ИКЕМ - Индустриален клъстер "Електромобили" | Неделя, 24.06.2018 |

Български  English


Търсенето на електрокари расте заради екоизискванията
Публикувано на: 03-04-2012
Търсенето на електрокари расте заради екоизискванията

"Ако преди продажбите ни бяха 70/30 в полза на мотокарите, сега вече тенденцията е точно обратната – 70/30, но в полза на електрокарите", сподели Костадин Димитров, изпълнителен директор на "Димекс лифт".

"Българските производители губят заради това, че разходите им в левове непрекъснато се увеличават, и те са принудени да увеличат цените си... Мит е, че българските фирми са конкурентни с цените си", каза Петър Петров, изпълнителен директор на "Балканкар - Рекорд".
90% от продажбите на пловдивските производители на кари се реализират в чужбина, основно за Русия и бившите съветски републики.

Благодарение на засиленото търсене на електрически машини пловдивските производители на подемна и транспортна техника "Балканкар - Рекорд" и "Димекс Лифт" отчитат ръст на продажбите си през 2011 г. Една от основните причини за новата тенденция е засилването на екологичните изисквания към предприятията. Производителите отбелязват и че поддръжката на електрокарите излиза два пъти по-евтина от тази на дизеловите машини.

Резултати и прогнози  

През миналата година компaнията "Балканкар - Рекорд" е продала около 350 товароподемни машини, което е с 25% повече на годишна база, а основният дял от продажбите е именно на електрокари. "Все още сме на 60% от производството и продажбите от предкризисната 2007 г., но определено се усеща съживяване", отчита изпълнителният директор  инж. Петър Петров.

От "Димекс Лифт" пък казват, че са продали общо 180 товароподемни машини, или близо два пъти повече  от предходната година. "Ако преди продажбите ни бяха 70/30 в полза на мотокарите, сега вече тенденцията е точно обратната – 70/30, но в полза на електрокарите", казва изпълнителният директор на компанията Костадин Димитров.

Пловдивските производители на товароподемни машини очакват да приключат 2012 г. с още по-добри резултати. Основните им козове отново ще бъдат електрическите товароподемни машини, но и подобренията на моделите, които планират за тази година. От "Балканкар - Рекорд" се надяват поне на 5% ръст на продажбите, а от "Димекс Лифт" смятат, че ще успеят да постигнат ръст от 80%.

Новите модели

От "Балканкар - Рекорд" отбелязват, че резултатите през 2011 г. са били по-добри и заради представянето на нова електроплатформа с товароподемност 2-3 тона. Преди това компанията е произвеждала платформи с подемност от минимум 5 т до 15 т, но се оказва, че се търсят и по-малки. Причините  - не само излизат по-евтино, но и с известни малки подобрения може да се разшири сферата на използването им.

В Турция например такива малки платформи с монтиране на допълнителна цистерна се използват за напояване, с добавяне на метален контейнер - за събиране на отпадъци, и т.н. Такива машини могат да бъдат много полезни за една община например, защото ще й излиза много по-евтино, по-маневрени са и затова може да се използват в паркове и градинки, а и се задвижват с електричество, така че няма да се вреди на околната среда, отбелязва инж. Петров.

През 2012 г. от "Балканкар - Рекорд" планират да подобрят два от моделите си – при електрокарите и влекачите. Промените ще са основно свързани с дизайна и функционалността. А през 2013 г. компанията планира напълно нов модел.  Подобренията ще бъдат направени от вътрешния екип от инженери без сериозни капиталови инвестиции, а технологията на производството няма да бъде променяна. Въпреки това от дружеството очакват тези нововъведения да дадат сериозен ефект върху финансовите резултати на дружеството.

От "Димекс Лифт" също планират подобрения в моделите си. Компанията планира и инвестиции в нови машини за около 200 хил. лв., за да може да подобри производството си. Освен това предприятието планира и да разшири доставчиците си на основни компоненти не само за да ги диверсифицира, но и за да подобри качеството на крайните продукти.  

Големите предизвикателства

Цената на товароподемните машини варира от 8-9 хил. евро и може да стигне до 30-40 хил. евро според показателите на съответната машина. През последните няколко години обаче българската продукция е все по-малко конкурентоспособна и губи позиции за сметка на конкурентите си от Япония и Китай, които предлагат не само високотехнологични, но и по-евтини модели, отбелязват от "Балканкар - Рекорд".

"Българските производители губят заради това, че разходите им в левове непрекъснато се увеличават, и те са принудени да увеличат цените си в евро или долари, така че  когато изнесем продукцията си зад граница, тя често става неконкурентоспособна. Мит е, че българските фирми са конкурентни с цените си", казва Петров. Според него реалната инфлация е много по-голяма от тази, която отчита статистиката.

Пазари и тенденции

Около 90% от продукцията и на "Балканкар - Рекорд", и на "Димекс Лифт" се изнася в чужбина. Основните пазари са бившите съветски републики и най-вече Русия, Украйна, Казахстан. Българските кари са добре познати там и компаниите се опитват да запазят позициите си.

