ИКЕМ - Индустриален клъстер "Електромобили" | Понеделник, 25.09.2017 |

Български  English


Battery 500 Project - 800 километра с едно зареждане
Публикувано на: 07-06-2012
Battery 500 Project - 800 километра с едно зареждане

IBM Research изследва литиево-въздушни батерии за електромобили. Проектът бе презентиран още през миналата година на щанда на  IBM по време на CeBit 2011.

Новите батерии ще са с пет пъти по-голям капацитет от капацитета на днешните батерии, които осигуряват пробег от около 150 км с едно зареждане. Ако проектът е успешен, електрическите превозни средства ще преодолеят ниския пробег и ще станат широко разпространени.

Преминаването от течни горива към електричество, като основен енергиен източник за движение на ЕПС, би могло да бъде една от най-значимите технологично повратните точки в историята на  съвременното индустриално общество. Въпреки това, напредъкът в разработването на високопроизводителни батерии е бавен. Високите разходи за производство са друг основен фактор, който ограничава мащабното развитие на ЕПС.

Големият страх на потребителите е да не бъдат блокирани някъде с празна батерия и този страх е оправдан, тъй като обхвата на най-актуалните батерии днес е около 150 км. Изглежда малко вероятно да се постигне по-добра батерия с днешните технологии, която на всичкото отгоре да бъде с приемливо тегло и нормална цена.

Презареждащите се литиево-йонни акумулаторни батерии, като тези които се използват в мобилните телефони или преносими компютри, предлагат само част от плътността на съхранение на енергия за единица маса, в сравнение с обема постиган с изкопаеми горива.  Ако тази ситуация не се промени из основи чрез създаването на нови видове батерии с значително по-висока плътност на съхраняваната енергия, то съвременната литиево-йонна батерия днес няма да се справи с тази задача.

IBM е световен лидер в продължение на десетилетия във фундаменталните изследвания на батериите.  IBM вече стартира нов проект, наречен "Батерия 500", чиято задача е  да се намери решение на този проблем. За този нов проект IBM мобилизира всичките си възможности в областта на науката за материалите, нанотехнологиите, химията и суперкомпютрите.

Интердисциплинарен екип от учени от IBM Research - Almadén в Калифорния и IBM Research - Цюрих, заедно с водещи университети, компании и изследователски институти, проучват така наречената литиево-въздушна батерия от средата на 2009 г.. Целта на този проект е да се разработи батерия, чиято енергийна плътност е до десет пъти по-висока от тази на днешните акумулаторни литиево-йонни батерии, като по този начин се за ЕПС се подсигури обхват на движение до 500 мили или 800 км. "С нашата технология на литиево-въздушната батерия се надяваме да постигнем квантов скок, който може да бъде пробив при електрическите автомобили", казва д-р Винфрид Уилке, инициатор и ръководител на проекта на IBM Research - Almadén. "Това е още един проект на IBM" за по-интелигентна планета ".

Основно предимство на литиево-въздушната батерия е, че отнема кислорода от атмосферата, който реагира като неговагент. Кислородът се съхранява в леки въглеродни наноструктури в катода, което означава, че значително повече енергия на килограм от батерията може да бъде съхранена, в сравнение с днешните батерии.

Числен пример илюстрира това предимство:  конвенционална литиево-йонна батерия, коят е с енергийно съдържание от 50 киловатчаса (кВтч), тежи около 500 кг. Обхват от 800 км ще изисква енергийното съдържание от 150 кВтч, което би означавало, че батерията би трябвало да има тегло от 1.5 тона. Очевидно е, че това не е реалистично за практическата употреба на такава батерия в ЕПС. Учените от IBM смятат, че 150 кВтч литиево-въздушна батерия ще тежи "само" около 150-300 кг.

Технологично е постижима целта -  11 кВтч за килограм (кВтч / кг). По този начин литиево-въздушната технология става с най-голям потенциал от всички видове батерии, познати до момента.


Батерия, която "диша"!

Както всички батерии литиево-въздушната батерия се състои от два електрода, в този случай метален електрод на литий (анод) и кислородо пропускащ електрод с лека въглеродна структура (катод). Когато батерията е разредена, литиевите атоми на анода губят електрони. Във вид на  литиеви йони, чрез електропроводимостта на електролита, се придвижват към катода, където  реагират с кислорода от атмосферата. Продуктът на тази реакция се депозира в катода.

Когато батерията е заредена, се освобождава кислород, който е събран, докато превозното средство се движи (разрежда) обратно в атмосферата. Метафорично казано, акумулатора "вдишва" кислород при разреждане и "издишва" отново, докато се зарежда.

