ИКЕМ - Индустриален клъстер "Електромобили" | Събота, 18.05.2024 |

Български  English


Скок на електромобилността
Публикувано на: 17-04-2012
Скок на електромобилността

Членове на Индустриалния клъстер "Електромобили" (ИКЕМ) учредиха акционерно дружество, което ще проектира и произвежда елементи за съпътстваща инфраструктура за електромобилите.

Постигната бе и договореност с Националното сдружение на общините и бяха подписани споразумения с няколко кметства за разработването и прилагането на пилотни програми за "зелени" индустрии и транспорт. В тази връзка, по поръчка на клъстера, Националният център за териториално развитие създаде и представи на Столичната община проект за наредба, която да улесни монтирането на зарядни пунктове за коли на ток. Предвижда се моделът за София да се оформи като алгоритъм, по който да се изгражда зарядната мрежа и другаде в страната.

В Техническия университет в столицата - член на клъстера, се търси най-ефективният комплект "електродвигател-батерия-контролер" за български електрически возила. Три наши технически ВУЗ-а пък подготвят програми за подготовка на инженерни кадри за сферата на електрическите превозни средства. Вече са акредитирани и програми за обучение по специалности за техник и монтьор на електромобили.

ИКЕМ започна да си партнира с Българския институт по стандартизация и участва със свои представители в международната работна група, която подготвя стандартите за електромобилната промишленост в Европейския съюз. Очаква се елмобилите да намерят място и в предвидения за изграждане технологичен парк под шапката на БАН.

 

Електромобилност 2025

Индустриалният клъстер "Електромобили" призова неотдавна в специално писмо до президента, премиера и членове на кабинета България да приеме национална програма за електрическа мобилност. С реализацията й до 2025 г. страната ще се утвърди на картата на електромобилността на континента и ще се наложи като регионален лидер в тази сфера. С формирането пък на Съвет за координация на програмата към икономическия министър ще се получи приемственост в работата на междуведомствената работна група по проекта за насърчаване на устойчивия автомобилен транспорт и електрическата мобилност до 2014-а.

В писмото на ИКЕМ се посочва, че държавната програма може да синхронизира процесите в бизнеса, научно-развойната дейност, образованието и обучението, да ги направи рационални и намали пилеенето на ресурси.

Зад тезата на ИКЕМ, че изпълнителната власт трябва да мотивира с различни механизми хората да купуват екологични коли, застана и президентът Росен Плевнелиев. Според неговите прогнози, по-оптимистични и от тези на експертите, до 2020-а 10% от автомобилите ще са електрически.

България е една от деветте държави в Европейския съюз, които със съвместна декларация поставиха електромобилите в центъра на процеса за развитие на устойчива мобилност. Насърчаването на тяхното производство се вписва изцяло и в новия модел за икономическо развитие на страната ни, заяви преди време и заместник икономическият министър Жулиета Хубенова.

 

в-к ''Банкеръ''
Изпрати новина Изпрати твоя новина свързана с електромобилите и ние ще я публикуваме.
Стани част от екипиа на ИКЕМ!


Добави в Svejo

Коментари (2)
 • Напиши коментар


 • Коментaр от Костов от: Костов написан на 18/04/2012 07:52 AM

  Да, абсолютно е прав Атанас. ИКЕМ подготвя "Експертен обществен съвет" към клъстера, в който експерти в електромобилността, да бъде идеен генератор и коректив на процеса на създаване на новата индустрия. Електромобилността е мултифункционална и ще обхване широки обществени сфери.
  Коментaр от Атанас от: Атанас написан на 17/04/2012 23:04 PM

  Първо се мисли как и откъде ще идва тока за ел.коли щото - Случайно или не ГФР и РБ-я имат в микса по 60% ток от ТЕЦ на въглища и в Германия 2009год.при 1млн. ел.коли дава 0.1% намаляване на СО2 емисии http://en.wikipedia.org/wiki/Electric_car#Energy_efficiency защото 60% от тока идва от ТЕЦ-ве. Ел.колата може да е екологична само ако се зарежда с ток от слънце и вятър http://energetika-bg.com/2011/06/18/elektromobilite-ne-bili-tolkova-ekologitchni/ Нещата са прекалено много сложни защото и вариант като Израел - http://greentech-bg.net/?p=8299&cpage=2#comment-64786 - смяна на батериите на ел.колите като тока идва от фотоволтаици-когенерация http://greentech-bg.net/?p=8053#more-8053 и естествено с бълг.оловни батерии http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=661204 Значи съхранението на ток от слънце и вятър във батерии за ел.коли е евтина идея и екологична.

  Последно от актуално
  ПРЕЗЕНТАЦИИ НА СОЛАРНИ АВТОМОБИЛИ

  ПРЕЗЕНТАЦИИ НА СОЛАРНИ АВТОМОБИЛИ

  18-04-2024

  ИКЕМ е координатор на проект: ПРЕЗЕНТАЦИИ НА СОЛАРНИ АВТОМОБИЛИ

  ERASMUS+  2023oще ...  Състояние на електрическата мобилност в България – Март 2024г.

  Състояние на електрическата мобилност в България – Март 2024г.

  18-03-2024

  Очаква се 2024 г. да бъде година на напредък за развитието на зарядна инфраструктура за електр oще ...  Проект по Еrasmus+ с участие на ИКЕМ

  Проект по Еrasmus+ с участие на ИКЕМ

  31-01-2024

  Проектът събира усилията на своите участници по темата за соларните електомобили.

  oще ...  Честит 14-ти рожден ден на ИКЕМ!

  Честит 14-ти рожден ден на ИКЕМ!

  25-11-2023


  Като браншова организация в сектор "Електрическа мобилност", ИКЕМ работи за oще ...

  Виж всичко от актуално
   
  Продукти
  Комплектна система за задвижване на електромобили

  Комплектна система за задвижване на електромобили


  Системата за електрозадвижване обхваща гама с три основни типоразмера на ел. мощност със съответните компоненти - електромотор и контролер.    ‎ oще ...  Виж всички продукти


  Анкета с продължение...
  Какъв автомобил бихте закупили?


    Чист електромобил с литиево-йонни батерии
    Електромобил с удължен пробег
    Обикновен бензинов или дизелов автомобил
  Гласове:


  Кой уби електрическата кола? (видео)


  Календар - събития
  Май 2024
  Нед Пон Вто Сря Чет Пет Съб
     
   
  ИКЕМ във Facebook
  Индустриален клъстер "Електромобили" - Учредители:


  ИНСТИТУТ ЗА ЕВРОПЕЙСКИ ЦЕННОСТИ БСК - Петрич Ди-вен Транспортна Електроника Стратекс Екита Ванико ВиДжиЕф


  evi
  ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
  Европейски фонд
  за регионално развитие
  Инвестираме във вашето бъдеще
  evi
  evi
  ОПЕРАТИВНА ПРОГРАМА
  „Развитие на конкурентоспособността
  на българската икономика” 2007-2013
  www.opcompetitiveness.bg

  Интернет страницата е създадена с финансовата подкрепа на ЕФРР, в рамките на проект „Развитие на Индустриален Клъстер Електромобили” по ДБФП К-02-2/28.09.2011 г.