ИКЕМ - Индустриален клъстер "Електромобили" | Вторник, 24.05.2022 |

Български  English


София наравно с европейските столици
Публикувано на: 29-10-2010
P1210031Използването на т.нар. „зелени коли” може да се регламентира в Закона за София.

Има реална възможност в София да стартира използването на електромобилите, които са еко-съобразни и се движат с електрическа енергия.
Това е един от изводите на проведената кръгла маса, по повод 1 година от учредяването на ИКЕМ.

Кръглата маса бе организирана от Института за европейски ценности. Според експертите на института това може да стане възможно ако държавата, а и на по някои въпроси, Столичната община, приемат следните предложения:

1.    Да се утвърдят технически стандарти за зарядно оборудване на колите, които се захранват от електрическа енергия. Според Института за европейски ценности, повечето държави имат национална агенция за технически стандарти, която или разработва стандарт, или приспособява стандарт, разработен от международна техническа агенция. Този процес на утвърждаване често включва консултация с различни други правителствени агенции, които съблюдават пожарна безопасност, съответствие с електрическата мрежа и др. Така на практика Агенцията за науката, технологиите и изследванията - Сингапур има мандат  от правителството да разработи стандарт за зареждане на електрическите превозни средства в консултация с производителите на основно оборудване за леките коли, местните комунални услуги и други участници.
P1210034

2.    Включването на инвестициите за електрическите превозни автомобили като част от развитието на комуналните услуги в големите градове. От Института за европейски практики предлагат където общината има значително влияние върху управлението на комуналните услуги, общинските власти да взимат законово решение за това дали инвестициите, свързани с електромобилите, да бъдат включени в базата от активи на комуналните услуги. Експертите на института дават пример със сената на Калифорния, който има указ, че  Калифорнийската комисия за комунални услуги ще състави правила за инвестиции, свързани със «зелените коли» в определен срок. 


3.    Въвеждане на улеснена процедура относно инсталирането на зарядни устройства за батериите на леките коли. Специалистите на института предлагат Столичната община да разпише по-приложими и несложни разпоредби, чрез които да има безпрепятствено, но контролирано нарастване на броя на зарядните за колите на ток.


4.    Данъчни кредити за намаляване на стартовите разходи за електромобилите и отстъпки или премахване на данъците на гражданите, които ползват електромобили. Освен това от Института за европейски ценности предлагат да се дават данъчни кредити при инвестиции за зарядна  инфраструктура, както се случва в момента с онези, които инвестират в производството на възобновяема енергия. Така на практика производствените данъчни кредити за зарядна инфраструктура за електромобилите могат да осигурят стимули за всеки кВтч електричество, продадено от зарядна станция за електрическите превозни средства.


5.    Финансиране от общината за различни видове зарядно оборудване. Така на практика Столична община може да предостави средства за закупуване на зарядни устройства за електромобилите както на граждани, така и на супермаркети, големи вериги магазини или да инвестира средства в създаването на обществена зарядна инфраструктура. Такава схема е развита в Лос Анджелис. Там първите 5 000 собственици на електромобили получиха възможността да си купят зарядни, а общинската администрация заплати до 2 000 долара на батерия.


6.    Безплатно паркиране за ЕПС. Столичната община може да предостави места за безплатно паркиране за потребители на електрически автомобили, както е регламентирано в Лондон, например, където в някои квартали всеки с електромобил може да паркира пред големи супермаркети, молове и мултиплекси.

P1210082
7.    Да се въведат по-ниски цени на тока за електрическите коли. В Лондон, например, се предоставя безплатно електричество за зареждане на електромобили.

8.    Достъп до силно натоварени пътни ленти (като автобусните ленти). За да се стимулират столичани да си закупят електромобил, от Института за европейски ценности предлагат специалните пътни ленти да се използват от собствениците на колите на ток. Изследванията показват, че достъпът до силно натоварени пътни ленти значително е повлиял на процента на преобразуване в електрическите автомобили за хибридни автомобили.


9.    Собственост върху обществени гаражи и улично пространство, което може да се използва за зарядна инфраструктура. Общински администрации със значителна власт над уличното пространство, като паркингите, например, могат да дават отстъпки или концесии за частна доставка на инфраструктура за зареждане на електромобили в общинска собственост. Това е регламентирано в Сингапур, където общината дава концесия за предоставяне на инфраструктурата за домашно  зареждане във всички държавни и съвместни институции, регулирайки цените чрез договора за концесия.


