ИКЕМ - Индустриален клъстер "Електромобили" | Сряда, 31.05.2023 |

Български  English


Град Добрич със зарядна станция за електромобили
Публикувано на: 24-05-2012
Град Добрич със зарядна станция за електромобили

Добрич става първият град в България извън столицата София, който ще разполага с мрежа от колонки за зареждане на електромобили. На 4 юни 2012 г. на бензиностанция „Атанасов Груп“ в кв. „Дружба 1“ в Добрич официално ще бъде открита първата електроколонка в града, изградена от FULLCHARGER България в партньорство с „Атанасов Груп“ ЕООД.

Домакини на събитието са Община Добрич, Индустриален клъстер "Електромобили" (ИКЕМ), FULLCHARGER България и „Атанасов Груп” ЕООД.

Очаква се да присъстват кметът на Добрич Детелина Николова и нейни заместници, Илия Левков, председател на Индустриален клъстер "Електромобили" (ИКЕМ), общински съветници, областният управител на Добрич, представители на бизнеса.

В откриването ще участват също така Весела Шаранкова, изпълнителен директор на FULLCHARGER България, Атанас Атанасов, собственик на „Атанасов Груп” ЕООД – член на ИКЕМ, Любомир Славов, член на борда на директорите на FULLCHARGER България.

Сред официалните гости се очаква да бъдат Марк Бюкер, изпълнителен директор на FULLCHARGER International, и Осман Атаман, собственик на FULLCHARGER Турция.

Уникалното събитие ще превърне Добрич в един от пионерите в изграждането на инфраструктура за електромобили и ще насърчи използването на подобни коли в града. Към момента с мрежа от зарядни станции за електромобили разполага единствено София, където има 7 такива точки., изградени в партньорство със Столична община и ЧЕЗ България.

През тази и следващата година се очаква масов старт при серийното производство на електромобили в света, което ще намали силно цените им и ще увеличи тяхното търсене. „Разпространението на електромобили в България тепърва предстои, но за да стимулира този процес, трябва да се осигури и съответната технологична инфраструктура.

През 2010 г. в България е произведена 5509 GWh електрическа енергия от възобновяеми енергийни източници, което отговаря на 15% дял в брутното вътрешно потребление. Това количество може да захрани електромобилите и така да се получи затворен от екологична гледна точка транспорт.

Междувременно отборът от български студенти от Техническия университет-София, спонсориран от FULLCHARGER България, спечели престижното второ място на проведения в Ротердам, Холандия, Shell Eco-marathon 2012 в категорията на електромобилите от „Градски тип” със зареждаща се от електрическата мрежа батерия (plug-in).

Проектираният и конструиран от студентите електромобил „Еко 1” измина 188,5 км с 1 кВтч енергия. Електромобилът „Eкo 1” се захранва от 3-килограмова литиево-йонна батерия с капацитет 0,5 кВтч. Батерията се захранва посредством 36-волтов трансформатор от 220-волтовата електрическа мрежа, а за нейното зареждане са нужни от 2 до 3 часа.
Изпрати новина Изпрати твоя новина свързана с електромобилите и ние ще я публикуваме.
Стани част от екипиа на ИКЕМ!


Добави в Svejo

Коментари (4)
 • Напиши коментар


 • Коментaр от Теодор Иванов от: Теодор Иванов написан на 31/05/2012 15:09 PM

  Да, просто се обърках от заглавието, защото в него говорите за една станция. Както и да е те така или иначе другите станции в София, Исперих и Пловдив са част от Национална мрежа, а не градска.Поздрави
  Коментaр от zafirchov от: zafirchov написан на 29/05/2012 21:31 PM

  Атанасов сигурно си е купил електромобил.
  Коментaр от Иван Костов от: Иван Костов написан на 29/05/2012 16:41 PM

  Добрич става първият град в България извън столицата София, който ще разполага с мрежа от колонки за зареждане на електромобили. Коректно е написано. Мрежа. Не колонка. Бъдете здрави!
  Коментaр от Теодор Иванов от: Теодор Иванов написан на 29/05/2012 15:37 PM

  Колеги, хайде като даваме информация да бъдем достоверни. Зарядни станции извън София вече има. От една година има монтирана в Исперих, а от скоро и в Пловдив. Успех в Добрич

  Последно от актуално
  Електрическата мобилност в България-2023

  Електрическата мобилност в България-2023

  11-04-2023

  Докато българският бизнес развива пазара на електромобили и възможностите, които предлага, бълoще ...  Напусна ни големият български изобретател проф. Енчо Попов

  Напусна ни големият български изобретател проф. Енчо Попов

  09-01-2023

  На 5 януари 2023 г. почина проф. Енчо Попов, изтъкнат български изобретател в сферата на елект oще ...  ИКЕМ и Клъстер София град на знанието в съвместна дейност

  ИКЕМ и Клъстер София град на знанието в съвместна дейност

  13-12-2022

  ИКЕМ и "Клъстер София град на знанието" отбелязаха старт на проект: "Международ oще ...  ИКЕМ на 13 години!

  ИКЕМ на 13 години!

  25-11-2022

  Като браншова организация, ИКЕМ работи усилено за развитието на сектор "Електрическа моби oще ...

  Виж всичко от актуално
   
  Продукти
  Комплектна система за задвижване на електромобили

  Комплектна система за задвижване на електромобили


  Системата за електрозадвижване обхваща гама с три основни типоразмера на ел. мощност със съответните компоненти - електромотор и контролер.    ‎ oще ...  Виж всички продукти


  Анкета с продължение...
  Какъв автомобил бихте закупили?


    Чист електромобил с литиево-йонни батерии
    Електромобил с удължен пробег
    Обикновен бензинов или дизелов автомобил
  Гласове:


  Кой уби електрическата кола? (видео)


  Календар - събития
  Май 2023
  Нед Пон Вто Сря Чет Пет Съб
   
     
  ИКЕМ във Facebook
  Индустриален клъстер "Електромобили" - Учредители:


  ИНСТИТУТ ЗА ЕВРОПЕЙСКИ ЦЕННОСТИ БСК - Петрич Ди-вен Транспортна Електроника Стратекс Екита Ванико ВиДжиЕф


  evi
  ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
  Европейски фонд
  за регионално развитие
  Инвестираме във вашето бъдеще
  evi
  evi
  ОПЕРАТИВНА ПРОГРАМА
  „Развитие на конкурентоспособността
  на българската икономика” 2007-2013
  www.opcompetitiveness.bg

  Интернет страницата е създадена с финансовата подкрепа на ЕФРР, в рамките на проект „Развитие на Индустриален Клъстер Електромобили” по ДБФП К-02-2/28.09.2011 г.