ИКЕМ - Индустриален клъстер "Електромобили" | Четвъртък, 25.04.2024 |

Български  English


ИКЕМ преговаря с BYD, най-големият китайски производител на електрически автобуси
Публикувано на: 28-08-2012
ИКЕМ преговаря с BYD, най-големият китайски производител на електрически автобуси

На 27.08.2012г. по покана на Индустриален клъстер „Електромобили“ (ИКЕМ) на работно посещение  в България бе г-н Янгпинг Чен, генерален мениджър за Европа на китайската компания Build Your Dreams (BYD). Янгпинг Чен е доктор е по икономически науки от университета Еразмус  в Ротердам.

Компанията  BYD e базирана в Китай. Тя е ексклузивен доставчик за Nokia, Motorola, Samsung и държи половината от световния пазар на батерии за мобилни телефони. Магнатът Уорън Бъфет притежава дял в нея и инвестира в разработките на компанията. BYD произвежда и електромобили и електрически автобуси.

Целта на посещението бе  да се обмени информация между ИКЕМ и BYD относно потенциала на  България за въвеждане в експлоатация на електрически автобуси и електромобили. Интересът на китайската компания се насочва към европейските пазари в страни като Великобритания, Холандия, Швейцария, Унгария и др..  

Проведени бяха работни срещи с членове на Управителния съвет на клъстера и експерти. Бе направена оценка на постигнатото от Индустриален клъстер „Електромобили“ в сферата на електрическата мобилност в България. Разисквани бяха възможностите за съвместен бизнес и потенциала на българския пазар за внедряване на високотехнологичните превозни средства.

По покана на кмета на община Божурище, г-н Аспарух Аспарухов, Г-н Чен и представители на ИКЕМ посетиха общината. Кметът представи постигнатите успехи  в подобряването на местната инфраструктура и плановете за изграждане в Божурище на технологичен парк. Бе декларирана готовност за партньорство, както от страна на община Божурище, така и от  „Регионално сдружение на общини ЦЕНТЪР“.

Работна среща бе проведена и с изпълнителния директор на  „Столичен Автотранспорт“ АД, г-н Слав Монов. На срещата бе обменена информация за капацитета на градския транспорт в столицата и възможностите за оптимизиране на разходите ПРИ  използването на електрически автобуси. На база на предоставените цифри ще се подготви бизнес модел за въвеждане на тестова линия с електрическите возила.

Предварителните разчети показват, че с въвеждане в експлоатация на един електрически автобус, икономията от експлоатацията му ще изплати превозното средство за срок от 4-5 години. Пълната експлоатация на електробусите на BYD без замяна на батериите е за срок от 10 години. Това означава, че повече от 5 години автобусът ще се движи, без да се заплаща за зареждане с газ или с течни горива. Много силен е и екологичният ефект предвид на това, че енергията за задвижване е електрическа.

Акционерното дружество на клъстера, ИКЕМ АД, вече създаде българска зарядна колонка за електромобили, която е в изпитателен период и процедура за CE сертификат. Клъстерът работи активно за осъществяване на основната си цел – „Електрическата мобилност в България – с българско участие.“

ИКЕМ преговаря с BYD, най-големият китайски производител на електрически автобуси
 

ИКЕМ преговаря с BYD, най-големият китайски производител на електрически автобуси
Изпрати новина Изпрати твоя новина свързана с електромобилите и ние ще я публикуваме.
Стани част от екипиа на ИКЕМ!


Добави в Svejo

Коментари (5)
 • Напиши коментар


 • Коментaр от Атанас от: Атанас написан на 30/08/2012 11:08 AM

  Естествено ,че трамваи,тролеи и метрото е по-добро за градски транспорт от ел.автобуси.После следва ел.локомотиви и продажбата на БДЖ е най-голямата грешка защото свършва петрола т.е. няма да има гориво за кораби,самолети,тирове и т.н.транспорт с ДВГ.Отделно ДВГ има КПД 30-40% и 60% парников ефект от 80-90градуса ,а ел.двигателя 90-95%. За ел.коли принципа е http://bnt.bg/bg/news/view/50175/ruski_hibriden_avtomobil_stava_vse_po_populjaren и http://www.greentech.bg/?p=20888 но има няколко тънкости.ДВГ-динамото за ел.кола трябва да е това http://www.greentech.bg/?p=19282 вместо да се напъват да задвижват колата,а дали са го откраднали от Ангел Недев е друга тема http://stzagora.net/2010/05/18/%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D0%BD-%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D1%81%D1%82%D1%80%D1%83%D0%B8%D1%80%D0%B0-%D1%80%D0%B5%D0%B2%D0%BE%D0%BB%D1%8E%D1%86%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%B5%D0%BD-%D0%B4%D0%B2/
  Коментaр от Електромобилист от: Електромобилист написан на 29/08/2012 15:46 PM

