електромобилите е продиктуван от комуникацията, която трябва да се осъществява в мрежата от зарядни станции. За да подпомогне навлизането на новата екологична индустрия в страната, VIVACOM предоставя безплатна свързаност между зарядните станции за електромобили. Услугата, която телекомът предлага на клъстер „Електромобили”, е базирана на тарифната линия Traffic Unlimited и осигурява неограничен мобилен интернет на максимална скорост в мрежата на оператора. Пакетите предоставят на потребителите до 15 GB включен трафик в 3G мрежата на VIVACOM, с отлично покритие и високи скорости на мобилен интернет в цялата страна. Предвижда се VIVACOM да продължи да партнира на ИКЕМ и във всички останали сфери на телекомуникациите, в които клъстерът ще има необходимост от съвременни и иновативни бизнес решения.




Изпрати новина Изпрати твоя новина свързана с електромобилите и ние ще я публикуваме.
Стани част от екипиа на ИКЕМ!






Добави в Svejo

Коментари (0)




  • Напиши коментар







  • Последно от актуално




    Състояние на електрическата мобилност в България – Март 2024г.

    Състояние на електрическата мобилност в България – Март 2024г.

    18-03-2024

    Очаква се 2024 г. да бъде година на напредък за развитието на зарядна инфраструктура за електрoще ...



    Проект по  Еrasmus+ с участие на ИКЕМ

    Проект по Еrasmus+ с участие на ИКЕМ

    31-01-2024

    Проектът събира усилията на своите участници по темата за соларните електомобили.

    oще ...



    Честит 14-ти рожден ден на ИКЕМ!

    Честит 14-ти рожден ден на ИКЕМ!

    25-11-2023


    Като браншова организация в сектор "Електрическа мобилност", ИКЕМ работи за oще ...



    ПОКАНА - WorkShop

    ПОКАНА - WorkShop

    15-11-2023

    oще ...





    Виж всичко от актуално




     
    Продукти




    Комплектна система за задвижване на електромобили

    Комплектна система за задвижване на електромобили


    Системата за електрозадвижване обхваща гама с три основни типоразмера на ел. мощност със съответните компоненти - електромотор и контролер.    ‎ oще ...



    Виж всички продукти


    Анкета с продължение...




    Какъв автомобил бихте закупили?


      Чист електромобил с литиево-йонни батерии
      Електромобил с удължен пробег
      Обикновен бензинов или дизелов автомобил
    Гласове:


    Кой уби електрическата кола? (видео)


    Календар - събития




    Март 2024
    Нед Пон Вто Сря Чет Пет Съб
         
          
    ИКЕМ във Facebook








    Индустриален клъстер "Електромобили" - Учредители:


    ИНСТИТУТ ЗА ЕВРОПЕЙСКИ ЦЕННОСТИ БСК -  Петрич Ди-вен Транспортна Електроника Стратекс Екита Ванико ВиДжиЕф


    evi
    ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
    Европейски фонд
    за регионално развитие
    Инвестираме във вашето бъдеще
    evi
    evi
    ОПЕРАТИВНА ПРОГРАМА
    „Развитие на конкурентоспособността
    на българската икономика” 2007-2013
    www.opcompetitiveness.bg

    Интернет страницата е създадена с финансовата подкрепа на ЕФРР, в рамките на проект „Развитие на Индустриален Клъстер Електромобили” по ДБФП К-02-2/28.09.2011 г.