ИКЕМ - Индустриален клъстер "Електромобили" | Четвъртък, 07.07.2022 |

Български  English


Грийнпийс: ВЕИ и по-ефективните коли могат да спасят Арктика от добива на нефт
Публикувано на: 06-06-2012
Грийнпийс: ВЕИ и по-ефективните коли могат да спасят Арктика от добива на нефт

Значителното нарастване на използването на възобновяема енергия и по-ефективните транспортни средства могат да сложат край на световната зависимост от изкопаеми горива. Така те ще спасят уязвимата Арктика от унищожение заради добива на нефт. Това гласи нов енергиен сценарий, представен днес от Грийнпийс, Европейския съвет по възобновяема енергия и Световната организация за вятърна енергия.

Докладът „Енергийна [Р]еволюция: Устойчива световна енергийна перспектива” предлага детайлен и практически начин за намаляване на търсенето на петрол с около 80%, особено за транспортния сектор. Енергийната [Р]еволюция показва, че няма да има нужда да се разработват нови източници на нефт, като Арктика и нефтените пясъци на Канада, или дълбоководните сондажи в морето на Бразилия, ако нашите превозни средства се захранват повече с възобновяема енергия и ако много по-строги стандарти за ефективност на колите се прилагат в Европа и на други места.

„Начинът да намалим зависимостта си от петрола и да се спре заплахата за сондажи в крехката арктическа екосистема и в други маргинални източници на нефт, е да направим колите много по-ефективни и да използваме повече електрически превозни средства, захранвани с възобновяема енергия”, коментира Свен Теске, енергиен експерт в Грийнпийс и съавтор на доклада. „Индустрията на възобновяемата енергия се развива бързо, но автомобилната индустрия доста се бави в предлагането на нови технологии”.

Според новия енергиен сценарий, технологиите на ВЕИ биха могли да осигуряват повече от 90% от електричеството и отоплението по света и повече от 70% от транспорта. Тази трансформация на енергийната система ще поддържа икономическия растеж и ще осигури по-ниски енергийни цени. Въглеродните емисии ще бъдат драстично намалени, за да се предотвратят катастрофални промени в климата, а същевременно ще бъдат създадени милиони работни места.

За да не се експлоатират залежите в Арктика и други уязвими зони, политиците трябва да осигурят осъществяването на следните мерки:

новите коли в Европа да отговарят на стандарти за ефективност, които са с 40% по-ниска консумация от днешните;

да направят така, че и други региони в света започнат да прилагат подобни стандарти за ефективност на колите;

енергийната консумация на колите да падне на една трета от днешните нива в дългосрочен план, като се намалява размера на колите чрез по-леки материали и по-голяма употреба на електрически двигатели.

Преходът към използването на електрически превозни средства – като частен и обществен транспорт, е ключов за намаляването на петролната зависимост и за постигане на по-голяма енергийна ефективност. Все повече енергията за транспорт в света трябва да идва от ВЕИ електричество – най-вече от слънчеви и вятърни централи.

„Имаме технологията да елиминираме изкопаемите горива от производството на електричество до 2050 г.”- заяви Стийв Сойер, генерален секретар на Световната организация за вятърна енергия. „Енергийната [Р]еволюция показва, че с известна подкрепа, производството само на вятърна енергия може да надвиши 1000 GW до 2020 г. – около 12% от електричеството в света. Това ще даде и много ползи, като повишена енергийна сигурност и ще е ключово за смекчаване на последиците от климатичните промени. Но за да достигне развитието на вятърната енергия своя пълен потенциал правителствата също трябва да действат: относно климатичните промени, замърсяването на въздуха и да спрат субсидирането на индустрията на изкопаемите горива”.

Нивото на инвестиции в нови енергийни мощности до 2050 г. за изпълнение на сценария на Енергийната [Р]еволюция ще бъде 1,2 трилиона долара на година, около 1% от световния годишен БВП. Въпреки че това е двойна инвестиция в сравнение с инвестициите в сценарий с изкопаеми горива от $506 милиарда, ако се заложи на ВЕИ ще има резултат от $1,3 трилиона спестявания от цени на горива годишно. Тези спестявания могат да подтикнат още повече инвестициите, за да се осъществи прехода към ВЕИ.

„Посланието е ясно: по-високите първоначални инвестиции ще се изплатят в дългосрочен план и финансово, и като ползи за обществото”, заяви Джош Мат, председател на Европейския съвет по възобновяема енергия. „Политиците трябва да поемат ангажимент за осъществяването на прехода към възобновяемата енергия.”

