ИКЕМ - Индустриален клъстер "Електромобили" | Събота, 13.08.2022 |

Български  English


Скок на електромобилността
Публикувано на: 17-04-2012
Скок на електромобилността

Членове на Индустриалния клъстер "Електромобили" (ИКЕМ) учредиха акционерно дружество, което ще проектира и произвежда елементи за съпътстваща инфраструктура за електромобилите.

Постигната бе и договореност с Националното сдружение на общините и бяха подписани споразумения с няколко кметства за разработването и прилагането на пилотни програми за "зелени" индустрии и транспорт. В тази връзка, по поръчка на клъстера, Националният център за териториално развитие създаде и представи на Столичната община проект за наредба, която да улесни монтирането на зарядни пунктове за коли на ток. Предвижда се моделът за София да се оформи като алгоритъм, по който да се изгражда зарядната мрежа и другаде в страната.

В Техническия университет в столицата - член на клъстера, се търси най-ефективният комплект "електродвигател-батерия-контролер" за български електрически возила. Три наши технически ВУЗ-а пък подготвят програми за подготовка на инженерни кадри за сферата на електрическите превозни средства. Вече са акредитирани и програми за обучение по специалности за техник и монтьор на електромобили.

ИКЕМ започна да си партнира с Българския институт по стандартизация и участва със свои представители в международната работна група, която подготвя стандартите за електромобилната промишленост в Европейския съюз. Очаква се елмобилите да намерят място и в предвидения за изграждане технологичен парк под шапката на БАН.

 

Електромобилност 2025

Индустриалният клъстер "Електромобили" призова неотдавна в специално писмо до президента, премиера и членове на кабинета България да приеме национална програма за електрическа мобилност. С реализацията й до 2025 г. страната ще се утвърди на картата на електромобилността на континента и ще се наложи като регионален лидер в тази сфера. С формирането пък на Съвет за координация на програмата към икономическия министър ще се получи приемственост в работата на междуведомствената работна група по проекта за насърчаване на устойчивия автомобилен транспорт и електрическата мобилност до 2014-а.

В писмото на ИКЕМ се посочва, че държавната програма може да синхронизира процесите в бизнеса, научно-развойната дейност, образованието и обучението, да ги направи рационални и намали пилеенето на ресурси.

Зад тезата на ИКЕМ, че изпълнителната власт трябва да мотивира с различни механизми хората да купуват екологични коли, застана и президентът Росен Плевнелиев. Според неговите прогнози, по-оптимистични и от тези на експертите, до 2020-а 10% от автомобилите ще са електрически.

България е една от деветте държави в Европейския съюз, които със съвместна декларация поставиха електромобилите в центъра на процеса за развитие на устойчива мобилност. Насърчаването на тяхното производство се вписва изцяло и в новия модел за икономическо развитие на страната ни, заяви преди време и заместник икономическият министър Жулиета Хубенова.

 

в-к ''Банкеръ''
Изпрати новина Изпрати твоя новина свързана с електромобилите и ние ще я публикуваме.
Стани част от екипиа на ИКЕМ!


Добави в Svejo

Коментари (2)
 • Напиши коментар


 • Коментaр от Костов от: Костов написан на 18/04/2012 07:52 AM

  Да, абсолютно е прав Атанас. ИКЕМ подготвя "Експертен обществен съвет" към клъстера, в който експерти в електромобилността, да бъде идеен генератор и коректив на процеса на създаване на новата индустрия. Електромобилността е мултифункционална и ще обхване широки обществени сфери.
  Коментaр от Атанас от: Атанас написан на 17/04/2012 23:04 PM

  Първо се мисли как и откъде ще идва тока за ел.коли щото - Случайно или не ГФР и РБ-я имат в микса по 60% ток от ТЕЦ на въглища и в Германия 2009год.при 1млн. ел.коли дава 0.1% намаляване на СО2 емисии http://en.wikipedia.org/wiki/Electric_car#Energy_efficiency защото 60% от тока идва от ТЕЦ-ве. Ел.колата може да е екологична само ако се зарежда с ток от слънце и вятър http://energetika-bg.com/2011/06/18/elektromobilite-ne-bili-tolkova-ekologitchni/ Нещата са прекалено много сложни защото и вариант като Израел - http://greentech-bg.net/?p=8299&cpage=2#comment-64786 - смяна на батериите на ел.колите като тока идва от фотоволтаици-когенерация http://greentech-bg.net/?p=8053#more-8053 и естествено с бълг.оловни батерии http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=661204 Значи съхранението на ток от слънце и вятър във батерии за ел.коли е евтина идея и екологична.

