ИКЕМ - Индустриален клъстер "Електромобили" | Събота, 20.04.2024 |

Български  English


Продажбите на електромобили се увеличават спрямо миналата година
Публикувано на: 07-03-2012




Продажбите на електромобили се увеличават спрямо миналата година

Въпреки решението на GM да замрази временно производството на Шевролет Volt за пет седмици, като го поднови по-късно този месец, продажбите на електромобили реално надвишиха темпото от миналата година.

Продажбите на двете марки - Volt и Nissan Leaf, са се увеличили през февруари. GM и Nissan продадоха повече от 1500 батерии, монтирани на превозните средства през февруари, което ги прави едни от най-добрите месечни продажби правени някога. Общите продажби са се увеличили 617%, спрямо предходната година,  а продажбите на Volt са се увеличили с 264 процента, в сравнение с продажбите през февруари.


(Въпреки неотдавнашните си проблеми, Chevy Plug-In също отчете 60% печалба от януари, когато търсенето падна, заради откритите проблеми с батериите на Volt )

Целите, които са си поставили в Nissan и GM, са на база прогнозата за повишаване цените на горивата. Очакванията са, че засилващата се икономика ще вдигне продажбите на електрически превозни средства, както и твърдят анализаторите от сектора. В допълнение, все повече модели ще излизат на пазара през следващите месеци, което също ще се окаже стимулиращо.

Chrysler Group например, е потвърдил, че Fiat 500 EV ще влезе в продажби по-късно тази година, както и Ford Focus Electric, Toyota Prius Plug-In и RAV4 EV. Ще е готов за използване и електрическия вариант на Honda. Като цяло, продажбите на електромобили лесно може да се удвои през 2012 г., по общо мнение.

Разбира се, съществува и въпросът дали това ще бъде достатъчно, за да се поддържа скоростта. Доскоро GM планираше да произвежда 60,000 броя, включващи  и хибриди през 2012 г., в сравнение с около 10,000  за миналата година. От тях 45 хиляди бяха насочени към американския пазар.  GM определя сегашното положение като временна пречка - отчасти и защото се актуализира версията на Chevrolet Volt.

В същото време, производителите на автомобили във всички области са все по-големи оптимисти, поради прогнозите в САЩ, които показват нарастване на продажбите с двуцифрени стойности повсеместно. Всеки голям автомобилен производител отчита, че продажбите се увеличават. Докато GM изоставаше с постигнатите скромни 1,1% печалба, тя всъщност надхвърли очакванията.

Няколко компании като Nissan - с увеличение на продажбите от 15,5%, както и корейските близнаци, Kia и Hyundai , направиха рекордни продажби през миналия месец.

"Натрупаната инерция в производството на Nissan продължава да е достатъчна за растежа ни", каза Ал Castignetti, вицепрезидент и генерален мениджър на един от отделите на Nissan. Друг силен месец за Nissan Altima показва, че потребителите все повече се обръщат към Nissan заради търсеното качество и надеждност в средния сегмент на автомобилите "

Дори марки като Mitsubishi и Suzuki, които свалиха продажбите си по време на рецесията, отбелязват двуцифрени увеличения на продажбите през февруари, които като цяло превишават дори най-оптимистичните прогнози за месеца.

Марки със значително нови продукти, като BMW и Mercedes-Benz, отчетоха продажби с увеличение от 30%.  В Toyota също са увеличили продажбите през февруари. За този резултат в Toyota спомогна и новия миниавтомобил Yaris.

"Икономията на гориво остава най-голямата цел на потребителите и това кореспондира с резултатите на Toyota, която отговаря на техните очаквания за икономия на гориво", каза Боб Картър, вицепрезидент и генерален мениджър на Toyota Motor Sales, САЩ. Продължава скокът на продажби на  Prius, Yaris и Scion с двуцифрени печалби през февруари. Ние очакваме, че високата цена на горивата ще продължи да бъде стимул за потребителите, което вещае добро за продължаване на растежа на Toyota през 2012 година. "

Трябва да се кажат и добри думи за очакванията към моделите с батерии като Prius C – с най-ниската цена за 4седалков газово-електрически модел, както и за RAV 4 EV. Тези модели Toyota планира да пусне на пазара през тази година.

Показателно е, че моделите са разработват в сътрудничество с Калифорния, както  и на Tesla Motors, която стартира собствения си Модел S седан. Състезателят Fisker Motors, сега се развихря в производството на своята Карма Plug - хибриден спортен автомобил, с кодово име Project Nina, който предстои да излезе през 2013г..
 

bottomline.msnbc.msn.com




Изпрати новина Изпрати твоя новина свързана с електромобилите и ние ще я публикуваме.
Стани част от екипиа на ИКЕМ!






Добави в Svejo

Коментари (0)




  • Напиши коментар







  • Последно от актуално




    ПРЕЗЕНТАЦИИ НА СОЛАРНИ АВТОМОБИЛИ

    ПРЕЗЕНТАЦИИ НА СОЛАРНИ АВТОМОБИЛИ

    18-04-2024

    ИКЕМ е координатор на проект: ПРЕЗЕНТАЦИИ НА СОЛАРНИ АВТОМОБИЛИ

    ERASMUS+  2023oще ...



    Състояние на електрическата мобилност в България – Март 2024г.

    Състояние на електрическата мобилност в България – Март 2024г.

    18-03-2024

    Очаква се 2024 г. да бъде година на напредък за развитието на зарядна инфраструктура за електр oще ...



    Проект по  Еrasmus+ с участие на ИКЕМ

    Проект по Еrasmus+ с участие на ИКЕМ

    31-01-2024

    Проектът събира усилията на своите участници по темата за соларните електомобили.

    oще ...



    Честит 14-ти рожден ден на ИКЕМ!

    Честит 14-ти рожден ден на ИКЕМ!

    25-11-2023


    Като браншова организация в сектор "Електрическа мобилност", ИКЕМ работи за oще ...





    Виж всичко от актуално




     
    Продукти




    Комплектна система за задвижване на електромобили

    Комплектна система за задвижване на електромобили


    Системата за електрозадвижване обхваща гама с три основни типоразмера на ел. мощност със съответните компоненти - електромотор и контролер.    ‎ oще ...



    Виж всички продукти


    Анкета с продължение...




    Какъв автомобил бихте закупили?


      Чист електромобил с литиево-йонни батерии
      Електромобил с удължен пробег
      Обикновен бензинов или дизелов автомобил
    Гласове:


    Кой уби електрическата кола? (видео)


    Календар - събития




    Април 2024
    Нед Пон Вто Сря Чет Пет Съб
     
        
    ИКЕМ във Facebook








    Индустриален клъстер "Електромобили" - Учредители:


    ИНСТИТУТ ЗА ЕВРОПЕЙСКИ ЦЕННОСТИ БСК -  Петрич Ди-вен Транспортна Електроника Стратекс Екита Ванико ВиДжиЕф


    evi
    ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
    Европейски фонд
    за регионално развитие
    Инвестираме във вашето бъдеще
    evi
    evi
    ОПЕРАТИВНА ПРОГРАМА
    „Развитие на конкурентоспособността
    на българската икономика” 2007-2013
    www.opcompetitiveness.bg

    Интернет страницата е създадена с финансовата подкрепа на ЕФРР, в рамките на проект „Развитие на Индустриален Клъстер Електромобили” по ДБФП К-02-2/28.09.2011 г.