През миналата година делът на продажбите им на българския пазар е доста малък. Всъщност до 2007 г. той варира от 15 до 25%, а след това най-добрият резултат е около 10%, отчитат от "Балканкар - Рекорд". Причината, от една страна, е кризата, която ограничава инвестициите на фирмите в оборудване, от друга – засилването на конкуренцията и на вътрешния пазар. Българските фирми, които купуват карите и платформите на пловдивската машиностроителна компания, са предимно такива, които разполагат със складови бази, и по-малко такива, които се занимават с производство, като тук говорим основно за машиностроителния сектор и хранително-вкусовата промишленост.
 

в. "Капитал"
Изпрати новина Изпрати твоя новина свързана с електромобилите и ние ще я публикуваме.
Стани част от екипиа на ИКЕМ!


Добави в Svejo

Коментари (0)
 • Напиши коментар • Последно от актуално
  Първи семинар по електрическа мобилност за общините

  Първи семинар по електрическа мобилност за общините

  06-06-2018

  Семинарът се проведе в рамките на Световния ден на околната сред, във Военна академия „Гoще ...  Още една рекордна година за електрическите автомобили

  Още една рекордна година за електрическите автомобили

  01-06-2018

  oще ...  Фондация ''Америка за България'' гостува на ПГ ''Велизар Пеев'' в гр. Своге

  Фондация ''Америка за България'' гостува на ПГ ''Велизар Пеев'' в гр. Своге

  30-05-2018

  С подкрепата на Българската стопанска oще ...  ИКЕМ УЧАСТВА В МЕЖДУНАРОДНА КОНФЕРЕНЦИЯ ЗА НОВАТА ЕВРОПЕЙСКА ОТБРАНИТЕЛНА ИДЕНТИЧНОСТ

  ИКЕМ УЧАСТВА В МЕЖДУНАРОДНА КОНФЕРЕНЦИЯ ЗА НОВАТА ЕВРОПЕЙСКА ОТБРАНИТЕЛНА ИДЕНТИЧНОСТ

  04-05-2018

  ИКЕМ и Софийски център за сигурност ще работят за връзката между сигурността, енергийната сигу oще ...
   
  Анкета с продължение...
  Какъв автомобил бихте закупили?


    Чист електромобил с литиево-йонни батерии
    Електромобил с удължен пробег
    Обикновен бензинов или дизелов автомобил
  Гласове:

  Продукти
  Електрически скутер Jonway MJS 5000 W

  Електрически скутер Jonway MJS 5000 W


  Електрически скутер Jonway MJS 5000 W с постояннотоков, безколекторен двигател, мощност: 5000 вата и максимален проблем до 80+5 км. oще ...  Електрически скутер MSG-D 1500 W

  Електрически скутер MSG-D 1500 W


  Електрически скутер MSG-D 1500 W с постояннотоков, безколекторен двигател, мощност: 1500 вата и максимален проблем до 60+5 км. oще ...  Електроскутер MLY- A 3000 W

  Електроскутер MLY- A 3000 W


  Електроскутер MLY- A 3000 W с постояннотоков, безколекторен двигател, мощност: 3000 вата и максимален проблем до 60+5 км. oще ...  Електрoскутер MLN 3000 W 48 V 40 Ah

  Електрoскутер MLN 3000 W 48 V 40 Ah


  Електрoскутер MLN 3000 W 48 V 40 Ah с постояннотоков, безколекторен двигател с мощност 3000 вата. Максимален пробег: 60 км, време за зареждане 5-6 часа. oще ...  Електрoскутер MSG-E 3000 W

  Електрoскутер MSG-E 3000 W


  Електрoскутер MSG-E 3000 W с постояннотоков, безколекторен двигател с мощност 3000 вата. Максимален пробег: 60 км, време за зареждане 5-6 часа. oще ...  Виж всички продукти  Кой уби електрическата кола? (видео)


  Календар - събития
  Юни 2018
  Нед Пон Вто Сря Чет Пет Съб
       
  ИКЕМ във Facebook
  Индустриален клъстер "Електромобили" - Учредители:


  ИНСТИТУТ ЗА ЕВРОПЕЙСКИ ЦЕННОСТИ БСК - Петрич Ди-вен Транспортна Електроника Стратекс Екита Ванико ВиДжиЕф


  evi
  ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
  Европейски фонд
  за регионално развитие
  Инвестираме във вашето бъдеще
  evi
  evi
  ОПЕРАТИВНА ПРОГРАМА
  „Развитие на конкурентоспособността
  на българската икономика” 2007-2013
  www.opcompetitiveness.bg

  Интернет страницата е създадена с финансовата подкрепа на ЕФРР, в рамките на проект „Развитие на Индустриален Клъстер Електромобили” по ДБФП К-02-2/28.09.2011 г.