ИКЕМ - Индустриален клъстер "Електромобили" | Петък, 14.06.2024 |

Български  English


ИКЕМ въвежда професионални стандарти в бранша ''Електрическа мобилност''
Публикувано на: 21-08-2012
ИКЕМ въвежда професионални стандарти в бранша ''Електрическа мобилност''

В Българската стопанска камара днес бе представен анализа на сектора „Електромобили“, който представя състоянието, възможностите и переспективите пред електромобилността у нас.

В пресконференцията участваха програмният директор в БСК Жечко Димитров, Илия Левков – председател на клъстера „Електромобили“ и Иван Нейков – председател на Балканския институт по труда и социалната политика, който е един от авторите на анализа. 

Анализът е изработен по проекта „Разработване и внедряване на информационна система за оценка на компетенциите на работната сила по браншове и региони”. Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”2007-2013 г.

Експертите имат амбицията до 2025 година по пътищата на страната да се движат най-малко 200 хиляди коли, задвижвани с електроенергия, което съставлява около три процента от автомобилите в България.

 В рамките на дискусията бяха обсъдени бяха предложения за увеличаването на броя на електромобилите в страната и ключовите професии, които ще помогнат за развитието на този отрасъл. Сред ключовите длъжности са:

-Инженер електрически машини и апарати
-Инженер, електроник
-Бизнес анализатор, информационни технологии
-Програмист, софтуерни приложения
-Специалист, приложно програмиране
-Системен администратор
-Монтьор на ЕПС
-Техник на ЕПС
-Аналитик, компютърни мрежи
-Аналитик, компютърни комуникации
-Ръководител отдел Човешки ресурси
-Експерт маркетинг
-Електромонтьор

Неотдавна министърът на енергетиката Делян Добрев обяви, че поради бюджетните органичения на този етап кабинетът не може да покрива част цената на екомашините, както това правят други европейски държави като Франция например.

Добрев обеща, че на първо време собствениците на електроавтомобили няма да плащат местни данъци, както и такси за регистрация в КАТ и тези преференции ще се въведат още от началото на следващата година.

В националния план на страната се предвиждат и допълнителни насърчения, свързани с отпадането на таксите за паркиране на тези автомобили в централните градски зони, които ще се прилагат от самите общини.

В анализа на експертите от клъстера се посочва необходимостта от въвеждането на нови насърчения, свързани с осигуряването на специалисти, които да работят в тази индустрия.

Акционерното дружество на клъстера, ИКЕМ АД, вече създаде българска зарядна колонка за електромобили, която е в изпитателен период, съобщиха още експертите. У нас се създават и модели за подмяна на обикновения двигател на колата с електродвигател.

На събитието можеше да се видят два вида електромобили:

- Чист електромобил - ''Citroen C 0'', на ''Автомотор Корпорация''

- Плъгин хибрида - ''Opel Ampera'', на представителя за България, ''Дженеръс Ауто''

И двете компании са членове на ИКЕМ.

Девизът на ИКЕМ е - "Електромобилността в България - с българско участие."
 

Презентацията от пресконференцията може да се свали - Тук.

 

ИКЕМ предлага преференции при покупката на електромобили

ИКЕМ въвежда професионални стандарти в бранша Електрическа мобилност

ИКЕМ въвежда професионални стандарти в бранша Електрическа мобилност

ИКЕМ въвежда професионални стандарти в бранша Електрическа мобилност
Изпрати новина Изпрати твоя новина свързана с електромобилите и ние ще я публикуваме.
Стани част от екипиа на ИКЕМ!


Добави в Svejo

Коментари (7)
 • Напиши коментар


 • Коментaр от Атанас от: Атанас написан на 22/08/2012 12:59 PM

  Проблема е много сериозен и трябва да се гледа този филм от 2006год. http://www.dokumentalni.com/?p=185 и не'ма да има гориво за самолети ,коли ,кораби ,и затова Китай искат да строят линия Пекин - Берлин. Бъдещето е в ел.колите и ел.локомотивите т.е. в ел.превоза на стоки и хора и от екологична гледна точка. В този ред на мисли продажбата на БДЖ-товарни превози е продажба на нац.интереси на България защото петрола свършва.Може да ни се размине апокалипсиса ако използваме по предназначение енерг.ресурси.Има много дребни детайли като например - водораслите се развиват при високи концентрации на СО2, но не само – те усвояват много добре и NO2, друг замърсител, отделян от ТЕЦ-вете. Ето защо те биха могли да се ползват като „филтър” за отпадните газове на електроцентралите http://greentech-bg.net/?p=1748#more-1748 и за фураж и биогориво и монсанто не са шарани - http://greentech-bg.net/?p=7438 и НРБ още 1964год. са правени опити но!?
  Коментaр от Атанас от: Атанас написан на 22/08/2012 12:40 PM

