ИКЕМ - Индустриален клъстер "Електромобили" | Сряда, 24.07.2024 |

Български  English


В следващите 5 години в Китай...
Публикувано на: 12-04-2011
Изследователски бележки от Майкъл Мейдън, от групата за Европа и Азия.

china_carsТова е анализ на предполагаемите последици от сегашния пет годишен план за автомобилния пазар в Китай, който наскоро бе публикуван.

Като го прочетете, ще разберете колко малко време имаме за трансформацията от бензинови в електрически автомобили, в глобалната автомобилна индустрия, като се започне с Китай.
 
"Основната  прогноза в петгодишния план (FYP) за автомобилната индустрия е, че броят на автомобилите по китайски пътища ще се удвои през следващите пет години. Планът подчертава строгите стандарти за намаляване на горивата на основата на петрола. Тъй като повечето технологии за повишаване на ефективността ще дойдат от чуждестранни производители, ще се увеличи и разходите. Китай вече усилено работи в посока на оптимизация. Но дори и с повишаване на ефективността на 10-20%, като планирано увеличаване на ефективността на китайските автомобили,  търсенето на петрол в Китай ще продължи да расте. Ще се въведат значителни стимули за развитие на алтернативните източници на енергия при превозните средства. Малко вероятно е обаче да се промени тенденцията на нарастване на парка на традиционните превозни средства с двигатели с вътрешно горене, в краткосрочен и средносрочен план.
 
Автомобилната индустрия е един от стълбовете на китайската икономика. Тази индустрия е и голям консуматор на петролни продукти. Тази индустрия създава работни места и приходи за провинциалните правителства, но в същото време, личните автомобили съставляват повече от една трета от потреблението на петрол в Китай. Проучването в Пекин сред участващите в изготвянето на 5 годишния план  за автомобилния сектор показват, че броя на автомобилите в Китай да се увеличи от 130 милиона през 2010 г. до 300 милиона през 2015 година. Долната граница на прогнозата е 250 000 000 автомобила, като горната граница е  500 000 000. По-голямата част ще бъдат автомобили с двигатели с вътрешно горене."
 
300 000 000 коли до 2015 г.! Това е увеличение от 170 милиона автомобила в рамките на 5 години. Става дума за потребление във Франция + Великобритания + Германия + Испания + Русия ... Този растеж няма да се дължи само на тези пет големи европейски пазара, а на целия световен пазар. Трябва да се добави и Китай в рамките на следващите 5 години!
 
Всички усилия в автомобилната промишленост се насочат към подобрения по двигателя  с вътрешно горене, като "лесен изход от зависимостта ни от петрола". За да се провери това твърдение, както и влиянието на Китай, доклада продължава:
 
"В светлината на това, продажбите на автомобили ще продължи да расте съобразно търсенето в сектора транспорт, както в абсолютно изражение така и като процент от общото потребление. Целта е постигане на стандартите за икономия на гориво от 5,9 л/100 км и сериозно подобряване на настоящите 7.5 л/100 км.. До момента средната печалба при горивата в китайската автомобилна индустрия са задържа около 10% за пет години, което прави 20% голямо предизвикателство.
 
Но дори и с подобряването на стандартите за ефективност, с толкова голям брой автомобили, търсенето на петрол от транспортния сектор ще се увеличи непропорционално и в други сектори. И при търсенето на бензин се очаква увеличение и то по-бързо от други горива. Като цяло, оценката на МАЕ за достигане потребление на петрол от 11.7 милиарда барела през 2015 г., изглежда възможна".
 
МАЕ е изключително консервативна, може би дори подвеждащо при изчисленията, като знаем как трафика се отразява на средното потребление на бензин.
Сега, нека да започнем с факта, че Китай е внасял по 9.0 милиона барела петрол на ден до края на 2010 година. При 170 000 000 коли, средно движещи се в Китай, на около 18 000 км на година в селските или 15 хиляди километра в градски задръствания и при нормален разход около 100 литра на месец, или 1200 литра на година – това прави около 200 милиарда литра бензин годишно. Ако при производството на бензин, от един барел се получава количество наполовина от него, то сметнете и ще видите необходимостта от около 7 милиона допълнителни барела на ден.
Това поставя пред Китай нуждата от 16 милиона барела на ден през 2015 г.. Страшна мисъл! Светът не разполага с допълнителен капацитет (не го бъркайте с резерва, защото петрола може да е в земята, но не всички находища са разработени и горивото не е разпределено по рафинериите), за да се произвеждат допълнителни 7 млн. барела на ден. И това е само Китай. Да не говорим за Индия, Русия и Бразилия, да не говорим за страните произвеждащи петрол, където собственото потребление е на смешно ниска цена за потребителите в тях.
 
