ИКЕМ - Индустриален клъстер "Електромобили" | Събота, 20.04.2024 |

Български  English


София наравно с европейските столици
Публикувано на: 29-10-2010




P1210031Използването на т.нар. „зелени коли” може да се регламентира в Закона за София.

Има реална възможност в София да стартира използването на електромобилите, които са еко-съобразни и се движат с електрическа енергия.
Това е един от изводите на проведената кръгла маса, по повод 1 година от учредяването на ИКЕМ.

Кръглата маса бе организирана от Института за европейски ценности. Според експертите на института това може да стане възможно ако държавата, а и на по някои въпроси, Столичната община, приемат следните предложения:

1.    Да се утвърдят технически стандарти за зарядно оборудване на колите, които се захранват от електрическа енергия. Според Института за европейски ценности, повечето държави имат национална агенция за технически стандарти, която или разработва стандарт, или приспособява стандарт, разработен от международна техническа агенция. Този процес на утвърждаване често включва консултация с различни други правителствени агенции, които съблюдават пожарна безопасност, съответствие с електрическата мрежа и др. Така на практика Агенцията за науката, технологиите и изследванията - Сингапур има мандат  от правителството да разработи стандарт за зареждане на електрическите превозни средства в консултация с производителите на основно оборудване за леките коли, местните комунални услуги и други участници.
P1210034

2.    Включването на инвестициите за електрическите превозни автомобили като част от развитието на комуналните услуги в големите градове. От Института за европейски практики предлагат където общината има значително влияние върху управлението на комуналните услуги, общинските власти да взимат законово решение за това дали инвестициите, свързани с електромобилите, да бъдат включени в базата от активи на комуналните услуги. Експертите на института дават пример със сената на Калифорния, който има указ, че  Калифорнийската комисия за комунални услуги ще състави правила за инвестиции, свързани със «зелените коли» в определен срок. 


3.    Въвеждане на улеснена процедура относно инсталирането на зарядни устройства за батериите на леките коли. Специалистите на института предлагат Столичната община да разпише по-приложими и несложни разпоредби, чрез които да има безпрепятствено, но контролирано нарастване на броя на зарядните за колите на ток.


4.    Данъчни кредити за намаляване на стартовите разходи за електромобилите и отстъпки или премахване на данъците на гражданите, които ползват електромобили. Освен това от Института за европейски ценности предлагат да се дават данъчни кредити при инвестиции за зарядна  инфраструктура, както се случва в момента с онези, които инвестират в производството на възобновяема енергия. Така на практика производствените данъчни кредити за зарядна инфраструктура за електромобилите могат да осигурят стимули за всеки кВтч електричество, продадено от зарядна станция за електрическите превозни средства.


5.    Финансиране от общината за различни видове зарядно оборудване. Така на практика Столична община може да предостави средства за закупуване на зарядни устройства за електромобилите както на граждани, така и на супермаркети, големи вериги магазини или да инвестира средства в създаването на обществена зарядна инфраструктура. Такава схема е развита в Лос Анджелис. Там първите 5 000 собственици на електромобили получиха възможността да си купят зарядни, а общинската администрация заплати до 2 000 долара на батерия.


6.    Безплатно паркиране за ЕПС. Столичната община може да предостави места за безплатно паркиране за потребители на електрически автомобили, както е регламентирано в Лондон, например, където в някои квартали всеки с електромобил може да паркира пред големи супермаркети, молове и мултиплекси.

P1210082
7.    Да се въведат по-ниски цени на тока за електрическите коли. В Лондон, например, се предоставя безплатно електричество за зареждане на електромобили.

8.    Достъп до силно натоварени пътни ленти (като автобусните ленти). За да се стимулират столичани да си закупят електромобил, от Института за европейски ценности предлагат специалните пътни ленти да се използват от собствениците на колите на ток. Изследванията показват, че достъпът до силно натоварени пътни ленти значително е повлиял на процента на преобразуване в електрическите автомобили за хибридни автомобили.


