ИКЕМ - Индустриален клъстер "Електромобили" | Вторник, 25.01.2022 |

Български  English


Следващата година България за пръв път въвежда стимули за покупка на електромобили
Публикувано на: 09-08-2012
Следващата година България за пръв път въвежда стимули за покупка на електромобили

Следващата година България за пръв път въвежда стимули за покупка на електромобили. Собствениците им може да не плащат такса при регистрация на превозното си средство в КАТ и да бъдат освобождавани от годишния местен данък. Освен това ще им се разреши да паркират безплатно в обособените зони, да пътуват без винетка и да се движат в бус-лентите, тъй като все още тези возила са малко и няма да пречат на градските автобуси.

Това предвижда проект на национална програма за насърчаване на ползването на екологичните превозни средства, който ще бъде внесен в Министерския съвет до края на август и се очаква да бъде одобрен до края на тази година, съобщи министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев. В документа са заложени част от исканията на Индустриалния клъстер "Еелектромобили" (ИКЕМ).

В четвъртък министърът откри станция за зареждане на електрически превозни средства пред сградата на ведомството на столичната улица "Славянска", пред другата сграда на министерството също заработи такова съоръжение. Така в София вече има девет зарядни за електрически превозни средства. В цялата страна са регистрирани около 1000 такива возила, от които чисти електроавтомолиби са десетина и те са собственост на големи фирми с корпоративна екополитика. Още десетина коли са с приспособени електрически двигатели, останалите са хибридни автомобили и електрически мотопеди и велосипеди.

С обявените от Добрев стимули правителството се надява да увеличи техния брой, макар цената на двуместен електромобил да е около 35 хил. евро, по данни на Индустриалния клъстер за електромобили, а планираните от държавата преференции - символични. Засега не се предвиждат директни субсидии за желаещите да купят електромобили по примера на Франция, която дава по 7 хил. евро за тази цел, нито освобождаване на покупката на такова возило от ДДС. Това обясниха и Добрев, и Менда Стоянова, председател на парламентарната комисия по финанси, която също бе на откриването на електроколонката.

Клъстерът настоява държавата да субсидира с по 5 хил. лв. покупката на нов електромобил и с по 2500 лв. конвертиран електромобил, като парите може да се дават от Международен фонд "Козлодуй", да разработи финансови стимули за замяна на старите коли с нови електромобили, да се освободи от ДДС купуването на екокола от физическо лице и намаляване на годишния му данък с 25 на сто от цената на придобития през съответната година електроавтомобил.

Добрев обаче заяви, че засега бюджетът не може да си позволи да финансира хората за покупка на електромобили, може би на по-късен етап това ще става с пари от Националния доверителен екофонд, в който постъпват средства от държавната търговия с парникови емисии.

И докато покупката на електромобил остава невъзможен лукс за обикновените граждани в следващите няколко години, зарядните станции в страната се увеличават доста интензивно, а държавата смята да насочи средства от европейските фондове за изработка на компоненти за електрически автомобили, стана ясно от думите на Добрев. Тази възможност бе лансирана от предшественика му Трайко Трайков още в началото на миналата година. Идеята е да се стимулира производството на агрегати, възли, детайли и компоненти за електрически превозни средства, включително и за създаване на план за промишлена конверсия (преоборудване) на традиционни в електрически превозни средства. С европари може да се финансира и поставянето на зарядни станции.

От началото на годината една от фирмите, изграждащи електроколонки у нас и чиито са столичните съоръжения – "Фулчарджър", е разположила десет зарядни станции – девет в София и едно в Добрич. До края на годината в Добрич ще бъдат инсталирани още четири, а в Стара Загора – седем. Тази фирма обаче не е единствената на пазара.

Няколко са компаниите, които предлагат на собствениците на електромобили да зареждат двигателите си. Това става с предплатени ваучери, специални дебитни или кредитни карти, с които устройствата идентифицират клиента, "отключват" контакта на зарядното и се плаща потребената енергия. 12 лева струва пълно зареждане на един електромобил, което продължава осем часа и с което може да се изминат между 150 и 170 км, обясни Любомир Славов, собственик на "Фулчарджър". Добрев коментира, че това е двойно по-евтино от пътуването с кола, работеща с дизел.

