ИКЕМ - Индустриален клъстер "Електромобили" | Вторник, 16.01.2018 |

Български  English


Трябват инфраструктура и стимули
Публикувано на: 22-07-2010
Българинът е готов за електромобилите, но трябват инфраструктура и стимули
Гергана Тодорова
16 април 2010

Според чуждестранни експерти никак не е далече времето, когато електромобилите ще станат реалност на пазара. На Шестия международен форум за възобновяеми енергийни източници и енергийна ефективност, на който Дарик е медиен партньор, фокусът попадна и върху нагласите на българите за покупка на електрически коли. Склонен ли е българинът да кара електрическа кола и пред какви предизвикателства ще се изправи този пазар в България? Ето какво каза Стоян Желев, председател на Асоциацията на производителите на автомобили и техните представители в България:


На мен ми се струва, че най-бързо електрическият автомобил ще навлезе на нашия континент, в общността, чийто член е и България. Това, което ще се случи, е, че през 2011 година започват лансиранията на първите серийни модели на електрически автомобили, дело на европейски и японски производители. През следващите години, до 2013-2015 година все повече такива автомобили ще навлязат на пазара и всички основни автомобилни производители до 2015-а ще имат такива модели в гамата си. Колко бързо ще навлизат тези автомобили на пазара зависи и най-вече от бързината, с която ще се изгражда подкрепящата това потребление инфраструктура.


Какво трябва да съпътства това потребление?


На първо място трябва да има зарядни станции и на второ място трябва да се осигури съответното законодателство, което да дава облекчения, стимули за купувачите на такива автомобили, защото очевидно е, че те като себестойност ще бъдат по-високи от класическите автомобили с вътрешно горене. Тази цена, за да може да бъде платена от клиента, бил той компания или частно лице, държавата би трябвало да осъществява своите регулаторни функции като му опрощава някакви данъци и му дава някакви преференции на друга тема като безплатни паркинги, както в Лондон примерно можете да карате в лентата за автобусите и да избягвате задръстванията и ред други преференции, които да мотивират потребителя да жертва класическите навици на потребление и на автомобил и да подкрепи иновативното, нещото, което е добре и за цялото общество.


Каква е средната цена на електрическия автомобил, с колко е по-скъп и колко пари ще спестява от гориво собственикът на колата.


Разликата се заключава не толкова в цената на самия автомобил, защото очевидно е, че цената на батерията е доста по-голяма. По-важното е цената за експлоатация, вие правилно отбелязахте колко се спестява от гориво. Освен от гориво обаче се спестява много и от поддръжка, защото електрическото задвижване предполага много по-малко износващи се части и респективно много по-малко системи, които да изискват поддръжка, ремонт, резервни части и така нататък. Реално изчисленията на експертите показват, че дори при сегашните цени на батериите и на електрическите автомобили, като в бъдеще тези цени ще падат, дори и сега в рамките на един три- до петгодишен период, първоначалната инвестиция, която е малко по-голяма, ще бъде компенсирана от намалелите разходи за гориво и поддръжка. Така че с около 10-15 процента ще бъде максимално разликата между единия и другия автомобил за същия клас, които обаче 10-15 процента ще бъдат определено икономисани в рамките на първите три години.


Казахте, че станциите са основната част от инфраструктурата. В какъв размер е инвестицията в тези станции и кой трябва да я направи?


Това трябва да бъде някакво публично-частно партньорство, защото само държавата или само общините не са в състояние да инвестират, тъй като всички знаем, че държавата и общината не са най-добрите стопани. За да бъде една такава система ефективна, тя трябва да има участие на частни капитали. За да стане бързо обаче, не може да се избегне държавно или общинско участие, за да предостави терените, за да предостави възможността за бързо развитие на тази мрежа. Без нейното бързо развитие не може да се ускори потреблението.


Какви са очакванията ви, смятате ли, че българинът е подготвен за една такава революция в ползването на автомобили?


Според мен българинът като потребител е много прогресивен и аз си мисля, че той е готов. За съжаление нашите законодатели не са готови, защото не са налице законите, който да стимулират едно такова потребление. Освен по-високата цена потребителят на електрически автомобили, на хибриден автомобил трябва да пожертва много от удобствата и навиците, които вече са създадени за потребление на един автомобил.


Например зареждането на бензиностанцията.