  И направо ви казвам най-добрият вариант - представете си ДВГ-генератор който призвежда ток отиващ в ел.двигател задвижващ колата и тънкоста е буфера/кондензатори/ съхраняващи тока за 15мин. и прехвърлянето му в акумул.батерия при излишък и вижте http://www.dw-world.de/flashcms/autos/bg/bg_autos_popup.htm този ДВГ на фолсвагена 1л.на 100км. може да е просто динамо-генератор който дава ток на ел.мотора на ел.колата и ДВГ-генератора да е на метан или биодизел от водорасли.Принципа е като на http://bnt.bg/bg/news/view/50175/ruski_hibriden_avtomobil_stava_vse_po_populjaren и http://www.greentech.bg/?p=20888 но има няколко тънкости.ДВГ-динамото за ел.кола е това http://www.greentech.bg/?p=19282 вместо да се напъват да задвижват колата,а дали са го откраднали от Ангел Недев е друга тема http://stzagora.net/2010/05/18/%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D0%BD-%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D1%81%D1%82%D1%80%D1%83%D0%B8%D1%80%D0%B0-%D1%80%D0%B5%D0%B2%D0%BE%D0%BB%D1%8E%D1%86%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%B5%D0%BD-%D0%B4%D0%B2/ Заключение - ДВГ като динамо произвежда ток който се съхранява временно в кондензатори и една малка батерия да обира тока от кондензаторите.Казано просто - ДВГ генератор дава ток на ел.двигателите и една батерия или кондензатори обират излишният ток.
  Коментaр от Костов от: Костов написан на 21/08/2012 19:00 PM

  Никой нищо не разбира, само автомобилистът всичко разбира :)
  Коментaр от Електромобилист от: Електромобилист написан на 21/08/2012 16:00 PM

  Средният българин повече от 3-4 хил лева за автомобил на старо не дава. Така че електромобил няма да си купи, пък било то и конвертиран, при положение че цената му ще е гарантирано над 10 хил. лева.
  Коментaр от Електромобилист от: Електромобилист написан на 21/08/2012 15:56 PM

  Има ли смисъл на стар автомобил с изтекъл ресурс да слагаме нова батерия за 15-20 хил лева? П.С. Въпросът е риторичен! И като цяло от това, което се говори в последно време и от управляващи и от всичките видове клъстери разбирам, че за съжаление никой в България не разбира от автомобили пък ко ли от електромобили.
  Коментaр от до Електромобилист от: до Електромобилист написан на 21/08/2012 15:47 PM

  Споко, ще внасяме на старо електромобили от САЩ. Подменямае им батерийте в България и ги продаваме. Така хем ще се пищем че правим електомобили в БГ, хем средния Българин ще може да си го позволи.
  Коментaр от Електромобилист от: Електромобилист написан на 21/08/2012 15:29 PM

  Абе Вие да не сте спали на течние! Първо бяха 100 хил. електромобила до 2020 г. сега станаха 200 хил. до 2025. При пазар на новите автомобили в България около 20 хил на година означава, че до 2025г всички новопродадени автомобили да са електромобили! Май само си говорите някакви неща и си летите във въздуха. А и ако 200 хил. са 3% от автопарка означава, че автопарка ни е 6 700 000 автомобила. Да не би да говорите за друга страна, а не за България?

  Последно от актуално
  ПРЕЗЕНТАЦИИ НА СОЛАРНИ АВТОМОБИЛИ

  ПРЕЗЕНТАЦИИ НА СОЛАРНИ АВТОМОБИЛИ

  18-04-2024

  ИКЕМ е координатор на проект: ПРЕЗЕНТАЦИИ НА СОЛАРНИ АВТОМОБИЛИ

  ERASMUS+  2023oще ...  Състояние на електрическата мобилност в България – Март 2024г.

  Състояние на електрическата мобилност в България – Март 2024г.

  18-03-2024

  Очаква се 2024 г. да бъде година на напредък за развитието на зарядна инфраструктура за електр oще ...  Проект по Еrasmus+ с участие на ИКЕМ

  Проект по Еrasmus+ с участие на ИКЕМ

  31-01-2024

  Проектът събира усилията на своите участници по темата за соларните електомобили.

  oще ...  Честит 14-ти рожден ден на ИКЕМ!

  Честит 14-ти рожден ден на ИКЕМ!

  25-11-2023


  Като браншова организация в сектор "Електрическа мобилност", ИКЕМ работи за oще ...

  Виж всичко от актуално
   
  Продукти
  Комплектна система за задвижване на електромобили

  Комплектна система за задвижване на електромобили


  Системата за електрозадвижване обхваща гама с три основни типоразмера на ел. мощност със съответните компоненти - електромотор и контролер.    ‎ oще ...  Виж всички продукти


  Анкета с продължение...
  Какъв автомобил бихте закупили?


    Чист електромобил с литиево-йонни батерии
    Електромобил с удължен пробег
    Обикновен бензинов или дизелов автомобил
  Гласове:


  Кой уби електрическата кола? (видео)


  Календар - събития
  Юни 2024
  Нед Пон Вто Сря Чет Пет Съб
        
        
  ИКЕМ във Facebook
  Индустриален клъстер "Електромобили" - Учредители:


  ИНСТИТУТ ЗА ЕВРОПЕЙСКИ ЦЕННОСТИ БСК - Петрич Ди-вен Транспортна Електроника Стратекс Екита Ванико ВиДжиЕф


  evi
  ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
  Европейски фонд
  за регионално развитие
  Инвестираме във вашето бъдеще
  evi
  evi
  ОПЕРАТИВНА ПРОГРАМА
  „Развитие на конкурентоспособността
  на българската икономика” 2007-2013
  www.opcompetitiveness.bg

  Интернет страницата е създадена с финансовата подкрепа на ЕФРР, в рамките на проект „Развитие на Индустриален Клъстер Електромобили” по ДБФП К-02-2/28.09.2011 г.