ИКЕМ - Индустриален клъстер "Електромобили" | Сряда, 31.05.2023 |

Български  English


ИКЕМ преговаря с BYD, най-големият китайски производител на електрически автобуси
Публикувано на: 28-08-2012
ИКЕМ преговаря с BYD, най-големият китайски производител на електрически автобуси

На 27.08.2012г. по покана на Индустриален клъстер „Електромобили“ (ИКЕМ) на работно посещение  в България бе г-н Янгпинг Чен, генерален мениджър за Европа на китайската компания Build Your Dreams (BYD). Янгпинг Чен е доктор е по икономически науки от университета Еразмус  в Ротердам.

Компанията  BYD e базирана в Китай. Тя е ексклузивен доставчик за Nokia, Motorola, Samsung и държи половината от световния пазар на батерии за мобилни телефони. Магнатът Уорън Бъфет притежава дял в нея и инвестира в разработките на компанията. BYD произвежда и електромобили и електрически автобуси.

Целта на посещението бе  да се обмени информация между ИКЕМ и BYD относно потенциала на  България за въвеждане в експлоатация на електрически автобуси и електромобили. Интересът на китайската компания се насочва към европейските пазари в страни като Великобритания, Холандия, Швейцария, Унгария и др..  

Проведени бяха работни срещи с членове на Управителния съвет на клъстера и експерти. Бе направена оценка на постигнатото от Индустриален клъстер „Електромобили“ в сферата на електрическата мобилност в България. Разисквани бяха възможностите за съвместен бизнес и потенциала на българския пазар за внедряване на високотехнологичните превозни средства.

По покана на кмета на община Божурище, г-н Аспарух Аспарухов, Г-н Чен и представители на ИКЕМ посетиха общината. Кметът представи постигнатите успехи  в подобряването на местната инфраструктура и плановете за изграждане в Божурище на технологичен парк. Бе декларирана готовност за партньорство, както от страна на община Божурище, така и от  „Регионално сдружение на общини ЦЕНТЪР“.

Работна среща бе проведена и с изпълнителния директор на  „Столичен Автотранспорт“ АД, г-н Слав Монов. На срещата бе обменена информация за капацитета на градския транспорт в столицата и възможностите за оптимизиране на разходите ПРИ  използването на електрически автобуси. На база на предоставените цифри ще се подготви бизнес модел за въвеждане на тестова линия с електрическите возила.

Предварителните разчети показват, че с въвеждане в експлоатация на един електрически автобус, икономията от експлоатацията му ще изплати превозното средство за срок от 4-5 години. Пълната експлоатация на електробусите на BYD без замяна на батериите е за срок от 10 години. Това означава, че повече от 5 години автобусът ще се движи, без да се заплаща за зареждане с газ или с течни горива. Много силен е и екологичният ефект предвид на това, че енергията за задвижване е електрическа.

Акционерното дружество на клъстера, ИКЕМ АД, вече създаде българска зарядна колонка за електромобили, която е в изпитателен период и процедура за CE сертификат. Клъстерът работи активно за осъществяване на основната си цел – „Електрическата мобилност в България – с българско участие.“

ИКЕМ преговаря с BYD, най-големият китайски производител на електрически автобуси
 

ИКЕМ преговаря с BYD, най-големият китайски производител на електрически автобуси
Изпрати новина Изпрати твоя новина свързана с електромобилите и ние ще я публикуваме.
Стани част от екипиа на ИКЕМ!


Добави в Svejo

Коментари (5)
 • Напиши коментар


 • Коментaр от Атанас от: Атанас написан на 30/08/2012 11:08 AM

  Естествено ,че трамваи,тролеи и метрото е по-добро за градски транспорт от ел.автобуси.После следва ел.локомотиви и продажбата на БДЖ е най-голямата грешка защото свършва петрола т.е. няма да има гориво за кораби,самолети,тирове и т.н.транспорт с ДВГ.Отделно ДВГ има КПД 30-40% и 60% парников ефект от 80-90градуса ,а ел.двигателя 90-95%. За ел.коли принципа е http://bnt.bg/bg/news/view/50175/ruski_hibriden_avtomobil_stava_vse_po_populjaren и http://www.greentech.bg/?p=20888 но има няколко тънкости.ДВГ-динамото за ел.кола трябва да е това http://www.greentech.bg/?p=19282 вместо да се напъват да задвижват колата,а дали са го откраднали от Ангел Недев е друга тема http://stzagora.net/2010/05/18/%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D0%BD-%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D1%81%D1%82%D1%80%D1%83%D0%B8%D1%80%D0%B0-%D1%80%D0%B5%D0%B2%D0%BE%D0%BB%D1%8E%D1%86%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%B5%D0%BD-%D0%B4%D0%B2/
  Коментaр от Електромобилист от: Електромобилист написан на 29/08/2012 15:46 PM