Не само това. Да не се замисля, когато тръгва на път дали е заредил догоре резервоара или не, кога трябва да зареди, защото знае, че винаги в рамките на няколко километра той ще открие бензиностанция, където ще може да зареди, дори да не е от веригата където той е абониран да кажем. Освен това, за да се зареди един електрически автомобил, трябва време. Тоест той не може да зареди за три минути, за колкото може да зареди на една бензиностанция, а минималното време за зареждане на електромобил по ускорена процедура е от порядъка на половин час. Това вече изисква този потребител да планира по-отдалеч своите пътувания, да бъде готов и да знае къде ще зареди до осъществяване на пълно покритие с такива зарядни станции, което едва ли ще стане за година-две.
Изпрати новина Изпрати твоя новина свързана с електромобилите и ние ще я публикуваме.
Стани част от екипиа на ИКЕМ!


Добави в Svejo

Коментари (0)
 • Напиши коментар • Последно от актуално
  Нови длъжности за електрическата мобилност са включени в НКПД

  Нови длъжности за електрическата мобилност са включени в НКПД

  11-01-2018

  Усилената работа на ИКЕМ съвместно с Българската стопанска камoще ...  Осми рожден ден на ИКЕМ

  Осми рожден ден на ИКЕМ

  25-11-2017

  Вече осма година ИКЕМ работи усилено и се радва на редица постижения в сферата на Електрическа oще ...  БУМ НА СПЕЦИАЛНОСТИТЕ СВЪРЗАНИ С ЕЛЕКТРОМОБИЛИ

  БУМ НА СПЕЦИАЛНОСТИТЕ СВЪРЗАНИ С ЕЛЕКТРОМОБИЛИ

  22-11-2017

  Над 106 лица успешно преминават етапите на обучение за сектор “Електромобили”. От oще ...  Уникални електрически автомобили - Melex

  Уникални електрически автомобили - Melex

  20-11-2017

  Винарната в Старосел ще ползва уникалните лекотоварни електрически автомобили - “MELEX&r oще ...

  Виж всичко от актуално
   
  Анкета с продължение...
  Какъв автомобил бихте закупили?


    Чист електромобил с литиево-йонни батерии
    Електромобил с удължен пробег
    Обикновен бензинов или дизелов автомобил
  Гласове:

  Продукти
  Зарядна станция - MAR-CSM-T2

  Зарядна станция - MAR-CSM-T2


  Ново поколение умна зарядна колонка за ускорен заряд на ЕПС! Проектирана и разработена изцяло в България, съвместно с ИКЕМ! oще ...  Домашна зарядна колонка от серията VAL-HP2

  Домашна зарядна колонка от серията VAL-HP2


  Идеалният избор за ДОМА или ОФИСА! Ускорено зареждане на Електромобил или зареждаем (Plug-in) хибрид!oще ...  Електрически велосипед Tempo

  Електрически велосипед Tempo


  Eljoy Tempo е оборудван е с мотор Bafang 36V 250W монтиран в задната ос, с пет степени на асистенция,  Pedal Assist Sensor (PAS) и сензор за скорост.oще ...  Електрически велосипед Allrounder

  Електрически велосипед Allrounder


  Най-важното и отличително предимство на Eljoy Allrounder е свободата на избор, която предоставя.oще ...  Електрически велосипед HiFi

  Електрически велосипед HiFi


  Eljoy Hi Fi е вечатляващо оборудван, ориентиран предимно за градско придвижване – почувствайте истинското удоволствие от мобилността.oще ...  Виж всички продукти  Кой уби електрическата кола? (видео)


  Календар - събития
  Януари 2018
  Нед Пон Вто Сря Чет Пет Съб
   
     
  ИКЕМ във Facebook
  Индустриален клъстер "Електромобили" - Учредители:


  ИНСТИТУТ ЗА ЕВРОПЕЙСКИ ЦЕННОСТИ БСК - Петрич Ди-вен Транспортна Електроника Стратекс Екита Ванико ВиДжиЕф


  evi
  ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
  Европейски фонд
  за регионално развитие
  Инвестираме във вашето бъдеще
  evi
  evi
  ОПЕРАТИВНА ПРОГРАМА
  „Развитие на конкурентоспособността
  на българската икономика” 2007-2013
  www.opcompetitiveness.bg

  Интернет страницата е създадена с финансовата подкрепа на ЕФРР, в рамките на проект „Развитие на Индустриален Клъстер Електромобили” по ДБФП К-02-2/28.09.2011 г.