  А може би най-добрият вариант - метрото
  Коментaр от Електромобилист от: Електромобилист написан на 29/08/2012 15:45 PM

  До: Иван Как точно решихте, че тролейбусът е с 50% по скъп от електрически автобус след като: Цената на наскоро закупените тролейбуси в София беше 450 000 евро; Цената на един електрически автобус е около 517 000 евро; И като цяло може би по-добрият вариант е тролейбусния и трамвайния транспорт защото има по-нисък разход на енергия от електрическия автобус и няма тягова батерия която да се нуждае от замяна, но наистистина все пак сметките ще го покажат.
  Коментaр от Иван от: Иван написан на 29/08/2012 09:22 AM

  Зарядните станции са включени в цената на автобусите.Колкото и да струва нещо, то е бизнес проект и действат пазарните принципи. Един тролей струва около 50% по-скъпо от електрически автобус. Отделно цената на инфраструктурата за тролейния транспорт.
  Коментaр от Електромобилист от: Електромобилист написан на 28/08/2012 18:19 PM

  "с въвеждане в експлоатация на един електрически автобус, икономията от експлоатацията му ще изплати превозното средство за срок от 4-5 години" Това изплащане и после чиста печалба включва ли цената на зарядната инфраструктура - зарядни станции 60kW или 100kW, нови трафопостове и трасета, на вярно за десетки милиони?

  Последно от актуално
  ПРЕЗЕНТАЦИИ НА СОЛАРНИ АВТОМОБИЛИ

  ПРЕЗЕНТАЦИИ НА СОЛАРНИ АВТОМОБИЛИ

  18-04-2024

  ИКЕМ е координатор на проект: ПРЕЗЕНТАЦИИ НА СОЛАРНИ АВТОМОБИЛИ

  ERASMUS+  2023oще ...  Състояние на електрическата мобилност в България – Март 2024г.

  Състояние на електрическата мобилност в България – Март 2024г.

  18-03-2024

  Очаква се 2024 г. да бъде година на напредък за развитието на зарядна инфраструктура за електр oще ...  Проект по Еrasmus+ с участие на ИКЕМ

  Проект по Еrasmus+ с участие на ИКЕМ

  31-01-2024

  Проектът събира усилията на своите участници по темата за соларните електомобили.

  oще ...  Честит 14-ти рожден ден на ИКЕМ!

  Честит 14-ти рожден ден на ИКЕМ!

  25-11-2023


  Като браншова организация в сектор "Електрическа мобилност", ИКЕМ работи за oще ...

  Виж всичко от актуално
   
  Продукти
  Комплектна система за задвижване на електромобили

  Комплектна система за задвижване на електромобили


  Системата за електрозадвижване обхваща гама с три основни типоразмера на ел. мощност със съответните компоненти - електромотор и контролер.    ‎ oще ...  Виж всички продукти


  Анкета с продължение...
  Какъв автомобил бихте закупили?


    Чист електромобил с литиево-йонни батерии
    Електромобил с удължен пробег
    Обикновен бензинов или дизелов автомобил
  Гласове:


  Кой уби електрическата кола? (видео)


  Календар - събития
  Април 2024
  Нед Пон Вто Сря Чет Пет Съб
   
      
  ИКЕМ във Facebook
  Индустриален клъстер "Електромобили" - Учредители:


  ИНСТИТУТ ЗА ЕВРОПЕЙСКИ ЦЕННОСТИ БСК - Петрич Ди-вен Транспортна Електроника Стратекс Екита Ванико ВиДжиЕф


  evi
  ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
  Европейски фонд
  за регионално развитие
  Инвестираме във вашето бъдеще
  evi
  evi
  ОПЕРАТИВНА ПРОГРАМА
  „Развитие на конкурентоспособността
  на българската икономика” 2007-2013
  www.opcompetitiveness.bg

  Интернет страницата е създадена с финансовата подкрепа на ЕФРР, в рамките на проект „Развитие на Индустриален Клъстер Електромобили” по ДБФП К-02-2/28.09.2011 г.