ИКЕМ - Индустриален клъстер "Електромобили" | Неделя, 19.08.2018 |

Български  English


Два наши отбора одобрени за Shell Eco-marathon
Публикувано на: 15-03-2012
Два наши отбора одобрени за Shell Eco-marathon

Два от петте български проекта, одобрени за участие в тазгодишното издание на надпреварата, продължават напред със своята реализация. Технически университет – София ще стане първият български участник в него с plug-in автомобил.

След като спечели конкурса за първи български студентски електромобил с plug-in батерия и така осигури финансиране за проекта си, отборът изгражда изцяло нов „Градски тип” автомобил за своето пето поредно участие в състезанието. Конкурсът вдъхнови и Технически университет – Варна да започне подготовка за изграждане на електромобил със зареждаща се в мрежата батерия. Този техен проект е в начална фаза и тепърва ще следим неговото равитие, а четвъртото им поредно участие в Shell Eco-marathon тази година ще бъде с усъвършенстван бензинов „Прототип”.

С това обаче работата за отборите не приключва.

Преди състезанието в Ротердам, което ще се проведе през втората половина на май, престоят тестове, които могат да доведат до оптимизиране на отделните компоненти. В резултат на натрупания в състезанието опит студентите знаят, че прецизирането на отделните елементи е от голямо значение за крайния успех. Възможно е промени и подобрения да се правят и в боксовете по време на самото състезание.
Едно от основните предизвикателства пред отборите тази година ще бъде преминаването през петте 90-градусови завоя на новата писта по улиците на Ротердам, Холандия. Затова студентите отделят специално внимание на кормилната уредба, която трябва да бъде изключително прецизно конструирана. За първи път Shell Eco-marathon Европа ще се проведе на специално изградено трасе в градски условия, за да даде възможност на младите инженери да демонстрират приложимостта на своите иновативни транспортни решения на бъдещето. Направете своята обиколка на 16-километровото трасе по улиците на Ротердам сега.
Аеродинамичната формата на водна капка е това, към което се стремят студентите на Технически университет – София при проектирането на своя автомобил. Тя ще сведе до минимум въздушното съпротивление и ще подобри енергийната ефективност на автомобила. Наред с това отборът използва прецизни компоненти от висококачествени материали като например алуминиеви сплави за олекотяване на шасито, високоякостна стомана за спирачните дискове и за някои елементи на трансмисията, позлатени куплунги за намаляване на електрическото съпротивление, високопрецизен електродвигател и управляваща електроника. „Уникален е всеки един автомобил в състезанието. Еднакви за всички обаче са законите на физиката, което налага значително приближаване на формата на купето и използваните материали до тези, които водещите отбори влагат при разработването на своите прототипи”, споделя капитанът на ТУ-София Благой Бурдин.
ТУ-Варна ще се концентрира върху подобряване на аеродинамичните характеристики на своето купе и обновяване на интериорния дизайн с цел осигуряване по-голям комфорт за пилота. Тази тяхна идея е в унисон с новата локация на състезанието в градски условия.

Едно от най-важните условия за успех в Shell Eco-marathon е добрата работа в екип.

„Всеки нов член на отбора се научава, че само с екипна работа и отборен дух можем да имаме сериозни постижения”, споделя Благой Бурдин – капитан на отбора на ТУ-София. Участието в отборите и поемането на точно определена дейност от работата по автомобила са изцяло доброволни и свързани с интересите на отделните студенти.
Идейните проекти на Професионалната гимназия по селско, горско стопанство и туризъм, Чепеларе и Технически университет – София – филиал Пловдив също бяха одобрени да участват в тазгодишното издание на Shell Eco-marathon Европа в Ротердам. Всяка първа стъпка обаче е трудна и изисква дълга подготовка и изграждане на знания, умения и капацитет за проектиране и конструиране на автомобил за Shell Eco-marathon. Вярваме, че огромният ентусиазъм и амбиция ще им помогнат занапред да реализират свой проект в рамките на Shell Eco-marathon и се радваме, че продължават да се стремят към това, полагайки основите на своя успех.


