ИКЕМ - Индустриален клъстер "Електромобили" | Четвъртък, 25.04.2024 |

Български  English


Ентусиазмът в Казичане създава електромобили (видео)
Публикувано на: 29-03-2012




Ентусиазмът в Казичане създава електромобили (видео)

Електромобилността е безалтернативна и е въпрос на време. В това се убеждавате, когато посетите Казичане. Казичане ли? Да! За предприемчивостта няма определено родно място. В това се убеди и Индустриален клъстер"Електромобили", когато негови представители се срещнаха с Валери Стоилов от Казичане.

Валери е собственик на фирма за термопомпи и е добър в професията си. Но желанието му да създава го води към конверсията. През 2011г., Валери решава и прави първата своя конверсия. По негов начин, с негово техническо решение, с помощта на приятели и съмишленици.

Така се ражда "електрическото" Пежо Партнер. Автомобилът, с който Валери активно работи и обслужва бизнеса си.

Конверсираният автомобил е с 17 KW електрически двигател. Реалният му пробег с едно зареждане е 50 км. Максималната му скорост е над 80 км./ч.. Убедихме, че ускорението му значително надвишава това на автомобила в оригиналното му състояние.

Батериите са оловни тип "Панцерови". Разбира се това не е идеалното решение, но за сметка на това е по-евтино. Електромобилът няма разходи за поддръжка на двигател, охладителна система, ауспух и така нататък и така нататък. Изминаването на 100 километра става само за 2.50 лева, колкото е стойността на електричеството за зареждане на батериите.

Индустриален клъстер "Електромобили" работи активно за създаване на комплексни технически решения и добри практики за конверсия на различнии модели автомобили. Това значително ще облекчи бъдещите ентусиасти за да не се лутат в дебритаена техническите възможности и решения, а да пристъпят бързо към успешна конверсия.

По данни на ИКЕМ, в пазарът в България може да поеме около 10 000 конверсирани автомобила годишно. Клъстерът скоро ще обяви първата българска зарядна колонка, която работи в мрежа онлайн, дава възможност за управление чрез "Смарт Грид" мрежа и притежава система за автоматично разплащане. Така въпросът за кокошката и яйцето в споровете за електромобилността, ще намери своят частичен отговор.

България да приеме Национална програма за електрическа мобилност, призовава  Индустриален клъстер „Електромобили” (ИКЕМ) в специално писмо до президента на страната Росен Плевнелиев, премиера Бойко Борисов и членове на кабинета. С реализацията на програмата до 2025 г. България ще се утвърди на картата на електромобилността на континента и ще се наложи като регионален лидер в тази сфера.

 

Време е за електромобили!

ИКЕМ



Електроавтомобил Пежо-Партнер в Казичене Електроавтомобил Пежо-Партнер в Казичене1 Електроавтомобил Пежо-Партнер в Казичене Електроавтомобил Пежо-Партнер в Казичене





Изпрати новина Изпрати твоя новина свързана с електромобилите и ние ще я публикуваме.
Стани част от екипиа на ИКЕМ!






Добави в Svejo

Коментари (4)




  • Напиши коментар


  • Коментaр от Електромобилист от: Електромобилист написан на 30/03/2012 10:00 AM

    Отново смях в залата. Пълна некомпетентност или желано некоректно отношение - цена на 100 км пробег е 2,5лв. Къде се изчисляват вложените 10-15 хиляди за основните компоненти - батерии, ел. двигател, електроника и т.н., разходите за проектиране (ентусиастите може и да не дават пари за проектиране, но и не вземат, тъй като през това време не са на работа с работна заплата - пропуснати ползи), разходите за помещенията, в които е направена конверсията - отопление осветление и т.н. За поддържане и отстраняване на възникнали неизправности да не говорим. Ако изчислите всички разходи по-горе най-вероятно ще се окаже, че е по-евтино да си купите заводски произведен електромобил за 30 000 евро.