Според новия сценарий за Енергийна [Р]еволюция глобалните емисии на въгледорен диоксид ще спаднат след като достигнат връх през 2015 г. – годината, която учените отбелязват като критична. До 2050 г. емисиите CO2 ще бъдат с 80% по-малко в сравнение с нивата от 1990 г., ако енергийните нужди се покриват почти изцяло от възобновяема енергия.

 

greentech.bg
Изпрати новина Изпрати твоя новина свързана с електромобилите и ние ще я публикуваме.
Стани част от екипиа на ИКЕМ!


Добави в Svejo

Коментари (1)
 • Напиши коментар


 • Коментaр от Електромобилист от: Електромобилист написан на 07/06/2012 09:14 AM

  Едва половината от добивания петрол се използва за производството на горива. Над 40 млн. барела петрол на ден са необходими на химическата индустрия за производство от паста за зъби до облекла и пластмаси. Зависими сме на 100 % от петрола, така че той ще бъде използван до последната капка, пък кой-каквото ще да говори!

  Последно от актуално
  ИКЕМ проведе редовното си Общо събрание

  ИКЕМ проведе редовното си Общо събрание

  28-06-2022

  Домакин на събитието беше Стопански факултет към Софийския университет „Св. Климентoще ...  В Пловдив се учреди общинско транспортно дружество - “Екобус”

  В Пловдив се учреди общинско транспортно дружество - “Екобус”

  26-05-2022

  Общинският съвет на Пловдив прие с 36 гласа предложението на кмета Здравко Димитров за учредяв oще ...  ИКЕМ АД подписа договор за създаване на Трансгранична мрежа за електромобилност с Гърция

  ИКЕМ АД подписа договор за създаване на Трансгранична мрежа за електромобилност с Гърция

  09-05-2022

  Първите консултации ще се проведат в периода 06 - 09 май 2022 в градовете: Петрич, Кулата, Сан oще ...  М4МРегионален Информационен Ден

  М4МРегионален Информационен Ден

  05-05-2022

  На 10 май от 10:00 ч. ИКЕМ организира oн-лайн събитие –  oще ...

  Виж всичко от актуално
   
  Продукти
  Зарядна станция - MAR-CSM-T2

  Зарядна станция - MAR-CSM-T2


  Ново поколение умна зарядна колонка за ускорен заряд на ЕПС! Проектирана и разработена изцяло в България, съвместно с ИКЕМ! oще ...  Домашна зарядна колонка от серията VAL-HP2

  Домашна зарядна колонка от серията VAL-HP2


  Идеалният избор за ДОМА или ОФИСА! Ускорено зареждане на Електромобил или зареждаем (Plug-in) хибрид! oще ...  Електрически велосипед Liberty MaxDrive

  Електрически велосипед Liberty MaxDrive


  Изследвайте града с елегантност и стил. Eljoy Liberty – интелигентен избор за търсещите комфорт и независимост. oще ...  Електрически велосипед Allrounder

  Електрически велосипед Allrounder


  Най-важното и отличително предимство на Eljoy Allrounder е свободата на избор, която предоставя. oще ...  Електрически велосипед Liberty

  Електрически велосипед Liberty


  Eljoy Liberty е електрически велосипед, създаден с подчертан акцент към хармоничния дизайн и комфорт на каране. oще ...  Виж всички продукти


  Анкета с продължение...
  Какъв автомобил бихте закупили?


    Чист електромобил с литиево-йонни батерии
    Електромобил с удължен пробег
    Обикновен бензинов или дизелов автомобил
  Гласове:


  Кой уби електрическата кола? (видео)


  Календар - събития
  Юли 2022
  Нед Пон Вто Сря Чет Пет Съб
       
        
  ИКЕМ във Facebook
  Индустриален клъстер "Електромобили" - Учредители:


  ИНСТИТУТ ЗА ЕВРОПЕЙСКИ ЦЕННОСТИ БСК - Петрич Ди-вен Транспортна Електроника Стратекс Екита Ванико ВиДжиЕф


  evi
  ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
  Европейски фонд
  за регионално развитие
  Инвестираме във вашето бъдеще
  evi
  evi
  ОПЕРАТИВНА ПРОГРАМА
  „Развитие на конкурентоспособността
  на българската икономика” 2007-2013
  www.opcompetitiveness.bg

  Интернет страницата е създадена с финансовата подкрепа на ЕФРР, в рамките на проект „Развитие на Индустриален Клъстер Електромобили” по ДБФП К-02-2/28.09.2011 г.