  А може би най-добрият вариант - метрото
  Коментaр от Електромобилист от: Електромобилист написан на 29/08/2012 15:45 PM

  До: Иван Как точно решихте, че тролейбусът е с 50% по скъп от електрически автобус след като: Цената на наскоро закупените тролейбуси в София беше 450 000 евро; Цената на един електрически автобус е около 517 000 евро; И като цяло може би по-добрият вариант е тролейбусния и трамвайния транспорт защото има по-нисък разход на енергия от електрическия автобус и няма тягова батерия която да се нуждае от замяна, но наистистина все пак сметките ще го покажат.
  Коментaр от Иван от: Иван написан на 29/08/2012 09:22 AM

  Зарядните станции са включени в цената на автобусите.Колкото и да струва нещо, то е бизнес проект и действат пазарните принципи. Един тролей струва около 50% по-скъпо от електрически автобус. Отделно цената на инфраструктурата за тролейния транспорт.
  Коментaр от Електромобилист от: Електромобилист написан на 28/08/2012 18:19 PM

  "с въвеждане в експлоатация на един електрически автобус, икономията от експлоатацията му ще изплати превозното средство за срок от 4-5 години" Това изплащане и после чиста печалба включва ли цената на зарядната инфраструктура - зарядни станции 60kW или 100kW, нови трафопостове и трасета, на вярно за десетки милиони?

  Последно от актуално
  Електрическата мобилност в България-2023

  Електрическата мобилност в България-2023

  11-04-2023

  Докато българският бизнес развива пазара на електромобили и възможностите, които предлага, бълoще ...  Напусна ни големият български изобретател проф. Енчо Попов

  Напусна ни големият български изобретател проф. Енчо Попов

  09-01-2023

  На 5 януари 2023 г. почина проф. Енчо Попов, изтъкнат български изобретател в сферата на елект oще ...  ИКЕМ и Клъстер София град на знанието в съвместна дейност

  ИКЕМ и Клъстер София град на знанието в съвместна дейност

  13-12-2022

  ИКЕМ и "Клъстер София град на знанието" отбелязаха старт на проект: "Международ oще ...  ИКЕМ на 13 години!

  ИКЕМ на 13 години!

  25-11-2022

  Като браншова организация, ИКЕМ работи усилено за развитието на сектор "Електрическа моби oще ...

  Виж всичко от актуално
   
  Продукти
  Комплектна система за задвижване на електромобили

  Комплектна система за задвижване на електромобили


  Системата за електрозадвижване обхваща гама с три основни типоразмера на ел. мощност със съответните компоненти - електромотор и контролер.    ‎ oще ...  Виж всички продукти


  Анкета с продължение...
  Какъв автомобил бихте закупили?


    Чист електромобил с литиево-йонни батерии
    Електромобил с удължен пробег
    Обикновен бензинов или дизелов автомобил
  Гласове:


  Кой уби електрическата кола? (видео)


  Календар - събития
  Май 2023
  Нед Пон Вто Сря Чет Пет Съб
   
     
  ИКЕМ във Facebook
  Индустриален клъстер "Електромобили" - Учредители:


  ИНСТИТУТ ЗА ЕВРОПЕЙСКИ ЦЕННОСТИ БСК - Петрич Ди-вен Транспортна Електроника Стратекс Екита Ванико ВиДжиЕф


  evi
  ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
  Европейски фонд
  за регионално развитие
  Инвестираме във вашето бъдеще
  evi
  evi
  ОПЕРАТИВНА ПРОГРАМА
  „Развитие на конкурентоспособността
  на българската икономика” 2007-2013
  www.opcompetitiveness.bg

  Интернет страницата е създадена с финансовата подкрепа на ЕФРР, в рамките на проект „Развитие на Индустриален Клъстер Електромобили” по ДБФП К-02-2/28.09.2011 г.