    Коментaр от Атанас от: Атанас написан на 29/03/2012 15:00 PM

    Все забравям най-важното на Браун газа – намалява СО2 според http://www.greentech.bg/?p=23539 и ми стига 8-10% икономии.Ако фабрично се проектира по-сериозно динамо за силен ток – Браун газа има сериозно бъдеще и точно това се премълчава тук http://www.youtube.com/watch?v=8B1Pk3ym1eo&feature=related според мен. Тук http://tto.uni-ruse.bg/developing/view/Hydrogen%20fuel/ се говори за 37 до 50% КПД на ДВГ и смесването на водород с метан е добра идея но става и със сериозно магнитно динамо със силен ток за оксиводород/Браун газ/ и това се премълчава от Мирчо Табаков ,а на ВТУ“Тодор Каблешков“ и доцентите незнам дали са се сетили




    Коментaр от Атанас от: Атанас написан на 29/03/2012 14:57 PM

    Случайно или не ГФР и РБ-я имат в микса по 60% ток от ТЕЦ на въглища и в Германия 2009год.при 1млн. ел.коли дава 0.1% намаляване на СО2 емисии http://en.wikipedia.org/wiki/Electric_car#Energy_efficiency защото 60% от тока идва от ТЕЦ-ве. Ел.колата може да е екологична само ако се зарежда с ток от слънце и вятър http://energetika-bg.com/2011/06/18/elektromobilite-ne-bili-tolkova-ekologitchni/ Нещата са прекалено много сложни защото.... и вариант като Израел - http://greentech-bg.net/?p=8299&cpage=2#comment-64786 - смяна на батериите на ел.колите като тока идва от фотоволтаици-когенерация http://greentech-bg.net/?p=8053#more-8053 и естествено с бълг.оловни батерии http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=661204 Значи съхранението на ток от слънце и вятър във батерии за ел.коли е евтина идея и екологична.Идеята е смяна на батериите които се зареждат от слънце и вятър което означава поне два пъти повече батерии но иначе ел.колата не е екологична глобално ,а иначе за града е добре.




    Коментaр от Валери Стоилов от: Валери Стоилов написан на 27/02/2013 14:43 PM

    :-) Аз съм ентусиаста от Казичене.Доста голяма е разликата от 15000 до 60000лв.Аз се возя вече над 12000км.Монтирах и фотоволтаици(не на тавана на електромобила) Много ми е гот и не съжалявам за инвестицията.









    Последно от актуално




    ПРЕЗЕНТАЦИИ НА СОЛАРНИ АВТОМОБИЛИ

    ПРЕЗЕНТАЦИИ НА СОЛАРНИ АВТОМОБИЛИ

    18-04-2024

    ИКЕМ е координатор на проект: ПРЕЗЕНТАЦИИ НА СОЛАРНИ АВТОМОБИЛИ

    ERASMUS+  2023oще ...



    Състояние на електрическата мобилност в България – Март 2024г.

    Състояние на електрическата мобилност в България – Март 2024г.

    18-03-2024

    Очаква се 2024 г. да бъде година на напредък за развитието на зарядна инфраструктура за електр oще ...



    Проект по  Еrasmus+ с участие на ИКЕМ

    Проект по Еrasmus+ с участие на ИКЕМ

    31-01-2024

    Проектът събира усилията на своите участници по темата за соларните електомобили.

    oще ...



    Честит 14-ти рожден ден на ИКЕМ!

    Честит 14-ти рожден ден на ИКЕМ!

    25-11-2023


    Като браншова организация в сектор "Електрическа мобилност", ИКЕМ работи за oще ...





    Виж всичко от актуално




     
    Продукти




    Комплектна система за задвижване на електромобили

    Комплектна система за задвижване на електромобили


    Системата за електрозадвижване обхваща гама с три основни типоразмера на ел. мощност със съответните компоненти - електромотор и контролер.    ‎ oще ...



    Виж всички продукти


    Анкета с продължение...




    Какъв автомобил бихте закупили?


      Чист електромобил с литиево-йонни батерии
      Електромобил с удължен пробег
      Обикновен бензинов или дизелов автомобил
    Гласове:


    Кой уби електрическата кола? (видео)


    Календар - събития




    Април 2024
    Нед Пон Вто Сря Чет Пет Съб
     
        
    ИКЕМ във Facebook








    Индустриален клъстер "Електромобили" - Учредители:


    ИНСТИТУТ ЗА ЕВРОПЕЙСКИ ЦЕННОСТИ БСК -  Петрич Ди-вен Транспортна Електроника Стратекс Екита Ванико ВиДжиЕф


    evi
    ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
    Европейски фонд
    за регионално развитие
    Инвестираме във вашето бъдеще
    evi
    evi
    ОПЕРАТИВНА ПРОГРАМА
    „Развитие на конкурентоспособността
    на българската икономика” 2007-2013
    www.opcompetitiveness.bg

    Интернет страницата е създадена с финансовата подкрепа на ЕФРР, в рамките на проект „Развитие на Индустриален Клъстер Електромобили” по ДБФП К-02-2/28.09.2011 г.