ИКЕМ - Индустриален клъстер "Електромобили" | Петък, 26.04.2024 |

Български  English


Кои са най-продаваните електрически и плъг-ин хибриди за 2012 год.
Публикувано на: 23-08-2012




Кои са най-продаваните електрически и плъг-ин хибриди за 2012 год.

Над 30 000 електрически и плъг-ин автомобили вече са по пътищата на САЩ. Експерти твърдят, че до края на 2012 год. се очаква броя на зелените превозни средства да достигне до 80 000.

Нека да разгледаме кои са най-продаваните модели.

 

 

 

 

 



Nissan Leaf

Nissan Leaf
Nissan Leaf е чист електрически автомобил. Снабден е с електродвигател имащ мощност 108 к.с.и максимален въртящ момент 282 Nm. С едно зареждане автомобилът ще може да изминава около 160 км.

Акумулаторната система и разположена под пода на кабината и се състои от 48 индивидуални литиево-йонни модули. Теглото й е 270 кг. и може да складира 24kWh енергия, достатъчна за да подсигури движение на автомобила до 160 км и добра динамика.

Ускорението от място до 100 км/час е за 10 секунди. Максималната скорост на електромобила Leaf е 145 км/час.

Дизайнът на електромобила е доста привлекателен, но и обикновен, без някакви футуристични елементи, към които прибягват доста производители, когато става дума за неконвенционални автомобили.

Chevrolet Volt

Chevrolet Volt
Появата на Chevrolet Volt на пазара в САЩ в края на 2010 година и през 2011 година в Европа, бележи не просто появата на един нов модел, а на един изцяло нов клас от електрически автомобили. Това е първият електромобил в света който сам генерира електричество.

Високотехнологичната акумулаторна батерия с течностно охлаждане на Volt е допълнена с електрически генератор задвижван от 1.4 литров двигател с вътрешно горене, който позволява увеличаване на пробега на Volt до над 500 километра.

Интериорът на Volt надхвърля очакванията със своя простор, комфорт, функционалност и оборудване – в това число и първата в автомобилната индустрия инфоразвлекателна система на централната конзола, управлявана с докосване. Вътрешното обзавеждане се предлага в множество цветови комбинации, осветление и възможности за допълнително оборудване.

Mitsubishi i-MiEV

 Mitsubishi i-MiEV
i-MiEV е резултат на 40-годишни разработки на Mitsubishi Motors  в сферата на електромобилите. Компанията лансира серийното производство на i-MiEV като абсолютен еко-автомобил и решение на различните предизвикателства, пред които е изправен днес автомобилът, включително замърсяването на околната среда, глобалното затопляне и изчерпването на нефто-базирани енергийни запаси.

i-MiEV произвежда нулеви СО2  емисии по време на движение, задвижван е изцяло с помощта на електрическа енергия и благодарение на своята система на задвижване с електромотор е тих, пъргав и преди всичко комфортен.

i-MiEV е много икономичен, тъй като използва само електрическа енергия. В зависимост от цените на електроенергията, експлоатационните разходи може да бъдат намалени още повече чрез зареждане на батерията в извънпикови (нощни) периоди, когато тарифите са по-ниски

i-MiEV вози тихо и комфортно - това може да прави само един електромобил, който не използва двигател с вътрешно горене. Така вертикалните вибрации от петролния и дизеловия мотор са избегнати и не се усеща почти никакъв звук, вибрация или неудобство. Това само подчертава цялостното качество и предимства на модела.

Ford Focus Electric

Ford Focus Electric
Focus Electric  се базира на последната генерация Focus с 5-врати. Модификацията Electric ще се предлага на пазарите в САЩ и Европа.

Електрическия мотор, заложен при модерния хеч генерира мощност от 123 к.с и се комбинира с безстепенна автоматична трансмисия. Акумулаторната батерия е литиево-йонна и е съвместна разработка на Ford и LG Chem.

