ИКЕМ - Индустриален клъстер "Електромобили" | Петък, 29.03.2024 |

Български  English


Търсенето на електрокари расте заради екоизискванията
Публикувано на: 03-04-2012




Търсенето на електрокари расте заради екоизискванията

"Ако преди продажбите ни бяха 70/30 в полза на мотокарите, сега вече тенденцията е точно обратната – 70/30, но в полза на електрокарите", сподели Костадин Димитров, изпълнителен директор на "Димекс лифт".

"Българските производители губят заради това, че разходите им в левове непрекъснато се увеличават, и те са принудени да увеличат цените си... Мит е, че българските фирми са конкурентни с цените си", каза Петър Петров, изпълнителен директор на "Балканкар - Рекорд".
90% от продажбите на пловдивските производители на кари се реализират в чужбина, основно за Русия и бившите съветски републики.

Благодарение на засиленото търсене на електрически машини пловдивските производители на подемна и транспортна техника "Балканкар - Рекорд" и "Димекс Лифт" отчитат ръст на продажбите си през 2011 г. Една от основните причини за новата тенденция е засилването на екологичните изисквания към предприятията. Производителите отбелязват и че поддръжката на електрокарите излиза два пъти по-евтина от тази на дизеловите машини.

Резултати и прогнози  

През миналата година компaнията "Балканкар - Рекорд" е продала около 350 товароподемни машини, което е с 25% повече на годишна база, а основният дял от продажбите е именно на електрокари. "Все още сме на 60% от производството и продажбите от предкризисната 2007 г., но определено се усеща съживяване", отчита изпълнителният директор  инж. Петър Петров.

От "Димекс Лифт" пък казват, че са продали общо 180 товароподемни машини, или близо два пъти повече  от предходната година. "Ако преди продажбите ни бяха 70/30 в полза на мотокарите, сега вече тенденцията е точно обратната – 70/30, но в полза на електрокарите", казва изпълнителният директор на компанията Костадин Димитров.

Пловдивските производители на товароподемни машини очакват да приключат 2012 г. с още по-добри резултати. Основните им козове отново ще бъдат електрическите товароподемни машини, но и подобренията на моделите, които планират за тази година. От "Балканкар - Рекорд" се надяват поне на 5% ръст на продажбите, а от "Димекс Лифт" смятат, че ще успеят да постигнат ръст от 80%.

Новите модели

От "Балканкар - Рекорд" отбелязват, че резултатите през 2011 г. са били по-добри и заради представянето на нова електроплатформа с товароподемност 2-3 тона. Преди това компанията е произвеждала платформи с подемност от минимум 5 т до 15 т, но се оказва, че се търсят и по-малки. Причините  - не само излизат по-евтино, но и с известни малки подобрения може да се разшири сферата на използването им.

В Турция например такива малки платформи с монтиране на допълнителна цистерна се използват за напояване, с добавяне на метален контейнер - за събиране на отпадъци, и т.н. Такива машини могат да бъдат много полезни за една община например, защото ще й излиза много по-евтино, по-маневрени са и затова може да се използват в паркове и градинки, а и се задвижват с електричество, така че няма да се вреди на околната среда, отбелязва инж. Петров.

През 2012 г. от "Балканкар - Рекорд" планират да подобрят два от моделите си – при електрокарите и влекачите. Промените ще са основно свързани с дизайна и функционалността. А през 2013 г. компанията планира напълно нов модел.  Подобренията ще бъдат направени от вътрешния екип от инженери без сериозни капиталови инвестиции, а технологията на производството няма да бъде променяна. Въпреки това от дружеството очакват тези нововъведения да дадат сериозен ефект върху финансовите резултати на дружеството.

От "Димекс Лифт" също планират подобрения в моделите си. Компанията планира и инвестиции в нови машини за около 200 хил. лв., за да може да подобри производството си. Освен това предприятието планира и да разшири доставчиците си на основни компоненти не само за да ги диверсифицира, но и за да подобри качеството на крайните продукти.  

