ИКЕМ - Индустриален клъстер "Електромобили" | Сряда, 15.08.2018 |

Български  English


Екип от преподаватели към Русенския университет създаде електрически велосипед
Публикувано на: 12-05-2012
Екип от преподаватели към Русенския университет създаде електрически велосипед

Екип от преподаватели на Транспортния факултет към Русенския университет създаде електрически велосипед, съобщи деканът на факултета доц. д-р инж.Росен Иванов.

Доц. Иванов информира, че велосипедът ще бъде представен по време на традиционното изложение на земеделска и автомобилна техника "Русенско изложение" в Русенския университет - от 17 до 19 май тази година. Тогава ще се състои и научна конференция "Електромобили", организирана от Индустриален клъстер "Електромобили" /ИКЕМ/ и Транспортния факултет на висшето училище.

"Ние сме разработили една конструкция на базата на сериен велосипед. Подбрани са подходящи части като батерия и контролери. "Оборудван е с повече техника, като има борд компютър, за да можем да проведем няколко изпитания с него, което е по-интересно за нас като хора, занимаващи се с наука", каза доц. Иванов, цитиран от БТА. Той обясни, че все още не са правени опити в реални условия с електровелосипеда, тъй като преди няколко дни той е бил сглобен.

"Очакванията са да развие максимална скорост от 30 км/час. В зависимост от терена и теглото на пътника, велосипедът може да измине между 15 и 30 км с едно зареждане на батерията. Това е достатъчно в рамките на един голям град човек да отиде на работа и да се върне", обясни ученият.

Батерията на велосипеда е акумулаторна и се зарежда на ток. Има възможност за регенериране, благодарение на което може да се спестява от 15 до 20 процента изразходваната енергия и по този начин да се удължава пробега на возилото.

"Следващата седмица ще бъдат направени някои измервания, за да имаме по-точен резултат. На този етап не можем да кажем колко ще струва велосипеда, ако започне неговото серийно производство. Ние го правим по наш вътрешен проект и закупуването на всяка част струва с два-три пъти повече, отколкото ако почне да се произвежда серийно", обясни доц. Иванов.

Велосипедът може да се задвижва и с педали. Той е конструиран така, че ако по средата на пътя батерията му се изтощи, да може да се задвижва по обикновения начин. Електрозадвижването не е на това колело, на което е поставена веригата, свързваща педалите.

Велосипедът тежи приблизително 15 килограма с всичката техника по него. Габаритите му са идентични с тези на обикновения велосипед, тъй като уредите за закачени по кормилото и рамката.


dir.bg
Изпрати новина Изпрати твоя новина свързана с електромобилите и ние ще я публикуваме.
Стани част от екипиа на ИКЕМ!


Добави в Svejo

Коментари (3)
 • Напиши коментар


 • Коментaр от Филип Славчев от: Филип Славчев написан на 14/05/2012 12:08 PM

  http://www.facebook.com/filip.slavchev от Русе сме;)
  Коментaр от Филип Славчев от: Филип Славчев написан на 14/05/2012 12:08 PM

  http://www.facebook.com/filip.slavchev от Русе сме;)
  Коментaр от Филип Славчев от: Филип Славчев написан на 14/05/2012 11:56 AM

  Да се помисли за използване на свободните обороти при пускане на баир надолу, при въртене на педалите и при спиране за зареждане на батерията и оптимизиране на консумацията на електроенергия от батериите за максимална ефективност и максимална икономичност на енергопотребление според видът на терена, теглото на велосипедиста, навиците му на каране, атмосферните условия, теглото на велосипеда(при багаж) и др. енергоемки и влияещи на процеса енергопроизводство и енергоразход процеси и фактори.

  Последно от актуално
  Мейсън Мастърс ЕООД e най-новия член на ИКЕМ

  Мейсън Мастърс ЕООД e най-новия член на ИКЕМ

  02-08-2018

  Като част от общността на ИКЕМ Мейсън Мастърс ще работи с екипа в проектните направления и ще oще ...  ИКЕМ ще подпомага създаване на технологичен център за управляеми SCR модели

  ИКЕМ ще подпомага създаване на технологичен център за управляеми SCR модели

  02-08-2018

  На 31-07-2018 г. в офиса на ИКЕМ се проведе среща с инициативна група, за създаване на техноло oще ...  ИКЕМ взе участие в Шестата лятна академия за млади лидери на Софийския Форум за сигурност

  ИКЕМ взе участие в Шестата лятна академия за млади лидери на Софийския Форум за сигурност

  30-07-2018

  От 25-ти до 27-ми юли се проведе шестото издание на лятна академия за млади 2018, организирана oще ...  Българската компания НАТ 2004 стана член на ИКЕМ

  Българската компания НАТ 2004 стана член на ИКЕМ

  25-07-2018

  Фирма НАТ 2004 ООД от гр. Девин се присъедини към ИКЕМ.

  oще ...

  Виж всичко от актуално
   
  Анкета с продължение...
  Какъв автомобил бихте закупили?


    Чист електромобил с литиево-йонни батерии
    Електромобил с удължен пробег
    Обикновен бензинов или дизелов автомобил
  Гласове:

  Продукти
  Електрически велосипед Liberty MaxDrive

  Електрически велосипед Liberty MaxDrive


  Изследвайте града с елегантност и стил. Eljoy Liberty – интелигентен избор за търсещите комфорт и независимост. oще ...  Електрически велосипед Allrounder

  Електрически велосипед Allrounder


  Най-важното и отличително предимство на Eljoy Allrounder е свободата на избор, която предоставя. oще ...  Електрически велосипед Liberty

  Електрически велосипед Liberty


  Eljoy Liberty е електрически велосипед, създаден с подчертан акцент към хармоничния дизайн и комфорт на каране. oще ...  Зарядна станция - MAR-CSM-T2

  Зарядна станция - MAR-CSM-T2


  Ново поколение умна зарядна колонка за ускорен заряд на ЕПС! Проектирана и разработена изцяло в България, съвместно с ИКЕМ! oще ...  Домашна зарядна колонка от серията VAL-HP2

  Домашна зарядна колонка от серията VAL-HP2


  Идеалният избор за ДОМА или ОФИСА! Ускорено зареждане на Електромобил или зареждаем (Plug-in) хибрид!oще ...  Виж всички продукти  Кой уби електрическата кола? (видео)


  Календар - събития
  Август 2018
  Нед Пон Вто Сря Чет Пет Съб
     
   
  ИКЕМ във Facebook
  Индустриален клъстер "Електромобили" - Учредители:


  ИНСТИТУТ ЗА ЕВРОПЕЙСКИ ЦЕННОСТИ БСК - Петрич Ди-вен Транспортна Електроника Стратекс Екита Ванико ВиДжиЕф


  evi
  ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
  Европейски фонд
  за регионално развитие
  Инвестираме във вашето бъдеще
  evi
  evi
  ОПЕРАТИВНА ПРОГРАМА
  „Развитие на конкурентоспособността
  на българската икономика” 2007-2013
  www.opcompetitiveness.bg

  Интернет страницата е създадена с финансовата подкрепа на ЕФРР, в рамките на проект „Развитие на Индустриален Клъстер Електромобили” по ДБФП К-02-2/28.09.2011 г.