ИКЕМ - Индустриален клъстер "Електромобили" | Понеделник, 24.06.2024 |

Български  English


Трябват инфраструктура и стимули
Публикувано на: 22-07-2010
Българинът е готов за електромобилите, но трябват инфраструктура и стимули
Гергана Тодорова
16 април 2010

Според чуждестранни експерти никак не е далече времето, когато електромобилите ще станат реалност на пазара. На Шестия международен форум за възобновяеми енергийни източници и енергийна ефективност, на който Дарик е медиен партньор, фокусът попадна и върху нагласите на българите за покупка на електрически коли. Склонен ли е българинът да кара електрическа кола и пред какви предизвикателства ще се изправи този пазар в България? Ето какво каза Стоян Желев, председател на Асоциацията на производителите на автомобили и техните представители в България:


На мен ми се струва, че най-бързо електрическият автомобил ще навлезе на нашия континент, в общността, чийто член е и България. Това, което ще се случи, е, че през 2011 година започват лансиранията на първите серийни модели на електрически автомобили, дело на европейски и японски производители. През следващите години, до 2013-2015 година все повече такива автомобили ще навлязат на пазара и всички основни автомобилни производители до 2015-а ще имат такива модели в гамата си. Колко бързо ще навлизат тези автомобили на пазара зависи и най-вече от бързината, с която ще се изгражда подкрепящата това потребление инфраструктура.


Какво трябва да съпътства това потребление?


На първо място трябва да има зарядни станции и на второ място трябва да се осигури съответното законодателство, което да дава облекчения, стимули за купувачите на такива автомобили, защото очевидно е, че те като себестойност ще бъдат по-високи от класическите автомобили с вътрешно горене. Тази цена, за да може да бъде платена от клиента, бил той компания или частно лице, държавата би трябвало да осъществява своите регулаторни функции като му опрощава някакви данъци и му дава някакви преференции на друга тема като безплатни паркинги, както в Лондон примерно можете да карате в лентата за автобусите и да избягвате задръстванията и ред други преференции, които да мотивират потребителя да жертва класическите навици на потребление и на автомобил и да подкрепи иновативното, нещото, което е добре и за цялото общество.


Каква е средната цена на електрическия автомобил, с колко е по-скъп и колко пари ще спестява от гориво собственикът на колата.


Разликата се заключава не толкова в цената на самия автомобил, защото очевидно е, че цената на батерията е доста по-голяма. По-важното е цената за експлоатация, вие правилно отбелязахте колко се спестява от гориво. Освен от гориво обаче се спестява много и от поддръжка, защото електрическото задвижване предполага много по-малко износващи се части и респективно много по-малко системи, които да изискват поддръжка, ремонт, резервни части и така нататък. Реално изчисленията на експертите показват, че дори при сегашните цени на батериите и на електрическите автомобили, като в бъдеще тези цени ще падат, дори и сега в рамките на един три- до петгодишен период, първоначалната инвестиция, която е малко по-голяма, ще бъде компенсирана от намалелите разходи за гориво и поддръжка. Така че с около 10-15 процента ще бъде максимално разликата между единия и другия автомобил за същия клас, които обаче 10-15 процента ще бъдат определено икономисани в рамките на първите три години.


Казахте, че станциите са основната част от инфраструктурата. В какъв размер е инвестицията в тези станции и кой трябва да я направи?


Това трябва да бъде някакво публично-частно партньорство, защото само държавата или само общините не са в състояние да инвестират, тъй като всички знаем, че държавата и общината не са най-добрите стопани. За да бъде една такава система ефективна, тя трябва да има участие на частни капитали. За да стане бързо обаче, не може да се избегне държавно или общинско участие, за да предостави терените, за да предостави възможността за бързо развитие на тази мрежа. Без нейното бързо развитие не може да се ускори потреблението.


Какви са очакванията ви, смятате ли, че българинът е подготвен за една такава революция в ползването на автомобили?