Големите предизвикателства

Цената на товароподемните машини варира от 8-9 хил. евро и може да стигне до 30-40 хил. евро според показателите на съответната машина. През последните няколко години обаче българската продукция е все по-малко конкурентоспособна и губи позиции за сметка на конкурентите си от Япония и Китай, които предлагат не само високотехнологични, но и по-евтини модели, отбелязват от "Балканкар - Рекорд".

"Българските производители губят заради това, че разходите им в левове непрекъснато се увеличават, и те са принудени да увеличат цените си в евро или долари, така че  когато изнесем продукцията си зад граница, тя често става неконкурентоспособна. Мит е, че българските фирми са конкурентни с цените си", казва Петров. Според него реалната инфлация е много по-голяма от тази, която отчита статистиката.

Пазари и тенденции

Около 90% от продукцията и на "Балканкар - Рекорд", и на "Димекс Лифт" се изнася в чужбина. Основните пазари са бившите съветски републики и най-вече Русия, Украйна, Казахстан. Българските кари са добре познати там и компаниите се опитват да запазят позициите си.

През миналата година делът на продажбите им на българския пазар е доста малък. Всъщност до 2007 г. той варира от 15 до 25%, а след това най-добрият резултат е около 10%, отчитат от "Балканкар - Рекорд". Причината, от една страна, е кризата, която ограничава инвестициите на фирмите в оборудване, от друга – засилването на конкуренцията и на вътрешния пазар. Българските фирми, които купуват карите и платформите на пловдивската машиностроителна компания, са предимно такива, които разполагат със складови бази, и по-малко такива, които се занимават с производство, като тук говорим основно за машиностроителния сектор и хранително-вкусовата промишленост.
 

в. "Капитал"




Изпрати новина Изпрати твоя новина свързана с електромобилите и ние ще я публикуваме.
Стани част от екипиа на ИКЕМ!






Добави в Svejo

Коментари (0)




  • Напиши коментар







  • Последно от актуално




    Състояние на електрическата мобилност в България – Март 2024г.

    Състояние на електрическата мобилност в България – Март 2024г.

    18-03-2024

    Очаква се 2024 г. да бъде година на напредък за развитието на зарядна инфраструктура за електрoще ...



    Проект по  Еrasmus+ с участие на ИКЕМ

    Проект по Еrasmus+ с участие на ИКЕМ

    31-01-2024

    Проектът събира усилията на своите участници по темата за соларните електомобили.

    oще ...



    Честит 14-ти рожден ден на ИКЕМ!

    Честит 14-ти рожден ден на ИКЕМ!

    25-11-2023


    Като браншова организация в сектор "Електрическа мобилност", ИКЕМ работи за oще ...



    ПОКАНА - WorkShop

    ПОКАНА - WorkShop

    15-11-2023

    oще ...





    Виж всичко от актуално




     
    Продукти




    Комплектна система за задвижване на електромобили

    Комплектна система за задвижване на електромобили


    Системата за електрозадвижване обхваща гама с три основни типоразмера на ел. мощност със съответните компоненти - електромотор и контролер.    ‎ oще ...



    Виж всички продукти


    Анкета с продължение...




    Какъв автомобил бихте закупили?


      Чист електромобил с литиево-йонни батерии
      Електромобил с удължен пробег
      Обикновен бензинов или дизелов автомобил
    Гласове:


    Кой уби електрическата кола? (видео)


    Календар - събития




    Март 2024
    Нед Пон Вто Сря Чет Пет Съб
         
          
    ИКЕМ във Facebook








    Индустриален клъстер "Електромобили" - Учредители:


    ИНСТИТУТ ЗА ЕВРОПЕЙСКИ ЦЕННОСТИ БСК -  Петрич Ди-вен Транспортна Електроника Стратекс Екита Ванико ВиДжиЕф


    evi
    ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
    Европейски фонд
    за регионално развитие
    Инвестираме във вашето бъдеще
    evi
    evi
    ОПЕРАТИВНА ПРОГРАМА
    „Развитие на конкурентоспособността
    на българската икономика” 2007-2013
    www.opcompetitiveness.bg

    Интернет страницата е създадена с финансовата подкрепа на ЕФРР, в рамките на проект „Развитие на Индустриален Клъстер Електромобили” по ДБФП К-02-2/28.09.2011 г.