10.    Обществени поръчки за обществения транспорт. Столичната община може да достави електрически превозни средства за обществения транспорт, както направиха в британската столица Лондон. Там общинската администрация обяви, че ще достави 1000 електрически автобуси, които се захранват с ток до края на 2015 година.


От Института за европейски ценности са категорични, че адаптацията към електрическите превозни средства е една действителност.  През следващите десетилетия ще има значителен подем на коли, захранвани от ток, по улиците на световните градове. Производителите на основно оборудване вече подготвят автомобилите за този подем, а комуналните услуги, транспортните агенции и доставчиците на инфраструктура се включват за построяване и управление на зарядна инфраструктура, заяви 
Сергей Ангелов от Института за европейски ценности. 

P1210063 P1210070

 

 

 

 

 
Изпрати новина Изпрати твоя новина свързана с електромобилите и ние ще я публикуваме.
Стани част от екипиа на ИКЕМ!


Добави в Svejo

Коментари (0)
 • Напиши коментар • Последно от актуално
  ИКЕМ АД подписа договор за създаване на Трансгранична мрежа за електромобилност с Гърция

  ИКЕМ АД подписа договор за създаване на Трансгранична мрежа за електромобилност с Гърция

  09-05-2022

  Първите консултации ще се проведат в периода 06 - 09 май 2022 в градовете: Петрич, Кулата, Санoще ...  М4МРегионален Информационен Ден

  М4МРегионален Информационен Ден

  05-05-2022

  На 10 май от 10:00 ч. ИКЕМ организира oн-лайн събитие –  oще ...  СТИМУЛИ И ЕЛЕКТРОМОБИЛИ

  СТИМУЛИ И ЕЛЕКТРОМОБИЛИ

  14-04-2022

  През януари 2022 г., Българската телеграфна агенция и Националната браншова организация за еле oще ...  Три големи клъстера подписаха меморандум за развитие на електрическата мобилност и възобновяемите енергийни източници

  Три големи клъстера подписаха меморандум за развитие на електрическата мобилност и възобновяемите енергийни източници

  31-03-2022

  На 30 март 2022г. в Българската стопанска камара се подписа тристранен меморандум за сътруднич oще ...

  Виж всичко от актуално
   
  Продукти
  Зарядна станция - MAR-CSM-T2

  Зарядна станция - MAR-CSM-T2


  Ново поколение умна зарядна колонка за ускорен заряд на ЕПС! Проектирана и разработена изцяло в България, съвместно с ИКЕМ! oще ...  Домашна зарядна колонка от серията VAL-HP2

  Домашна зарядна колонка от серията VAL-HP2


  Идеалният избор за ДОМА или ОФИСА! Ускорено зареждане на Електромобил или зареждаем (Plug-in) хибрид! oще ...  Електрически велосипед Liberty MaxDrive

  Електрически велосипед Liberty MaxDrive


  Изследвайте града с елегантност и стил. Eljoy Liberty – интелигентен избор за търсещите комфорт и независимост. oще ...  Електрически велосипед Allrounder

  Електрически велосипед Allrounder


  Най-важното и отличително предимство на Eljoy Allrounder е свободата на избор, която предоставя. oще ...  Електрически велосипед Liberty

  Електрически велосипед Liberty


  Eljoy Liberty е електрически велосипед, създаден с подчертан акцент към хармоничния дизайн и комфорт на каране. oще ...  Виж всички продукти


  Анкета с продължение...
  Какъв автомобил бихте закупили?


    Чист електромобил с литиево-йонни батерии
    Електромобил с удължен пробег
    Обикновен бензинов или дизелов автомобил
  Гласове:


  Кой уби електрическата кола? (видео)


  Календар - събития
  Май 2022
  Нед Пон Вто Сря Чет Пет Съб
      
  ИКЕМ във Facebook
  Индустриален клъстер "Електромобили" - Учредители:


  ИНСТИТУТ ЗА ЕВРОПЕЙСКИ ЦЕННОСТИ БСК - Петрич Ди-вен Транспортна Електроника Стратекс Екита Ванико ВиДжиЕф


  evi
  ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
  Европейски фонд
  за регионално развитие
  Инвестираме във вашето бъдеще
  evi
  evi
  ОПЕРАТИВНА ПРОГРАМА
  „Развитие на конкурентоспособността
  на българската икономика” 2007-2013
  www.opcompetitiveness.bg

  Интернет страницата е създадена с финансовата подкрепа на ЕФРР, в рамките на проект „Развитие на Индустриален Клъстер Електромобили” по ДБФП К-02-2/28.09.2011 г.