ИКЕМ - Индустриален клъстер "Електромобили" | Сряда, 24.07.2024 |

Български  English


Приемане на ''Национална програма за електромобилност до 2025 г.'' предлага ИКЕМ в писмо до премиера Бойко Борисов
Публикувано на: 16-07-2012
Приемане на ''Национална програма за електромобилност до 2025 г.'' предлага ИКЕМ в писмо до премиера Бойко Борисов

Наложително е да се ускори създаването и приемането на „Национална програма за електрическа мобилност – България 2025 г.“, която да постави страната ни на електромобилната карта на Европа и да я утвърди като регионален лидер. За това настоява Индустриален клъстер „Електромобили“ – ИКЕМ, в писмо до премиера Бойко Борисов.

ИКЕМ предлага разработването на стратегическата програма да бъде възложено на специално създаден за целта Съвет за координация към Министъра на икономиката, енергетиката и туризма, така че да се гарантира приемственост и да се продължи работата на Междуведомствената работна група по „Проект за национален план за действие за насърчаване навлизането и развитието на устойчив автомобилен транспорт, вкл. на електрическа мобилност в Р България за периода 2012-2014 г.“.
В писмото се изтъква, че в настоящия момент на европейската карта на електромобилността са страни като Великобритания, Австрия, Белгия, Чехия, Дания, Естония, Финландия, Франция, Германия, Гърция, Унгария, Ирландия, Италия, Латвия, Литва, Люксембург, Малта, Полша, Португалия, Словакия, Словения, Испания, Холандия, Швейцария, Румъния. „За съжаление, България я няма на тази карта, а ние вярваме, че страната ни има капацитет да се превърне в регионален лидер и да заеме достойно място сред останалите държави в Европа“, се казва още в писмото.
В разработен от ИКЕМ анализ по темата, приложен към писмото до премиера, се отбелязва, че електромобилността е една от основните възможности на утрешния бизнес и, макар в момента тя да не е част от ежедневието, определено набира скорост. Масовите прогнози са, че до 2025 г. електрическите или частично електрическите (хибридните) превозни средства ще достигнат до 50 % от регистрациите на нови автомобили в Европа.
Друга прогноза, включена в анализа, сочи, че след 2020 г. в Европейския съюз няма да е възможно производството на превозни средства само с двигател с вътрешно горене, защото няма да покриват очакваните високи норми за изгорели газове. Т.е. електрическите автомобили са от жизненоважно значение за автомобилната промишленост и за нейното оцеляване. До налагането им обаче промишлеността ще бъде изправена пред безпрецедентни нужди от инвестиции, които ще се съчетават с изключително ограничен потенциал за печалба. Казано по друг начин, те ще останат икономически нерентабилни за следващите няколко години, макар че се очаква да постигнат пазарен дял от около 3 % до 2025 г. в световен мащаб, многократно по-висок в САЩ, ЕС, Япония и Китай.
Средните производствени разходи за един електромобил днес надвишават тези от същия клас за автомобил с движател с вътрешно горене до 2,5 пъти. Високите разходи идват от цената на батериите и електрониката (особено силовата), както и от вложените досега средства за научна и развойна дейност.
Авторите на анализа подчертават, че Европейският съюз задава темпото на промяната, а той е постановил, че емисиите на CO2, 25-30 % от които се излъчват от автомобилите, трябва да бъдат намалени с 20 % до 2020 г. Ето защо, българското Правителство трябва да се ангажира с инвестиции чрез национална програма за електрическа мобилност, така че да отговори на съвременните изисквания в областта на екологията и намаляването на общата енергоемкост на икономиката, в т.ч. на транспортния сектор.
Решаваща роля за бъдещия избор между конвенционалните и електрическите автомобили ще играят капацитетът на източника на енергия (батерии, горивни клетки и др.) и зарядната инфраструктура, смятат авторите на анализа. Сред факторите, които играят днес решаваща роля за масовизирането на електрическите превозни средства, са непрекъснато покачващите се цени на горивата и подкрепата от страна на Правителството и общините, вкл. чрез изграждане на зарядна и др. инфраструктура, насърчаване на иновациите в производството и услугите, свързани с електромобилността, данъчни и др. стимули.
Към средата на 2011 г. 15 от 27-те членки на ЕС предоставят данъчни стимули за електрически превозни средства, в т.ч. бонуси (финансова подкрепа) за закупуване на електромобили, нулева ставка (или данъчен кредит) за ДДС върху продажбите, нулев данък върху потреблението на енергия за зареждане на електромобилите, нулеви такси за престой в платените зони (в градския център)  и др.
 

 

Анализ за необходимостта от „Национална програма за електрическа мобилност – България 2025 г.“
Изпрати новина Изпрати твоя новина свързана с електромобилите и ние ще я публикуваме.
Стани част от екипиа на ИКЕМ!


Добави в Svejo

Коментари (0)
 • Напиши коментар • Последно от актуално
  ПРЕЗЕНТАЦИИ НА СОЛАРНИ АВТОМОБИЛИ

  ПРЕЗЕНТАЦИИ НА СОЛАРНИ АВТОМОБИЛИ

  18-04-2024

  ИКЕМ е координатор на проект: ПРЕЗЕНТАЦИИ НА СОЛАРНИ АВТОМОБИЛИ

  ERASMUS+  2023oще ...  Състояние на електрическата мобилност в България – Март 2024г.

  Състояние на електрическата мобилност в България – Март 2024г.

  18-03-2024

  Очаква се 2024 г. да бъде година на напредък за развитието на зарядна инфраструктура за електр oще ...  Проект по Еrasmus+ с участие на ИКЕМ

  Проект по Еrasmus+ с участие на ИКЕМ

  31-01-2024

  Проектът събира усилията на своите участници по темата за соларните електомобили.

  oще ...  Честит 14-ти рожден ден на ИКЕМ!

  Честит 14-ти рожден ден на ИКЕМ!

  25-11-2023


  Като браншова организация в сектор "Електрическа мобилност", ИКЕМ работи за oще ...

  Виж всичко от актуално
   
  Продукти
  Комплектна система за задвижване на електромобили

  Комплектна система за задвижване на електромобили


  Системата за електрозадвижване обхваща гама с три основни типоразмера на ел. мощност със съответните компоненти - електромотор и контролер.    ‎ oще ...  Виж всички продукти


  Анкета с продължение...
  Какъв автомобил бихте закупили?


    Чист електромобил с литиево-йонни батерии
    Електромобил с удължен пробег
    Обикновен бензинов или дизелов автомобил
  Гласове:


  Кой уби електрическата кола? (видео)


  Календар - събития
  Юли 2024
  Нед Пон Вто Сря Чет Пет Съб
   
     
  ИКЕМ във Facebook
  Индустриален клъстер "Електромобили" - Учредители:


  ИНСТИТУТ ЗА ЕВРОПЕЙСКИ ЦЕННОСТИ БСК - Петрич Ди-вен Транспортна Електроника Стратекс Екита Ванико ВиДжиЕф


  evi
  ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
  Европейски фонд
  за регионално развитие
  Инвестираме във вашето бъдеще
  evi
  evi
  ОПЕРАТИВНА ПРОГРАМА
  „Развитие на конкурентоспособността
  на българската икономика” 2007-2013
  www.opcompetitiveness.bg

  Интернет страницата е създадена с финансовата подкрепа на ЕФРР, в рамките на проект „Развитие на Индустриален Клъстер Електромобили” по ДБФП К-02-2/28.09.2011 г.