ИКЕМ - Индустриален клъстер "Електромобили" | Четвъртък, 25.07.2024 |

Български  English


Град Добрич със зарядна станция за електромобили
Публикувано на: 24-05-2012
Град Добрич със зарядна станция за електромобили

Добрич става първият град в България извън столицата София, който ще разполага с мрежа от колонки за зареждане на електромобили. На 4 юни 2012 г. на бензиностанция „Атанасов Груп“ в кв. „Дружба 1“ в Добрич официално ще бъде открита първата електроколонка в града, изградена от FULLCHARGER България в партньорство с „Атанасов Груп“ ЕООД.

Домакини на събитието са Община Добрич, Индустриален клъстер "Електромобили" (ИКЕМ), FULLCHARGER България и „Атанасов Груп” ЕООД.

Очаква се да присъстват кметът на Добрич Детелина Николова и нейни заместници, Илия Левков, председател на Индустриален клъстер "Електромобили" (ИКЕМ), общински съветници, областният управител на Добрич, представители на бизнеса.

В откриването ще участват също така Весела Шаранкова, изпълнителен директор на FULLCHARGER България, Атанас Атанасов, собственик на „Атанасов Груп” ЕООД – член на ИКЕМ, Любомир Славов, член на борда на директорите на FULLCHARGER България.

Сред официалните гости се очаква да бъдат Марк Бюкер, изпълнителен директор на FULLCHARGER International, и Осман Атаман, собственик на FULLCHARGER Турция.

Уникалното събитие ще превърне Добрич в един от пионерите в изграждането на инфраструктура за електромобили и ще насърчи използването на подобни коли в града. Към момента с мрежа от зарядни станции за електромобили разполага единствено София, където има 7 такива точки., изградени в партньорство със Столична община и ЧЕЗ България.

През тази и следващата година се очаква масов старт при серийното производство на електромобили в света, което ще намали силно цените им и ще увеличи тяхното търсене. „Разпространението на електромобили в България тепърва предстои, но за да стимулира този процес, трябва да се осигури и съответната технологична инфраструктура.

През 2010 г. в България е произведена 5509 GWh електрическа енергия от възобновяеми енергийни източници, което отговаря на 15% дял в брутното вътрешно потребление. Това количество може да захрани електромобилите и така да се получи затворен от екологична гледна точка транспорт.

Междувременно отборът от български студенти от Техническия университет-София, спонсориран от FULLCHARGER България, спечели престижното второ място на проведения в Ротердам, Холандия, Shell Eco-marathon 2012 в категорията на електромобилите от „Градски тип” със зареждаща се от електрическата мрежа батерия (plug-in).

Проектираният и конструиран от студентите електромобил „Еко 1” измина 188,5 км с 1 кВтч енергия. Електромобилът „Eкo 1” се захранва от 3-килограмова литиево-йонна батерия с капацитет 0,5 кВтч. Батерията се захранва посредством 36-волтов трансформатор от 220-волтовата електрическа мрежа, а за нейното зареждане са нужни от 2 до 3 часа.
Изпрати новина Изпрати твоя новина свързана с електромобилите и ние ще я публикуваме.
Стани част от екипиа на ИКЕМ!


Добави в Svejo

Коментари (4)
 • Напиши коментар


 • Коментaр от Теодор Иванов от: Теодор Иванов написан на 31/05/2012 15:09 PM

  Да, просто се обърках от заглавието, защото в него говорите за една станция. Както и да е те така или иначе другите станции в София, Исперих и Пловдив са част от Национална мрежа, а не градска.Поздрави
  Коментaр от zafirchov от: zafirchov написан на 29/05/2012 21:31 PM

  Атанасов сигурно си е купил електромобил.
  Коментaр от Иван Костов от: Иван Костов написан на 29/05/2012 16:41 PM

  Добрич става първият град в България извън столицата София, който ще разполага с мрежа от колонки за зареждане на електромобили. Коректно е написано. Мрежа. Не колонка. Бъдете здрави!
  Коментaр от Теодор Иванов от: Теодор Иванов написан на 29/05/2012 15:37 PM

  Колеги, хайде като даваме информация да бъдем достоверни. Зарядни станции извън София вече има. От една година има монтирана в Исперих, а от скоро и в Пловдив. Успех в Добрич

  Последно от актуално
  ПРЕЗЕНТАЦИИ НА СОЛАРНИ АВТОМОБИЛИ

  ПРЕЗЕНТАЦИИ НА СОЛАРНИ АВТОМОБИЛИ

  18-04-2024

  ИКЕМ е координатор на проект: ПРЕЗЕНТАЦИИ НА СОЛАРНИ АВТОМОБИЛИ

  ERASMUS+  2023oще ...  Състояние на електрическата мобилност в България – Март 2024г.

  Състояние на електрическата мобилност в България – Март 2024г.

  18-03-2024

  Очаква се 2024 г. да бъде година на напредък за развитието на зарядна инфраструктура за електр oще ...  Проект по Еrasmus+ с участие на ИКЕМ

  Проект по Еrasmus+ с участие на ИКЕМ

  31-01-2024

  Проектът събира усилията на своите участници по темата за соларните електомобили.

  oще ...  Честит 14-ти рожден ден на ИКЕМ!

  Честит 14-ти рожден ден на ИКЕМ!

  25-11-2023


  Като браншова организация в сектор "Електрическа мобилност", ИКЕМ работи за oще ...

  Виж всичко от актуално
   
  Продукти
  Комплектна система за задвижване на електромобили

  Комплектна система за задвижване на електромобили


  Системата за електрозадвижване обхваща гама с три основни типоразмера на ел. мощност със съответните компоненти - електромотор и контролер.    ‎ oще ...  Виж всички продукти


  Анкета с продължение...
  Какъв автомобил бихте закупили?


    Чист електромобил с литиево-йонни батерии
    Електромобил с удължен пробег
    Обикновен бензинов или дизелов автомобил
  Гласове:


  Кой уби електрическата кола? (видео)


  Календар - събития
  Юли 2024
  Нед Пон Вто Сря Чет Пет Съб
   
     
  ИКЕМ във Facebook
  Индустриален клъстер "Електромобили" - Учредители:


  ИНСТИТУТ ЗА ЕВРОПЕЙСКИ ЦЕННОСТИ БСК - Петрич Ди-вен Транспортна Електроника Стратекс Екита Ванико ВиДжиЕф


  evi
  ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
  Европейски фонд
  за регионално развитие
  Инвестираме във вашето бъдеще
  evi
  evi
  ОПЕРАТИВНА ПРОГРАМА
  „Развитие на конкурентоспособността
  на българската икономика” 2007-2013
  www.opcompetitiveness.bg

  Интернет страницата е създадена с финансовата подкрепа на ЕФРР, в рамките на проект „Развитие на Индустриален Клъстер Електромобили” по ДБФП К-02-2/28.09.2011 г.