ИКЕМ - Индустриален клъстер "Електромобили" | Четвъртък, 24.05.2018 |

Български  English


Приемане на ''Национална програма за електромобилност до 2025 г.'' предлага ИКЕМ в писмо до премиера Бойко Борисов
Публикувано на: 16-07-2012
Приемане на ''Национална програма за електромобилност до 2025 г.'' предлага ИКЕМ в писмо до премиера Бойко Борисов

Наложително е да се ускори създаването и приемането на „Национална програма за електрическа мобилност – България 2025 г.“, която да постави страната ни на електромобилната карта на Европа и да я утвърди като регионален лидер. За това настоява Индустриален клъстер „Електромобили“ – ИКЕМ, в писмо до премиера Бойко Борисов.

ИКЕМ предлага разработването на стратегическата програма да бъде възложено на специално създаден за целта Съвет за координация към Министъра на икономиката, енергетиката и туризма, така че да се гарантира приемственост и да се продължи работата на Междуведомствената работна група по „Проект за национален план за действие за насърчаване навлизането и развитието на устойчив автомобилен транспорт, вкл. на електрическа мобилност в Р България за периода 2012-2014 г.“.
В писмото се изтъква, че в настоящия момент на европейската карта на електромобилността са страни като Великобритания, Австрия, Белгия, Чехия, Дания, Естония, Финландия, Франция, Германия, Гърция, Унгария, Ирландия, Италия, Латвия, Литва, Люксембург, Малта, Полша, Португалия, Словакия, Словения, Испания, Холандия, Швейцария, Румъния. „За съжаление, България я няма на тази карта, а ние вярваме, че страната ни има капацитет да се превърне в регионален лидер и да заеме достойно място сред останалите държави в Европа“, се казва още в писмото.
В разработен от ИКЕМ анализ по темата, приложен към писмото до премиера, се отбелязва, че електромобилността е една от основните възможности на утрешния бизнес и, макар в момента тя да не е част от ежедневието, определено набира скорост. Масовите прогнози са, че до 2025 г. електрическите или частично електрическите (хибридните) превозни средства ще достигнат до 50 % от регистрациите на нови автомобили в Европа.
Друга прогноза, включена в анализа, сочи, че след 2020 г. в Европейския съюз няма да е възможно производството на превозни средства само с двигател с вътрешно горене, защото няма да покриват очакваните високи норми за изгорели газове. Т.е. електрическите автомобили са от жизненоважно значение за автомобилната промишленост и за нейното оцеляване. До налагането им обаче промишлеността ще бъде изправена пред безпрецедентни нужди от инвестиции, които ще се съчетават с изключително ограничен потенциал за печалба. Казано по друг начин, те ще останат икономически нерентабилни за следващите няколко години, макар че се очаква да постигнат пазарен дял от около 3 % до 2025 г. в световен мащаб, многократно по-висок в САЩ, ЕС, Япония и Китай.
Средните производствени разходи за един електромобил днес надвишават тези от същия клас за автомобил с движател с вътрешно горене до 2,5 пъти. Високите разходи идват от цената на батериите и електрониката (особено силовата), както и от вложените досега средства за научна и развойна дейност.
Авторите на анализа подчертават, че Европейският съюз задава темпото на промяната, а той е постановил, че емисиите на CO2, 25-30 % от които се излъчват от автомобилите, трябва да бъдат намалени с 20 % до 2020 г. Ето защо, българското Правителство трябва да се ангажира с инвестиции чрез национална програма за електрическа мобилност, така че да отговори на съвременните изисквания в областта на екологията и намаляването на общата енергоемкост на икономиката, в т.ч. на транспортния сектор.
Решаваща роля за бъдещия избор между конвенционалните и електрическите автомобили ще играят капацитетът на източника на енергия (батерии, горивни клетки и др.) и зарядната инфраструктура, смятат авторите на анализа. Сред факторите, които играят днес решаваща роля за масовизирането на електрическите превозни средства, са непрекъснато покачващите се цени на горивата и подкрепата от страна на Правителството и общините, вкл. чрез изграждане на зарядна и др. инфраструктура, насърчаване на иновациите в производството и услугите, свързани с електромобилността, данъчни и др. стимули.
Към средата на 2011 г. 15 от 27-те членки на ЕС предоставят данъчни стимули за електрически превозни средства, в т.ч. бонуси (финансова подкрепа) за закупуване на електромобили, нулева ставка (или данъчен кредит) за ДДС върху продажбите, нулев данък върху потреблението на енергия за зареждане на електромобилите, нулеви такси за престой в платените зони (в градския център)  и др.
 

