ИКЕМ - Индустриален клъстер "Електромобили" | Вторник, 21.03.2023 |

Български  English


В Пловдив се учреди общинско транспортно дружество - “Екобус”
Публикувано на: 26-05-2022
В Пловдив се учреди общинско транспортно дружество - “Екобус”

Общинският съвет на Пловдив прие с 36 гласа предложението на кмета Здравко Димитров за учредяване на общинското транспортно дружество “Екобус”. Фирмата се създава с цел да кандидатства по оперативна програма на ЕС  за доставка на електробуси, като за начало 20 броя.
 
”Екобус” се учредява с капитал 2, 8 млн лева, в който са включени общински терен с площ 18 дка и 100 000 лева от местния бюджет за издръжката на предприятието. Базата, необходима за обслужването на новите екологични превозни средства, ще се изгражда до жп гара „Тракия”. На същото място ще бъдат монтирани и зарядни станции. В Търговския регистър ще бъде вписан и управителят на „Екобус” ЕООД Илко Търпов, който спечели конкурса преди няколко месеца.
 
 Гласуването мина гладко, без разпалени спорове за разлика от предишната сесия, когато предложението  за „Екобус” не успя да събере необходимите една трета от гласовете или 34 гласа.  Този път само девет съветници от опозицията се въздържаха при гласуването. И на тази сесия  отново Веселина Александрова от ДБ поиска дружеството да се регистрира без апорт, но мнозинството не го прие.
 
 Зам.-кметът Тодор Чонов обясни за пореден път на съветниците, че Законът за автомобилните превози изисква транспортното дружество да разполага със собствен или под наем терен и с най-малко едно превозно средство, за да получи лиценз за правото да превозва пътници.  „Дружеството ще бъде много по-стабилно, разполагайки в капитала си със собствен имот, когато кандидатстваме за финансиране по европейска програма”, подчерта Чонов.
 
Лиценз и подготовката на проект са следващите стъпки след вписването на „Екобус” в Търговския  регистър . Зам. - кметът напомни, че  са разработени две линии, които приоритетно ще возят ученици и обхващат голяма част от училищата. Единият маршрут е от кв.”Беломорски” през центъра до гимназиите на бул. „България”. Вторият е от „Тракия” също през центъра до район „Северен”. 
 
Тодор Чонов  съобщи и за друга идея – да закупят или да наемат шест малки автобуса, които да вървят по двете линии, докато се реализира големият проект. По този начин ще се тества дали са натоварени тези маршрути. Рейсовете ще вървят сутринта и по обяд, когато най-много ученици пътуват.
 
Родителите се оплакват, че особено от „Тракия” автобусите са толкова натоварени още на едни от последните спирки, че много от децата не могат да се качат и чакат да дойде друг рейс, за да стигнат до Математическата гимназия  и  езиковите гимназии на бул. „България”. 
 
Разговори ще се водят с EVN за възможностите да се захранват зарядните станции, които ще се изграждат в базата на „Екобус”.  Предвижда се сградите да бъдат оборудвани със соларни панели.
 
 
Веселина Александрова от ДБ поиска дружеството да се регистрира без апорт, но мнозинството не го прие.
 
Източник: www.marica.bg
Изпрати новина Изпрати твоя новина свързана с електромобилите и ние ще я публикуваме.
Стани част от екипиа на ИКЕМ!


Добави в Svejo

Коментари (0)
 • Напиши коментар • Последно от актуално
  Напусна ни големият български изобретател проф. Енчо Попов

  Напусна ни големият български изобретател проф. Енчо Попов

  09-01-2023

  На 5 януари 2023 г. почина проф. Енчо Попов, изтъкнат български изобретател в сферата на електoще ...  ИКЕМ и Клъстер София град на знанието в съвместна дейност

  ИКЕМ и Клъстер София град на знанието в съвместна дейност

  13-12-2022

  ИКЕМ и "Клъстер София град на знанието" отбелязаха старт на проект: "Международ oще ...  ИКЕМ на 13 години!

  ИКЕМ на 13 години!

  25-11-2022

  Като браншова организация, ИКЕМ работи усилено за развитието на сектор "Електрическа моби oще ...  Регистрираните ППС и ЕПС в България към 1 юли 2022 г.

  Регистрираните ППС и ЕПС в България към 1 юли 2022 г.

  19-07-2022

  Информация за регистрираните пътни превозни средства и електрически превозни средства в Българ oще ...

  Виж всичко от актуално
   
  Продукти
  Комплектна система за задвижване на електромобили

  Комплектна система за задвижване на електромобили


  Системата за електрозадвижване обхваща гама с три основни типоразмера на ел. мощност със съответните компоненти - електромотор и контролер.    ‎ oще ...  Виж всички продукти


  Анкета с продължение...
  Какъв автомобил бихте закупили?


    Чист електромобил с литиево-йонни батерии
    Електромобил с удължен пробег
    Обикновен бензинов или дизелов автомобил
  Гласове:


  Кой уби електрическата кола? (видео)


  Календар - събития
  Март 2023
  Нед Пон Вто Сря Чет Пет Съб
     
   
  ИКЕМ във Facebook
  Индустриален клъстер "Електромобили" - Учредители:


  ИНСТИТУТ ЗА ЕВРОПЕЙСКИ ЦЕННОСТИ БСК - Петрич Ди-вен Транспортна Електроника Стратекс Екита Ванико ВиДжиЕф


  evi
  ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
  Европейски фонд
  за регионално развитие
  Инвестираме във вашето бъдеще
  evi
  evi
  ОПЕРАТИВНА ПРОГРАМА
  „Развитие на конкурентоспособността
  на българската икономика” 2007-2013
  www.opcompetitiveness.bg

  Интернет страницата е създадена с финансовата подкрепа на ЕФРР, в рамките на проект „Развитие на Индустриален Клъстер Електромобили” по ДБФП К-02-2/28.09.2011 г.