Учените от IBM се съсредоточават върху така наречените aprotic (не-воднисти) литиево-въздушни батерии, които използват органични течности и литиеви соли като електролити. При разреждане на батерията се отделя литиев прекис (Li2O2), но само когато се използват правилните електролити, които се съхраняват в катода на батерията. По време на процеса на зареждане, литиевия прекис се разпада на кислород, който се освобождава в атмосферата, и литий, който се съхранява в анода на батерията.

От симулации и експерименти към успех

Членовете на този проект вече са постигнали значителен напредък по пътя към амбициозната цел. Например, функционалността на тази технология е доказана по принцип чрез лабораторни модели, които безспорно демонстрира процесите при презареждане на  на литиево-въздушните батерии. Ключът към този първи успех е комбинация от компютърни симулации и практически експерименти. Екипът на лабораторията на IBM Research - Цюрих, извършва така наречените от самото начало, симулации, за да се получи информация за процеси на молекулярно ниво, протичащи в литиево-въздушните батерии. Тези изключително сложни симулации се провеждат на базата на  овните закони на физиката и физичните модели. По този начин взаимодействието между атомите и молекулите в дадена система може да бъде изчислено точно. Направените чрез IBM BlueGene / P суперкомпютър в Argonne National Laboratory симулации показват за първи път, че електролитите използвани в традиционните литиево-йонни батерии, не работят в литиево-въздушни батерии, противно на това, което се е считало преди.

"Нашите симулации ни позволиха да демонстрираме процесите, които протичат по време на разтоварване. На въглеродна основа електролит реагира по нежелан начин с литиево пероксид и се разлагат, като резултат. Това ефективно унищожава батерия литиево-въздух ", обяснява д-р Алесандро Curioni, ръководител на група за изследвания изчислителните науки в IBM Research - Цюрих.

С помощта на масов спектрометър, разработена специално за батерията 500 проекта, учените са в състояние да извършват лабораторни експерименти, които ясно да потвърждава, разлагане на електролита, предсказано от симулациите. "Симулации и експериментални резултати ни позволи да се идентифицират стабилни електролити, с което бяхме в състояние да докаже основната функционалност на зареждане и разреждане", казва проекта лидер Wilcke. В допълнение, много висок капацитет за зареждане са доказани в лаборатория. Друг фундаментален резултат е фактът, че в противоречие с отколешни предположения, катализаторни не се кинетично необходимо, защото т.нар. Пренапрежение на фундаменталната електрохимична реакция 2Li + + O2 + 2 - <=> Li2O2 е много по-малък, отколкото първоначално се смяташе. Въпреки това, много ниска проводимост на литий прекис е проблем, който предстои да бъде решен.

Все още е "Grand Challenge"

Няколко други истински предизвикателства стоят за решаване пред учените относно литиево-въздушните батерии. Решенията могат да бъдат приложени на практика при промишленото производство. Едно от така наречените "сериозни предизвикателства" пред IBM Research, са амбициозните и рискови изследователски проекти с неясни резултати, но с много висок потенциал, като например разработването на суперкомпютъра " WATSON".

В момента учените опитват да се увеличи енергийната плътност на батерията, която все още е твърде ниска за реална употреба в електромобилите. Друго предизвикателство е процеса на зареждане, който понастоящем е твърде бавен. Но дори ако се приеме, че този процес може да се подобри значително, няма да е възможно да речем, да заредите батерията бързо по време на кафе-пауза.  За решаване на проблема, породен от чувствителността на лития към влагата, екипът на IBM разработва нови нанотехнологии, в лезултат на което да се предпази чувствителнаия анод от литий от пара и въглеродния диоксид в атмосферата. Допълнителни предизвикателства са и дългосрочната стабилност на материалите и компонентите в батерията, за  подобряване на възможността за подтискане на нежелани вторични реакции.

След успешното приключване на текущата фаза на изследванията по проект "Батерия 500", би могло да се пристъпи към контакт с индустриални партньори, за да развиват търговските модели на литиево-въздушната батерия в сроковете, от 2020 г. до 2030.

 

zurich.ibm.com
Изпрати новина Изпрати твоя новина свързана с електромобилите и ние ще я публикуваме.
Стани част от екипиа на ИКЕМ!


