ИКЕМ - Индустриален клъстер "Електромобили" | Събота, 13.08.2022 |

Български  English


ИКЕМ въвежда професионални стандарти в бранша ''Електрическа мобилност''
Публикувано на: 21-08-2012
ИКЕМ въвежда професионални стандарти в бранша ''Електрическа мобилност''

В Българската стопанска камара днес бе представен анализа на сектора „Електромобили“, който представя състоянието, възможностите и переспективите пред електромобилността у нас.

В пресконференцията участваха програмният директор в БСК Жечко Димитров, Илия Левков – председател на клъстера „Електромобили“ и Иван Нейков – председател на Балканския институт по труда и социалната политика, който е един от авторите на анализа. 

Анализът е изработен по проекта „Разработване и внедряване на информационна система за оценка на компетенциите на работната сила по браншове и региони”. Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”2007-2013 г.

Експертите имат амбицията до 2025 година по пътищата на страната да се движат най-малко 200 хиляди коли, задвижвани с електроенергия, което съставлява около три процента от автомобилите в България.

 В рамките на дискусията бяха обсъдени бяха предложения за увеличаването на броя на електромобилите в страната и ключовите професии, които ще помогнат за развитието на този отрасъл. Сред ключовите длъжности са:

-Инженер електрически машини и апарати
-Инженер, електроник
-Бизнес анализатор, информационни технологии
-Програмист, софтуерни приложения
-Специалист, приложно програмиране
-Системен администратор
-Монтьор на ЕПС
-Техник на ЕПС
-Аналитик, компютърни мрежи
-Аналитик, компютърни комуникации
-Ръководител отдел Човешки ресурси
-Експерт маркетинг
-Електромонтьор

Неотдавна министърът на енергетиката Делян Добрев обяви, че поради бюджетните органичения на този етап кабинетът не може да покрива част цената на екомашините, както това правят други европейски държави като Франция например.

Добрев обеща, че на първо време собствениците на електроавтомобили няма да плащат местни данъци, както и такси за регистрация в КАТ и тези преференции ще се въведат още от началото на следващата година.

В националния план на страната се предвиждат и допълнителни насърчения, свързани с отпадането на таксите за паркиране на тези автомобили в централните градски зони, които ще се прилагат от самите общини.

В анализа на експертите от клъстера се посочва необходимостта от въвеждането на нови насърчения, свързани с осигуряването на специалисти, които да работят в тази индустрия.

Акционерното дружество на клъстера, ИКЕМ АД, вече създаде българска зарядна колонка за електромобили, която е в изпитателен период, съобщиха още експертите. У нас се създават и модели за подмяна на обикновения двигател на колата с електродвигател.

На събитието можеше да се видят два вида електромобили:

- Чист електромобил - ''Citroen C 0'', на ''Автомотор Корпорация''

- Плъгин хибрида - ''Opel Ampera'', на представителя за България, ''Дженеръс Ауто''

И двете компании са членове на ИКЕМ.

Девизът на ИКЕМ е - "Електромобилността в България - с българско участие."
 

Презентацията от пресконференцията може да се свали - Тук.

 

ИКЕМ предлага преференции при покупката на електромобили

ИКЕМ въвежда професионални стандарти в бранша Електрическа мобилност

ИКЕМ въвежда професионални стандарти в бранша Електрическа мобилност

ИКЕМ въвежда професионални стандарти в бранша Електрическа мобилност
Изпрати новина Изпрати твоя новина свързана с електромобилите и ние ще я публикуваме.
Стани част от екипиа на ИКЕМ!


