ИКЕМ - Индустриален клъстер "Електромобили" | Неделя, 21.04.2024 |

Български  English


Новата мода във Виена: Car2go
Публикувано на: 25-03-2012
Новата мода във Виена: Car2go

Не е случайност, че Виена за пореден път бе определена за най-добър град за живеене. Паралелно с високата степен на сигурност, многобройните исторически забележителности, богатата културна програма и сравнително ниските цени на недвижимата собственост, мобилността в границите на града оказва решаваща роля за поставянето на тази висока оценка. Виена е известна със своята практична и добре изградена мрежа за обществен транспорт, но освен нея градът предлага на своите жители и гости много иновативни решения за бързо и сигурно придвижване.

Последната придобивка на виенчани в тази насока е услугата, предлагана от фирма Картуго Австрия ООД (Car2goÖsterreichGmbH), която отдава под наем 500 Смарта. Нищо ново под слънцето, ще си помислите Вие, този бизнес модел се практикува вече от десетилетия по целия свят. Но смятате ли, че ако случаят беше такъв, ние щяхме да публикуваме тази статия и да губим от ценното Ви време с безинтересна информация?

Car2go предлага една практична услуга, която предоставя повече свобода и намалява отговорността на клиента. Най-голямото предимство е отпадането на необходимостта да се посещават офиса и паркинга на фирмата всеки път, когато имате нужда от кола. Автомобилите са паркирани навсякаде из града и бърза проверка във фирмения сайт показва броя и местоположението на свободните в момента. Остава само да изберете най-близката до Вас кола и да се качите в нея.

Иновативно е и ценообразуването. Колите се наемат на минута (0,29 цента). Така клиентът плаща единствено и само за времето, в което действително ползва услугата. Това прави конторла върху разходите много по-прозрачен – возил си се 10 минути, плащаш €2,90. Няма допълнителни такси, няма скрити разходи. В тази цена са включени горивото, таксата за паркиране в синята зона на града, както и всички застраховки. За да бъдем напълно обективни, трябва да Ви информираме, че за направени нарушения глобите се заплащат отделно, но Вие не сте очаквали и нещо различно, нали?

Как точно функционира услугата? За да използвате автомобил на Car2go, трябва първо да се регистрирате през фирмения сайт (www.car2go.com). Еднократно трябва да отидете и до централния офис (Hintere Zollamtstrasse9, А-1030 Wien), където срещу €9,90 получавате електронна карта, с която отключвате колите. От този момент нататък имате достъп до всяка от свободните коли.

Те са паркирани навсякъде из града. За да се ориентирате къде се намира най-близката до Вас, не е нужно да обикаляте без посока по улиците - може да ги видите на интерактивната карта във фирмения сайт. За да отворите колата, се регистрирате в системата посредством електронната си карта. От този момент таймерът започва да отчита времето на ползване. Можете да я задържите на Ваше разположение за няколко минути, час, ден или дори за по-дълъг период от време. С нея можете да пътувате на цялата територия на Република Австрия. В цената за ползване са включени 20 километра пробег. Ако пътувате на по-дълго разстояние, заплащате за всеки следващ километър допълнително по 0,29 цента. Когато колата стои паркирана, но е резервирана за Вас и не може да се ползва от други клиенти, заплащате по 0,09 цента/минута. Ако прецените, че тя няма да ви е нужна повече, просто се отрегистрирате от системата посредство картата и таймерът се изключва. С това Вашите задължения и отговорности приключват.

Разходите за ползване на тази услуга могат лесно и по всяко време на денонощието да бъдат контролирани през фирмения сайт на Картуго Австрия ООД (Car2goÖsterreichGmbH). Дължимата сума се изтегля автоматично от банковата сметка на клиента в края на всяка работна седмица, а клиентът получава фактура. За повече информация може да разгледате подробния ценоразпис за услугата. Ще бъдете приятно изненадани, че цял ден ползване на колата ще Ви струва само €39,00 – доста по-евтино от офертите на другите фирми за наем на автомобили във Виена.

Предлаганата нова форма на транспорт във Виена е новаторска и интересна. Дали тя е подходяща и изгодна за Вас, може да покаже само личният Ви опит. Специално за читателите на „Информационният портал за Австрия“, редакционният екип изпробва бяло-сините смартове.

 

bgmedia.at
Изпрати новина Изпрати твоя новина свързана с електромобилите и ние ще я публикуваме.
Стани част от екипиа на ИКЕМ!


Добави в Svejo

Коментари (0)
 • Напиши коментар • Последно от актуално
  ПРЕЗЕНТАЦИИ НА СОЛАРНИ АВТОМОБИЛИ

  ПРЕЗЕНТАЦИИ НА СОЛАРНИ АВТОМОБИЛИ

  18-04-2024

  ИКЕМ е координатор на проект: ПРЕЗЕНТАЦИИ НА СОЛАРНИ АВТОМОБИЛИ

  ERASMUS+  2023oще ...  Състояние на електрическата мобилност в България – Март 2024г.

  Състояние на електрическата мобилност в България – Март 2024г.

  18-03-2024

  Очаква се 2024 г. да бъде година на напредък за развитието на зарядна инфраструктура за електр oще ...  Проект по Еrasmus+ с участие на ИКЕМ

  Проект по Еrasmus+ с участие на ИКЕМ

  31-01-2024

  Проектът събира усилията на своите участници по темата за соларните електомобили.

  oще ...  Честит 14-ти рожден ден на ИКЕМ!

  Честит 14-ти рожден ден на ИКЕМ!

  25-11-2023


  Като браншова организация в сектор "Електрическа мобилност", ИКЕМ работи за oще ...

  Виж всичко от актуално
   
  Продукти
  Комплектна система за задвижване на електромобили

  Комплектна система за задвижване на електромобили


  Системата за електрозадвижване обхваща гама с три основни типоразмера на ел. мощност със съответните компоненти - електромотор и контролер.    ‎ oще ...  Виж всички продукти


  Анкета с продължение...
  Какъв автомобил бихте закупили?


    Чист електромобил с литиево-йонни батерии
    Електромобил с удължен пробег
    Обикновен бензинов или дизелов автомобил
  Гласове:


  Кой уби електрическата кола? (видео)


  Календар - събития
  Април 2024
  Нед Пон Вто Сря Чет Пет Съб
   
      
  ИКЕМ във Facebook
  Индустриален клъстер "Електромобили" - Учредители:


  ИНСТИТУТ ЗА ЕВРОПЕЙСКИ ЦЕННОСТИ БСК - Петрич Ди-вен Транспортна Електроника Стратекс Екита Ванико ВиДжиЕф


  evi
  ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
  Европейски фонд
  за регионално развитие
  Инвестираме във вашето бъдеще
  evi
  evi
  ОПЕРАТИВНА ПРОГРАМА
  „Развитие на конкурентоспособността
  на българската икономика” 2007-2013
  www.opcompetitiveness.bg

  Интернет страницата е създадена с финансовата подкрепа на ЕФРР, в рамките на проект „Развитие на Индустриален Клъстер Електромобили” по ДБФП К-02-2/28.09.2011 г.