Добави в Svejo

Коментари (0)
 • Напиши коментар • Последно от актуално
  Новата учебна година започва с нови паралелки по електромобили

  Новата учебна година започва с нови паралелки по електромобили

  15-09-2017

  Професионални гимназии в градовете Своге, Варна и Гоце Делчев  откриха новата учебна 2017oще ...  ИКЕМ подписа меморандум за сътрудничество с WIFI България

  ИКЕМ подписа меморандум за сътрудничество с WIFI България

  13-09-2017

  Страните по меморандума се договориха да сътрудничат в сферата на професионалното образование oще ...  В Брюксел се обсъди методология за сравнение на цените на горивата

  В Брюксел се обсъди методология за сравнение на цените на горивата

  17-08-2017

  Срокът за представяне на позицията на България е кратък. Вашите писмени предложения с обосновк oще ...  БСК И ИКЕМ работят за нови учебни планове за електрическа мобилност

  БСК И ИКЕМ работят за нови учебни планове за електрическа мобилност

  16-08-2017

  На 15 август 2017 г. представители на Националната браншова организация за електрическа мобилн oще ...

  Виж всичко от актуално
   
  Анкета с продължение...
  Какъв автомобил бихте закупили?


    Чист електромобил с литиево-йонни батерии
    Електромобил с удължен пробег
    Обикновен бензинов или дизелов автомобил
  Гласове:

  Продукти
  Станция за бърз заряд: Quick charge Advance system

  Станция за бърз заряд: Quick charge Advance system


  Зарядните станции за бърз заряд на Circontrol са най-бързият начин на зареждане на днешните електрически превозни средства.oще ...  Зарядна стантция: Charging post Urban Series

  Зарядна стантция: Charging post Urban Series


  Новата серия Urban Post може да бъде инсталирана на улици и междуградски пътища за дву- и четириколесни електрически превозни средства.oще ...  Зарядна станция: Wall Box Smart

  Зарядна станция: Wall Box Smart


  Зарядните станции за електромобили от серията WallBox Smart са проектирани за използване на открити и закрити паркинги при осигуряване на безопасно зареждане.oще ...  Зарядна станция: WallBox eHome Series

  Зарядна станция: WallBox eHome Series


  eHOME са зарядни станции за специално разработени за лесен монтаж на стена в открити и покрити паркинги и гаражи, а също така и за производитили и дистрибутори на електромобили.oще ...  Комплектна система за задвижване на електромобили

  Комплектна система за задвижване на електромобили


  Тези електрозадвижвания са подходящи за конверсия на автомобили с ДВГ в електромобили и за вграждане в новопроектирани електромобили и други видове електрически транспортни средства.oще ...  Електрически скутер MSG-D 1500 W

  Електрически скутер MSG-D 1500 W


  Електрически скутер - без шум, без изгорели газове! С електрическите скутери, изминавате над 50 км с едно зареждане, а средната цена за 100 км е едва 45-60 стотинки.oще ...  Електрически скутер MSG-Е 3000W

  Електрически скутер MSG-Е 3000W


  Електрически скутер - без шум, без изгорели газове! С електрическите скутери, изминавате над 50 км с едно зареждане, а средната цена за 100 км е едва 45-60 стотинки.oще ...  Електрически скутер MSG-B 3000W

  Електрически скутер MSG-B 3000W


  Електрически скутер - без шум, без изгорели газове! С електрическите скутери, изминавате над 50 км с едно зареждане, а средната цена за 100 км е едва 45-60 стотинки.oще ...  Електрически велосипед Longwise Green Panther

  Електрически велосипед Longwise Green Panther


  Електрически велосипед Longwise Green Panther притежава мощност от 250 W и изминава 45 км. в режим на подпомагане (PAS).oще ...  Електрически велосипед Longwise Fashion

  Електрически велосипед Longwise Fashion


  Електрически велосипед Longwise Fashion е снабден с лесно сваляема батерия, интелигентен LCD дисплей, USB изход за зареждане на телефон.oще ...  Сгъваем електрически велосипед

  Сгъваем електрически велосипед


  Сгъваемият електрически велосипед е компактно средство за борба с натоварения трафик и проблемите с паркирането в големите градове.oще ...

  Кой уби електрическата кола? (видео)


  Календар - събития
  Септември 2017
  Нед Пон Вто Сря Чет Пет Съб
       
  ИКЕМ във Facebook
  Индустриален клъстер "Електромобили" - Учредители:


  ИНСТИТУТ ЗА ЕВРОПЕЙСКИ ЦЕННОСТИ БСК - Петрич Ди-вен Транспортна Електроника Стратекс Екита Ванико ВиДжиЕф


  evi
  ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
  Европейски фонд
  за регионално развитие
  Инвестираме във вашето бъдеще
  evi
  evi
  ОПЕРАТИВНА ПРОГРАМА
  „Развитие на конкурентоспособността
  на българската икономика” 2007-2013
  www.opcompetitiveness.bg

  Интернет страницата е създадена с финансовата подкрепа на ЕФРР, в рамките на проект „Развитие на Индустриален Клъстер Електромобили” по ДБФП К-02-2/28.09.2011 г.