Добави в Svejo

Коментари (7)
 • Напиши коментар


 • Коментaр от Атанас от: Атанас написан на 22/08/2012 12:59 PM

  Проблема е много сериозен и трябва да се гледа този филм от 2006год. http://www.dokumentalni.com/?p=185 и не'ма да има гориво за самолети ,коли ,кораби ,и затова Китай искат да строят линия Пекин - Берлин. Бъдещето е в ел.колите и ел.локомотивите т.е. в ел.превоза на стоки и хора и от екологична гледна точка. В този ред на мисли продажбата на БДЖ-товарни превози е продажба на нац.интереси на България защото петрола свършва.Може да ни се размине апокалипсиса ако използваме по предназначение енерг.ресурси.Има много дребни детайли като например - водораслите се развиват при високи концентрации на СО2, но не само – те усвояват много добре и NO2, друг замърсител, отделян от ТЕЦ-вете. Ето защо те биха могли да се ползват като „филтър” за отпадните газове на електроцентралите http://greentech-bg.net/?p=1748#more-1748 и за фураж и биогориво и монсанто не са шарани - http://greentech-bg.net/?p=7438 и НРБ още 1964год. са правени опити но!?
  Коментaр от Атанас от: Атанас написан на 22/08/2012 12:40 PM

  И направо ви казвам най-добрият вариант - представете си ДВГ-генератор който призвежда ток отиващ в ел.двигател задвижващ колата и тънкоста е буфера/кондензатори/ съхраняващи тока за 15мин. и прехвърлянето му в акумул.батерия при излишък и вижте http://www.dw-world.de/flashcms/autos/bg/bg_autos_popup.htm този ДВГ на фолсвагена 1л.на 100км. може да е просто динамо-генератор който дава ток на ел.мотора на ел.колата и ДВГ-генератора да е на метан или биодизел от водорасли.Принципа е като на http://bnt.bg/bg/news/view/50175/ruski_hibriden_avtomobil_stava_vse_po_populjaren и http://www.greentech.bg/?p=20888 но има няколко тънкости.ДВГ-динамото за ел.кола е това http://www.greentech.bg/?p=19282 вместо да се напъват да задвижват колата,а дали са го откраднали от Ангел Недев е друга тема http://stzagora.net/2010/05/18/%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D0%BD-%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D1%81%D1%82%D1%80%D1%83%D0%B8%D1%80%D0%B0-%D1%80%D0%B5%D0%B2%D0%BE%D0%BB%D1%8E%D1%86%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%B5%D0%BD-%D0%B4%D0%B2/ Заключение - ДВГ като динамо произвежда ток който се съхранява временно в кондензатори и една малка батерия да обира тока от кондензаторите.Казано просто - ДВГ генератор дава ток на ел.двигателите и една батерия или кондензатори обират излишният ток.
  Коментaр от Костов от: Костов написан на 21/08/2012 19:00 PM

  Никой нищо не разбира, само автомобилистът всичко разбира :)
  Коментaр от Електромобилист от: Електромобилист написан на 21/08/2012 16:00 PM

  Средният българин повече от 3-4 хил лева за автомобил на старо не дава. Така че електромобил няма да си купи, пък било то и конвертиран, при положение че цената му ще е гарантирано над 10 хил. лева.
  Коментaр от Електромобилист от: Електромобилист написан на 21/08/2012 15:56 PM

  Има ли смисъл на стар автомобил с изтекъл ресурс да слагаме нова батерия за 15-20 хил лева? П.С. Въпросът е риторичен! И като цяло от това, което се говори в последно време и от управляващи и от всичките видове клъстери разбирам, че за съжаление никой в България не разбира от автомобили пък ко ли от електромобили.
  Коментaр от до Електромобилист от: до Електромобилист написан на 21/08/2012 15:47 PM

  Споко, ще внасяме на старо електромобили от САЩ. Подменямае им батерийте в България и ги продаваме. Така хем ще се пищем че правим електомобили в БГ, хем средния Българин ще може да си го позволи.
  Коментaр от Електромобилист от: Електромобилист написан на 21/08/2012 15:29 PM

  Абе Вие да не сте спали на течние! Първо бяха 100 хил. електромобила до 2020 г. сега станаха 200 хил. до 2025. При пазар на новите автомобили в България около 20 хил на година означава, че до 2025г всички новопродадени автомобили да са електромобили! Май само си говорите някакви неща и си летите във въздуха. А и ако 200 хил. са 3% от автопарка означава, че автопарка ни е 6 700 000 автомобила. Да не би да говорите за друга страна, а не за България?