Според мен българинът като потребител е много прогресивен и аз си мисля, че той е готов. За съжаление нашите законодатели не са готови, защото не са налице законите, който да стимулират едно такова потребление. Освен по-високата цена потребителят на електрически автомобили, на хибриден автомобил трябва да пожертва много от удобствата и навиците, които вече са създадени за потребление на един автомобил.


Например зареждането на бензиностанцията.


Не само това. Да не се замисля, когато тръгва на път дали е заредил догоре резервоара или не, кога трябва да зареди, защото знае, че винаги в рамките на няколко километра той ще открие бензиностанция, където ще може да зареди, дори да не е от веригата където той е абониран да кажем. Освен това, за да се зареди един електрически автомобил, трябва време. Тоест той не може да зареди за три минути, за колкото може да зареди на една бензиностанция, а минималното време за зареждане на електромобил по ускорена процедура е от порядъка на половин час. Това вече изисква този потребител да планира по-отдалеч своите пътувания, да бъде готов и да знае къде ще зареди до осъществяване на пълно покритие с такива зарядни станции, което едва ли ще стане за година-две.
Изпрати новина Изпрати твоя новина свързана с електромобилите и ние ще я публикуваме.
Стани част от екипиа на ИКЕМ!


Добави в Svejo

Коментари (0)
 • Напиши коментар • Последно от актуално
  ПРЕЗЕНТАЦИИ НА СОЛАРНИ АВТОМОБИЛИ

  ПРЕЗЕНТАЦИИ НА СОЛАРНИ АВТОМОБИЛИ

  18-04-2024

  ИКЕМ е координатор на проект: ПРЕЗЕНТАЦИИ НА СОЛАРНИ АВТОМОБИЛИ

  ERASMUS+  2023oще ...  Състояние на електрическата мобилност в България – Март 2024г.

  Състояние на електрическата мобилност в България – Март 2024г.

  18-03-2024

  Очаква се 2024 г. да бъде година на напредък за развитието на зарядна инфраструктура за електр oще ...  Проект по Еrasmus+ с участие на ИКЕМ

  Проект по Еrasmus+ с участие на ИКЕМ

  31-01-2024

  Проектът събира усилията на своите участници по темата за соларните електомобили.

  oще ...  Честит 14-ти рожден ден на ИКЕМ!

  Честит 14-ти рожден ден на ИКЕМ!

  25-11-2023


  Като браншова организация в сектор "Електрическа мобилност", ИКЕМ работи за oще ...

  Виж всичко от актуално
   
  Продукти
  Комплектна система за задвижване на електромобили

  Комплектна система за задвижване на електромобили


  Системата за електрозадвижване обхваща гама с три основни типоразмера на ел. мощност със съответните компоненти - електромотор и контролер.    ‎ oще ...  Виж всички продукти


  Анкета с продължение...
  Какъв автомобил бихте закупили?


    Чист електромобил с литиево-йонни батерии
    Електромобил с удължен пробег
    Обикновен бензинов или дизелов автомобил
  Гласове:


  Кой уби електрическата кола? (видео)


  Календар - събития
  Юни 2024
  Нед Пон Вто Сря Чет Пет Съб
        
        
  ИКЕМ във Facebook
  Индустриален клъстер "Електромобили" - Учредители:


  ИНСТИТУТ ЗА ЕВРОПЕЙСКИ ЦЕННОСТИ БСК - Петрич Ди-вен Транспортна Електроника Стратекс Екита Ванико ВиДжиЕф


  evi
  ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
  Европейски фонд
  за регионално развитие
  Инвестираме във вашето бъдеще
  evi
  evi
  ОПЕРАТИВНА ПРОГРАМА
  „Развитие на конкурентоспособността
  на българската икономика” 2007-2013
  www.opcompetitiveness.bg

  Интернет страницата е създадена с финансовата подкрепа на ЕФРР, в рамките на проект „Развитие на Индустриален Клъстер Електромобили” по ДБФП К-02-2/28.09.2011 г.