Отговорът ще трябва да бъде бърз и агресивен  в Китай и на други места. С повишаване на заплатите и на покупателна способност в Китай, потреблението на автомобили ще расте, както и на другите продукти. Китай строи американската мечта, която бързо се превръща в глобален кошмар. И не ме разбирайте погрешно, аз не мисля, че вината е тяхна, ние "на запад" погрешно започнахме ... И сега това просто се повтаря.


Планът завършва с тази оценка ...
 "В светлината на целите за 2020 г. на Китай за намаляване на енергийния и въглероден интензитет, ще се поставят и основите на по-зелена автомобилна индустрия. Китай ще осъзнае, че главната цел на иновациите е създаване на технологична раса, която да  развива алтернативните източници на енергия при превозните средства. Поради това R & D предлага бюджет, предоставен от Министерството на науката и технологиите (MOST), за алтернативна енергия, който може да достигне $ 380.0 милиона за периода. 
Допълнителното финансиране ще дойде от дружествата и по възможност чрез реформите за национално развитие. За сравнение, бюджетът за технологии за намаляване на въглеродните емисии в околната среда е около $ 300-450 00 000 за период от пет години. Това предполага, че технологиите за повишаване ефективността на горивата и намаляване на емисиите в традиционните превозни средства, ще дойдат в по-голямата част от чуждестранни производители. "

Сега, знаейки как китайските компании и държава оценяват ситуацията, смятам, че ще видим много по-агресивен план за реформа през следващите години. Сумите ще бъдат една, дори две степени по-големи. Скоростта на изпълнение ще бъде спираща дъха. Аз силно вярвам, че Китай ще приключи използването на петрол, преди петролът да стигне пика на добив. Те нямат избор ... Ние също ...
 

От Shai Agassi
Изпрати новина Изпрати твоя новина свързана с електромобилите и ние ще я публикуваме.
Стани част от екипиа на ИКЕМ!


Добави в Svejo

Коментари (0)
 • Напиши коментар • Последно от актуално
  ПРЕЗЕНТАЦИИ НА СОЛАРНИ АВТОМОБИЛИ

  ПРЕЗЕНТАЦИИ НА СОЛАРНИ АВТОМОБИЛИ

  18-04-2024

  ИКЕМ е координатор на проект: ПРЕЗЕНТАЦИИ НА СОЛАРНИ АВТОМОБИЛИ

  ERASMUS+  2023oще ...  Състояние на електрическата мобилност в България – Март 2024г.

  Състояние на електрическата мобилност в България – Март 2024г.

  18-03-2024

  Очаква се 2024 г. да бъде година на напредък за развитието на зарядна инфраструктура за електр oще ...  Проект по Еrasmus+ с участие на ИКЕМ

  Проект по Еrasmus+ с участие на ИКЕМ

  31-01-2024

  Проектът събира усилията на своите участници по темата за соларните електомобили.

  oще ...  Честит 14-ти рожден ден на ИКЕМ!

  Честит 14-ти рожден ден на ИКЕМ!

  25-11-2023


  Като браншова организация в сектор "Електрическа мобилност", ИКЕМ работи за oще ...

  Виж всичко от актуално
   
  Продукти
  Комплектна система за задвижване на електромобили

  Комплектна система за задвижване на електромобили


  Системата за електрозадвижване обхваща гама с три основни типоразмера на ел. мощност със съответните компоненти - електромотор и контролер.    ‎ oще ...  Виж всички продукти


  Анкета с продължение...
  Какъв автомобил бихте закупили?


    Чист електромобил с литиево-йонни батерии
    Електромобил с удължен пробег
    Обикновен бензинов или дизелов автомобил
  Гласове:


  Кой уби електрическата кола? (видео)


  Календар - събития
  Юли 2024
  Нед Пон Вто Сря Чет Пет Съб
   
     
  ИКЕМ във Facebook
  Индустриален клъстер "Електромобили" - Учредители:


  ИНСТИТУТ ЗА ЕВРОПЕЙСКИ ЦЕННОСТИ БСК - Петрич Ди-вен Транспортна Електроника Стратекс Екита Ванико ВиДжиЕф


  evi
  ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
  Европейски фонд
  за регионално развитие
  Инвестираме във вашето бъдеще
  evi
  evi
  ОПЕРАТИВНА ПРОГРАМА
  „Развитие на конкурентоспособността
  на българската икономика” 2007-2013
  www.opcompetitiveness.bg

  Интернет страницата е създадена с финансовата подкрепа на ЕФРР, в рамките на проект „Развитие на Индустриален Клъстер Електромобили” по ДБФП К-02-2/28.09.2011 г.