  Последно от актуално
  Регистрираните ППС и ЕПС в България към 1 юли 2022 г.

  Регистрираните ППС и ЕПС в България към 1 юли 2022 г.

  19-07-2022

  Информация за регистрираните пътни превозни средства и електрически превозни средства в Българoще ...  ИКЕМ проведе редовното си Общо събрание

  ИКЕМ проведе редовното си Общо събрание

  28-06-2022

  Домакин на събитието беше Стопански факултет към Софийския университет „Св. Климент oще ...  В Пловдив се учреди общинско транспортно дружество - “Екобус”

  В Пловдив се учреди общинско транспортно дружество - “Екобус”

  26-05-2022

  Общинският съвет на Пловдив прие с 36 гласа предложението на кмета Здравко Димитров за учредяв oще ...  ИКЕМ АД подписа договор за създаване на Трансгранична мрежа за електромобилност с Гърция

  ИКЕМ АД подписа договор за създаване на Трансгранична мрежа за електромобилност с Гърция

  09-05-2022

  Първите консултации ще се проведат в периода 06 - 09 май 2022 в градовете: Петрич, Кулата, Сан oще ...

  Виж всичко от актуално
   
  Продукти
  Зарядна станция - MAR-CSM-T2

  Зарядна станция - MAR-CSM-T2


  Ново поколение умна зарядна колонка за ускорен заряд на ЕПС! Проектирана и разработена изцяло в България, съвместно с ИКЕМ! oще ...  Домашна зарядна колонка от серията VAL-HP2

  Домашна зарядна колонка от серията VAL-HP2


  Идеалният избор за ДОМА или ОФИСА! Ускорено зареждане на Електромобил или зареждаем (Plug-in) хибрид! oще ...  Електрически велосипед Liberty MaxDrive

  Електрически велосипед Liberty MaxDrive


  Изследвайте града с елегантност и стил. Eljoy Liberty – интелигентен избор за търсещите комфорт и независимост. oще ...  Електрически велосипед Allrounder

  Електрически велосипед Allrounder


  Най-важното и отличително предимство на Eljoy Allrounder е свободата на избор, която предоставя. oще ...  Електрически велосипед Liberty

  Електрически велосипед Liberty


  Eljoy Liberty е електрически велосипед, създаден с подчертан акцент към хармоничния дизайн и комфорт на каране. oще ...  Виж всички продукти


  Анкета с продължение...
  Какъв автомобил бихте закупили?


    Чист електромобил с литиево-йонни батерии
    Електромобил с удължен пробег
    Обикновен бензинов или дизелов автомобил
  Гласове:


  Кой уби електрическата кола? (видео)


  Календар - събития
  Август 2022
  Нед Пон Вто Сря Чет Пет Съб
   
     
  ИКЕМ във Facebook
  Индустриален клъстер "Електромобили" - Учредители:


  ИНСТИТУТ ЗА ЕВРОПЕЙСКИ ЦЕННОСТИ БСК - Петрич Ди-вен Транспортна Електроника Стратекс Екита Ванико ВиДжиЕф


  evi
  ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
  Европейски фонд
  за регионално развитие
  Инвестираме във вашето бъдеще
  evi
  evi
  ОПЕРАТИВНА ПРОГРАМА
  „Развитие на конкурентоспособността
  на българската икономика” 2007-2013
  www.opcompetitiveness.bg

  Интернет страницата е създадена с финансовата подкрепа на ЕФРР, в рамките на проект „Развитие на Индустриален Клъстер Електромобили” по ДБФП К-02-2/28.09.2011 г.