Toyota Prius

 Toyota Prius
Prius се задвижва от 1.5 литров бензинов двигател с променливо газоразпределение с мощност 78 к.с. и въртящ момент от 115 Нм., а електромотора е с мощност 68 к.с.(400 Нм. въртящ момент). Двата агрегата са производство на "Тойота", като общото хибридно задвижване осигурява мощнст от 110 к.с. при скорост от над 80 км/ч., а при потегляне и движение с до 35 км/ч въртящият момент е впечатляващите 478 Нм. "Приус" е с предно предаване, като скоростната кутия е електронно управлявана, с безстепенна промяна на предавателното число (E-CVT). Лостът за управление на работата на предавките е разположен на арматурното табло в близост до волана и напомня на джойстик за компютърна игра.

"Приус" се ускорява от 0 до 100 км/ч за 10.9 сек., а максималната скорост е 170 км/ч. Впечатляващ е и разходът на гориво, който в градски условия е 5 на сто, а извън града – 4.2 литра на 100 км. На практика, динамичните качества на хибрида на "Тойота" са сравними с тези на 1.8-литровите бензинови и 2,0-литровите дизелови автомобили от D-сегмента, докато ниският разход на гориво и вредни емисии съперничат на показателите на най-добрите дизелови автомобили от B-сегмента.

Prius има петзвезди от краш-тестовете на Euro NCAP(независимата европейска програма за оценяване сигурността на нови автомобили). Колата се оборудва серийно с антиблокираща спирачна система с електронно разпределение на спирачното усилие и спирачен асистент, системата за управление на динамичната устойчивост на автомобила(VSC+), система за контрол на сцеплението и общо осем въздушни възглавници.




Изпрати новина Изпрати твоя новина свързана с електромобилите и ние ще я публикуваме.
Стани част от екипиа на ИКЕМ!






Добави в Svejo

Коментари (0)




  • Напиши коментар







  • Последно от актуално




    ПРЕЗЕНТАЦИИ НА СОЛАРНИ АВТОМОБИЛИ

    ПРЕЗЕНТАЦИИ НА СОЛАРНИ АВТОМОБИЛИ

    18-04-2024

    ИКЕМ е координатор на проект: ПРЕЗЕНТАЦИИ НА СОЛАРНИ АВТОМОБИЛИ

    ERASMUS+  2023oще ...



    Състояние на електрическата мобилност в България – Март 2024г.

    Състояние на електрическата мобилност в България – Март 2024г.

    18-03-2024

    Очаква се 2024 г. да бъде година на напредък за развитието на зарядна инфраструктура за електр oще ...



    Проект по  Еrasmus+ с участие на ИКЕМ

    Проект по Еrasmus+ с участие на ИКЕМ

    31-01-2024

    Проектът събира усилията на своите участници по темата за соларните електомобили.

    oще ...



    Честит 14-ти рожден ден на ИКЕМ!

    Честит 14-ти рожден ден на ИКЕМ!

    25-11-2023


    Като браншова организация в сектор "Електрическа мобилност", ИКЕМ работи за oще ...





    Виж всичко от актуално




     
    Продукти




    Комплектна система за задвижване на електромобили

    Комплектна система за задвижване на електромобили


    Системата за електрозадвижване обхваща гама с три основни типоразмера на ел. мощност със съответните компоненти - електромотор и контролер.    ‎ oще ...



    Виж всички продукти


    Анкета с продължение...




    Какъв автомобил бихте закупили?


      Чист електромобил с литиево-йонни батерии
      Електромобил с удължен пробег
      Обикновен бензинов или дизелов автомобил
    Гласове:


    Кой уби електрическата кола? (видео)


    Календар - събития




    Април 2024
    Нед Пон Вто Сря Чет Пет Съб
     
        
    ИКЕМ във Facebook








    Индустриален клъстер "Електромобили" - Учредители:


    ИНСТИТУТ ЗА ЕВРОПЕЙСКИ ЦЕННОСТИ БСК -  Петрич Ди-вен Транспортна Електроника Стратекс Екита Ванико ВиДжиЕф


    evi
    ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
    Европейски фонд
    за регионално развитие
    Инвестираме във вашето бъдеще
    evi
    evi
    ОПЕРАТИВНА ПРОГРАМА
    „Развитие на конкурентоспособността
    на българската икономика” 2007-2013
    www.opcompetitiveness.bg

    Интернет страницата е създадена с финансовата подкрепа на ЕФРР, в рамките на проект „Развитие на Индустриален Клъстер Електромобили” по ДБФП К-02-2/28.09.2011 г.