9.    Собственост върху обществени гаражи и улично пространство, което може да се използва за зарядна инфраструктура. Общински администрации със значителна власт над уличното пространство, като паркингите, например, могат да дават отстъпки или концесии за частна доставка на инфраструктура за зареждане на електромобили в общинска собственост. Това е регламентирано в Сингапур, където общината дава концесия за предоставяне на инфраструктурата за домашно  зареждане във всички държавни и съвместни институции, регулирайки цените чрез договора за концесия.


10.    Обществени поръчки за обществения транспорт. Столичната община може да достави електрически превозни средства за обществения транспорт, както направиха в британската столица Лондон. Там общинската администрация обяви, че ще достави 1000 електрически автобуси, които се захранват с ток до края на 2015 година.


От Института за европейски ценности са категорични, че адаптацията към електрическите превозни средства е една действителност.  През следващите десетилетия ще има значителен подем на коли, захранвани от ток, по улиците на световните градове. Производителите на основно оборудване вече подготвят автомобилите за този подем, а комуналните услуги, транспортните агенции и доставчиците на инфраструктура се включват за построяване и управление на зарядна инфраструктура, заяви 
Сергей Ангелов от Института за европейски ценности. 

P1210063 P1210070

 

 

 

 

 




Изпрати новина Изпрати твоя новина свързана с електромобилите и ние ще я публикуваме.
Стани част от екипиа на ИКЕМ!






Добави в Svejo

Коментари (0)




  • Напиши коментар







  • Последно от актуално




    ПРЕЗЕНТАЦИИ НА СОЛАРНИ АВТОМОБИЛИ

    ПРЕЗЕНТАЦИИ НА СОЛАРНИ АВТОМОБИЛИ

    18-04-2024

    ИКЕМ е координатор на проект: ПРЕЗЕНТАЦИИ НА СОЛАРНИ АВТОМОБИЛИ

    ERASMUS+  2023oще ...



    Състояние на електрическата мобилност в България – Март 2024г.

    Състояние на електрическата мобилност в България – Март 2024г.

    18-03-2024

    Очаква се 2024 г. да бъде година на напредък за развитието на зарядна инфраструктура за електр oще ...



    Проект по  Еrasmus+ с участие на ИКЕМ

    Проект по Еrasmus+ с участие на ИКЕМ

    31-01-2024

    Проектът събира усилията на своите участници по темата за соларните електомобили.

    oще ...



    Честит 14-ти рожден ден на ИКЕМ!

    Честит 14-ти рожден ден на ИКЕМ!

    25-11-2023


    Като браншова организация в сектор "Електрическа мобилност", ИКЕМ работи за oще ...





    Виж всичко от актуално




     
    Продукти




    Комплектна система за задвижване на електромобили

    Комплектна система за задвижване на електромобили


    Системата за електрозадвижване обхваща гама с три основни типоразмера на ел. мощност със съответните компоненти - електромотор и контролер.    ‎ oще ...



    Виж всички продукти


    Анкета с продължение...




    Какъв автомобил бихте закупили?


      Чист електромобил с литиево-йонни батерии
      Електромобил с удължен пробег
      Обикновен бензинов или дизелов автомобил
    Гласове:


    Кой уби електрическата кола? (видео)


    Календар - събития




    Април 2024
    Нед Пон Вто Сря Чет Пет Съб
     
        
    ИКЕМ във Facebook








    Индустриален клъстер "Електромобили" - Учредители:


    ИНСТИТУТ ЗА ЕВРОПЕЙСКИ ЦЕННОСТИ БСК -  Петрич Ди-вен Транспортна Електроника Стратекс Екита Ванико ВиДжиЕф


    evi
    ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
    Европейски фонд
    за регионално развитие
    Инвестираме във вашето бъдеще
    evi
    evi
    ОПЕРАТИВНА ПРОГРАМА
    „Развитие на конкурентоспособността
    на българската икономика” 2007-2013
    www.opcompetitiveness.bg

    Интернет страницата е създадена с финансовата подкрепа на ЕФРР, в рамките на проект „Развитие на Индустриален Клъстер Електромобили” по ДБФП К-02-2/28.09.2011 г.