Компанията предвижда следващите й електроколонки да са от второ и трето поколение, които зареждат много по-бързо – за четири и за два часа. Славов обаче не пожела да коментира каква сума е вложило досега дружеството в зарядни устройства и какви са бъдещите му инвестиционни намерения.

ИКЕМ смята, че за да стане електротранспортът по-атрактивен за ползване, трябва да има и отделни но-ниски цени на електроенергията за станциите за публично зареждане на екоколите.

Иначе ако човек има такова возило, то може да се зарежда и от контакта вкъщи, но специалното устройство кореспондира по-добре с двигателя, обясни Славов. Частните собственици могат да си купят електроколонка и за вкъщи, като цените й варират от 900 евро до 45 хил. евро, според мощността й.

 

mediapool.bg
Изпрати новина Изпрати твоя новина свързана с електромобилите и ние ще я публикуваме.
Стани част от екипиа на ИКЕМ!


Добави в Svejo

Коментари (0)
 • Напиши коментар • Последно от актуално
  Видове електромобили и обозначения

  Видове електромобили и обозначения

  15-12-2021

  Електрическите автомобили покриват голям спектър – от такива, които са основно задвижванoще ...  Може ли България да бъде енергийно независима страна?

  Може ли България да бъде енергийно независима страна?

  30-11-2021

  Този материал не претендира за изключителност и е разработен с цел oще ...  ИКЕМ навърши 12 години!

  ИКЕМ навърши 12 години!

  25-11-2021

  Преди 12 години група ентусиасти учредиха Индустриален клъстер „Електромобили“ - oще ...  ИКЕМ участва в консултации по oпepaтивнa пpoгpaмa ''Oĸoлнa cpeдa'' 2021-2027

  ИКЕМ участва в консултации по oпepaтивнa пpoгpaмa ''Oĸoлнa cpeдa'' 2021-2027

  23-11-2021

  Към мoмeнтa проектът е пилотен и cтимyли ce пpeдвиждaт caмo зa гpaждaни oт oбщини cъc зaмъpceн oще ...

  Виж всичко от актуално
   
  Продукти
  Зарядна станция - MAR-CSM-T2

  Зарядна станция - MAR-CSM-T2


  Ново поколение умна зарядна колонка за ускорен заряд на ЕПС! Проектирана и разработена изцяло в България, съвместно с ИКЕМ! oще ...  Домашна зарядна колонка от серията VAL-HP2

  Домашна зарядна колонка от серията VAL-HP2


  Идеалният избор за ДОМА или ОФИСА! Ускорено зареждане на Електромобил или зареждаем (Plug-in) хибрид! oще ...  Електрически велосипед Liberty MaxDrive

  Електрически велосипед Liberty MaxDrive


  Изследвайте града с елегантност и стил. Eljoy Liberty – интелигентен избор за търсещите комфорт и независимост. oще ...  Електрически велосипед Allrounder

  Електрически велосипед Allrounder


  Най-важното и отличително предимство на Eljoy Allrounder е свободата на избор, която предоставя. oще ...  Електрически велосипед Liberty

  Електрически велосипед Liberty


  Eljoy Liberty е електрически велосипед, създаден с подчертан акцент към хармоничния дизайн и комфорт на каране. oще ...  Виж всички продукти


  Анкета с продължение...
  Какъв автомобил бихте закупили?


    Чист електромобил с литиево-йонни батерии
    Електромобил с удължен пробег
    Обикновен бензинов или дизелов автомобил
  Гласове:


  Кой уби електрическата кола? (видео)


  Календар - събития
  Януари 2022
  Нед Пон Вто Сря Чет Пет Съб
        
       
  ИКЕМ във Facebook
  Индустриален клъстер "Електромобили" - Учредители:


  ИНСТИТУТ ЗА ЕВРОПЕЙСКИ ЦЕННОСТИ БСК - Петрич Ди-вен Транспортна Електроника Стратекс Екита Ванико ВиДжиЕф


  evi
  ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
  Европейски фонд
  за регионално развитие
  Инвестираме във вашето бъдеще
  evi
  evi
  ОПЕРАТИВНА ПРОГРАМА
  „Развитие на конкурентоспособността
  на българската икономика” 2007-2013
  www.opcompetitiveness.bg

  Интернет страницата е създадена с финансовата подкрепа на ЕФРР, в рамките на проект „Развитие на Индустриален Клъстер Електромобили” по ДБФП К-02-2/28.09.2011 г.