ИКЕМ - Индустриален клъстер "Електромобили" | Четвъртък, 25.07.2024 |

Български  English


Електромобилът в България - с българско участие
Публикувано на: 06-03-2012
Електромобилът в България - с българско участие

Електоромобилът е автомобилът на бъдещето, който щади околната среда и е алтернативно решение на световният проблем с горивата. Електромобилността дава на България уникален шанс да се превърне в територия на електромобилните технологии в ЕС и в износител на високи технологии. Тази идея е част от хартата на Индустриален клъстер “Електромобили”, чиито членове са представители на бизнес и научните средите.

До момента у нас има 4-5 внесени нови оригинални електромобили от марките пежо и ситроен. По улиците на нашите градове се движат 40-50 конвертирани, т.е. преобразувани традиционни автомобили в електромобили. Това са машини, дело на ентусиасти, които са приспособили своите возила да работят с електродвигател посочи Начо Халачев от ИКЕМ. От Китай са внесени и няколко стотин електрически мини буса. Понеже значителна част от тях не са регистрирани, извършват атракционни рейсове в туристически комплекси и селища със затворено пространство при ограничен район и скорост на предвижване.

Как варират цените на по-достъпните електромобили?

Новите електромобили, които идват от Западна Европа и от Япония, са все още скъпи. Цената им с ДДС е към 30-35 хил. евро. В нея най-голямото перо са литиево-йонните батерии. В Лом има българско производство на лекотоварен електромобил, чиято цена в зависимост от модификациите е 10-20 хил. евро. Има внесени китайски леки електромобили с по-ниски качества по 12-15 хил. долара. Конверсията на стар в електромобил е в силна зависимост от това какви батерии използва – от 12-14 хил. лв. до над 20 хил. лв.

Вече се говори и за по-елементарни западноевропейски модели електромобили, предвиждани предимно за градско шофиране, чиято цена ще падне до 8-10 хил. евро. С появата им на нашия пазар електромобилността вероятно ще получи силен тласък.

Високата на този етап цена на електромобила се компенсира от ниската стойност на неговото „гориво”, обясни Начо Халачев. При зареждане от домашната ел. мрежа 100 км в града един електромобил може да измине за 2-3 лв., докато за същото разстояние на бензиновия ще са необходими над 20 лв. Освен това двигателят на електромобила е по-прост за обслужване, няма тези периодични грижи – смяна на масла и филтри, и има много по-дълъг среден експлоатационен пробег, изчисляван на стотици хиляди км

Перспективи за изграждане на поддържащата инфраструктура за зареждане електромобили?

За съжаление на този етап все още няма обществена поръчка за изграждане на зарядна инфраструктура в София. Перспективите обаче са положителни, увериха от клъстера. Фирма, член на ИКЕМ, започна изграждането на 7 зарядни пункта в София. Друга фирма, също член на ИКЕМ, предложи да изгради и да подари на общината други няколко зарядни пункта. Предвиждат се пилотни проекти на такава инфраструктура и в още няколко областни града – Варна, Бургас, Перник, Пловдив.

ИКЕМ има сключени споразумения за сътрудничество с още няколко общини – Монтана, Ловеч, Русе, на които ще помага в „зеления” транспорт и индустрия. С цел улесняване изграждането на такава мрежа, ИКЕМ сключи договор и с Националния център за териториално развитие за разработване на модел и алгоритъм, по които да става това. С тази разработка се цели да се преодолеят проблемите в тази сфера, произтичащи от празнотите в нормативната база за електромобилността.

ИКЕМ е внесъл в специалната междуведомствена комисия данъчни, финансови и организационни предложения, чрез които да се стимулира производството и употребата на електромобили в България. Клъстерът подкрепя реализирането на първия български електромобил за комуналното стопанство - “Пони”.Подпомага българска компания за стартиране на ново производство за усъвършенствани оловни батерии. Подкрепя внедряването на разработената българска зарядна колонка.

От клъстера вярват, че в близко бъдеще електромобилите ще са шанс не само за българската природа, но и за родната индустрия и иновативна мисъл.


ecomedia.bg
Изпрати новина Изпрати твоя новина свързана с електромобилите и ние ще я публикуваме.
Стани част от екипиа на ИКЕМ!


Добави в Svejo

Коментари (0)
 • Напиши коментар • Последно от актуално
  ПРЕЗЕНТАЦИИ НА СОЛАРНИ АВТОМОБИЛИ

  ПРЕЗЕНТАЦИИ НА СОЛАРНИ АВТОМОБИЛИ

  18-04-2024

  ИКЕМ е координатор на проект: ПРЕЗЕНТАЦИИ НА СОЛАРНИ АВТОМОБИЛИ

  ERASMUS+  2023oще ...  Състояние на електрическата мобилност в България – Март 2024г.

  Състояние на електрическата мобилност в България – Март 2024г.

  18-03-2024

  Очаква се 2024 г. да бъде година на напредък за развитието на зарядна инфраструктура за електр oще ...  Проект по Еrasmus+ с участие на ИКЕМ

  Проект по Еrasmus+ с участие на ИКЕМ

  31-01-2024

  Проектът събира усилията на своите участници по темата за соларните електомобили.

  oще ...  Честит 14-ти рожден ден на ИКЕМ!

  Честит 14-ти рожден ден на ИКЕМ!

  25-11-2023


  Като браншова организация в сектор "Електрическа мобилност", ИКЕМ работи за oще ...

  Виж всичко от актуално
   
  Продукти
  Комплектна система за задвижване на електромобили

  Комплектна система за задвижване на електромобили


  Системата за електрозадвижване обхваща гама с три основни типоразмера на ел. мощност със съответните компоненти - електромотор и контролер.    ‎ oще ...  Виж всички продукти


  Анкета с продължение...
  Какъв автомобил бихте закупили?


    Чист електромобил с литиево-йонни батерии
    Електромобил с удължен пробег
    Обикновен бензинов или дизелов автомобил
  Гласове:


  Кой уби електрическата кола? (видео)


  Календар - събития
  Юли 2024
  Нед Пон Вто Сря Чет Пет Съб
   
     
  ИКЕМ във Facebook
  Индустриален клъстер "Електромобили" - Учредители:


  ИНСТИТУТ ЗА ЕВРОПЕЙСКИ ЦЕННОСТИ БСК - Петрич Ди-вен Транспортна Електроника Стратекс Екита Ванико ВиДжиЕф


  evi
  ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
  Европейски фонд
  за регионално развитие
  Инвестираме във вашето бъдеще
  evi
  evi
  ОПЕРАТИВНА ПРОГРАМА
  „Развитие на конкурентоспособността
  на българската икономика” 2007-2013
  www.opcompetitiveness.bg

  Интернет страницата е създадена с финансовата подкрепа на ЕФРР, в рамките на проект „Развитие на Индустриален Клъстер Електромобили” по ДБФП К-02-2/28.09.2011 г.