AUTOCLUB
(О редактора – Техническият университет – София  е член на Индустриален клъстер „Електромобили” (ИКЕМ), а Професионалната гимназия в Чепеларе – негов партньор при реализация на проекти в сферата на електромобилността.)
 
Изпрати новина Изпрати твоя новина свързана с електромобилите и ние ще я публикуваме.
Стани част от екипиа на ИКЕМ!


Добави в Svejo

Коментари (0)
 • Напиши коментар • Последно от актуално
  Мейсън Мастърс ЕООД e най-новия член на ИКЕМ

  Мейсън Мастърс ЕООД e най-новия член на ИКЕМ

  02-08-2018

  Като част от общността на ИКЕМ Мейсън Мастърс ще работи с екипа в проектните направления и ще oще ...  ИКЕМ ще подпомага създаване на технологичен център за управляеми SCR модели

  ИКЕМ ще подпомага създаване на технологичен център за управляеми SCR модели

  02-08-2018

  На 31-07-2018 г. в офиса на ИКЕМ се проведе среща с инициативна група, за създаване на техноло oще ...  ИКЕМ взе участие в Шестата лятна академия за млади лидери на Софийския Форум за сигурност

  ИКЕМ взе участие в Шестата лятна академия за млади лидери на Софийския Форум за сигурност

  30-07-2018

  От 25-ти до 27-ми юли се проведе шестото издание на лятна академия за млади 2018, организирана oще ...  Българската компания НАТ 2004 стана член на ИКЕМ

  Българската компания НАТ 2004 стана член на ИКЕМ

  25-07-2018

  Фирма НАТ 2004 ООД от гр. Девин се присъедини към ИКЕМ.

  oще ...

  Виж всичко от актуално
   
  Анкета с продължение...
  Какъв автомобил бихте закупили?


    Чист електромобил с литиево-йонни батерии
    Електромобил с удължен пробег
    Обикновен бензинов или дизелов автомобил
  Гласове:

  Продукти
  Електрически велосипед Liberty MaxDrive

  Електрически велосипед Liberty MaxDrive


  Изследвайте града с елегантност и стил. Eljoy Liberty – интелигентен избор за търсещите комфорт и независимост. oще ...  Електрически велосипед Allrounder

  Електрически велосипед Allrounder


  Най-важното и отличително предимство на Eljoy Allrounder е свободата на избор, която предоставя. oще ...  Електрически велосипед Liberty

  Електрически велосипед Liberty


  Eljoy Liberty е електрически велосипед, създаден с подчертан акцент към хармоничния дизайн и комфорт на каране. oще ...  Зарядна станция - MAR-CSM-T2

  Зарядна станция - MAR-CSM-T2


  Ново поколение умна зарядна колонка за ускорен заряд на ЕПС! Проектирана и разработена изцяло в България, съвместно с ИКЕМ! oще ...  Домашна зарядна колонка от серията VAL-HP2

  Домашна зарядна колонка от серията VAL-HP2


  Идеалният избор за ДОМА или ОФИСА! Ускорено зареждане на Електромобил или зареждаем (Plug-in) хибрид!oще ...  Виж всички продукти  Кой уби електрическата кола? (видео)


  Календар - събития
  Август 2018
  Нед Пон Вто Сря Чет Пет Съб
     
   
  ИКЕМ във Facebook
  Индустриален клъстер "Електромобили" - Учредители:


  ИНСТИТУТ ЗА ЕВРОПЕЙСКИ ЦЕННОСТИ БСК - Петрич Ди-вен Транспортна Електроника Стратекс Екита Ванико ВиДжиЕф


  evi
  ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
  Европейски фонд
  за регионално развитие
  Инвестираме във вашето бъдеще
  evi
  evi
  ОПЕРАТИВНА ПРОГРАМА
  „Развитие на конкурентоспособността
  на българската икономика” 2007-2013
  www.opcompetitiveness.bg

  Интернет страницата е създадена с финансовата подкрепа на ЕФРР, в рамките на проект „Развитие на Индустриален Клъстер Електромобили” по ДБФП К-02-2/28.09.2011 г.