  Последно от актуално
  Регистрираните ППС и ЕПС в България към 1 юли 2022 г.

  Регистрираните ППС и ЕПС в България към 1 юли 2022 г.

  19-07-2022

  Информация за регистрираните пътни превозни средства и електрически превозни средства в Българoще ...  ИКЕМ проведе редовното си Общо събрание

  ИКЕМ проведе редовното си Общо събрание

  28-06-2022

  Домакин на събитието беше Стопански факултет към Софийския университет „Св. Климент oще ...  В Пловдив се учреди общинско транспортно дружество - “Екобус”

  В Пловдив се учреди общинско транспортно дружество - “Екобус”

  26-05-2022

  Общинският съвет на Пловдив прие с 36 гласа предложението на кмета Здравко Димитров за учредяв oще ...  ИКЕМ АД подписа договор за създаване на Трансгранична мрежа за електромобилност с Гърция

  ИКЕМ АД подписа договор за създаване на Трансгранична мрежа за електромобилност с Гърция

  09-05-2022

  Първите консултации ще се проведат в периода 06 - 09 май 2022 в градовете: Петрич, Кулата, Сан oще ...

  Виж всичко от актуално
   
  Продукти
  Зарядна станция - MAR-CSM-T2

  Зарядна станция - MAR-CSM-T2


  Ново поколение умна зарядна колонка за ускорен заряд на ЕПС! Проектирана и разработена изцяло в България, съвместно с ИКЕМ! oще ...  Домашна зарядна колонка от серията VAL-HP2

  Домашна зарядна колонка от серията VAL-HP2


  Идеалният избор за ДОМА или ОФИСА! Ускорено зареждане на Електромобил или зареждаем (Plug-in) хибрид! oще ...  Електрически велосипед Liberty MaxDrive

  Електрически велосипед Liberty MaxDrive


  Изследвайте града с елегантност и стил. Eljoy Liberty – интелигентен избор за търсещите комфорт и независимост. oще ...  Електрически велосипед Allrounder

  Електрически велосипед Allrounder


  Най-важното и отличително предимство на Eljoy Allrounder е свободата на избор, която предоставя. oще ...  Електрически велосипед Liberty

  Електрически велосипед Liberty


  Eljoy Liberty е електрически велосипед, създаден с подчертан акцент към хармоничния дизайн и комфорт на каране. oще ...  Виж всички продукти


  Анкета с продължение...
  Какъв автомобил бихте закупили?


    Чист електромобил с литиево-йонни батерии
    Електромобил с удължен пробег
    Обикновен бензинов или дизелов автомобил
  Гласове:


  Кой уби електрическата кола? (видео)


  Календар - събития
  Август 2022
  Нед Пон Вто Сря Чет Пет Съб
   
     
  ИКЕМ във Facebook
  Индустриален клъстер "Електромобили" - Учредители:


  ИНСТИТУТ ЗА ЕВРОПЕЙСКИ ЦЕННОСТИ БСК - Петрич Ди-вен Транспортна Електроника Стратекс Екита Ванико ВиДжиЕф


  evi
  ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
  Европейски фонд
  за регионално развитие
  Инвестираме във вашето бъдеще
  evi
  evi
  ОПЕРАТИВНА ПРОГРАМА
  „Развитие на конкурентоспособността
  на българската икономика” 2007-2013
  www.opcompetitiveness.bg

  Интернет страницата е създадена с финансовата подкрепа на ЕФРР, в рамките на проект „Развитие на Индустриален Клъстер Електромобили” по ДБФП К-02-2/28.09.2011 г.