 

Анализ за необходимостта от „Национална програма за електрическа мобилност – България 2025 г.“
Изпрати новина Изпрати твоя новина свързана с електромобилите и ние ще я публикуваме.
Стани част от екипиа на ИКЕМ!


Добави в Svejo

Коментари (0)
 • Напиши коментар • Последно от актуално
  ИКЕМ УЧАСТВА В МЕЖДУНАРОДНА КОНФЕРЕНЦИЯ ЗА НОВАТА ЕВРОПЕЙСКА ОТБРАНИТЕЛНА ИДЕНТИЧНОСТ

  ИКЕМ УЧАСТВА В МЕЖДУНАРОДНА КОНФЕРЕНЦИЯ ЗА НОВАТА ЕВРОПЕЙСКА ОТБРАНИТЕЛНА ИДЕНТИЧНОСТ

  04-05-2018

  ИКЕМ и Софийски център за сигурност ще работят за връзката между сигурността, енергийната сигуoще ...  Споразумение за сътрудничество между ИКЕМ и ВА Г. С. Раковски

  Споразумение за сътрудничество между ИКЕМ и ВА Г. С. Раковски

  27-04-2018

  Общи теми за съвместна разработка са енергийната сигурност, кибер защита на електронни мрежи и oще ...  Проведе се първата за 2018г. среща на групата за образование по електрическа мобилност

  Проведе се първата за 2018г. среща на групата за образование по електрическа мобилност

  20-04-2018

  На срещата се обсъдиха, практическото обучение в професионалните гимнази и възможностите за въ oще ...  ИКЕМ се срещна с посланика на РБългария в Азербайджан, д-р Николай Янков

  ИКЕМ се срещна с посланика на РБългария в Азербайджан, д-р Николай Янков

  17-04-2018

  На срещата, посланик Янков се запозна oще ...

  Виж всичко от актуално
   
  Анкета с продължение...
  Какъв автомобил бихте закупили?


    Чист електромобил с литиево-йонни батерии
    Електромобил с удължен пробег
    Обикновен бензинов или дизелов автомобил
  Гласове:

  Продукти
  Електрически скутер Jonway MJS 5000 W

  Електрически скутер Jonway MJS 5000 W


  Електрически скутер Jonway MJS 5000 W с постояннотоков, безколекторен двигател, мощност: 5000 вата и максимален проблем до 80+5 км. oще ...  Електрически скутер MSG-D 1500 W

  Електрически скутер MSG-D 1500 W


  Електрически скутер MSG-D 1500 W с постояннотоков, безколекторен двигател, мощност: 1500 вата и максимален проблем до 60+5 км. oще ...  Електроскутер MLY- A 3000 W

  Електроскутер MLY- A 3000 W


  Електроскутер MLY- A 3000 W с постояннотоков, безколекторен двигател, мощност: 3000 вата и максимален проблем до 60+5 км. oще ...  Електрoскутер MLN 3000 W 48 V 40 Ah

  Електрoскутер MLN 3000 W 48 V 40 Ah


  Електрoскутер MLN 3000 W 48 V 40 Ah с постояннотоков, безколекторен двигател с мощност 3000 вата. Максимален пробег: 60 км, време за зареждане 5-6 часа. oще ...  Електрoскутер MSG-E 3000 W

  Електрoскутер MSG-E 3000 W


  Електрoскутер MSG-E 3000 W с постояннотоков, безколекторен двигател с мощност 3000 вата. Максимален пробег: 60 км, време за зареждане 5-6 часа. oще ...  Виж всички продукти  Кой уби електрическата кола? (видео)


  Календар - събития
  Май 2018
  Нед Пон Вто Сря Чет Пет Съб
    
    
  ИКЕМ във Facebook
  Индустриален клъстер "Електромобили" - Учредители:


  ИНСТИТУТ ЗА ЕВРОПЕЙСКИ ЦЕННОСТИ БСК - Петрич Ди-вен Транспортна Електроника Стратекс Екита Ванико ВиДжиЕф


  evi
  ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
  Европейски фонд
  за регионално развитие
  Инвестираме във вашето бъдеще
  evi
  evi
  ОПЕРАТИВНА ПРОГРАМА
  „Развитие на конкурентоспособността
  на българската икономика” 2007-2013
  www.opcompetitiveness.bg

  Интернет страницата е създадена с финансовата подкрепа на ЕФРР, в рамките на проект „Развитие на Индустриален Клъстер Електромобили” по ДБФП К-02-2/28.09.2011 г.